CATfairy Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Καλησπέρα, Παρακαλώ θα ήθελα τα φώτα σας, για όσους ξέρουν απ' αυτά. Έχω ένα επιχειρηματικό δάνειο από το 2010 με επιτόκιο συνολικά 11,20%. Ήταν χαμηλότερο αλλά όταν ανέβηκαν τα επιτόκια μας κάλεσαν να υπογράψουμε ότι δεχόμαστε να ανέβει και μην έχοντας άλλη επιλογή δεχτήκαμε. Μετά όμως που τα επιτόκια έπεφταν, η τράπεζα δεν κατέβασε ποτέ (μέχρι και σήμερα) το επιτόκιο. Σε κάθε επικοινωνία μας με την τράπεζα αλλά και σε αίτησή μας να κατεβάσει το επιτόκιο για να μπορούμε και εμείς να πληρώνουμε το δάνειο λόγω του ότι τα επιτόκια από την (ΚΕΤ) κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα αλλά και από το euribor, έχουν κατέβει σημαντικά, η τράπεζα μας απαντούσε (πάντα λεκτικά ΠΟΤΕ γραπτώς) ότι δεν κατεβάζει το επιτόκιο επειδή χρωστάμε!!! κάτι που δεν ευσταθεί και δεν έχει καμία σχέση η διαμόρφωση του επιτοκίου με το ότι χρωστάμε. Ούτε βέβαια μου είπε κανείς από την τράπεζα ότι δεν σας κατεβάζουμε το επιτόκιο επειδή η σύμβαση δεν είναι συνδεδεμένη με euribor αλλά με ΒΕΧ -βασικό επιτόκιο χορηγήσεως. Σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με υπάλληλο της τράπεζας, επέμενε ότι το επιτόκιο δεν κατεβαίνει διότι η σύμβαση είναι με ΒΕΧ. Του λέω ΟΧΙ !! είναι με euribor. Μου απαντάει ο υπάλληλος ότι η τράπεζα έχει το δικαίωμα περιοδικής προσαρμογής επιτοκίου δηλ. ότι δεν είναι υποχρεωμένη!!!! ??????? Η σύμβασή λέει ακριβώς αυτό: "Η τράπεζα έχει το δικαίωμα περιοδικής αναπροσαρμογής του βασικού επιτοκίου χωρίς τη σύμπραξη του οφειλέτη. Η αναπροσαρμογή του επιτοκίου αυτού θα γίνεται κάθε φορά από την τράπεζα αφού λάβει υπ' όψιν της και σταθμίσει το κόστος του χρήματος, όπως διαμορφώνεται από την διακύμανση των παρεμβατικών επιτοκίων, που ανακοινώνονται από την Kεντρική Eυρωπαϊκή Tράπεζα, το EURIBOR, για χορηγήσεις αντίστοιχης διάρκειας με την περίοδο εκτοκισμού του παρόντος δανείου............. Το ερώτημα είναι το εξής: Η σύμβασή μου δεν είναι συνδεδεμένη με το euribor άσχετα αν το αναφέρει η σύμβαση; δηλ επειδή ξεκινάει η παράγραφος ότι τράπεζα έχει "δικαίωμα" (και κατά τον υπάλληλο δεν είναι υποχρεωμένη) δεν είναι με euribor; Διότι εάν είναι έτσι, τότε η τράπεζα γιατί δεν μας ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή ότι δεν μας κατεβάζει το επιτόκιο επειδή δεν έχει να κάνει με euribor, ΚΕΤ κλπ; Απευθύνθηκα σε έναν καινούργιο δικηγόρο προκειμένου να πάμε πια δικαστικά με την τράπεζα αλλά ακόμη δεν έχει μελετήσει τον φάκελο που του πήγαμε πριν από 3 εβδομάδες και εγώ από την άλλη να έχω τον υπάλληλο της τράπεζας να μας παίρνει τηλ. και να μας μπερδεύει και να έχω αμφιβολίες πια για το τι σόι σύμβαση έχουμε υπογράψει!! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
defacer Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Αυτό που έκανες ποστ λέει βασικά ότι η τράπεζα κάνει ο,τι θέλει μέσα σε λογικά (με τη νομική έννοια) πλαίσια. Τουλάχιστον έτσι καταλαβαίνω εγώ. Το ποιος είπε πότε το είπε γιατί δεν είπε τι σημασία έχει;
Pablo_Hasan Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Το ερώτημα είναι το εξής: Η σύμβασή μου δεν είναι συνδεδεμένη με το euribor άσχετα αν το αναφέρει η σύμβαση; δηλ επειδή ξεκινάει η παράγραφος ότι τράπεζα έχει "δικαίωμα" (και κατά τον υπάλληλο δεν είναι υποχρεωμένη) δεν είναι με euribor; Διότι εάν είναι έτσι, τότε η τράπεζα γιατί δεν μας ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή ότι δεν μας κατεβάζει το επιτόκιο επειδή δεν έχει να κάνει με euribor, ΚΕΤ κλπ; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Προφανώς γιατί η τράπεζα έχει το δικαίωμα αλλά όχι την υποχρέωση να σε ενημερώσει πλήρως. Αλλά και εσύ έχεις δικαίωμα για μεταφορά του δανείου σε άλλη τράπεζα με καλύτερους όρους...
CATfairy Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Αυτό που έκανες ποστ λέει βασικά ότι η τράπεζα κάνει ο,τι θέλει μέσα σε λογικά (με τη νομική έννοια) πλαίσια. Τουλάχιστον έτσι καταλαβαίνω εγώ. Το ποιος είπε πότε το είπε γιατί δεν είπε τι σημασία έχει; Όσες συμβάσεις έχω διαβάσει από διάφορες τράπεζες, στη παράγραφο με τα επιτόκια , πάντα η παράγραφος ξεκινάει "Η τράπεζα έχει το δικαίωμα ...." Με αυτή τη λογική κανένα επιχειρηματικό δάνειο λοιπόν δεν είναι συνδεδεμένο με euribor και με ΕΚΤ. Η τράπεζα δεν έχει δικαίωμα να μπερδεύει τον πελάτη της και όταν θέλει να τον ενημερώνει πρέπει να τον ενημερώνει γραπτώς. Υπάρχει νόμος γι΄αυτό. Υποθέτω ότι θα υπάρχουν νόμοι να προστατεύονται οι πολίτες απέναντι στις τράπεζες και όχι η κάθε τράπεζα να κάνει ό,τι θέλει. Πρακτικά δεν γνωρίζω πόσο ισχύει αυτό Προφανώς γιατί η τράπεζα έχει το δικαίωμα αλλά όχι την υποχρέωση να σε ενημερώσει πλήρως. Αλλά και εσύ έχεις δικαίωμα για μεταφορά του δανείου σε άλλη τράπεζα με καλύτερους όρους... Έχουμε το δικαίωμα, εννοείται ότι έχουμε ρωτήσει σε άλλες τράπεζες για μεταφορά. Αλλά καμία τράπεζα δεν δέχεται να πάρει ένα δάνειο το οποίο δεν είναι ενήμερο (δηλ. σταμάτησες να το πληρώνεις).
Pablo_Hasan Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Τότε θα πρέπει να πάτε σε συμβιβασμό με την τράπεζα και αν δεν πετύχει στα δικαστήρια εφόσον είστε σίγουροι ότι η τράπεζα είναι παράνομη
Επισκέπτης Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Επειδή οι γραμμές είναι λεπτές, καλύτερα θα ήταν να πάρετε τη γνώμη ενός δικηγόρου.
παπι Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2016 Ειναι αρκετα απλα τα πραματα. Οι τραπεζες ειναι συστημικες εταιρειες δηλαδη ΔΕΝ ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ. Οταν βγαζουν αρνητικα ιδια κεφαλαια, το κρατος θα μπαινει με ΑΜΚ (αν και τωρα θα μπαινουν και οι καταθετες) Οταν ανεβαινει ο δεικτης των μη εξυπηρετουμενων δανειων, τοτε θα ανεβαινουν τα επιτοκια. Τα περι νομιμοτητας ειναι αστεια πραματα εφοσον κατι το οποιο ειναι παρανομο σημερα, αυριο γινεται ευκολα νομιμο με μια τροπολογια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα