Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας,
Μαρία εδώ! Είναι πρώτη φορά που γράφω σε forum. Έχω ένα προβληματάκι εδώ και καιρό που ίσως κάποιοι το βρουν ασήμαντο αλλά για εμένα έχει τόση πολύ σημασία γιατί δεν μπορώ να ησυχάσω. Μονίμως είμαι αγχωμένη. Λοιπόν, είμαι μαθήτρια της Α'Λυκείου, τώρα τελειώνω και θα πάω Β. Έχω ήδη Lower στα Αγγλικά και σκέφτομαι να αρχίσω το Proficiency γιατί μου αρέσει η Αγγλική Φιλολογία, αλλά λίγο αδύνατον να βγάλω τόσα μόρια. Έτσι, μία μέρα αποφάσισα να ξεκινήσω Ιταλικά, για να μπω Ιταλική Φιλολογία. Αλλά...ρώτησα την καθηγήτριά μου στο φροντιστήριο και μου είπε πως ούτε το ένα, αλλά ούτε και το άλλο έχουν ζήτηση. Και δεν ξέρω τι να κάνω. Από τη μία δεν με νοιάζει, αλλά από την άλλη φοβάμαι για το μέλλον μου. Κι αν δεν βρω ποτέ δουλειά; Μου αρέσουν κι άλλες σχολές, αλλά στις ξένες γλώσσες τα πάω αρκετά καλά και είναι κάτι που μου αρέσει και περνάω ευχάριστα όταν ασχολούμαι. Οποιαδήποτε γνώμη δεκτή.

Δημοσ.

Αποφάσισε πρώτα τη σε αρέσει. Σπούδασε και όταν με το καλό φτάσεις στο πτυχίο ξανά συζητάμε για το αν θα βρεις ή όχι δουλειά

• Like 2
Δημοσ.

Βασικό. Μην ακούς αυτά που λένε πολλοί ότι δεν έχει ζήτηση, δεν έχει χρήμα, δεν δεν. Σε έξι επτά χρόνια που θα τελειωνεις την σχολή σου κανείς δε μπορεί να σε πει τη θα έχει ζήτηση. Κάνε αυτό που σου αρέσει και να θες πως ο ικανός και ο καλός δεν χάνεται

• Like 1
Δημοσ.

Αχ σε ευχαριστώ πάραααααααααα πολύυυυ για την απάντηση σου. Με βοηθάει να ακούω διάφορες γνώμες.

Δημοσ.

Εννοειται μην ακους τι εχει ζητηση γιατι πολλα αλλαζουν με τα χρονια. Και θ'ακουσεις ενα σωρο γνωμες. Οσο για την Αγγλικη Φιλολογια θα σου πουν οτι και η κουτση Μαρια ξερει αγγλικα αλλα μην ξεχνας οτι για πολλα χρονια ακομα θα θελουν να μαθαινουν αγγλικα οι ανθρωποι. Προσωπικα πιστευω οτι η Ιταλικη Φιλολογια περιοριζει τις μελλοντικες επιλογες.

Αν ανησυχεις τοσο μην ξεχνας οτι και με Proficiency μπορεις να διδαξεις οποτε μπορεις να σπουδασεις κατι αλλο και να εχεις και το Proficiency. Αλλα σιγουρα δεν ειναι το ιδιο με το να το σπουδασεις, απλα λεω οτι υπαρχει εναλλακτικη αν θες να ασχοληθεις.

• Like 1
Δημοσ.

Αυτό με το Proficiency κι εγώ το σκέφτηκα και ήδη το συζητάω με την καθηγήτριά μου. Καμιά φορά με πιάνει ένα άγχος χωρίς λόγο και ξαφνικά μου αρέσουν όλα τα επαγγέλματα. Και μετά γίνονται όλο και πιο δύσκολα τα πράματα. Ευχαριστώ πολύ πάντως, για την απάντησή σου.

Δημοσ.

Λογικο ειναι. Πρεπει να επιλεξουμε σε μικρη ηλικια τι θα κανουμε στη ζωη μας χωρις να εχουμε ωριμασει και διαμορφωθει. Εγω παντως σπουδαζω Αγγλικη Γλωσσα και Λογοτεχνια (εξωτερικο) οποτε αν χρειαστεις κατι στειλε μου :)

• Like 1
Δημοσ.

Από τη στιγμή που δεν έχεις εργαστεί σε κάποιο επάγγελμα μπορείς να κάνεις μόνο υποθέσεις για το τι σου αρέσει. Κάτι που σου φαίνεται ωραίο θεωρητικά, μπορεί όταν τελικά το δοκιμάσεις να αποφασίσεις ότι δεν σου αρέσει καθόλου. 

Επίσης τι εννοείς ότι σου αρέσει η φιλολογία. Διαβάζεις Αγγλική λογοτεχνία δηλαδή στον ελεύθερο σου χρόνο και σου αρέσει; Η σου αρέσει η ιδέα του να είσαι δασκάλα; 

Αφού σου αρέσουν οι ξένες γλώσσες, δηλαδή έχεις ξεκινήσει να μαθαίνεις όντως και δεν πηγαίνεις απλά από σχολή σε σχολή επειδή είσαι αγχωμένη και δεν ξέρεις τι θέλεις, έχεις και άλλες επιλογές. Υποθέτω ότι ένας άνθρωπος που γνωρίζει 2-3 γλώσσες πέρα των Ελληνικών μπορεί να εργαστεί στον τουρισμό, στις ξεναγήσεις η και στις μεταφράσεις. Δε γνωρίζω με σιγουριά αν αυτά τα επαγγέλματα μπορούν να σου αποφέρουν αρκετά χρήματα, θα πρέπει να το ψάξεις. Επίσης όντως μπορείς να διδάξεις ξένες γλώσσες αν και δε γνωρίζω πόσο κερδοφόρο είναι πλέον στην Ελλάδα αυτό. 

Γενικότερα μην αγχώνεσαι, έχεις χρόνο να σκεφτείς τι θέλεις να κάνεις. Η συμβουλή μου είναι να μη φας την καραμέλα του "κάνε ότι σου αρέσει και όλα θα πάνε καλά". Κάτσε και κάνε σοβαρή έρευνα για το κάθε επάγγελμα και να δεις ρεαλιστικά τι έχει μέλλον, και μπορεί να σου δώσει αρκετά ώστε να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, να έχεις αυτοεκτίμηση, και να είσαι οικονομικά ανεξάρτητη με επιλογές. 

Δημοσ.

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Εγώ όταν ήμουν στην ηλικία σου δεν ήξερα ότι σε δύο χρόνια θα έβγαινε ο Γιωργάκης στο Καστελλόριζο για δηλώσεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα φέρει ο χρόνος..

Σοβαρά τώρα: πρέπει να βρεις ποιο είναι το μεράκι σου, ποια είναι η κλίση σου. Αν, όπως λες, έχεις έφεση στις ξένες γλώσσες και είναι κάτι που σου αρέσει, θα βρεις την άκρη σου. Μπορεί να είσαι καλή φοιτήτρια και να πάρεις μια υποτροφία που δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει. Μπορεί να πας erasmus, να κάνεις γνωριμίες και να μην είσαι καν στην Ελλάδα. Γενικά όλο αυτό είναι κάτι πολύ μακρινό και κάτι που δεν χωράει σίγουρα προβλέψεις. Διάβαζε τα μαθήματά σου και ψάξου, έχεις ακόμα χρόνο και η καθημερινότητα ευτυχώς μας δίνει συνεχώς ερεθίσματα για αναζήτηση και πειραματισμό.

Υ.Γ Η καθηγήτρια σου κάνει και ΣΕΠ; Διαφωνώ μαζί της τέλος πάντων, ειδικά η αγγλική φιλολογία έχει καλές προοπτικές (και θα έχει όσο είναι η παγκόσμια γλώσσα).

Δημοσ.

Συνεχισε τα αγγλικα και παρε και το προφινσεσι, και αν μπορεις μαθε και αλλες γλωσσες οπως γερμανικα η γαλλικα.

Η ελλαδα ειναι τουριστικη χωρα. Θα εχουν παντα ζητηση οι σερβιτορες (ες) που ξερουν και πολυ καλα να μιλουν ξενες γλωσσες.

Δημοσ.

SlickNick: έχω διαβάσει βιβλία στα Αγγλικά και μπορώ να πω πως μου άρεσε, αλλά μου αρέσει και η ιδέα του να είμαι καθηγήτρια. Γενικά, θέλω κάτι με γλώσσες και με κάτι άλλο, που δεν μπορώ ακόμη να το βρω.

Weissheit: Έχω κάτσει αρκετές φορές να βρω τι μου αρέσει, όλο με αυτό ασχολούμαι βασικά..., καταλήγω πάντα σε μία σχολή "Βαλκανικών Σπουδών" γιατί συνδυάζει γλώσσα με οικονομικά ή με Ιστορία. Πρέπει να σκεφτώ πολύ ακόμα, θα προσπαθήσω να μην αγχώνομαι, κομματάκι δύσκολο όμως. Ευχαριστώ για την απάντησή σου.

redhotstef: το Proficiency θα το συνεχίσω σίγουρα, όχι μόνο επειδή μου αρέσει η Αγγλική Φιλολογία, αλλά γιατί έχω κι άλλα πράματα στο μυαλό μου όπως το να ξεκινήσω Ιταλικά (Γαλλικά και Γερμανικά φοβάμαι να μάθω, τα θεωρώ πολύ δύσκολα για εμένα) ή να ξεκινήσω Η/Υ για πτυχίο.

Απλά δεν είμαι άνθρωπος που θα κάτσει να περιμένει μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή. Εγώ θέλω να έχω έναν στόχο, να αφοσιώνομαι σε αυτόν, και να τον κυνηγάω, για να τον πετύχω. Γι'αυτό τώρα μου είναι δύσκολο που δεν ξέρω τι θέλω.

Δημοσ.

Υπάρχουν τεστ για μαθητές που δίνουν ενδείξεις για το τι σχολές είναι σχετικές με τα θέλω και τις ικανότητες σου.

Έχεις συμπληρώσει τέτοια;

Μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Επίσης γράψε στα @@ σου το τι λένε οι καθηγητές,επί Ελ πραγματικότητας δεν ισχύουν ιδιαίτερα οι "προβλέψεις" που κάνουν και είναι πολύ, πολύ καλύτερο να κάνεις κάτι που αγαπάς,παρά κάτι άσχετο επειδή κάποιος/κάπου σε είπε ότι έχει καλύτερες προοπτικές...

Δημοσ.

. Εγώ θέλω να έχω έναν στόχο, να αφοσιώνομαι σε αυτόν, και να τον κυνηγάω, για να τον πετύχω. Γι'αυτό τώρα μου είναι δύσκολο που δεν ξέρω τι θέλω.

Αφου σου αρεσουν οι ξενες γλωσσες , αυτος πρεπει να ειναι ο στοχος σου για τωρα .Αλλα πρεπει να φουλαρεις τρελα , οχι μονο με το lower.

Και μην ρωτας για την επαγγελματικη σου αποκατασταση τους αλλους, εδω δεν ξερουν τι θα φανε αυριο , θα ξερουν το μελλον σου ? Μπορει να δουλεψεις Ελλαδα, μπορει και εξωτερικο.Θα δεις τι σχολη σου αρεσει περισσοτερο , τι μεταπτυχιακα θελεις να κανεις.Μετα ειναι και θεμα τυχης,μπορει να γινεις καθηγητρια, μπορει σερβιτορα, μπορει να δουλεψειςκαι στο διπλωματικο σωμα. :P

Δημοσ.

LongTom: έχω συμπληρώσει τέτοια τεστ και βγήκαν πολλά αποτελέσματα και δεν ήξερα τι να κάνω.

Bluesattack: τώρα θα ξεκινήσω Proficiency και θα διαβάσω πολύ. Έχω ρωτήσει και για Διπλωμάτης και μου άρεσε γιατί και από Βαλκανικών μπορείς μετά. Βασικά, Βαλκανικών δεν θέλω επειδή φοβάμαι να μάθω άλλη γλώσσα πέρα από Αγγλικά. Φοβάμαι ότι άμα μάθω άλλη θα ξεχάσω και αυτήν που μάθαινα 7 χρόνια. Αλλά θα μου πεις τόσοι ξέρουν πάνω απο 2 γλώσσες. Είναι και πόσο ασχολείσαι και αν έρχεσαι και συχνά επαφή με τις γλώσσες που γνωρίζεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...