andreapaog328 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2016 o opto ειναι η πιο safe λυση για να μη φαει και καμια φρίκη o με. αν βρεις καναν non inverting βλέπεις το datasheet και κανεις κατευθειαν την δουλεια σου. αλλιώς μπορείς να βάλεις εναν 6Ν137 και να παιρνεις low οταν ο παλμος σου ειναι high ή να καρφώσεις και ενα inverting buffer 74hc541 ή καμια not με κανα 7400 και να παιρνεις high οταν δινεις high. για τι συχνότητες μιλάμε?
firewalker Δημοσ. 14 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2016 Αν έχει ένα παλμό ανά περιστροφή τότε 200 Hz. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όμως είναι τα μέτωπα του παλμού.
NikosKallithea Δημοσ. 14 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2016 Δεν μας λες τι πραγμα ειναι αυτο που γυρίζει και γιατι γυρίζει τι ακριβως θελεις να κανεις τεσπα μπορείς να ξεπεράσεις το τι παράγει αυτο το μοτερ και να μετράς τις περιστροφές του με μια φωτοδιοδο, οποτε καθάρισες.
Haldol Δημοσ. 14 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2016 Overkill δεν είναι ο 6Ν137; Και γενικά οι "γρήγοροι" οπτοαπομονωτές; Ένας απλός (PC817, 4N35, etc.) switchάρει σε κάτω από 10 μs. Στα 200Hz αυτό ούτε που το κοιτάς.
andreapaog328 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2016 μα προφανως. αλλα αν δε δωσει τιποτα παραπανω σπεκς μιλαμε στην τυχη ολοι...
karabouzouk... Δημοσ. 15 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 15 Μαρτίου 2016 Ο παλμός είναι ένας ανά περιστροφή; Ναι ενας παλμος ανα περιστροφη. Περιπου 12000 στροφες το λεπτο μεγηστο. Αρα 200Hz. τεσπα μπορείς να ξεπεράσεις το τι παράγει αυτο το μοτερ και να μετράς τις περιστροφές του με μια φωτοδιοδο, οποτε καθάρισες. Μπορεις να εξηγησεις λιγο παραπανω για τι εξαρτημα μιλας και πως θα το συνδεσω? Δεν ειμαι τοσο σχετικος οσο νομιζεις! Μιλας για opto coupler..?
karabouzouk... Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 Τελικά το κύκλωμα μου το έκανα ως εξής: Ακολούθησα την πρόταση αυτή με το opto coupler Αποκλείουμε τη χρήση ενός σκέτου opto-isolator όπου απλά προστατεύεται το LED με μια Zener; Το είχα χρησιμοποιήσει παλιότερα για παρόμοια εφαρμογή με μια χαρά επιτυχία. Bonus και το γεγονός πως ότι κι αν γίνει απ'την μεριά του πηνίου δε μπορεί με κανέναν τρόπο να επηρεάσει τον mcu. ..για την είσοδο του κυκλώματος μου με μια ζένερ στα 5 volt η οποία γειώνει τα όποια παραπάνω βόλτ. Έτσι το arduino διαβάζει σωστά τον παλμό σε pin στο οποίο κάνω χρήση των interupts (όπως κάποιος πρότεινε παραπάνω) και εκεί υπολογίζω και την έξοδο μου. Η οποία είναι ένας παλμός που αλλάζει ανάλογα με την είσοδο. ΕΡΩΤΗΣΗ #2 (σχετική με την έξοδο)-----> Σκοπός του παλμού της εξόδου είναι να ανοιγοκλείσει ένα MOSFET (ΑΥΤΟ συγκεκριμένα). Ενδιάμεσα πλακέτας και MOSFET έβαλα ένα ακόμη οpto coupler για προστασία.. τώρα που μάθαμε το κόλπο. Το ΜΟSFET αυτό θα δίνει τάση για 3-5 millisecond σε ένα πηνίο. Η τάση θα είναι 12volt από μπαταρία αυτοκινήτου και την ένταση την υπολογίζω γύρω στα 7-8 Αmper. Για να προστατεύσω το κύκλωμα μου, ενδιάμεσα MOSFET και πηνίου τοποθετώ δίοδο που θα προστατέψει από τυχών ανάστροφα ρεύματα κλπ κατά την εκφόρτωση του πηνίου. Τι δίοδο θα πρέπει να επιλέξω..?? Αυτά τα amper θα περνάν απ αυτή τη δίοδο μιας και θα είναι σε σειρά με το πηνίο. Ας πούμε μια 1Ν4007 ή μια MUR460 θα αντέξει αυτό το φορτίο..? Ευχαριστώ. (μόλις τελειώσει το κύκλωμα θα ανεβάσω photo, λειτουργία και κώδικα arduino αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί)
παπι Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 injector φτιαχνεις; Υπαρχει ηδη ενας "διακοπτης" που "μετραει" τις στροφες, μαλιστα ειναι σωστα χρονισμενος
karabouzouk... Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 injector φτιαχνεις; Όχι. Δεν είναι κάτι μυστικό απλά θέλω να αποφύγω σχόλια του τύπου "δεν πρόκειται να δουλέψει", "don't even try it..!" κλπ...! Υπαρχει ηδη ενας "διακοπτης" που "μετραει" τις στροφες, μαλιστα ειναι σωστα χρονισμενος Τι διακόπτη εννοείς και πού υπάρχει..?! Δεν κατάλαβα! Καμιά ιδέα για σωστή επιλογή διόδου για 12V 8A..??
andreapaog328 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 διοδο γιατι να βάλεις? έχει εσωτερικά το mosfet που εβαλες με Von = 1.3V επίσης βεβαιώσου ότι οι παλμοι οδήγησης έχουν σωστή τάση και το απαραίτητο ρεύμα για την εναυση το datasheet προτείνει 10V με μέγιστο το 20
karabouzouk... Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 Σε βενζινοκινητηρα δεν αναφερεσαι; Ναι αυτό που θα φτιάξω θα τοποθετηθεί σε βενζινοκινητήρα. διοδο γιατι να βάλεις? έχει εσωτερικά το mosfet που εβαλες με Von = 1.3V επίσης βεβαιώσου ότι οι παλμοι οδήγησης έχουν σωστή τάση και το απαραίτητο ρεύμα για την εναυση το datasheet προτείνει 10V με μέγιστο το 20 Στο σχεδιάγραμμα που έχω έχει τοποθετημένες δύο διόδους όπως φαίνεται στην εικόνα. Από αυτή που έχω κυκλωμένη θα περνάνε αν και στιγμιαία 7-8 Αmper.. Ξέρει κάποιος να μου πει αν κάνει κάποια απ αυτές που έγραψα παραπάνω η θα πρέπει να βρω μεγαλύτερη...??
andreapaog328 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 η 1Ν4007 ειναι 700V αναστροφη αλλά 1Α μέσο ρεύμα. τώρα στιγμιαίο peak 7-8Α για 3ms μικρές τις κόβω αυτές. εχουν μεσο ρέυμα 1Α. εσύ έχεις peak 8 για μιση περίοδο. πες οτι έχεις τριγωνική κυματομορφή το μέσο θαναι πανω απο 1Α οπότε το πιο πιθανο είναι να παρει φωτιά. έιτε δες καμια πιο μεγάλη MUR ή IRF ή IXYS κατα προτίμιση σε TO package ναχουνε και μεγαλύτερο power dissipation. το ρεύμα btw πως το βρήκες. τοβαλες στο multisim να δεις τι μέσο ρεύμα περναει απ τη διοδο?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα