V for Vagelis Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Απίστευτη σκληρότητα το Πάσχα να τρως μεζεδάκια και να πίνεις μπύρες. 'Αμα είναι έτσι φέρτε μου κι'άλλα τέτοια ''σκληρά'' έθιμα ρε παιδιά,λες και πριν το χριστανισμό οι άνθρωποι δεν έσφαζαν ζώα για να φάνε όλοι μαζί σε περιστάσεις ή κάνανε στο ζώο ένεση για να μη χρησιμοποιήσουν μαχαίρι. Είναι συγκρίσιμες περιπτώσεις όμως. Και στις 2 περιπτώσεις εκτρέφονται και σκοτώνονται ζώα λόγω κάποιου εθίμου, που διαφορετικά θα αφήνονταν στην ησυχία τους (ή μάλλον δε θα εκτρέφονταν καν εξαρχής). Οπως εμείς μπορεί να θεωρούμε βάναυσο το έθιμο της ταυρομαχίας (και με το δίκιο μας κατά την άποψη μου), έτσι μπορεί άλλοι να θεωρούν βάναυσο το να σφάζεις μερικές 100δες χιλιάδες αρνιά μέσα σε λίγες μέρες για οποιονδήποτε λόγο... 1
adi32 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Τι σχέση έχει το αρνί που ψήνουμε για να τραφουμε με 30000 ζώα που μαζεύονται για να χαρούν με το σκοτωμα ενός ζώου για το θέαμα? 5
Vapir Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Τι σχέση έχει το αρνί που ψήνουμε για να τραφουμε με 30000 ζώα που μαζεύονται για να χαρούν με το σκοτωμα ενός ζώου για το θέαμα? αυτή την απορία έχω κ εγώ αλλα σίγουρα δεν θα λυθεί , όπως και σε τόσα άλλα αντίστοιχα θέματα 1
defacer Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Πολλοί αναφέρετε το αρνί το Πάσχα, μιας και ένα ζώο που έχει ήδη θανατωθει, το ψήνουμε κ το τρώμε είναι το ίδιο με ένα θέαμα όπου ένα ζώο μπαίνει σε μια αρένα με άλλα δέκα "ζώα" για να το βασανισσουν μέχρι θανάτου. Οκ Κατ' αρχήν να πω ότι δεν ήταν πρόθεσή μου να κάνω τέτοιο παραλληλισμό, τον οποίο και να έκανα εξάλλου δε θα κατάφερνα τίποτα μιας και ακόμα κι αν το αρνί το σουβλίζαμε ζωντανό, αυτό δε θα ήταν επιχείρημα όσον αφορά τη βαρβαρότητα κλπ των ταυρομαχιών. Δηλαδή, δε με ενδιαφέρει να μετρήσω τη βαρβαρότητα των δύο πρακτικών σε κιλά και να δω ποιός την έχει μεγαλύτερη. Νομίζω πως εσύ και ενδεχομένως και άλλοι δεν καταλάβατε τι ήθελα να πω. Δεν έχει σημασία αν εσένα σου φαίνεται λιγότερο βάρβαρο το σούβλισμα επειδή το ζώο έχει θανατωθεί από πριν με τρόπο που θεωρείται κοινωνικά αποδεκτός (ως επι το πλείστον) κλπ κλπ. Σημασία έχει πώς φαίνεται στο βίγκαν βουδιστή, ο οποίος δεν είναι υποχρεωμένος να συμμερίζεται τα κριτήριά σου. Γιατί; Επειδή όταν μιλάμε για τις ταυρομαχίες, ο βίγκαν βουδιστής (που ήρθε από μια άλλη κοινωνία να μιλήσει για τα τοπικά έθιμα) είσαι "εσύ". Γενικά το παράδειγμα με το αρνί δε με πειράζει να το αποσύρουμε, όπως φαίνεται παραπέμπει σε λάθος πράγματα. Το νόημα να κρατήσουμε. Οποιοσδηποτε μπορει να κανει κριτικη , δεν χρειαζεται να ειναι εξοικειωμενος με το ''αντικειμενο''.Μπορει να κανει κριτικη για τις ταυρομαχιες, την σφαγη των δελφινιων στην ιαπωνια , τους γαμους ανηλικων κοριτσιων σε καποιες αραβικες χωρες και για οποιαδηποτε αλλη παραδοση η τοπικο εθιμο Φυσικά και μπορεί, όπως μπορεί να κάνει και κριτική επί των γεωπολιτικών ελιγμών της Κίνας ο Μήτσος που είναι αγράμματος. Εγώ λέω πώς θα μπορούσε να ανεβάσει λίγο το επίπεδο της κριτικής του, γιατί ως γνωστόν οι γνώμες είναι σαν τις... μύτες. 2
Sellers Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Είναι συγκρίσιμες περιπτώσεις όμως. Και στις 2 περιπτώσεις εκτρέφονται και σκοτώνονται ζώα λόγω κάποιου εθίμου, που διαφορετικά θα αφήνονταν στην ησυχία τους (ή μάλλον δε θα εκτρέφονταν καν εξαρχής). Οπως εμείς μπορεί να θεωρούμε βάναυσο το έθιμο της ταυρομαχίας (και με το δίκιο μας κατά την άποψη μου), έτσι μπορεί άλλοι να θεωρούν βάναυσο το να σφάζεις μερικές 100δες χιλιάδες αρνιά μέσα σε λίγες μέρες για οποιονδήποτε λόγο... Τα σφάζεις για να τα φας όμως. Αυτη ειναι η διαφορά, μαζί με το ότι δεν χρεώνεις εισητήριο για να απολαύσουμε όλοι μαζί το πως τα σφάζουμε. Αν έχεις ενστάσεις σε αυτό, δεκτές φυσικά, αλλά τότε λογικά θα έχει ενστάσεις σε οποιαδήποτε σσφαγή ζώου για κατανάλωση, οπότε η κουβέντα πάει προς τα επιχειρήματα των χορτοφάγων/βίγκαν κλπ, και βγαίνουμε οφτοπικ. Τώρα το ότι σφάζονται πολλά αρνιά σε μια συγκεκριμένη περίοδο, οκ. Βαζω στοιχημα οτι συγκριτικά με την κατανάλωση άλλων ζώων στην Ελλάδα, τα αρνιά παίζει να είναι πολύ κάτω στην λίστα. 6
V for Vagelis Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Τα σφάζεις για να τα φας όμως. Αυτη ειναι η διαφορά, μαζί με το ότι δεν χρεώνεις εισητήριο για να απολαύσουμε όλοι μαζί το πως τα σφάζουμε. Αν έχεις ενστάσεις σε αυτό, δεκτές φυσικά, αλλά τότε λογικά θα έχει ενστάσεις σε οποιαδήποτε σσφαγή ζώου για κατανάλωση, οπότε η κουβέντα πάει προς τα επιχειρήματα των χορτοφάγων/βίγκαν κλπ, και βγαίνουμε οφτοπικ. Εισιτήριο πληρώνεις στο χασάπη κατά κάποιον τρόπο... Απλά απολαμβάνεις τα αρνιά με διαφορετικό τρόπο απ ότι απολαμβάνουν οι Ισπανοί το θέαμα με τους ταύρους... Αν και τα αρνιά δε νομίζω να τα ενδιαφέρουν το τι θα τα κάνεις αφού τα σφάξεις και με ποιον τρόπο θα τα απολαύσεις. :Ρ Το επιχείρημα πάντως έχει καθαρά να κάνει με το ότι σκοτώνεις ζώα λόγω εθίμου και όχι γενικότερα με την ηθική του να τρως κρέας. 1
kostas_sl Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Είναι συγκρίσιμες περιπτώσεις όμως. Και στις 2 περιπτώσεις εκτρέφονται και σκοτώνονται ζώα λόγω κάποιου εθίμου, που διαφορετικά θα αφήνονταν στην ησυχία τους (ή μάλλον δε θα εκτρέφονταν καν εξαρχής). Οπως εμείς μπορεί να θεωρούμε βάναυσο το έθιμο της ταυρομαχίας (και με το δίκιο μας κατά την άποψη μου), έτσι μπορεί άλλοι να θεωρούν βάναυσο το να σφάζεις μερικές 100δες χιλιάδες αρνιά μέσα σε λίγες μέρες για οποιονδήποτε λόγο... Θα εκτρέφονταν(οι ταύροι) για άλλους λόγους όπως εκτρέφονται τα περισσότερα ζώα και όπως εκτρέφονται τα αρνιά,τα κατσίκια κτλ τα οποία δεν θανατώνονται μόνο το Πάσχα και μόνο από χριστιανούς τα τελευταία 2000 χρόνια,αλλά καθημερινά και από όλους. Η ίδια η φύση εκτρέφει ζώα για να θανατωθούν αργότερα από άλλα ζώα.'Ετσι δουλεύει το σύστημα,κανένα ζώο δεν αφήνεται στην ησυχία του,ακόμα και το λιοντάρι κινδυνεύει από άλλο λιοντάρι. Επειδή δύο πράγματα ανήκουν στην ίδια κατηγορία(πχ έθιμα) δεν σημαίνει ότι είναι ακριβώς το ίδια και ότι είναι στον ίδιο ακριβώς βαθμό βάναυσα.Είναι σφάλμα λογικής. Έχουμε δύο κάρτες γραφικών,η μία x γρήγορη και κάνει y χρήματα και η άλλη είναι 5x γρήγορη και κάνει 10y χρήματα. Υπάρχει σύγκριση?Φαντάσου να προσθέταμε και άλλες παραμέτρους. Ναι αλλά και στα δύο σκοτώνουν ζώο θα μου πεις. Άλλο βασανισμός και κακοποίηση με πρόθεση(για όσους θεωρούν έτσι τις ταυρομαχίες) και άλλο τρώω κρέας(που δεν σε αναγκάζει κανένας) μία μέρα επειδή είναι παράδοση και έθιμο εκτός αν προτιμάτε να το τρώτε ζωντανό το αρνί αντί να το σφάξετε μιας που σε κάποια άτομα που έχουν συνηθίσει να πιάνουν μόνο τηλεκοντρόλ και gamepad στη ζωή τους,τους φαίνεται ''βάναυσο'' το θέαμα της σφαγής του αμνοεριφίου,πόσο μάλλον να το κάνουν οι ίδιοι με μαχαίρι. Αλλά όχι δεν είναι αυτό το θέμα,το θέμα είναι να συνδέσουμε ένα δήθεν βάναυσο έθιμο με τη θρησκεία που δε γουστάρουμε γιατί έχουμε μείνει ακόμα στην εφηβική επανάσταση στους γονείς μας και στο κατεστημένο. 1
stelios18120 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 πλακωσαν οι διανοούμενοι στο τοπικ απ ότι ειδα,οπότε οποίες απαντήσεις από εμάς τους κοινούς θνητούς είναι περιττές... (Δεν πάει για κανέναν από τους από πάνω μου)
groot Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Τα σφάζεις για να τα φας όμως. Αυτη ειναι η διαφορά, μαζί με το ότι δεν χρεώνεις εισητήριο για να απολαύσουμε όλοι μαζί το πως τα σφάζουμε. Αν έχεις ενστάσεις σε αυτό, δεκτές φυσικά, αλλά τότε λογικά θα έχει ενστάσεις σε οποιαδήποτε σσφαγή ζώου για κατανάλωση, οπότε η κουβέντα πάει προς τα επιχειρήματα των χορτοφάγων/βίγκαν κλπ, και βγαίνουμε οφτοπικ. Τώρα το ότι σφάζονται πολλά αρνιά σε μια συγκεκριμένη περίοδο, οκ. Βαζω στοιχημα οτι συγκριτικά με την κατανάλωση άλλων ζώων στην Ελλάδα, τα αρνιά παίζει να είναι πολύ κάτω στην λίστα. Δεν βγάζεις εισιτήρια για τ' αρνιά είναι γιατί πλέον δεν ζεις στο χωριό. Πριν 50 χρόνια (π.χ.) ήταν γιορτή στο χωριό κάθε εποχή σφαγής αρνιού και γουρουνιού. Γουρούνι για να περάσεις τον χειμώνα και αρνί για το Πάσχα (κεντρική Ελλάδα, Ζητούνι κτλ). Γιορτή, μεθύσια κτλ. Ειδικά για το γουρούνι, ήταν κακός οιωνός εάν δεν έσκουζε να ακουστεί. 1
Sellers Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Εισιτήριο πληρώνεις στο χασάπη κατά κάποιον τρόπο... Απλά απολαμβάνεις τα αρνιά με διαφορετικό τρόπο απ ότι απολαμβάνουν οι Ισπανοί το θέαμα με τους ταύρους... Αν και τα αρνιά δε νομίζω να τα ενδιαφέρουν το τι θα τα κάνεις αφού τα σφάξεις και με ποιον τρόπο θα τα απολαύσεις. :Ρ Το επιχείρημα πάντως έχει καθαρά να κάνει με το ότι σκοτώνεις ζώα λόγω εθίμου και όχι γενικότερα με την ηθική του να τρως κρέας. Απλά προσπαθώ να σου πω ότι έθιμο απο έθιμο έχει διαφορά. Το να πετάξει η νύφη την ανθοδέσμη για παράδειγμα, δεν κάνει κακό σε κανέναν πέραν αυτηνής που θα την πιάσει (τα νταμ πς). Το να σκοτώσεις εναν ταυρο just for the fun of it, προσωπικά δεν μου κάθεται καλά.. Το να φας αρνί απο την άλλη πάλι, προσωπικά δεν με ενοχλεί το κάνω κι αλλες 2-3 φορές το χρόνο εκτός Πάσχα. Βλέπεις ότι αν παραλείψεις το ''σκότωσα'' απο την πρόταση, κάθεται πιο καλά. Και όντως έτσι κάνουμε. Κανείς δεν λέει: ''σκότωσα μια κότα να φάω σήμερα''. Απλά λέει: ''σήμερα είχαμε κοτόπουλο''. Αλλά κανείς και ποτέ δεν λέει ''είπαμε να πάμε σινεμά, αλλά δεν είχε τι να δούμε και βασανίσαμε σκύλο τελικά''.
groot Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Α! Και πουλάς το παχύ έντερο τ' αρνιού γεμιστό με την σπλήνα του και την καρδιά του και ψητό (βασικά, δεν το πουλάς γιατί είναι λίγο) και τα πνεμόνια του με το συκώτι του τυλιγμένα με το λεπτό του έντερο και ψητά. Να δεις κάποιοι άλλοι ταΐζουν πάπιες μέχρι να σκάσουν από το φαγητό για να πουλήσουν το συκώτι τους...! 1
Mau-Maus Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Το τελευταίο φιλί Λίγο πριν πέσει νεκρός στην αρένα, ένας αντι-ταυρομάχος ακτιβιστής του δίνει το τελευταίο φιλί της ζωής του. ``` Ανθρωπος .. Το μεγαλύτερο κτήνος που δολοφονεί απλά για την απόλαυσή του... 3
groot Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Ανθρωπος .. Το μεγαλύτερο κτήνος που δολοφονεί απλά για την απόλαυσή του... Εντελώς ανακριβής δήλωση... βασικά λάθος είναι. Π.χ., υπάρχουν μεγαλύτερα κτήνη (π.χ. δελφίνι όρκα) τα οποία επίσης σκοτώνουν και τραμπουκίζουν για την ευχαρίστησή τους. 1
Captn Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2016 το θεμα μου θυμισε το τραγουδι νομιζω οτι ο Παυλος το εθεσε εξαιρετικα πετυχημενα
hlt Δημοσ. 13 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 13 Ιουλίου 2016 Εντελώς ανακριβής δήλωση... βασικά λάθος είναι. Π.χ., υπάρχουν μεγαλύτερα κτήνη (π.χ. δελφίνι όρκα) τα οποία επίσης σκοτώνουν και τραμπουκίζουν για την ευχαρίστησή τους. Έχουμε το ίδιο μυαλό με μια Όρκα ή ένα δελφίνι; 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα