stavi Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Λοιπόν αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι δε θα ήθελα να μπει ο καθένας και να γράφει το μακρύ και το κοντό του. Αφήστε σας παρακάλω τους ανθρώπους που πράγματικά γνωρίζουν απο αυτά να απαντήσουν. Έχει καταντήσει το ινσόμνια επίπεδο 0, γιατί είναι αδύνατον να γράψουμε μια σοβαρή απορία και να πάρουμε μια έγκυρη απάντηση. Και μετά απο αυτόν τον πρόλογο.. Έχω εδώ και πολλά χρόνια ένα όνειρο το οποίο κάποια στιγμή θέλω να πραγματοποιήσω. Θέλω να ασχοληθώ με τα κομικ. Χτες λοιπόν είχα τη φαεινή ιδέα να με διευκολύνω χρησιμοποιώντας το πρόγραμματάκι του αντροιτ τηλεφώνου μου το οποίο μετατρέπει σε σχέδιο οποιαδήποτε φωτογραφία. Η απορία μου είναι η εξής.Υπάρχει κάποιος νομικός περιορισμός σ'αυτό; επίσης αν βγάλω φωτογραφία κάποιον γνωστό μου και έπειτα τη μετατρέψω σε σχέδιο, ο άνθρωπος αυτός μπορει να με προσβάλλει νομικά; δεν ξέρω καν πως λέγεται αλλά όσοι είστε της νομικής (και περιμένω απαντήσεις μόνο απο εσάς) θα καταλαβαίνετε πάνω κάτω τους προβληματισμούς μου. Επίσης άνθρωποι οι οποίο βρισκονται σε open air δημόσια δηλαδή, έχουμε δικαίωμα να τους φωτογραφίσουμε; Κι αν όχι, Μήπως με καλύπτει το γεγονός ότι δε θα είναι αναγνωρίσιμοι εξαιτίας της επεξεργασίας που θα γίνει στη φωτογραφία. Και πριν προλάβετε να πείτε ότι ο καθένας θα μπορούσε να ανατρέψει την επεξεργασία, αυτό θα ειναι κάτι το οποιο θα το φροντίσω να μην γινεται. Ετσι κανείς δε θα μπορεί να επαναφέρει το σχέδιο στην αρχική του μορφή. Θα είναι απλά σκιτσο. Σας παρακαλώ θερμα μονάχα σοβαρές απαντήσεις Pleeease για μια φορά 1
anwnymh29 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Να δω τον επιδειξια σε κομικ και τι στον κοσμο! 7
vrwmiaris Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Δε με λες ρε σταβι, ποια εφαρμογή είναι αυτή;
kfyros Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Εφόσον από το σχέδιο μπορεί κάποιος να διακρίνει ποιος είναι , εμπίπτεις σε παραβίαση προσωπικών δεδομένων.Όπως η google αναγκάστηκε να δημιουργήσει software για να σβήνει πρόσωπα και αριθμούς αυτοκινήτων στο streetview.Δεν υπάρχει θέμα copyright , παρά μόνο παραβίασης προσωπικών δεδομένων ή συκοφαντικής δυσφήμισης (πχ. αν φωτογραφίσεις ένα μαγαζί και φαίνεται ποιο μαγαζί είναι, και στο κόμικ σου γράφεις ότι εκεί έχει χάλια καφέ ή γίνεται εμπόριο ναρκωτικών κλπ.) Δεν θα κινηθεί κάποια υπηρεσία αυτεπάγγελτα, απλά μπορεί κάποιος που θα δει το πρόσωπο του ή το μαγαζί του, να κινηθεί εναντίον σου. Για σκέτα κτίρια δεν υπάρχει πρόβλημα, υπάρχουν ήδη σχετικές αποφάσεις (αρκεί να μη γίνεται δυσφήμιση , έτσι ; ) Αν δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει το πρόσωπο, το οίκημα κλπ. δεν έχεις κανένα πρόβλημα, και έχεις ΕΣΥ και πνευματικά δικαιώματα για το υλικό σου (όπως ο κάθε φωτογράφος - κόμικ designer),αρκεί να μην έχεις κλέψει άλλου.Συνήθως για τη διασφάλιση του, κάποιος απευθύνει σχετικό ερώτημα στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων με κάθε λεπτομέρεια του εγχειρήματος.Όπως έκανε και η google. Αλλά για να πάρεις απάντηση θα περάσουν μήνες.Το θεωρώ υπερβολή, απλά μάσκαρε τα πρόσωπα πιο πολύ ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα.ΣΣ: Και αυτό που έγραψε ο defacer πιο κάτω, δηλαδή να σου ζητήσουν δικαιώματα για εμπορική χρήση.Αν ήσουν η lady gaga θα είχες πρόβλημα. Αν δηλαδή γίνει τόσο famous το καρτούν! Στο εύχομαι. 2
defacer Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Γενικά έχεις δικαίωμα να φωτογραφίσεις σε δημόσιο χώρο, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα από μόνο του.Αν φωτογραφίσεις κάποιον και χρησιμοποιήσεις τη φωτογραφία για εμπορικούς σκοπούς τότε σίγουρα υπο συνθήκες πρέπει να γίνει με τη συγκατάθεσή του. Δεν είμαι σίγουρος πώς πάει ακριβώς αλλά ψιλομπακάλικα, με random κομπάρσους που απλά έτυχε να περνάνε εκείνη την ώρα δε νομίζω ότι υπάρχει οποιοδήποτε θέμα. Αλλά με πρόσωπα που εμφανώς αποτελούν το επίκεντρο του "έργου" (πχ στο τρίτο καρέ) εκτιμώ ότι θα υπάρχει.Στο παράδειγμα του γνωστού σου, το θέμα και πάλι δεν είναι αν θα κάνεις τη φωτογραφία σκίτσο ή οτιδήποτε άλλο, το θέμα είναι ότι θα κάνεις εμπορική χρήση και ότι ο άλλος δικαίως μπορεί να πει πως η εικόνα του είναι η βάση για το τελικό προϊόν. Το θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι μπορεί να προβάλλει αξιώσεις αν δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του -- και πάλι, όχι μόνο για τη φωτογραφία που έβγαλες, αλλά και για τη χρήση που θα της κάνεις. Αν δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει το πρόσωπο, το οίκημα κλπ. δεν έχεις κανένα πρόβλημα Αυτό το σημείο μου ακούγεται τελείως λάθος. Δηλαδή αν φωτογραφίσει το απολλώνιο κορμί μου από το λαιμό και κάτω με τα εσώρουχα και μετά χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία για διαφήμιση, δεν έχω αξιώσεις επειδή δεν είμαι αναγνωρίσιμος; Δε μπορώ να παραθέσω εδάφιο από νομοθεσία αλλά στοίχημα ο,τι θες πως δεν είναι έτσι. Θέλω να πω δηλαδή ότι αυτά που λες για προσωπικά δεδομένα κλπ ισχύουν, αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα που σε περιορίζει. 1
groot Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Λοιπόν αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι δε θα ήθελα να μπει ο καθένας και να γράφει το μακρύ και το κοντό του. Αφήστε σας παρακάλω τους ανθρώπους που πράγματικά γνωρίζουν απο αυτά να απαντήσουν. Εάν θες εσύ να επιλέγεις ποιοι γράφουν, γράφε σε blog δικό σου. Σε ένα forum γράφει όποιος θέλει. Εάν έχεις πρόβλημα με κάποιες αναρτήσεις, χρησιμοποιείς τους μηχανισμούς του forum.
stavi Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Αυτό το σημείο μου ακούγεται τελείως λάθος. Δηλαδή αν φωτογραφίσει το απολλώνιο κορμί μου από το λαιμό και κάτω με τα εσώρουχα και μετά χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία για διαφήμιση, δεν έχω αξιώσεις επειδή δεν είμαι αναγνωρίσιμος; Δε μπορώ να παραθέσω εδάφιο από νομοθεσία αλλά στοίχημα ο,τι θες πως δεν είναι έτσι. Θέλω να πω δηλαδή ότι αυτά που λες για προσωπικά δεδομένα κλπ ισχύουν, αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα που σε περιορίζει. καταρχήν να ευχαριστήσω και τους δύο για τις σοβαρές απαντήσεις και τις χρήσιμες πληροφορίες με το ίδιο σκεπτικο όμως deface και αυτή η κοπελιτσα που αναφέρει ένα υπαρκτό πρόσωπο θα είχε προβλήματα αν αυτο το άτομο ισχυριζόταν οτι τον συκοφαντή, παρόλο που καλύπτει την ταυτότητά του. (δεν ξέρω... ρωτάω) (groot αν είναι να μπαίνει ο καθένας και να απαντάει σε πράγματα που δε γνωρίζει δε θα ήταν φορουμ στο οποιο μπορούμε να απευθυνθούμε αλλά το κλουβι με τις τρελές. Σε ένα πράγμα όμως μπορείς να με εξυπηρετήσεις. Μια και το ανέφερες. Πως μπορώ να μπλοκάαρω κάποιον?)
groot Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 groot αν είναι να μπαίνει ο καθένας και να απαντάει σε πράγματα που δε γνωρίζει δε θα ήταν φορουμ στο οποιο μπορούμε να απευθυνθούμε αλλά το κλουβι με τις τρελές. Σε ένα πράγμα όμως μπορείς να με εξυπηρετήσεις. Μια και το ανέφερες. Πως μπορώ να μπλοκάαρω κάποιον? Ο καθένα μπορεί να μπαίνει και να απαντάει σε ό,τι θέλει. Το μόνο κριτήριο είναι να είναι by the rules του forum. Δυστυχώς για εσένα, αυτό που λες είναι λάθος. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχεις είναι να γράφεις σε δικό σου blog.
stavi Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 (επεξεργασμένο) Αν φωτογραφίσεις κάποιον και χρησιμοποιήσεις τη φωτογραφία για εμπορικούς σκοπούς τότε σίγουρα υπο συνθήκες πρέπει να γίνει με τη συγκατάθεσή του. Δεν είμαι σίγουρος πώς πάει ακριβώς αλλά ψιλομπακάλικα, με random κομπάρσους που απλά έτυχε να περνάνε εκείνη την ώρα δε νομίζω ότι υπάρχει οποιοδήποτε θέμα. Αλλά με πρόσωπα που εμφανώς αποτελούν το επίκεντρο του "έργου" (πχ στο τρίτο καρέ) εκτιμώ ότι θα υπάρχει. Στο παράδειγμα του γνωστού σου, το θέμα και πάλι δεν είναι αν θα κάνεις τη φωτογραφία σκίτσο ή οτιδήποτε άλλο, το θέμα είναι ότι θα κάνεις εμπορική χρήση και ότι ο άλλος δικαίως μπορεί να πει πως η εικόνα του είναι η βάση για το τελικό προϊόν. Το θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι μπορεί να προβάλλει αξιώσεις αν δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του -- και πάλι, όχι μόνο για τη φωτογραφία που έβγαλες, αλλά και για τη χρήση που θα της κάνεις. κι εδώ πάλι έχω απορίες... είχα διαβάσει 2 πολύ καλά κομικ, με ένα τύπο που σχεδίαζε πολύ απλα με απλές γραμμές, πράγμα που σημαινει οτι δεν υπήρχε περίπτωση να καταλάβεις φυσιογνωμίες, και εξιστορούσε κάποιες σχέσεις του με κοπέλες... Θα μπορούσαν λοιπόν αυτές αφού υπήρξαν οι πρωταγωνίστριες να έχουν αξιώσεις; Μόνο και μονο επειδή του έδωσαν υλικό, παιρνώντας χρόνο μαζί του; Επεξ/σία 10 Απριλίου 2016 από billdanos Για να μην το σβήσω όλο μαζί... 1
stavi Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Αυτό που θέλω να πω deface είναι ότι όσον αφορά το κορμί που έλεγες... αν εγώ το σχεδιάσω μόνη μου, χωρίς καν να ζητήσω απ τον άλλον να ποζάρει βασικά τι θα πει να το σχεδιάσω χωρίς να ποζάρει, δεν είμαι καν τόσο καλη στο σχέδιο... εννοώ αν σχεδιάσω ένα κορμί το οποίο υποτιθεται οτι είναι κάποιου υπαρκτου προσώπου, μπορει αυτό το πρόσωπο, εφοσον το γνωρίζει αυτό και το καταλάβαίνει από την όλη ιστοριά (γραφω πράγματα, τα οποία έχουν υποθεί μεταξύ μας), να απαιτήσει πνευτικά δικαιώματα; Απ΄όσο γνωρίζω οι δικηγόροι όταν έχουν μια υπόθεση διαβάζουν... μπορει ένας απλός πολίτης να κάνει το ίδιο για κάτι που τον αφορά; και που βρισκει τις νομοθεσίες;
defacer Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Στάβη αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι ότι στις περιπτώσεις που λες ναι, μπορεί να προβάλλει αξιώσεις, τώρα το αν αυτά που θα πει έχουν ουσία και τι θα γίνει τελικά μου φαίνεται τελείως φλου. Could go either way ανάλογα με τις λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά. Για πιο συγκεκριμένα πιστεύω θες ειδικευμένο δικηγόρο και πολύ πολύ συγκεκριμένα σενάρια, αλλά really από τη στιγμή που δεν έχεις τίποτα στα χέρια σου αυτά είναι πρόωρα. 1
stavi Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Στάβη αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι ότι στις περιπτώσεις που λες ναι, μπορεί να προβάλλει αξιώσεις, τώρα το αν αυτά που θα πει έχουν ουσία και τι θα γίνει τελικά μου φαίνεται τελείως φλου. Could go either way ανάλογα με τις λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά. Για πιο συγκεκριμένα πιστεύω θες ειδικευμένο δικηγόρο και πολύ πολύ συγκεκριμένα σενάρια, αλλά really από τη στιγμή που δεν έχεις τίποτα στα χέρια σου αυτά είναι πρόωρα. Ρωτάω απο τώρα γιατί δεν έχει νόημα να δουλέψω σκληρά για κάτι που απλα δε με βάλει σε μπελάδες και τρεξίματα. Τελος παντων να το στησω μεναν τροπο που να ειμαι καλυμενη. Ο καλος σχεδιασμος ξεκινα απτα νομικα ζητηματα. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις
Glikos Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Να δω τον επιδειξια σε κομικ και τι στον κοσμο! Θέλω να δω έκφραση της Σταβι καθώς αντικρίζει το τσαπού του. Σε στυλ κόμικ εννοείται.
anwnymh29 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Θέλω να δω έκφραση της Σταβι καθώς αντικρίζει το τσαπού του. Σε στυλ κόμικ εννοείται. Εγω θα ηθελα να δω την λεζαντα μετα το Μοναστηρακι θα επεφτε πανω στον επιδειξια και θα εγραφε..."και την ειχε τοσο μικρη γαμω το στανιο του".. (stavi σε πειραζω) 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα