groot Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Πονταρω πως μου επιτρεπεις να δωσω συμβουλες σε κοσμιο επιπεδο και δεν θα χρειαστει να συνεχισουμε το offtopic, ε? Σαφώς, αλλά μέχρι στιγμής απαντάς στα δικά μου posts.
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Μερικες βδομαδες πριν περασα απο Δανια στην Σουηδια. Ηθελε διαβατηριο και την Ελληνικη ταυτοτητα την κοιτουσαν σαν κωλοχαρτο (ταυτοτητα με λατινικους χαρακτηρες). Με ενημερωσαν πως παλιοτερα δεν ειχαν τετοιες απαιτησεις, αλλα πια οι ελεγχοι εχουν αυξηθει ελεω του κυμματος μεταναστων. Just saying, μαλλον δεν ειναι υστεριες ολα αυτα, better be on the safe side. Μπα, αυτά υπήρχαν και πριν. Θυμάμαι πιο παλιά σε αεροδρόμιο Heathrow με δυο γιγαντοβαλίτσες στο χέρι και η ευγενέστατη κυρία να την βλέπει σα να είναι χαρτί από τον Άρη. Αυτά τα λίγα λεπτά ταλαιπωρία, φαντάζουν ώρες όταν είσαι σε μεγάλες ουρές και θες να τελειώνεις σύντομα με τους ελέγχους. Τελικά έβγαλα διαβατήριο και δεν κοίταξα ποτέ ξανά πίσω! (επίσης άλλαξα βαλίτσες σε μικρότερο μέγεθος) Το διαβατήριο είναι ευκολία όπως και να το κάνουμε. Λογαριασμό σε τράπεζα ανοίγεις πανεύκολα. Κάποιο reference από landlord ή από τη δουλειά/πανεπιστήμιο χρειάζεσαι. Γνώμη μου να αποφύγεις τράπεζες που έχουν πολλά γραφειοκρατικά (πχ HSBC) για ένα λογαριασμό. Οι περισσότερες θα σου ανοίξουν λογαριασμό εντός ολίγων ωρών ή λίγων ημερών. σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου. συμφωνω μαζι σου απλως καποιος μου ειπε οτι διαβασε οτι στην Φινλανδια και καλα για να πας να σπουδασεις θα πρεπει οι δικοι σου να δηλωσουν ποσα χρηματα θα χρειαστεις και να ειναι εξαρχης μεσα στον λογαριασμο σου. αλλα δεν ξερω κατα ποσο ισχυει. Βλακεία μου φαίνεται. Ολόκληρη γραμματεία έχει το πανεπιστήμιο και μπορείς μέσω της ιστοσελίδας τους να βρεις τηλέφωνα και e-mails. Γιατί δεν επικοινωνείς μαζί τους απευθείας; Γιατί να ταλαιπωρείσαι άδικα με το κατά πόσο ισχύει;
katerinaki10 Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 ωραία πόλη το Ελσίνκι ήμουν εκεί το 2008... (ρημάδια χρόνια) ειναι 3 πολεις σαν 1 ( ψάξ'το) με πολύ όμορφες Ρώσσικες εκκλησιες, θερμά μπαρ, καυγάδες και ΚΡΥΟ. μην ξεχάσεις να κάνεις σάουνα και μετά να πηδήξεις σε λίμνη με -20. Καλά να περάσεις ΥΓ διαβατήριο χρυσό μου που πας αλλιώς . εχω ψαξει τοσα πολλα πραγματα!! ξερω οτι θα ειναι υπεροχα αλλα ακομη με τα πανεπιστημια εχουμε δουλεια...(αιτησεις και χαρτουαρα) Στην εστία συνήθως δεν μένεις μόνος/μόνη σου. Έρχεται και άλλος. Εκτός εάν ο τύπος δωματίου είναι για ένα άτομο. Επίσης, συνήθως δεν ψάχνουν ποιος μένει πού. Στείλε τους email. μηπως εχεις μεινει στην εστια? θελω να ρωτησω καποια πραγματα ποιο συγκεκριμενα. τους εχω στειλει πολλα e-mail αλλα μου λενε οτι τωρα ειναι περιοδος αιτησεων και δεν απαντουν σε ερωτησεις. Τέλος, το "πανεπιστήμιο του ΧΧΧΧΧΧΧΕλσίνκι" (έχει ένα ρημαδό H μπροστά) το εννοείς κυριολεκτικά ή δεν ξέρεις σε ποιο πανεπιστήμιο πας; ναι, προφανως εχει Η, στα αγγλικα (University of Helsinki). αλλα εγω το εχω γραψει στα ελληνικα. ΥΓ. σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας!! Μπα, αυτά υπήρχαν και πριν. Θυμάμαι πιο παλιά σε αεροδρόμιο Heathrow με δυο γιγαντοβαλίτσες στο χέρι και η ευγενέστατη κυρία να την βλέπει σα να είναι χαρτί από τον Άρη. Αυτά τα λίγα λεπτά ταλαιπωρία, φαντάζουν ώρες όταν είσαι σε μεγάλες ουρές και θες να τελειώνεις σύντομα με τους ελέγχους. Τελικά έβγαλα διαβατήριο και δεν κοίταξα ποτέ ξανά πίσω! (επίσης άλλαξα βαλίτσες σε μικρότερο μέγεθος) Το διαβατήριο είναι ευκολία όπως και να το κάνουμε. Λογαριασμό σε τράπεζα ανοίγεις πανεύκολα. Κάποιο reference από landlord ή από τη δουλειά/πανεπιστήμιο χρειάζεσαι. Γνώμη μου να αποφύγεις τράπεζες που έχουν πολλά γραφειοκρατικά (πχ HSBC) για ένα λογαριασμό. Οι περισσότερες θα σου ανοίξουν λογαριασμό εντός ολίγων ωρών ή λίγων ημερών. Βλακεία μου φαίνεται. Ολόκληρη γραμματεία έχει το πανεπιστήμιο και μπορείς μέσω της ιστοσελίδας τους να βρεις τηλέφωνα και e-mails. Γιατί δεν επικοινωνείς μαζί τους απευθείας; Γιατί να ταλαιπωρείσαι άδικα με το κατά πόσο ισχύει; ναι σιγουρα θα επικοινωνησω απλως θελω να δω και καποιες γνωμες απο αυτους που εχουν ηδη παει.
TheDevilMayCare Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 απλως καποιος μου ειπε οτι διαβασε οτι στην Φινλανδια και καλα για να πας να σπουδασεις θα πρεπει οι δικοι σου να δηλωσουν ποσα χρηματα θα χρειαστεις και να ειναι εξαρχης μεσα στον λογαριασμο σου. αλλα δεν ξερω κατα ποσο ισχυει. Αυτο πολυ χλωμο, να το ζητανε για "δανεικο" Erasmus.... Αν ηταν για κανονικες σπουδες = περισσοτερος χρονος παραμονης, ναι μπορουν να ζητησουν (και το ζητουσαν αλλοτε -δεν μπορω να πω με σιγουρια για το σημερα) Κι αυτο πολυ απλα γιατι, τα <σοβαρα κρατη> θελουν να εχουν τη "σιγουρια" πως εσυ θα εχεις την δυνατοτητα να την περασεις-ζησεις, και ξερωγω δεν θα επιδιωξεις μαυρη εργασια, ζωη μεσ' την παρανομια και...ληστειες τραπεζων TIP: αν μολαταυτα τεθει τετοιο θεμα & ζητουν να δουν βεβαιωση τραπεζικου λογαριασμου, τιποτα δεν σου αποκλειει να καταθεσεις τα αναγκαια χρηματα, και αφου παρεις το o.k. απο εκεινους, απλως τα αποσυρεις απο το λογαριασμο (been there, done that )
katerinaki10 Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Αυτο πολυ χλωμο, να το ζητανε για "δανεικο" Erasmus.... Αν ηταν για κανονικες σπουδες = περισσοτερος χρονος παραμονης, ναι μπορουν να ζητησουν (και το ζητουσαν αλλοτε -δεν μπορω να πω με σιγουρια για το σημερα) Κι αυτο πολυ απλα γιατι, τα <σοβαρα κρατη> θελουν να εχουν τη "σιγουρια" πως εσυ θα εχεις την δυνατοτητα να την περασεις-ζησεις, και ξερωγω δεν θα επιδιωξεις μαυρη εργασια, ζωη μεσ' την παρανομια και...ληστειες τραπεζων TIP: αν μολαταυτα τεθει τετοιο θεμα & ζητουν να δουν βεβαιωση τραπεζικου λογαριασμου, τιποτα δεν σου αποκλειει να καταθεσεις τα αναγκαια χρηματα, και αφου παρεις το o.k. απο εκεινους, απλως τα αποσυρεις απο το λογαριασμο (been there, done that ) καταλαβα. κατι τετοιο εννοουσε και αυτος που μου το ειπε και εγω ειχα την απορια αν πρεπει να γινει και στο erasmus αλλα νομιζω εχεις δικιο.
TheDevilMayCare Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 2. χρειαζεται να βγαλουμε διαβατηριο ή μπορουμε να παμε και με τις ταυτοτητες μας? Διαβατηριο ας βγαλει (τουλαχιστον ο ενας απο τους 2 σας) για ολους τους λογους που εχουν ηδη αναφερθει Η ταυτοτητα μπορει ακομη κ' να μπερδεψει και -εκτος απο τις περιπτωσεις που το θελεις αυτο!*- δεν το θελεις... ~ ~ *Περιπτωση οπου ηταν να φαω προστιμο..οδηγωντας ποδηλατο -ναι, μην γελατε, παιζουν ποδηλατοπροστιμα, στις πολιτισμενες χωρες- δινω Ελληνικη ταυτοτητα (με Λατινικους χαρακτηρες) στον Αστυνομικο, μου αντιζητα διαβατηριο, εξηγω ευγενικα οτι δεν εχω τιποτε αλλο [γιατι δεν ειμαι υποχρεωμενος να εχω], τον βλεπω φανερα να μπερδευεται, κανει μια μινι "συσκεψη" με την συναδελφο του, μου επιστρεφει Ελληνικη ταυτοτητα κι ακουω: "we will let you go without fine only this time, because you seem like a trustworthy person Dimitrios!"
katerinaki10 Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Διαβατηριο ας βγαλει (τουλαχιστον ο ενας απο τους 2 σας) για ολους τους λογους που εχουν ηδη αναφερθει Η ταυτοτητα μπορει ακομη κ' να μπερδεψει και -εκτος απο τις περιπτωσεις που το θελεις αυτο!*- δεν το θελεις... ~ ~ *Περιπτωση οπου ηταν να φαω προστιμο..οδηγωντας ποδηλατο -ναι, μην γελατε, παιζουν ποδηλατοπροστιμα, στις πολιτισμενες χωρες- δινω Ελληνικη ταυτοτητα (με Λατινικους χαρακτηρες) στον Αστυνομικο, μου αντιζητα διαβατηριο, εξηγω ευγενικα οτι δεν εχω τιποτε αλλο [γιατι δεν ειμαι υποχρεωμενος να εχω], τον βλεπω φανερα να μπερδευεται, κανει μια μινι "συσκεψη" με την συναδελφο του, μου επιστρεφει Ελληνικη ταυτοτητα κι ακουω: "we will let you go without fine only this time, because you seem like a trustworthy person Dimitrios!" σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου τελικα αποφασισαμε να βγαλουμε διαβατηρια για να ειμαστε καλυμμενοι σε καθε περιπτωση!!
TheDevilMayCare Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 1. το πανεπιστημιο του Ελσινκι δεν εχει εστιες (νομιζω) αλλα εψαξα και βρηκα το HOAS και το UNIHOME τα οποια εχουν κτηρια σαν εστιες και πληρωνεις κανονικα ενοικιο. υπαρχουν δωματια που μπορεις να μεινεις μονος σου με 500-600 € τον μηνα και δωματια οπου μπορεις να το μοιραστεις με καποιον δικο σου και ειναι 400-500€ τον μηνα για τον καθενα. η ερωτηση μου λοιπον ειναι: αν εχει μεινει καποιος σε ενα απο τα δυο θα ηθελα να μου πει αν γινεται να κανουμε αιτηση γιο τον πρωτο τυπο δωματιου(που ειναι για ενα ατομο και εχει ενα κρεβατι) κι ετσι αν δεχτουν εμενα να ερθει και ο φιλος μου και να μεινουμε μαζι και να μοιραζομαστε αυτα τα 500-600€? (επισης στα χρηματα αυτα συμπεριλαμβανονται και τα εξοδα για νερο-ρευμα-ιντερνετ?) Ας μιλησουμε για τον Ελεφαντα στο δωματιο, δηλαδη στις εστιες Επιβαλλεται να μαθετε: τι συμβαινει τωρα σε αυτες εκει. Αν δεν υπαρχει κανενας ελεγχος(??), δεν βλεπω γιατι να μην γινεται -περα απο το οτι θα ειναι καπως, εχμ..στριμοκωλα, και, βεβαιως στα μονα δωματια, το κρεβατι τους θα ειναι...μονο(πρωτοτυπο!), οποτε υπολογιστε οτι θα χρειαστειτε, καπως να το αντιπαρελθετε με κατι σε ραντζο ή πολυθρονα κρεβατι -> ετσι το ειχα κανει με την συμβια. Η...κουνιστη πολυθρονα, ειναι μεν σουπερ αλλα δεν βολευει για υπνο, ενω το sleeping bag @ πατωμα δεν παλευεται μακροπροθεσμα, οσο κομαντο κι αν εισαι Ομως, εαν υπαρχει καποιος υπευθυνος εστιας - επιστατης - whatever - μικρη σημασια εχει ο τιτλος του, μην υπολογιζετε οτι θα μπορουσε το δευτερο ατομο να περασει "τζαμπουιτα" πανω απο ενα (=1) μηνα... Οσο "φαντασμα" κι αν προσπαθησει να ειναι, θα γινει αντιληπτο! Δε θα σας παρουν το κεφαλι, για μια εβδομαδα ως ενα μηνα, αλλα ο μηνας ειναι το μεγιστο, που θα χαριστει.. Κι αυτο γιατι, ατυπως σχεδον 'προβλεπεται', η περιπτωση να καλεσετε καποιο φιλο, για ολιγοημερη επισκεψη, αλλα το ολιγοημερο, δεν τεντωνει πανω απο 30ημερο! Μετα το μηνα, ο υπευθυνος [επαναλαμβανω εαν βεβαιως υπαρχει εκει], δεν θα κανει περισσοτερο τα στραβα ματια, θα ερθει να σας το πει ξεκαθαρα -και πιθανον, δεν θα καλοδεχθει οποιες δικαιολογιες Γινεται παντως αντιληπτο, οτι μπορει καποιος-α, εστω ετσι, να γλυτωσει το...ενοικιο ενος μηνα! Συνηθως, προγραμματιζεται (!) η μικροαπατη (!!) στον τελευταιο μηνα, οπου για παραδειγμα @ Αυγουστο, μεσα στο καλοκαιρι δεν δινεται ιδιαιτερη σημασια.. Προφανως, αυτο δεν ειναι καποιο μεγαλο / σπουδαιο οικονομικο κερδος, μα αν καποιος μετραει ακομη και το τελευταιο ευρω... (επισης στα χρηματα αυτα συμπεριλαμβανονται και τα εξοδα για νερο-ρευμα-ιντερνετ?) Ναι κανονικα, ειθισται, να ειναι all inclusive, φως-νερο-τηλεφωνο-οικοπεδα με δοσεις! Δεν γνωριζω, αν σημερα θα υπηρχε καποιου ειδους περιορισμος στο ηλεκτρικο ρευμα -για να αποφευχθουν ισως φαινομενα bitcoin mining κλπ- παντως χρονια πισω εβαζες και εξτρα (δυο!) σομπιτσες ηλεκτρικες, διχως να υπαρχει προβλημα ρευματοδοτησης
groot Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Ομως, εαν υπαρχει καποιος υπευθυνος εστιας - επιστατης - whatever - μικρη σημασια εχει ο τιτλος του, μην υπολογιζετε οτι θα μπορουσε το δευτερο ατομο να περασει "τζαμπουιτα" πανω απο ενα (=1) μηνα... Οσο "φαντασμα" κι αν προσπαθησει να ειναι, θα γινει αντιληπτο! Δε θα σας παρουν το κεφαλι, για μια εβδομαδα ως ενα μηνα, αλλα ο μηνας ειναι το μεγιστο, που θα χαριστει.. Κι αυτο γιατι, ατυπως σχεδον 'προβλεπεται', η περιπτωση να καλεσετε καποιο φιλο, για ολιγοημερη επισκεψη, αλλα το ολιγοημερο, δεν τεντωνει πανω απο 30ημερο! Μετα το μηνα, ο υπευθυνος [επαναλαμβανω εαν βεβαιως υπαρχει εκει], δεν θα κανει περισσοτερο τα στραβα ματια, θα ερθει να σας το πει ξεκαθαρα -και πιθανον, δεν θα καλοδεχθει οποιες δικαιολογιες Γινεται παντως αντιληπτο, οτι μπορει καποιος-α, εστω ετσι, να γλυτωσει το...ενοικιο ενος μηνα! Συνηθως, προγραμματιζεται (!) η μικροαπατη (!!) στον τελευταιο μηνα, οπου για παραδειγμα @ Αυγουστο, μεσα στο καλοκαιρι δεν δινεται ιδιαιτερη σημασια.. Προφανως, αυτο δεν ειναι καποιο μεγαλο / σπουδαιο οικονομικο κερδος, μα αν καποιος μετραει ακομη και το τελευταιο ευρω... Αδερφέ, καλά όλα αυτά αλλά είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας για εκεί που θέλει ο ΟΡ. Απορώ, αφού δεν γνωρίζεις πως είναι τότε γιατί κάνεις τέτοια σενάρια μόνος σου και δίνεις και συμβουλές;
TheDevilMayCare Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Εγραψα -αρκετες φορες μαλιστα- πως μπορει να μην ανταποκρινονται, στο σημερα!Οποιεσδηποτε παρατηρησεις μου -οπως και στο νημα του στρατου- υποκεινται, στιςαλλαγες του πανδαματορος χρονου (sic!), αναποφευκτα, οταν μιλαμε για 10ετια Να δωσω μια ακομη (πρακτικοτατη) συμβουλη: στο μονο κρεβατι -οπουμονο εννοουνταν μικροτερο< 1μετρο πλατος- δεν μπορουν να κοιμηθουνβολικα 2 ανθρωποι μαζι, εκτος και / αν ειναι διαρκως....αγκαλιασμενοι
LongTom Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Μερικες βδομαδες πριν περασα απο Δανια στην Σουηδια. Ηθελε διαβατηριο και την Ελληνικη ταυτοτητα την κοιτουσαν σαν κωλοχαρτο (ταυτοτητα με λατινικους χαρακτηρες). Με ενημερωσαν πως παλιοτερα δεν ειχαν τετοιες απαιτησεις, αλλα πια οι ελεγχοι εχουν αυξηθει ελεω του κυμματος μεταναστων. Just saying, μαλλον δεν ειναι υστεριες ολα αυτα, better be on the safe side. Ναι από 14 Γενάρη 2016 άρχισαν ελέγχους σε Øresund & Kastrup(σταθμό αεροδρόμιο για μετρό και τρένα). Δυστυχώς αυξήθηκε η καθυστέρηση για τα τρένα που παίρνω για Γιουτλάνδη λόγω ελέγχων από τους Σουηδούς. Έβαλαν και μπάρες στον Kastrup διότι μερικοί αούγκανοι πηδούσαν στις ράγες να αποφύγουν τους ελέγχους. Όποιος περάσει από εκεί οδικώς/τρένο καλό είναι να έχει ή διαβατήριο ή κάτι ανάλογο διότι έχουν αυξήσει πολύ τους ελέγχους και είναι αρκετά αυστηροί στο θέμα. 1
Garnele Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Δημοσ. 22 Απριλίου 2016 Και όχι μόνο εκεί... Ελληνικές ταυτοτητες κυκλοφορούν αρκετές πλαστές. Επιπλέον, οπως ειπαν και κάποιοι πριν, πρόκειται για ενα έγγραφο που στο εξωτερικο δεν το ξέρουν και μπλοκαρουν, οποτε με ενα διαβατήριο γλυτωνεις χρόνο και γκρίνια σε διάφορες υπηρεσίες - και εκτός αεροδρομίου ή γενικά μετακινήσεων. 2
Επισκέπτης Δημοσ. 23 Απριλίου 2016 Δημοσ. 23 Απριλίου 2016 Και όχι μόνο εκεί... Ελληνικές ταυτοτητες κυκλοφορούν αρκετές πλαστές. Επιπλέον, οπως ειπαν και κάποιοι πριν, πρόκειται για ενα έγγραφο που στο εξωτερικο δεν το ξέρουν και μπλοκαρουν, οποτε με ενα διαβατήριο γλυτωνεις χρόνο και γκρίνια σε διάφορες υπηρεσίες - και εκτός αεροδρομίου ή γενικά μετακινήσεων. Μία υπάλληλος στο αεροδρόμιο μου είχε πει ότι φοβόταν μην ήταν πλαστή επειδή υπήρχε ένα σημάδι στην άκρη. Βλέπεις είναι μεγάλες και δεν χωράνε καλά στο πορτοφόλι. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πλαστοποιηθούν. Αλλά είναι όντως ταλαιπωρία, χρόνος, γκρίνια, και mini-interrogation όπως είπες. Τώρα με τις καινούριες ταυτότητες-κάρτες του '16 θέλω να πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Και χωράει, και σε ξεπετάει!
groot Δημοσ. 23 Απριλίου 2016 Δημοσ. 23 Απριλίου 2016 ναι, προφανως εχει Η, στα αγγλικα (University of Helsinki). αλλα εγω το εχω γραψει στα ελληνικα. Όταν, και εάν, πας, θυμήσου το post μου
Επισκέπτης Δημοσ. 23 Απριλίου 2016 Δημοσ. 23 Απριλίου 2016 Δεν υπάρχει "χ" στην ελληνική λέξη.Ελσίνκι είναι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα