Προς το περιεχόμενο

Αφιέρωμα: Τα gaming events που αξίζει να πάει κανείς


Ocelote

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με τον καιρό να ανοίγει και το καλοκαίρι να πλησιάζει και ημερολογιακά, το μυαλό ξεθαρρεύοντας, αρχίζει τα… ταξίδια.

Αν λοιπόν είστε τύποι που αρέσκονται να προετοιμάζουν τις διακοπές τους μήνες πριν, χωρίς αυτές να πρέπει σώνει και ντε να είναι εντός του καλοκαιριού και παράλληλα δηλώνετε λάτρεις του gaming, πώς θα σας φαινόταν αν συνδυάζατε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, βρίσκοντας δηλαδή έναν ενδιαφέροντα προορισμό και επιλέγοντας να τον επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια μίας έκθεσης αφιερωμένης στο gaming που μπορεί να φιλοξενείται εκεί; Ναι, οι περισσότεροι στο άκουσμα “έκθεσης για videogames” φέρνουν στον νου την E3, όμως οι… προτάσεις της βιομηχανίας δεν εξαντλούνται εκεί –αφήστε που η είσοδος επιτρέπεται σε δημοσιογράφους και επαγγελματίες του χώρου.

 

Πριν σας παρουσιάσουμε τις μεγάλες εκθέσεις αφιερωμένες στο gaming αλλά και τις πόλεις στις οποίες διεξάγονται, ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες που καλό θα ήταν να έχετε κατά νου άπαξ και αποφασίσετε να κάνετε ένα τέτοιο ταξίδι. Παρακάτω θα διαβάσετε για events και εκθέσεις ανοιχτά στο κοινό: επειδή δεν θα είστε οι μόνοι που θα έχετε την ιδέα να τα επισκεφθείτε, καλό θα ήταν να κλείσετε τα εισιτήρια εισόδου σας σε αυτά το ταχύτερο δυνατόν.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στη BlizzCon, να ξέρετε ότι εξαντλούνται σε λίγες ώρες! Εννοείται πως το ίδιο θα πρέπει να κάνετε με αεροπορικά και ξενοδοχεία. Για τα πρώτα θα χρειαστεί να ελέγχετε τακτικά τις τιμές ακόμα και 12 μήνες πριν το ταξίδι σας, έτσι ώστε να διαμορφώσετε πλήρη γνώμη σχετικά με τα επίπεδά τους. Γραφτείτε σε newsletters αεροπορικών που σας εξυπηρετούν και παρακολουθείτε τις προσφορές τους: είναι μια καλή αρχή.

 

Φτάνοντας στον προορισμό σας, φροντίστε να έχετε ελεύθερο χώρο στις αποσκευές σας διότι είναι δεδομένο πως όσο κι αν αντισταθείτε στους… πειρασμούς που θα συναντήσετε, τα “σουβενίρ” σας θα τα πάρετε. Επιπλέον, κοιτάξτε να συμφιλιωθείτε νωρίς με τις ουρές και το… περίμενε, αφού αν δεν έχετε εξασφαλίσει κάποιο πάσο VIP/press, το πιθανότερο είναι πως θα περιμένετε σε ουρές που κάνουν το ΙΚΑ να μοιάζει κολοβό. Μια καλή ιδέα θα ήταν να πάρετε μαζί σας στο εκθεσιακό ένα σπαστό σκαμπουδάκι ή ακόμα και ένα “πουφ”, τα απαραίτητα υγρά και κάνα σνακ. Η αναμονή είναι τέτοια που υπάρχει περίπτωση μέσα σε μία γεμάτη μέρα, να προλάβετε να παίξετε 4-5 παιχνίδια όλα κι όλα, γι’ αυτό φροντίστε να εντοπίσετε όσο πιο νωρίς γίνεται τον χάρτη του χώρου που διεξάγεται το event και να τον μελετήσετε, ώστε να ξέρετε πού βρίσκεται τι.

 

Με τα παραπάνω κατά νου, πάμε να δούμε τους πιθανούς προορισμούς μας…

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Tokyo Game Show – Τόκιο

 

Το Tokyo Game Show (TGS) διοργανώνεται εδώ και 20 χρόνια στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, κάθε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Διαρκεί τέσσερις μέρες με τις δύο τελευταίες να είναι ανοιχτές στο κοινό. Τα τελευταία χρόνια προσελκύει σταθερά περίπου 270.000 ανθρώπους κυρίως από την Ασία, μιας που οι ανακοινώσεις και το περιεχόμενό του αφορούν την εκεί αγορά. Ακόμα κι έτσι όμως αποτελεί μία απίστευτη εμπειρία, αφού συνδυάζεται (η έκθεση βρίσκεται στη διπλανή πόλη, Τσίμπα) με την επίσκεψη σε μία πόλη-σύμβολο της σύγχρονης ποπ κουλτούρας, την “πρωτεύουσα” του anime, τον προορισμένο των ονείρων των απανταχού “geeks”.

 

Κόστος: υπό προϋποθέσεις βρίσκετε εισιτήριο με “top class” εταιρεία σε τριψήφιο νούμερο και αν βιαστείτε (7-8 μήνες πριν την άφιξή σας τουλάχιστον), κλείνετε και κορυφαίο ξενοδοχείο με περίπου 70-100€ τη βραδιά.

 

Paris Games Week – Παρίσι

 

Η δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση της Ευρώπης για videogames, το Paris Games Week έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος τα τελευταία χρόνια έναντι της γερμανικής gamescom. Διοργανώνεται σταθερά στο εκθεσιακό κέντρο των Βερσαλλιών και πέρυσι την συγκέντρωσε περισσότερους από 300.000 επισκέπτες. Διαρκεί σταθερά πέντε μέρες ξεκινώντας στα τέλη του Οκτώβρη και χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει, καλύπτοντας ακόμα περισσότερα γούστα και ανάγκες. Το 2015 η Sony προτίμησε το Παρίσι έναντι της Κολωνίας σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως “ψήφος εμπιστοσύνης” στο PGW.

 

Κόστος: ο Οκτώβριος είναι μήνας με σχετικά χαμηλά αεροπορικά, η διαδρομή Αθήνα – Παρίσι καλύπτεται από πλήθος εταιρειών (ακόμα και “low budget”) ενώ και η “Πόλη του Φωτός” καλύπτεται πλήρως από το Airbnb. Ξεκινώντας από τα 300€, πάτε, έρχεστε και μένετε άνετα και τρία-τέσσερα βράδια.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

DreamHack – Γιονκόπινγκ

 

Το μεγαλύτερο ψηφιακό φεστιβάλ του κόσμου, η DreamHack απαρτίζεται από μια σειρά εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης αλλά και, αρχής γενομένης από φέτος, και των ΗΠΑ. Τα μεγαλύτερα events είναι το χειμερινό και το καλοκαιρινό και μολονότι διοργανώνονται σε διαφορετικές εποχές, ουσιαστικά είναι πανομοιότυπα. Βέβαια εδώ δεν έχουμε να κάνουμε τόσο με έκθεση όσο με ένα τεράστιο “LAN party”, στο οποίο συμμετέχουν –δεκάδες- χιλιάδες κόσμου.

 

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα τουρνουά ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης είναι προγραμματισμένα events που καλύπτουν το gaming στο σύνολό του.

 

Κόστος: τα καλά νέα είναι ότι η Σουηδία δεν είναι ακριβώς δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός, οπότε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα φτάσετε σχετικά οικονομικά εκεί. Το Γιονκόπινγκ βέβαια δεν είναι για παραπάνω από 3-4 μέρες, οπότε ίσως να το συνδυάσετε και με ακόμα μία πόλη. Και εννοείται ότι μιλάμε για το καλοκαίρι…

 

gamescom – Κολωνία

 

H gamescom αποτελεί τον πνευματικό διάδοχο του φεστιβάλ videogames της Λειψίας και διοργανώνεται ανελλιπώς στην Κολωνία από το 2009. Πέρυσι μέτρησε 345.000 επισκέπτες, τουλάχιστον 6.000 δημοσιογράφους και πάνω από 700 εκθέτες. Το αχανές εκθεσιακό κέντρο της πόλης φτάνει και περισσεύει για να καλύψει τις ανάγκες του event, με την οργανωτικότητα των Γερμανών να κάνει τη ζωή των πάντων πιο εύκολη. Η gamescom μετρά κάθε χρόνο απουσίες (Blizzard, Capcom, Sony, Valve, ανάλογα τη χρονιά) όμως το μέγεθός της είναι τέτοιο που πραγματικά αυτές περνούν απαρατήρητες. Είναι το τελευταίο μεγάλο event πριν την έναρξη της νέας σεζόν κάθε Σεπτέμβριο.

 

Κόστος: αν και μιλάμε για ταξίδι στο εξωτερικό ντάλα Δεκαπενταύγουστο, αν ασχοληθείτε νωρίς με τα εισιτήρια θα πάτε και θα ‘ρθετε αρκετά οικονομικά. Στις όχθες του Ρήνου θα βρείτε και ξενοδοχεία που παρέχουν τα βασικά μεν, σε αρκετά χαμηλές τιμές δε.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

BlizzCon – Αναχάιμ

 

Μία από τις ιστορικότερες εκθέσεις στον χώρο του gaming, η BlizzCon διοργανώνεται από τη Blizzard στο συνεδριακό κέντρο του Άναχαϊμ της Καλιφόρνια. Οι επισκέπτες της έχουν τη δυνατότητα να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια, να γνωρίσουν τους δημιουργούς τους, να δουν πρώτοι επικείμενα expansions και DLC, να συμμετάσχουν σε τουρνουά και workshops και βέβαια να “φορτώσουν” καλούδια και υπογεγραμμένο merchandizing! Η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στο κλείσιμο των εισιτηρίων, όχι για τις ΗΠΑ αλλά για το ίδιο το event! Το δε Άναχαϊμ, βρίσκεται λίγο έξω απ’ το Λος Άντζελες και φιλοξενεί τη Disneyland, αν και αξίζει με τα χίλια η ενοικίαση αυτοκινήτου για να χαρείτε όλα όσα έχουν να σας προσφέρουν το L.A. και τα πέριξ του.

 

Κόστος: εδώ πρέπει να είστε σβέλτοι. Εφ’ όσον τα καταφέρετε, το κόστος της διαδρομής μπορεί να πέσει και κάτω από τα 700€! Από εκεί και πέρα, τα πάντα εξαρτώνται από το πού και για πόσο θα μείνετε.

 

EGX – Μπέρμιγχαμ

 

Τι κι αν ξεκίνησε ως Eurogamer Expo από το Old Truman Brewery δίπλα στη Λίβερπουλ Στριτ του Λονδίνου; Η EGX, όπως μετονομάστηκε στην πορεία, λαμβάνει χώρα πλέον στο Μπέρμιγχαμ προσελκύοντας περίπου 75.000 κόσμου σε ετήσια βάση. Αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους επισκέπτες της προκειμένου εκείνοι να δουν και να παίξουν από πρώτο χέρι όλες τις καινούριες και επικείμενες κυκλοφορίες –το event διοργανώνεται στα τέλη του Σεπτέμβρη. Το Μπέρμιγχαμ σαν πόλη μπορεί να μη “λέει” πολλά, ωστόσο χάρη στο εξαιρετικό δίκτυο συγκοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου, άνετα μπορεί κανείς να μείνει σε άλλη πόλη (Μάντσεστερ, Λίβερπουλ, Λονδίνο).

 

Κόστος: δύσκολα τα πράγματα διότι η EGX διοργανώνεται σε εποχή που πολλοί φοιτητές –ή οι μαμάδες τους- πηγαινοέρχονται Αγγλία, οπότε μοιραία τα εισιτήρια είναι “τσιμπημένα”. Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο αλλά και πάλι… Με τη διαμονή δεν θα έχετε πρόβλημα αφού οι επιλογές σας είναι απεριόριστες (βλ. παραπάνω).

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Penny Arcade Expo – Βοστώνη / Μελβούρνη

 

Η Penny Arcade Expo ή PAX δεν αποτελεί μία έκθεση σαν όλες τις άλλες αλλά ένα franchise, ένα brand name που ταξιδεύει ανά τον κόσμο: Βοστώνη και Μελβούρνη είναι ίσως οι ελκυστικότεροι προορισμοί (Σηάτλ, Σαν Αντόνιο οι άλλοι δύο), όχι λόγω των πόλεων αλλά του ύφους των εκθέσεων –εν αντιθέσει με τη DreamHack, κάθε PAX διαφέρει από τις υπόλοιπες. Όλα τους όμως (με εξαίρεση την PAX Dev για ευνόητους λόγους) αποτελούν ενδιαφέροντα events καθώς προωθούν την κουλτούρα του gaming με πλήθος ενεργειών, παρουσιάσεων, workshops, τουρνουά και πάνελ. Αυτή στο Τέξας διοργανώνεται τον Ιανουάριο ενώ εκείνη της Αυστραλίας αρκετά αργότερα, τον Νοέμβριο. Όχι ότι χρειάζεστε, μεταξύ μας, μια έκθεση για να πειστείτε να ταξιδέψετε down under…

 

Κόστος: εδώ ατυχήσατε. Το ταξίδι στην Αυστραλία όσο φθηνό κι αν είναι, θα κοστίζει ενώ τα ίδια ισχύουν και για τις ΗΠΑ αφού το Τέξας δεν είναι και τόσο δημοφιλής προορισμός. Για διαμονή θα σας γελάσουμε αλλά άπαξ και αποφασίσετε να το κάνετε το “ντου”, πάει να πει ότι είστε αποφασισμένοι.

 

IndieCade – Λος Άντζελες

 

Δεν ξέρουμε πόσο πολύ πρέπει να λατρεύει την indie σκηνή κάποιος ώστε να κάνει το ταξίδι Αθήνα – Λος Άντζελες ειδικά για μία έκθεση αφιερωμένη σε αυτή, όμως το μόνο βέβαιο είναι πως η IndieCade θα τον αποζημιώσει πλήρως αφού κατά τη διάρκειά της (τέλος Οκτωβρίου), η Κάλβερ Σίτι του Λος Άντζελες μετατρέπεται σε ένα γιγαντιαίο arcade γεμάτο πάρτι, παιχνίδια και βέβαια παρουσιάσεις με όλα τα “καλούδια” των indies. Η “καρδιά” του φεστιβάλ είναι το GameWalk κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάζονται οι υποψήφιοι για βράβευση indie τίτλοι. Με δεδομένο ότι η IndieCade διοργανώνεται λίγο έξω απ’ το Λος Άντζελες, ισχύουν όλα όσα είπαμε και για τη BlizzCon.

 

Κόστος: αν και σε διαφορετική χρονική περίοδο, ισχύει ό,τι και για τη BlizzCon.

 

QuakeCon – Ντάλας

 

Το “Γούντστοκ του gaming”. Έτσι είναι γνωστή η QuakeCon η οποία από το 1996 διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Zenimax στο Ντάλας του Τέξας. Επί της ουσίας μιλάμε για ακόμα ένα τεράστιο LAN party, αφού κυρίαρχο ρόλο παίζει το BYOC (Bring Your Own Computer) τουρνουά σε Quake και DOOM. Με αυτά κατά νου, ίσως τα όσα έχει να δει ένας τόσο μακρινός επισκέπτης, ίσως να μην είναι τόσα όσα σε άλλες εκθέσεις –ενδεχομένως και να μη δικαιολογούν το ταξίδι. Αν μεγαλώσατε όμως με τους τίτλους της id Software (Wolfenstein, Quake, DOOM), τότε η εμπειρία του να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο μαζί με άλλους, χιλιάδες ομοϊδεάτες σας, θα είναι εμπειρία ζωής.

 

Κόστος: Ντάλας, Τέξας. Όχι και ό,τι καλύτερο για το πορτοφόλι σας. Μιλάμε για εισιτήρια έως και 1,5 χιλιάρικο και από ‘κει και πέρα όσο πάει η διαμονή. Για ξενοδοχείο υπολογίστε 100€ τη βραδιά, αλλιώς ψάχνετε στο Airbnb.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε αλλες χωρες που υπαρχουν αλλα μυαλα(και βεβαια αλλοι μισθοι) οντως τα παραπανω ειναι ωραια.Στην χωρα του pro/fifa,call of duty και GTA προφανως φενονται σαν αδιαφορα,πεταμενα λεφτα,για no lifers και αλλα ωραια,ειδικα τα τελευταια χρονια.

 

Για την ιστορια δεν εχω ακουσει ουτε μια φορα ως τωρα ενα ατομο που να εχει πει οτι θελει να παει ακομα και στα πιο κοντινα Ευρωπαικα events που γινονται.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραία αυτα τα events και προσωπικά θα ήθελα να παω στην blizzcon , δυστηχώς ομως πες και βρίσκεις εισητήριο αν και ακριβά απο εκει και πέρα έχεις έξοδα αεροπλάνο διαμονής κτλπ ... ε και οπου πας δεν θα κάτσεις και 3 4 5 ημέρες να δεις την χώρα και την πόλη ... ξεφεύγουν τα έξοδα δυστηχώς

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ρε παιδιά ουσιαστικά το airbnb τι φάση είναι ; σαν το couchsurfing ?

Υπαρχει θεμα στην ενοτητα "Ιντερνετ" για αυτην την ερωτηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...