Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η ζηλια ειναι κακο συναισθημα η μπορει να αξιοποιηθει δημιουργικα; Σιγουρα υπαρχει το ειδος της ζηλιας του στυλ "να ψοφησει η κατσικα του γειτονα" αλλα δε θα μπορουσε να ειναι ενα κινητρο για να μας κανει να προσπαθησουμε να βελτιωθουμε σε κατι; Μηπως ειναι και αυτος ο σκοπος της; Εσεις τι λετε;

Δημοσ.

δε θα μπορουσε να ειναι ενα κινητρο για να μας κανει να προσπαθησουμε να βελτιωθουμε σε κατι;

Αυτό που περιγράφεις λέγεται άμιλλα και μπορεί να σε φτάσει στην κορυφή. Η ζήλεια όμως θα σε φτάσει στον πάτο.

• Like 4
Δημοσ.

Εγω πιστευω υπαρχει η ζηλια η κακια. Και η "ζηλια" που ειναι ενας τροπος θαυμασμου για καποιον/καποια απο την οποια μπορουμε να γινουμε και εμεις καλυτεροι η να αλλαξουμε καποια πραγματα στη ζωη μας.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Από τα χειρότερα μειονεκτήματα, τη μισώ τη ζήλεια.

Είναι κακό συναίσθημα και προσωπικά θεωρώ ότι περισσότερο σε κάνει χειρότερο ή σε αφήνει στάσιμο, παρά σε βελτιώνει.

Δημοσ.

ναι οκ η ζηλια εινια κακια σιγουρα αλλα δε βοηθαει και λιγο; Απλα την καλη της πλευρα μπορουμε να την πουμε ευγενη άμιλλα; πχ εγω μικρος εμαθα κολυμπι επειδη ζηλευα τον μεγαλο μου αδερφο που κολυμπουσε και εγω δε μπορουσα.

• Like 2
Δημοσ.

Ίσως από ένα σημείο και μετά παίζουμε με τις λέξεις αλλά επειδή είχα την ίδια εμπειρία -- έμαθα ποδήλατο επειδή μπορούσε να κάνει ο μικρότερος αδερφός μου και γω όχι -- αυτό που έγινε δε θα το έλεγα ζήλια.

"Είναι δυνατόν να μπορεί αυτός να το κάνει και να μη μπορώ εγώ;" => το βάρος πέφτει στο τι κάνεις εσύ => άμιλλα, ή motivation ή όπως θέλεις πέστο

"Κοίτα τον παπάρα τον τεμπέλαρο με τα λεφτά του μπαμπά τι γκομενάκια κυκλοφορεί στη φεράρι" => το βάρος πέφτει στο τι κάνει ο άλλος => ζήλια

Έχω υπόψη πολλές περιπτώσεις, αρκετές δικές μου όπως το ποδήλατο παραπάνω αλλά και από φίλους, που το πρώτο σενάριο από τα προηγούμενα λειτούργησε θετικά. Τη στείρα ζήλια δεν την έχω δει ποτέ να λειτουργεί θετικά. Είναι δηλητήριο.

Από τα χειρότερα μειονεκτήματα, τη μισώ τη ζήλεια.
Είναι κακό συναίσθημα και προσωπικά θεωρώ ότι περισσότερο σε κάνει χειρότερο ή σε αφήνει στάσιμο, παρά σε βελτιώνει.

Αν το δεις υπό το πρίσμα του διαχωρισμού που κάνω, ίσως επειδή στη ζήλεια το focus δεν είναι τι κάνεις εσύ.

• Like 5
Δημοσ.

Υπαρχουν και ζωα που το μονο που ξερουν να κανουν ειναι να ζηλευουν. Και πολλες φορες αναθεμα να υπηρχε κατι να ζηλεψουν. Απλα η μ^&÷ια γίνεται συνηθεια. Και ο μ^÷#"ας ειναι ανίκητος.

Δημοσ.

Το αρχικό συναίσθημα προς μία κατάσταση μπορεί να είναι ζήλεια. Αυτό μπορεί να σε ωθήσει να αποκτήσεις αυτό που έχει ο άλλος, η να μείνεις εκεί και να το αφήσεις να σε μετατρέψει σε κάτι άσχημο. Δική σου είναι η επιλογή...

Δημοσ.

Η ζηλια ειναι κακο συναισθημα η μπορει να αξιοποιηθει δημιουργικα; Σιγουρα υπαρχει το ειδος της ζηλιας του στυλ "να ψοφησει η κατσικα του γειτονα" αλλα δε θα μπορουσε να ειναι ενα κινητρο για να μας κανει να προσπαθησουμε να βελτιωθουμε σε κατι; Μηπως ειναι και αυτος ο σκοπος της; Εσεις τι λετε;

Η ζήλια ειναι σαν τον καρκίνο δεν έχει κανένα σκοπό παρά να σε καταστρέψει αν νιώθεις ζήλια κάτι δεν πάει καλά με εσένα και πρέπει να το διορθώσεις. 

Δημοσ.

Πιστευω οτι υπαρχει καλη και κακη ζηλια σε φαση βλεπω ενα τυπο που ειναι πετυχημένος στην δουλια του , η καλη ειναι να πω αχ κοιτα αυτος που εχει φτασει μακαρι και εγω να φτασω εκει καποτε, ενω η κακια κοιτα το αρχ@ι τι δουλεια εχει και εμεις ειμαστε ανεργοι .

• Like 1
Δημοσ.

Πιστευω οτι υπαρχει καλη και κακη ζηλια σε φαση βλεπω ενα τυπο που ειναι πετυχημένος στην δουλια του , η καλη ειναι να πω αχ κοιτα αυτος που εχει φτασει μακαρι και εγω να φτασω εκει καποτε, ενω η κακια κοιτα το αρχ@ι τι δουλεια εχει και εμεις ειμαστε ανεργοι .

Το πρώτο που περιγράφεις είναι θαυμασμός όχι ζήλια 

Δημοσ.

Το πρώτο που περιγράφεις είναι θαυμασμός όχι ζήλια 

θαυμασμος ειναι αν δεν το συγκρινω με μενα η δεν μου λιπει αυτο που εχει, πχ ο κωστας ειναι γαμω τα παιδια ή η γυναικα του Δημήτρη μαγειρευεί καταπληκτικά.

αν πω ομως ο κωστας ειναι γαμω τα παιδια αντε να δουμε αν θα στρωσει και το δικο μας ρο τσογλανι ή η γυναικα του Δημήτρη μαγειρευεί καταπληκτικά εσυ ποτε θα μαθεις επιτελους ειναι ζηλια.

Δημοσ.

Η ζηλοφθονια πάντως αν δε κάνω λάθος θεωρείται και ένα εκ των επτά θανασιμων αμαρτημάτων

• Like 1
Δημοσ.

θαυμασμος ειναι αν δεν το συγκρινω με μενα η δεν μου λιπει αυτο που εχει, πχ ο κωστας ειναι γαμω τα παιδια ή η γυναικα του Δημήτρη μαγειρευεί καταπληκτικά.

αν πω ομως ο κωστας ειναι γαμω τα παιδια αντε να δουμε αν θα στρωσει και το δικο μας ρο τσογλανι ή η γυναικα του Δημήτρη μαγειρευεί καταπληκτικά εσυ ποτε θα μαθεις επιτελους ειναι ζηλια.

Στο πρώτο κομμάτι, θα συμφωνήσω. Η ζήλια με την καλή έννοια, που λέμε, είναι ο θαυμασμός σε ένα στοιχείο που έχει κάποιος, το οποίο θα θέλαμε να το φέρουμε κι οι ίδιοι. Διόλου κακό, κι ίσα ίσα που μπορεί να λειτουργήσει κι εποικοδομητικά.

Στο δεύτερο, θα διαφωνήσω. Νομίζω πως δεν αφορά τη ζήλια, παρά είναι απλή σύγκριση κάποιων καταστάσεων. Για παράδειγμα, οι γονείς που συχνά πυκνά συγκρίνουν τις επιδόσεις (sic) των παιδιών τους με άλλων παιδιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σαν γεγονός, χωρίς να εξετάζουμε τι μπορεί να κρύβεται από πίσω - συναισθηματικά. Η ζήλια κρύβει μέσα της τοξικότητα. Πέφτει ανηλεής σύγκριση (με την έννοια της κόντρας), άσχημοι χαρακτηρισμοί ή ακόμα και θέληση να συμβεί κάτι κακό στον άλλο. Δηλαδή, φθόνος.

Ένας γρήγορος κι εύκολος διαχωρισμός γίνεται με την ερώτηση "είναι αθώο;". Αν ναι, μιλάμε για ζήλια με την καλή έννοια. Αν όχι, για ζήλια - ζηλοφθονία.

Η ζηλοφθονια πάντως αν δε κάνω λάθος θεωρείται και ένα εκ των επτά θανασιμων αμαρτημάτων

Φυσικά! Το να ενοχλείσαι με την επιτυχία των άλλων ή με το ότι φέρουν καλύτερα στοιχεία από σένα, μόνο καλό δεν είναι. Πάει χεράκι χεράκι με την μοχθηρία, η οποία είναι αφετηρία πολλής ασχήμιας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...