Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα,

Θα ήθελα να προστατέψω ένα κύκλωμα από υπέρταση.

Η είσοδος μου είναι ένας παλμός που παράγεται από ένα πηνίο - μαγνήτη.

Η τάση που μπορεί να παράγει είναι 15-40volt.

Εγώ θα ήθελα να την περιορίσω σε λιγότερα από 5 volt.

Διάβασα ότι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μια δίοδο zener.

Πώς ακριβώς θα πρέπει να τη συνδέσω?

Θα χρειαστεί να έχει κάποια αντίσταση συνδεδεμένη?

Και αν ναι πόσα ohm..?

Η δίοδος που έχω είναι η BZX55C5V1.

Κάνει?

Ευχαριστώ.

• Απαντ. 49
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

δες αυτο το βιντεακι τα λεει πολυ καλα https://www.youtube.com/watch?v=xSQHfsHTS88, η αντισταση θα θες να περιοριζει το ρευμα ωστε οταν εχεις την μεγιστη ταση(και μεγιστο ρευμα ) η ισχυς στην zener δεν θα ξεπερνα την μεγιστη τιμη που μπορει να σηκωσει η zener και αναγραφεται λογικα στο datasheet. 

Δημοσ.

Γενικά μιλώντας, η κάθοδος της Zener θα πρέπει να "κοιτάει" το σημείο που θέλεις να προστατέψεις.

Πιο ειδικά μιλώντας, δείξε μας σχηματικό.

Δημοσ.

Γενικά μιλώντας, η κάθοδος της Zener θα πρέπει να "κοιτάει" το σημείο που θέλεις να προστατέψεις.

Πιο ειδικά μιλώντας, δείξε μας σχηματικό.

H zener πάει παράλληλα με την τάση, συνδέετε στο  + - δηλαδή

220px-Zener_diode_voltage_regulator.svg.

Aν θέλεις να φτιάξεις μόνος σου ενα τέτοιο κύκλωμα ο πιο ευκολος τρόπος ειναι ενα LM

33coghl.jpg

Δημοσ.

Λογικά έχεις κάποιο pick-up coil και θέλεις να το διαβάζεις με κάτι "ευαίσθητο" (μικροελεγκτή; ). Θέλεις κάτι σαν το παρακάτω. Η zener είναι στα 5,6 volts. Οι τιμή της R1 του RC snubber εξαρτώνται από το κύκλωμά σου. Καθώς και η ισχύς των εξαρτημάτων.

igd2SaT.png

Δημοσ.

Το κύκλωμα που θα διαβάζει αυτό τον παλμό είναι ένα arduino UNO.

Το οποίο στα χαρακτηριστικά του λέει..

Each of the 14 digital pins on the Uno can be used as an input or output. They operate at 5 volts. Each pin can provide or receive 20 mA as recommended operating condition. A maximum of 40mA is the value that must not be exceeded on any I/O pin to avoid permanent damage to the microcontroller.

Άρα θέλουμε μέχρι 5 volt αν καταλαβαίνω καλά και 20mA. Πώς θα κάνω αυτούς τους περιορισμούς?

Ο παλμός παράγεται από πηνίο και μαγνήτη όταν ο μηχανισμός περνάει από ένα συγκεκριμένο σημείο. Οπότε όσο μεγαλώνει η ταχύτητα κίνησης του μηχανισμού μεγαλώνουν και τα μέγιστα volt του παλμού.

Αν όλα αυτά μπορώ να τα κάνω με ένα lm7805 μήπως να μην μπλέξω με διόδους και αντιστάσεις (τις οποίες δεν ξέρω και αν υπολογίσω τι χρειάζομαι)..?

Τα amper που θα περνάνε από την είσοδο του κυκλώματος μου τι πρέπει να κάνω για να τα περιορίσω?

Δημοσ.

Το κύκλωμα που θα διαβάζει αυτό τον παλμό είναι ένα arduino UNO.

Το οποίο στα χαρακτηριστικά του λέει..

Each of the 14 digital pins on the Uno can be used as an input or output. They operate at 5 volts. Each pin can provide or receive 20 mA as recommended operating condition. A maximum of 40mA is the value that must not be exceeded on any I/O pin to avoid permanent damage to the microcontroller.

Άρα θέλουμε μέχρι 5 volt αν καταλαβαίνω καλά και 20mA. Πώς θα κάνω αυτούς τους περιορισμούς?

Ο παλμός παράγεται από πηνίο και μαγνήτη όταν ο μηχανισμός περνάει από ένα συγκεκριμένο σημείο. Οπότε όσο μεγαλώνει η ταχύτητα κίνησης του μηχανισμού μεγαλώνουν και τα μέγιστα volt του παλμού.

Αν όλα αυτά μπορώ να τα κάνω με ένα lm7805 μήπως να μην μπλέξω με διόδους και αντιστάσεις (τις οποίες δεν ξέρω και αν υπολογίσω τι χρειάζομαι)..?

Τα amper που θα περνάνε από την είσοδο του κυκλώματος μου τι πρέπει αν κάνω για να τα περιορίσω?

Δηλαδή για να καταλάβουμε, θέλεις να συνδέσεις το κύκλωμα με τα κόκκινα σε ενα μικροελεκτη?

Αν ναι, δεν γίνετε θέλεις πολλά παραπάνω, πιθανόν να χρειαστείς και ρελε, δεν ξερω τι ειναι αυτό το πράγμα και τι τάση βγάζει, αλλά οι μικροελεκτες είναι πολύ ευαίσθητοι και με μικρη παρεκτροπή της τάσης καίγονται, συνήθως δουλεύουν με 3-4V και οχι με το μάξιμουμ που είναι το 5

Δημοσ.

Δηλαδή για να καταλάβουμε, θέλεις να συνδέσεις το κύκλωμα με τα κόκκινα σε ενα μικροελεκτη?

Αν ναι, δεν γίνετε θέλεις πολλά παραπάνω, πιθανόν να χρειαστείς και ρελε, δεν ξερω τι ειναι αυτό το πράγμα και τι τάση βγάζει, αλλά οι μικροελεκτες είναι πολύ ευαίσθητοι και με μικρη παρεκτροπή της τάσης καίγονται, συνήθως δουλεύουν με 3-4V και οχι με το μάξιμουμ που είναι το 5

Ναι, αυτό θέλω.

Πρόκειται για μια μηχανή που ένα περιστρεφόμενο μέρος της παράγει αυτό τον παλμό.

Η τάση που μπορεί να παράγει είναι 15-40volt ανάλογα την ταχύτητα περιστροφής.

Δημοσ.

Ξέχνα το lm7805 κτλ. Είναι το πλέον ακατάλληλο για την δουλειά που θέλεις. Θέλεις κάτι σαν το κύκλωμα που σου παρέθεσα. Δεν χρειάζεται ούτε ρελέ, ούτε τίποτε άλλο*. Απλά πρέπει να υπολογίσεις κάποια πραγματάκια. Που προφανώς δεν ξέρεις πως. Απευθύνσου σε κάποιον που γνωρίζει. Δείξε του τον αισθητήρα, πες του ποιο εύρος στροφών θέλεις να καταλαβαίνει ο mcu κτλ.

Μήπως σας βολεύει ένας read switch, που απλοποιεί τα πράγματα (λογικά όχι, γιατί οι τάσεις που αναφέρεις μάλλον είναι από σχετικά υψηλό αριθμό στροφών);

Δεν χρειάζεται 20 mA για να καταλάβει το λογικό 1 η είσοδος του Arduino. Η είσοδος του ATmega328p δεν έχει κανένα πρόβλημα αν της βάλεις 5 volts. Αρκεί και η τροφοδοσία του ATmega328p να είναι 5 volts.

* "Κανονικά" θα έπρεπε  να γίνει χρήση και ενός schmitt trigger buffer. Ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείς ISR για να διαβάζει events.

Δημοσ.

Αποκλείουμε τη χρήση ενός σκέτου opto-isolator όπου απλά προστατεύεται το LED με μια Zener; Το είχα χρησιμοποιήσει παλιότερα για παρόμοια εφαρμογή με μια χαρά επιτυχία.

Bonus και το γεγονός πως ότι κι αν γίνει απ'την μεριά του πηνίου δε μπορεί με κανέναν τρόπο να επηρεάσει τον mcu. :P

Δημοσ.

Ξέχνα το lm7805 κτλ. Είναι το πλέον ακατάλληλο για την δουλειά που θέλεις. Θέλεις κάτι σαν το κύκλωμα που σου παρέθεσα. Δεν χρειάζεται ούτε ρελέ, ούτε τίποτε άλλο*. Απλά πρέπει να υπολογίσεις κάποια πραγματάκια. Που προφανώς δεν ξέρεις πως. Απευθύνσου σε κάποιον που γνωρίζει. Δείξε του τον αισθητήρα, πες του ποιο εύρος στροφών θέλεις να καταλαβαίνει ο mcu κτλ.

Μήπως σας βολεύει ένας read switch, που απλοποιεί τα πράγματα (λογικά όχι, γιατί οι τάσεις που αναφέρεις μάλλον είναι από σχετικά υψηλό αριθμό στροφών);

Δεν χρειάζεται 20 mA για να καταλάβει το λογικό 1 η είσοδος του Arduino. Η είσοδος του ATmega328p δεν έχει κανένα πρόβλημα αν της βάλεις 5 volts. Αρκεί και η τροφοδοσία του ATmega328p να είναι 5 volts.

* "Κανονικά" θα έπρεπε  να γίνει χρήση και ενός schmitt trigger buffer. Ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείς ISR για να διαβάζει events.

Γι αυτό ρωτάω εσάς που γνωρίζετε...!!!!

Το εύρος στροφών θα είναι από πολύ λίγες έως περίπου 12.000 στροφές το λεπτό.

Το read switch που αναφέρεις δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς..

ISR --> Interrupt Service Register  ..???  Αν ναι, το θέμα μου είναι ότι θέλω να μετράω το χρόνο από τον προηγούμενο παλμό κάθε φορά, καθώς δουλεύει ο μηχανισμός.

Απ ότι είδα το arduino έχει pin που μπορείς να προγραμματίσεις interrupt και μάλλον είναι και σωστότερη υλοποίηση έτσι.. πρέπει να γίνεται!

Αν μπορούσες να μου πεις σε 2 γραμμές τι είναι αυτό το schmitt trigger buffer αν και φαντάζομαι.. τι πλεονέκτημα θα έχω με αυτό? Αντέχει στα volt που θέλω ή αυτό το πρόβλημα παραμένει..?

Αποκλείουμε τη χρήση ενός σκέτου opto-isolator όπου απλά προστατεύεται το LED με μια Zener; Το είχα χρησιμοποιήσει παλιότερα για παρόμοια εφαρμογή με μια χαρά επιτυχία.

Bonus και το γεγονός πως ότι κι αν γίνει απ'την μεριά του πηνίου δε μπορεί με κανέναν τρόπο να επηρεάσει τον mcu. :P

Την αποκλείουμε. Ο μηχανισμός που παράγει τον παλμό είναι στάνταρ και δεν μπορούμε να επέμβουμε.. δυστυχώς.

Δεν ειναι συμβατά αυτα τα δυο που αναφέρεις για να συνδεθούν μαζι, θελει πολύ μελετη και γνώσεις

Ποια δύο εννοείς?

Δημοσ.

Την αποκλείουμε. Ο μηχανισμός που παράγει τον παλμό είναι στάνταρ και δεν μπορούμε να επέμβουμε.. δυστυχώς.

Μα δεν επεμβαίνεις στο μηχανισμό. Εναλλακτικό τρόπο για να παίρνεις τους παλμούς ανέφερα. Κάτι τέτοιο:

post-190405-0-72772400-1457900264_thumb.png

Btw αν δεν είναι "καθαρός" ο παλμός (που μιας και παράγεται από πηνίο που ... πηγαινο-έρχεται δε τον βλέπω να είναι) το στάδιο με το Schmitt Trigger δε το βλέπω να το αποφεύγεις.

Δημοσ.

Μα δεν επεμβαίνεις στο μηχανισμό. Εναλλακτικό τρόπο για να παίρνεις τους παλμούς ανέφερα. Κάτι τέτοιο:

attachicon.gifCapture1.PNG

Btw αν δεν είναι "καθαρός" ο παλμός (που μιας και παράγεται από πηνίο που ... πηγαινο-έρχεται δε τον βλέπω να είναι) το στάδιο με το Schmitt Trigger δε το βλέπω να το αποφεύγεις.

Μάλιστα..

Κατάλαβα τι εννοείς..

Έτσι με το opto-isolator ελαχιστοποιούμε και το θόρυβο στον παλμό..

Να υπάρχει άραγε κάποιο που να δουλεύει στο εύρος τάσης που θέλω..?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...