Προς το περιεχόμενο

Δημιούργησαν βακτήρια με το μικρότερο γονιδίωμα στον κόσμο


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η δημιουργία τεχνητής ζωής –αν και με βάση τα υπάρχοντα είδη ζωής- δεν είναι κάτι νέο. Τώρα, επιστήμονες λένε πως κατάφεραν να πετύχουν κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο: να δημιουργήσουν βακτήρια που έχουν το μικρότερο γονιδίωμα από οποιαδήποτε γνωστή μορφή ζωής.

Η τροποποίηση των νέων βακτηρίων από το είδος Mycoplasma mycoides διαθέτει γονιδίωμα που αποτελείται από μόλις 473 γονίδια. Μάλιστα είναι τόσο λίγα, που τα βακτήρια μόλις που διατήρησαν την δυνατότητα να επιβιώνουν και να αναπαράγονται. Αν είχαν περαιτέρω σμικρύνει το γονιδίωμα, ενδεχομένως δεν θα ήταν ικανά να επιβιώσουν ή να αναπαραχθούν.

 

Για να καταφέρουν να κάνουν κάτι τέτοιο, οι επιστήμονες χρειάστηκε να προσδιορίσουν τα γονίδια που ήταν απολύτως απαραίτητα, και από όσο καταλαβαίνουμε θα χρειάστηκαν πολλές δοκιμές. Πολλά από εκείνα που είχαν κριθεί μη απαραίτητα στο παρελθόν, αποδείχτηκε ότι αποτελούσαν το άλλο μισό από ένα ζωτικής σημασίας ζευγάρι, οπότε και οι ερευνητές απέκτησαν μία καλή αίσθηση του τι θα μπορούσαν να μη συμπεριλάβουν στο γονιδίωμα. Βεβαίως, η παραπάνω τακτική έχει και μειονεκτήματα.

 

Ο αριθμός των γονιδίων είναι βελτιστοποιημένος για τις φιλικές συνθήκες του εργαστηριακού περιβάλλοντος, αφού τα βακτήρια αυτά θα μπορούσαν να πεθάνουν εύκολα έξω στην φύση. Επίσης, οι επιστήμονες και δημιουργοί τους, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να προσδιορίσουν τον ρόλο 149 γονιδίων, και έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένα από αυτά να εξαφανιστούν χωρίς να επηρεαστεί η βιωσιμότητα του μικροοργανισμού.

 

Όπως και να έχει, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον τομέα της βιολογίας. Θα συμβάλει στον προσδιορισμό των δομικών στοιχείων του DNA που είναι απαραίτητα για την ζωή, και τελικά θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν οργανισμούς από το μηδέν.

 

Link.png Site: Engadget

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Zombie apocalypse βλέπω με τέτοια πειράματα

 

μακαρι, αν και δε θα εχει πλακα ενα zombie apocalypse μιας και θα τελειωσει πολυ πριν βγουν τα στρατα στους δρομους. γλεντι τρικουβερτο θα γινεται βασικα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν είναι δημιουργία "ζωής"σε καμμία περίπτωση και μου κάνει εντύπωση γιατί χρησιμοποιούνε τόσο λάθος λέξεις ? Μετάλαξη-Τροποποίηση είναι,μα τέτοιες χοντράδες για την δημιουργία εντυπώσεων πλέον ?

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πρώτη φορά το βλέπεις; Κάθε τρεις και λίγο βγαίνουν ειδήσεις για "δημιουργία ζωής" γιατί υπάρχει ένα ασήμαντο.. θεματάκι που το έχουνε σπρώξει κάτω απ'το χαλί για να μη το βλέπει κανείς: ότι ενώ η επιστήμη έχει κάνει τεράστιες προόδους στην κατανόηση των μηχανισμών της ζωής βρίσκεται στο μηδέν όσον αφορά την γνώση για την προέλευσή της

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"Διαχειριστές εις τύπον δημιουργού" είμαστε.

Το όλο resume είναι στην τελευταία φάση 

 

και τελικά θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν οργανισμούς από το μηδέν.

Ναι, απογυμνώσανε ένα ον από τα, για αυτούς, "περιττά" γονιδιόματα, για να μπορέσουν να φτιάξουν ένα όπως το θέλουν.

Ένα "επιτέλους χρήσιμο ον".

Αυτό το "ΘΕΛΩ" θα τους φάει...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν οργανισμούς από το μηδέν

Από ευχολόγια άλλο τίποτα.. Πώς ακριβώς "θα μπορούσε"; Με ποια διαδικασία και βασισμένη σε ποιους ακριβώς νόμους; Η απάντηση, όποια και αν είναι αυτή, όταν και αν δοθεί, θα είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ιστορία της επιστήμης

Επεξ/σία από Skylined
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...