Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ελπιζα οτι θα εβρισκα καποιο sticky topic για βασικες αποριες κλπ σε σχεση με το joomla, αλλα δεν βλεπω να υπαρχει.
Θα ξεκινησω να το 'σκαλιζω', οποτε προκυπτουν διαφορες μικρες ή σοβαρότερες απορίες, και θα ήθελα μια βοηθεια απο άτομα που ήδη εχουν εμπειρία και τα εχουν ψαξει, για να ειμαι lost in space μεσα στις χιλιαδες επίλογες του.

---

Τωρα που βλεπω ενα controlpanel joomla, στημενο ηδη απο καποιον αλλον, μου λειπει κατι πολυ 'βασικο' για μενα, που εχω δουλεψει κατα κορον με το Dreamweaver: visual editor - what you see is what you get.
Ξερω οτι τα cms εχουν αλλη φιλοσοφια, αλλα επειδη μπορει να γινεται με καποιο τροπο και να μην το ξερω, ειπα να ρωτησω.
Η μονη λυση που εχω τωρα, ειναι να εχω 2 tabs ανοιχτα, στο ενα να 'πειραζω' επιλογες, και στο αλλο να κανω refresh, μαντευοντας αν κοιταω στις σωστες σελιδες, να δω τι αλλαξε.

Δημοσ.

Δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα καλά... αλλά θέλεις κάτι σε preview mode?
Αν πρόκειται για αλλαγές πάνω στα κείμενα ενός άρθρου ή μιας σελίδας τότε μπορείς να τις κάνεις και από το front-end της σελίδας χωρίς να πας στο πίσω.
Αν πάλι θέλεις να αλλάξεις πράγματα που αφορούν Modules, components κλπ. τοτε αναγκαστικά θα πρέπει να πας πίσω και να κάνεις refresh στο άλλο tab.

Δημοσ.

Με ενδιαφερει κατι σαν preview mode, αλλα κυριως απο αποψη design.

Οκ, καταλαβαινω οτι για modules-components κλπ, πας στο χειροκινητο, πισω, και μετα refresh.

Αλλα αυτο που μου λειπει περισσοτερο τωρα, ειναι οτι δεν μπορω να παιξω με το layout με πληρη ελευθερια και ανεση, οπως εκανα με το dreamweaver.

Drag n drop δηλαδη, για να πω το πλεον απλο.

Καταλαβαινω τι λες, κανεις login στο front-end, και αν εχεις τα καταλληλα δικαιωματα, πειραζεις 'live' το layout?

Αν καταλαβαινω σωστα ομως, λιγα εως ελαχιστα πραγματα μπορω να αλλαξω;

Περα απο το να προσθεσω κανενα μενου, μπορω στο front end πανω, να αλλαξω χρωματα σε font, background colors, κλπ?

Δεν νομιζω να γινεται, αλλα διορθωστε με αν κανω λαθος.

Δημοσ.

Οταν θελεις αν αλλαξεις βασικα πραγματα ή να προσθεσεις/διαγραψεις κατι στην σελιδα τοτε δε μπορεις να εχεις full preview. Και ειναι καπως λογικο, αφου οι αλλαγες που θα κανεις δε μπορουν να γινουν "στον αερα" αλλα πρεπει να αποθηκευτουν πρωτα στη βαση δεδομενων και μετα να γινει αναγκαστηκη ανανεωση της σελιδας για να δεις τις αλλαγες. Η λειτουργια στατικης ιστοσελιδας (βλ. Dreamweaver) ειναι τελειως διαφορετικη.

Αν θελεις αλλαγες τυπου αλλαγη χρωματος, αλλαγη μεγεθους ενος div, και γενικα οτι αφορα εμφανησιακες αλλαγες, εγω προσωπικα δουλευω πρωτα στο DOM Inspector αλλαζοντας το CSS και επειτα κανω copy/paste τις αλλαγες που εκανα μεσα στο αρχειο .css

Ειναι θεμα συνηθειας το .. save -> ctrl+tab -> F5  δε θα σου παρει πανω απο λιγες μερες να συνηθησεις τη φιλοσοφια αυτη. Ειναι εξελιξη, οχι βημα προς τα πισω :)

Δημοσ.

Αν κατάλαβα καλά θέλεις να κάνεις τροποποιήσεις στην εμφάνιση και οχι στο περιεχόμενο.

Αυτό που πρέπει να πειράξεις είναι το template το οποίο είναι υπεύθυνο για το πως θα φένεται η σελίδα σου πχ. χρωματα , θεσεις modules κτλ.

Το template μπορουσες να το δουλέψεις σε dreamweaver παλιωτερα ... υπήρχαν καποια προσθετα και tutorial σχετικά... τωρα δεν ξέρω αν υπάρχουν αλλα παλι μπορεις να το δουλεψεις μονο που θα πρεπει να κάνεις κάποιες τροποποιήσεις μετά για να το ενσωματωσεις στο joomla .

η ποιο ευκολη διαδικασία για όσους φτιάχνουν templates ειναι μέσω browser με πρόσθετα τύπου firebug . Ουσιαστικά κάνεις live τις αλλαγες στο css για να το φέρεις στα μέτρα σου και κατόπιν τα ανεβάζεις στον αερα.

Αυτό προϋποθέτει γνωση προγραμματισμου βέβαια.

Αν δεν έχεις γνώσεις πανω σε Html ,css κτλ. και θες να φτιαξεις template ευκολα με τεχνικη drag n drop υπηρχε παλιωτερα ενα παρα πολυ καλο και ευκολο προγραμματακι το administer ... ψαξε αν υπαρχει αυτό ή κατι παρόμοιο.

Δημοσ.

Ψαχνω για κανενα καλο ebook/pdf σαν tutorial/beginners, αλλα παραδοξως δεν βρισκω κατι ελευθερα διαθεσιμο.

Αν εχει καποιος κατι, ας στειλει ενα pm, ενα λινκ.

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Γράφω εδώ για να μην ανοίγω άλλο thread. Άρχισα να ασχολούμαι με joomla πριν λίγες μέρες και έχω χάσει τη μπάλα. Μου φαίνεται δυσκολότερο από WordPress. ΟΚ, έχω δοκιμάσει να φτιάξω ένα template με τις οδηγίες του documentation του Joomla όμως προσπαθώ να φτιάξω και τον οδηγό που έχει για component και δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς κάνει.

Μπας και έχει κανείς κανένα link με tutorial που μπορεί να είναι λίγο πιο επεξηγηματικό;

Δημοσ.

Γράφω εδώ για να μην ανοίγω άλλο thread. Άρχισα να ασχολούμαι με joomla πριν λίγες μέρες και έχω χάσει τη μπάλα. Μου φαίνεται δυσκολότερο από WordPress. ΟΚ, έχω δοκιμάσει να φτιάξω ένα template με τις οδηγίες του documentation του Joomla όμως προσπαθώ να φτιάξω και τον οδηγό που έχει για component και δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς κάνει.

Μπας και έχει κανείς κανένα link με tutorial που μπορεί να είναι λίγο πιο επεξηγηματικό;

Κι εμενα φιλος web designer, μου ειπε οτι κακως ειπα να ασχοληθω με joomla....πολυ δυσκολοτερο απο το wordpress, ενω και το wordpress κανει επισης τα παντα ολα...

Προς το παρον, πρεπει να εφαγα σημερα και μια ολοκληρη ωρα, ψαχνοντας να δω, απο που στην ευχη μπορω να κανω ανανεωση στην αρχικη σελιδα του joomla, σε site που ειναι στημενο με joomla, μεσα φυσικα απο τις σελιδες του controlpanel ως administrator.

Μαλλον μεσα απο το theme γινεται, αλλα αμα μπορει καποιος να βοηθησει...

Δημοσ.

Κι εμενα φιλος web designer, μου ειπε οτι κακως ειπα να ασχοληθω με joomla....πολυ δυσκολοτερο απο το wordpress, ενω και το wordpress κανει επισης τα παντα ολα...

Προς το παρον, πρεπει να εφαγα σημερα και μια ολοκληρη ωρα, ψαχνοντας να δω, απο που στην ευχη μπορω να κανω ανανεωση στην αρχικη σελιδα του joomla, σε site που ειναι στημενο με joomla, μεσα φυσικα απο τις σελιδες του controlpanel ως administrator.

Μαλλον μεσα απο το theme γινεται, αλλα αμα μπορει καποιος να βοηθησει...

Ως ανανεωση στην αρχικη σελιδα τι εννοεις; Λογικα θα έχει κάποια modules φορτωμένα τα οποια διαχειριζεσαι απο τα modules και την φιλοσοια που ακολουθει θα την δείς απο το κεντρικο μενου με το Αστερακι το κιτρινο. 

Σε γενικες γραμμες παιδια joomla -> Big time to learn -> Less time to use / operate

Wordpress -> Little time to learn -> Long time to use / operate.

Με βαση την επειρια μου βεβαια και τα project που έχω αναλάβει. 

@mentoras εαν θελεις στειλε μου pm να σου φτιαξω οτι θελεις ;)

Δημοσ.

thanks!

Οντως, εχεις δικιο μαλλον σε οτι λες...

Μιλησα με φιλο web developer, και αν και δεν υπαρχει μια λυση για ολα, με παρεπεμψε κι αυτος σε wordpress, για ευχρηστια, ταχυτητα κλπ

Για να πω την (τραγικη) εμπειρια μου....
Εγω, με εμπειρια σε υπολογιστες/interfaces/web design αλλα με photoshop/dreamweaver κλπ, και τα λεω για να πω οτι δεν ειμαι κανενας χθεσινος και ασχετος, αλλα βεβαια δεν ξερω joomla
+
φιλος που το ψιλοηξερε το joomla, αλλα οχι καλα(αλλα καλυτερα απο εμενα)

=

καναμε 2 ατομα, 1 ολοκληρη ωρα, να βρουμε απο που στην ευχη βαζουμε ενα μπανερακι!!!!

Αφου δε το βρηκαμε, εφαγα αλλη μιση ωρα, αφου δεν υπαρχει visual editing, να πειραματιζομαι να δω που θα 'κρεμαστει' στην σελιδα!!!

Ακομη κι αν πια, θελω 2-3 λεπτα (αν θυμηθω να ξανακανω την διαδικασια), για να βαλω νεο μπανερακι, το θεωρω απαραδεκτο και τραγικο να πρεπει να παω απο 4 διαφορετικα σημεια να βαλω ρυθμισεις, για να μπορεσω απλα να τοποθετησω ενα μπανερακι!!!!

Με αλλο φιλο που μιλησα, πιο hardcore τυπος βεβαια, συμφωνησε οτι wordpress ειναι ευκολοτερο, αλλα υπερασπιστηκε την ασχημη περιπετεια μου, λεγοντας 'δεν ηξερες πως ειχε στηθει το site, και μπορει μαλιστα να ειχε στηθει με ασχημο τροπο!'.

Και παλι ομως, θεωρω τραγικο ολο αυτο που εζησα με το joomla...
Ακομη κι αν το μαθω, οσο κι αν καποιος θελει να μου πει 'ειναι αλλη φιλοσοφια' και οτι 'κερδιζεις πολλα στο μελλον', τελικα μαλλον δεν...θα παρω, αφου δεν μπορω να πειστω οτι για το πιο απλο πραγμα, ενα μπανερακι, θα πρεπει να κανω διαδρομη μεσω Λαμίας, αντι απλα να το πεταξω ή εστω να το αναρτησω σε λιγα δευτερολεπτα, με εναν κατανοητο-ευχρηστο-ευκολο τροπο.
Οχι, εποχες που ελεγες σε καποιον να χρησιμοποιησει πχ dreamweaver και σου ελεγε 'καλυτερα...notepad', δεν θελω να ξαναζησω...

Δεν θα στησω το site καμιας πολυεθνικης...απλα πραγματα θελω να κανω, σε ενα cms, αλλα να ειναι future proof.
Αρνητικη εμπειρια με το joomla...

Δημοσ.

1η φορα που μπηκα σε joomla ή μάλλον (mambo) ηταν όλα σαν να έβλεπα cockpit αεροπλάνου και ξόδεψα αρκετό χρόνο για την εκμάθηση απο την άλλη όταν μπήκα σε wordpress ήταν αρκετά ευκολότερα και ειχαν άλλη λογικη σειρά. Το καθε ένα έχει τα καλα και τα κακά του. Το θεμα ειναι ποιο ειναι το καταλυλοτερο cms η πλατφορμα για να φτιαξει κάποιος την σελιδα του ή να στησει την επιχειρηση του με γνόμονα την ευκολια του, το κοστος και τις επεικείμενες παραμέτρους. 

Επισης δεν υπαρχει συγκρηση άλλο ειναι το ένα άλλο το άλλο γιατι εαν μπουμε σε αυτο το πεδιο γιατι να μην βάλουμε μέσα και άλλες πλατφόρμες πχ drupal...  Εν τέλη πείρες κάποια αποφαση σχετικα με το project?

Δημοσ.

H οριστικη αποφαση θα παρθει οταν βρεθει ο καταλληλος χρονος για να αρχισει η αναπτυξη.
Θα το κανω με φιλο μου, καλος προγραμματιστης,
αλλα θα προσπαθησω να γυρω την ζυγαρια προς το wordpress μαλλον.

Προς το παρον ομως, κανω διερευνηση γενικοτερα για cms, κατι mainstream και -αν μη τι αλλο - ευχρηστο, φυσικα και με δυνατοτητες αλλα δεν νομιζω οτι θελω τιποτε extreme ωστε να μεινω ακαλυπτος οτι και να διαλεξω.

Επισης ενα ακομη αρνητικο που εμαθα για το joomla, ειναι τα compatibility στις εκδοσεις του, για major updates.
Σχεδον στησιμο απο την αρχη μου ειπαν...αληθευει;
Λογω των 'custom' λυσεων μου λενε...αλλα και με εντελως core καταστασεις να παω, παλι λεει δυσκολα να αναθμιστω απο εκδοση σε εκδοση...
:(

Στο wordpress γινονται οι major αναβαθμισεις ευκολοτερα?

Δημοσ.

Εαν έχεις ένα module το οποίο είναι πχ για έκδοση 2.5 95% θα δουλεύει και στην 3.x στο 4.9% που δεν θα δουλέυει θα αλλάξει 1-2 functions λόγω renaming ή deprecation και θα δουλέψει και στο 0.1% θα θέλει αρκετές τροποποιήσεις... Το ίδιο ισχύει για όλα τα cms όμως ακόμη και για wordpress για αυτο το λόγο προσέχουμε τα modules που βάζουμε και έχουμε και support ώστε να πέρνουμε τις τελευταίες τους εκδόσεις. Για παράδειγμα τώρα με την νέα php 7 έγιναν αρκετές αλλαγές σε όλες τις open source πλατφόρμες ακομη και στην wordpress με αποτέλεσμα να θέλουν κάποια modules και αυτα διορθώσεις ώστε να την υποστιρίξουν, λογικό δεν είναι;

Δημοσ.

Η Joomla έχει τις κατηγοριες των modules, plugins & components το καθε ενα είναι πρόσθετο αλλα έχει διαφορετικη λογική και λειτουργικότητα πανω στην πλατφόρμα. Το word-press έχει τα plugins ;) Σε καθε ενα απο αυτα μπορει να υπαρξει πρόβλημα συμβατότητας εννοείται.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...