Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δίοδο θα βάλεις μία που να είναι 30% μεγαλύτερη απ'το φορτίο σου. Εάν δηλαδή, απ'το FET περνάνε 7-8 Α η δίοδος καλό θα ήταν να είναι rated για 10A. Η δίοδος στο σώμα του FET δεν φτάνει για κανένα λόγο να προστατέψει.

Αν κάνεις και PWM σε μεγάλη συχνότητα (>KHz) βάλε και fast / ultra-fast (ή Schottky) δίοδο. Αλλά επειδή λες γι Arduino, μάλλον δε θα χρειαστεί αυτό.

• Απαντ. 49
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

η δίοδος που έχει εσωτερικά το mosfet μπορει να αντικαταστήσει αυτη που δεν έχει κυκλώσει.

καλύτερα να το βάλει στο multisim. τσεκάρεις μέσο ρεύμα και ανάστροφη τάση για τις διόδους, μέσο, rms ρευμα και τάση για το mosfet και μετα διαλέγεις.

Δημοσ.

Δίοδο θα βάλεις μία που να είναι 30% μεγαλύτερη απ'το φορτίο σου. Εάν δηλαδή, απ'το FET περνάνε 7-8 Α η δίοδος καλό θα ήταν να είναι rated για 10A. Η δίοδος στο σώμα του FET δεν φτάνει για κανένα λόγο να προστατέψει.

Αν κάνεις και PWM σε μεγάλη συχνότητα (>KHz) βάλε και fast / ultra-fast (ή Schottky) δίοδο. Αλλά επειδή λες γι Arduino, μάλλον δε θα χρειαστεί αυτό.

Όταν λες ότι δεν αρκεί για να προστατέψει τι εννοείς..? Τι κύκλωμα προτείνεις για προστασία?

Μέγιστη συχνότητα θα είναι περίπου 200Ηz οπότε δε νομίζω να έχω θέμα.

η δίοδος που έχει εσωτερικά το mosfet μπορει να αντικαταστήσει αυτη που δεν έχει κυκλώσει.

καλύτερα να το βάλει στο multisim. τσεκάρεις μέσο ρεύμα και ανάστροφη τάση για τις διόδους, μέσο, rms ρευμα και τάση για το mosfet και μετα διαλέγεις.

Το θέμα είναι ότι δεν το ξέρω καθόλου το multisim...(καλά το ξέρω αλλά μόνο φατσικά!!:P έχω να το δουλέψω κανά 7άρι χρόνια από τη σχολή....)

Δημοσ.

Δεν μας λες τι θες να φτιαξεις. Και μου φαίνεται πως μιλάμε στον αέρα. Πχ εκεί που έχεις κυκλώσει, δεν έχεις 200hz max. Έχεις κάμποσα mhz. Τα 200hz είναι στην είσοδος του κυκλώματος, εκεί που λέει 12v.

Δημοσ.

Ψηλιάζομαι πως θέλετε να βάλετε ηλεκτρονική ανάφλεξη σε παλιό βενζινοκηνητήρα. Το κύκλωμα που παραθέτεις δεν θα δουλέψει.

Αυτό είναι πιο "σωστό" κύκλωμα:

NmLsbXv.jpg

Δημοσ.

Καλύτερα που δεν ξέρεις multisim. Μάθε κανα σοβαρό πρόγραμμα εξομοίωσης. LtSpice.

σοβαρο το ltspice? να μου πεις κανα orcad να το καταλαβω. και το multisim μια χαρα spice μοντελα μπορεις να βαλεις

Δημοσ.

Μια χαρά είναι το multisim. Για παιδιά φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Το Industry standard είναι το LtSpice. Είναι ο Emacs των simulator. Και είναι δωρεάν.

Δημοσ.

Ψηλιάζομαι πως θέλετε να βάλετε ηλεκτρονική ανάφλεξη σε παλιό βενζινοκηνητήρα. Το κύκλωμα που παραθέτεις δεν θα δουλέψει.

NmLsbXv.jpg

Εγώ ψηλιαζομαι πως θέλει ένα στροφόμετρο.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν μας λες τι θες να φτιαξεις. Και μου φαίνεται πως μιλάμε στον αέρα. Πχ εκεί που έχεις κυκλώσει, δεν έχεις 200hz max. Έχεις κάμποσα mhz. Τα 200hz είναι στην είσοδος του κυκλώματος, εκεί που λέει 12v.

Το τελικό αποτέλεσμα θέλω να είναι ακριβώς αυτό που λέει ο firewalker.. ηλεκτρονική ανάφλεξη για παλιό βενζινοκινητήρα.

Η συχνότητα που λες θα καθορίζεται από το πόσες φορές θα ανοίγει το MOSFET. Δε θα έχει διαφορά πριν και μετά το πηνίο..

NmLsbXv.jpg

Αυτό που είπες θέλω να φτιάξω.

Γιατί πιστεύεις ότι δε θα δουλέψει το κύκλωμα μου..?

Έχοντας συνδέσει τον πολλαπλασιαστή μου όπως δείχνει το κύκλωμα το οποίο είχα βάλει και παραπάνω, εκεί που δημιουργείται ο σπινθήρας, δεν παίρνω ένα σπινθήρα ανά παλμό αλλά μια συνεχόμενη δέσμη (σαν να του έχω δώσει έναν παλμό πάρα πολύ μεγάλης συχνότητας) που μοιάζει με παράσιτα. 

post-107590-0-37065500-1459622344_thumb.png

Πήρα μερικές μετρήσεις με τον παλμογράφο μήπως μπορεί κάποιος να καταλάβει και να μου πει τι φταίει.

Μέτρηση MOSFET gate - γείωσης με συνδεδεμένο στην έξοδο ένα LED και όχι τον πολλαπλασιαστή.

Έτσι θα έπρεπε να είναι ο παλμός.

post-107590-0-59199500-1459622854_thumb.jpg

Μέτρηση MOSFET gate - γείωσης με συνδεδεμένο στην έξοδο το πηνίο του πολλαπλασιαστή, χωρίς όμως να έχει συνδεθεί στη γείωση το δευτερεύον πηνίο, αυτό της υψηλής τάσης.

post-107590-0-32747200-1459622489_thumb.jpg

Μέτρηση MOSFET gate - γείωσης με συνδεδεμένο στην έξοδο το πηνίο του πολλαπλασιαστή και με σύνδεση στη γείωση του δευτερεύον πηνίου. 

Έτσι δηλαδή όπως θα έπρεπε να είναι συνδεδεμένο κανονικά.

post-107590-0-04572600-1459622393_thumb.jpg

Μέτρηση MOSFET Drain - γείωσης με συνδεδεμένο στην έξοδο ένα LED και όχι τον πολλαπλασιαστή.

Έτσι θα έπρεπε να είναι ο παλμός. (εδώ μετράμε πτώση τάσης όταν ανάβει το LED)

post-107590-0-63867500-1459622552_thumb.jpg

Μέτρηση MOSFET Drain - γείωσης με συνδεδεμένο στην έξοδο το πηνίο του πολλαπλασιαστή και με σύνδεση στη γείωση του δευτερεύον πηνίου. 

Έτσι δηλαδή όπως θα έπρεπε να είναι συνδεδεμένο κανονικά.

XAMOΣ.

post-107590-0-03633100-1459622519_thumb.jpg

Δημοσ.

δε βαζεις και το σχηματικο αυτου που εχεις φτιαξει μεχρι τωρα να καταλαβαινομαστε?

το υψηλής πρεπει ναναι γειωμένο στο μοτερ. ενω το source του mosfet στο - της τροφοδοσίας. νομιζω.

feedback απ τις στροφες πως παιρνεις για να ανεβαζει συχνότητα στους παλμους?

Δημοσ.

Τι μπορω να κανω για να τις μειωσω..?

Να της παρακαμψεις σε μία αντίσταση, έχοντας μία ανάποδη δίοδο. Μπορεί να λέω και μαλακιες. Btw, γιατί δεν το ελεγες από την αρχή το τι ήθελες;

δε βαζεις και το σχηματικο αυτου που εχεις φτιαξει μεχρι τωρα να καταλαβαινομαστε?

το υψηλής πρεπει ναναι γειωμένο στο μοτερ. ενω το source του mosfet στο - της τροφοδοσίας. νομιζω.

feedback απ τις στροφες πως παιρνεις για να ανεβαζει συχνότητα στους παλμους?

Γιατί να ανεβάσει συχνότητα στους παλμούς; Υποτίθεται πως το κύκλωμα δίνει μεγάλη συχνότητα στο πηνίο για να έχει πολλαπλούς σπινθήρες πάνω στο τ. Είναι αδιάφορο το στο πόσες στροφές είναι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...