Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για να καταλαβω, το ζητημα είναι αν το βιωτικο επιπεδο στην Ελβετια είναι καλυτερο απ ότι στην Ελλαδα?
Στην Ελλαδα υπαρχει ενα τεραστιο ποσοστο ανεργιας, ειδικα σε νεους. Επισης ο μεσος μισθος είναι κοντα στο βασικο μισθο ο οποιος είναι ελάχιστος. Απειρες περιπτώσεις part time εργασιας.
Προφανως και εργασιακα δεν ειμαστε καλα. Το κοστος ζωης επισης δεν είναι συγκρισιμο. Σιγουρα Η Ελβετια δεν είναι προσβασιμη για τον μεσο Ελληνα.
Χωρις λογο πρα πρα μου φαινεται.

Δημοσ.

Επειδη πηγες τουριστας δε σημαινει οτο για να μεινεις δε χρειαζεσαι άδεια παραμονης. Και για να παρεις αδεια παραμονης πρεπει να δουλευεις.

Autorisations de séjour

Quels types d’autorisations existe-t-il et combien de temps ces autorisations sont-elles valables ?

Autorisation de séjour de courte durée L UE/AELE

Cette autorisation est délivrée aux travailleurs exerçant une activité d’une durée inférieure à un an. Sa validité est limitée à la durée du contrat de travail ou de la prestation. En cas d’activité d’une durée maximale de trois mois par année civile, les citoyens de l’UE-27/AELE n’ont pas besoin d’une autorisation. L’activité doit toutefois être annoncée par l’employeur suisse au moyen de la procédure d’annonce en ligne.

Autorisation de séjour B UE/AELE :

Cette autorisation est délivrée aux travailleurs exerçant une activité d’une durée d’un an et plus, ainsi qu’aux indépendants. Elle est également remise aux ressortissants UE-27/AELE qui n’exercent pas d’activité lucrative et prouvent qu’ils disposent de moyens financiers suffisants pour subvenir à leurs besoins et à ceux des membres de leur famille, de même qu’une assurance-maladie et accidents couvrant tous les risques. L’autorisation est valable cinq ans et peut être prolongée.

Elle est établie pour un an lorsqu’il s’agit d’étudiants et peut être renouvelée jusqu’au terme de la formation si les conditions d’admission sont toujours remplies.

Autorisation de séjour pour frontaliers G UE/AELE :

Cette autorisation est délivrée aux ressortissants UE-27/AELE, salariés ou indépendants, qui vivent dans un Etat de l’UE/AELE et exercent une activité en Suisse (poste de travail ou siège de l’entreprise). Ils doivent rentrer au moins une fois par semaine à leur domicile principal à l’étranger.

En cas de contrat de travail de moins d’un an, la durée de validité de l’autorisation correspond à la durée de l’engagement. Elle est de cinq ans lorsque le contrat de travail valide un engagement d’au moins un an ou plus.

Autorités cantonales des migrations et de l’emploi

Autorisation d’établissement C UE/AELE :

Cette autorisation est en principe délivrée après un séjour régulier et ininterrompu de cinq ans aux ressortissants des Etats membres de l’UE-15/AELE, conformément à des accords bilatéraux conclus avec les Etats de provenance concernés. Sa durée de validité est illimitée, mais un contrôle est prévu dans un délai de cinq ans. Les conditions d’octroi de l’autorisation d’établissement ne sont pas réglementées par l’ALCP. Comme les citoyens des autres Etats de l’UE ne bénéficient pas de tels accords, ils ne reçoivent en principe leur autorisation d’établissement qu’après un séjour de dix ans.

Δημοσ.

ΟΚ ρε πάπια, αν δεν μπορείς να βρεις δουλειά σε χώρα με 2% ανεργία (δικά σου λόγια) μέσα σε 3 μήνες ως τουρίστας όπως λες, τότε ξαναγύρνα Ελλάδα και ψάξε για δουλειά με 25% ανεργία... κατανοητό;

Προσπάθησε να διαβάζεις προσεκτικά όσα γράφω (στα ελληνικά είναι)... πιο πριν είπες ότι έγραψα ότι η Ελβετία είναι στην ΕΕ.

ΥΓ: Γαλλικά δεν ομιλώ (ούτε σκοπεύω να μάθω), τσάμπα τα βάζεις. :)

Δημοσ.

Είπα ότι είναι στην ΕΕ; Είπα για διμερή συμφωνία... ξέρεις, εγώ με ταυτότητα πήγα (ελληνική με λατινικά), όχι διαβατήριο, ούτε βίζα. Πολίτης ΕΕ είμαι ως Έλληνας (προς το παρόν).

Εν πάσει περιπτώσει, από το να κλαίει κάποιος την μοίρα του στην Ελλάδα, υπάρχουν ένα σωρό εναλλακτικές (από εξωτερικό μέχρι καράβια).

δεν είναι ακριβως εφικτο για ολους να φυγουν. μην τα τσουβαλιάζουμε. σιγουρα οι προοπτικες σε γενικες γραμμες είναι καλυτερες εξω, αλλα κι αυτό χοντροκομμενο μου φαινεται.

πχ εγω σκέφτομαι να φυγω αλλα δεν ξερω από που να ξεκινησω, μιλαω 6 γλωσσες και εχω μια προυπηρεσια σε πολυεθνικη, αλλα δεν εχω προπτυχιακο, παρατησα τις σπουδες. Εχω τους γονεις μου και τους φιλους μου εδώ, εχω ενα διχτυ ασφαλειας τελος παντων. Επισης πες ότι εγω μπορω να βρω μια δουλεια και να κανω μια ζωη εξω, ο γκομενος μου τι? Δηλαδη δεν είναι τοσο ευκολο το τα αφηνω όλα και παω, μεγαλη αποφαση είναι, και ακομα κι όταν εισαι διατεθειμένος να το κανεις, που πας και τι κανεις?

Εχω σκεφτει απειρες φορες να παρω ενα αεροπλανο χωρις επιστροφή. Και μετα σκέφτομαι οκ, προσγειωνομαι σε ενα αεροδρομιο. Με μια βαλιτσα. Και μετα τι? Που θα κοιμηθώ εκεινο το βραδυ? Εκεινη τη βδομαδα? Σε δυο μηνες? Τι θα τρωω? Που θα ψαξω δουλεια?

Δεν ξερω να τα κανω αυτά. Φοβάμαι. Νομιζω δεν είναι ακομα διαμορφωμενη η φαση ετσι ώστε να μπορεις οντως χαλαρα να πεις οκ παω οπουδήποτε στην Ευρωπη. Δεν είναι θεμα μονο η βιζα και η αδεια εργασιας (τα οποια θα ηταν κουλ να μην είναι πρόβλημα πουθενα στον πλανητη, αλλα άλλο θεμα αυτό)

• Like 3
Δημοσ.

Αυτο που λετε " τραβα στο εξωτερικο" με τοση ευκολια με εντυπωσιαζει. Καταρχην για να φυγεις θες χρημα και αρκετο αν δεν εχεις καποια ακρη εκει που πας. Αν εισαι ανεργος εδω απο που ακριβως θα προκυψει το χρημα;

Γενικα μιλαω γιατι το εχω κανει παλιοτερα και ειναι παλουκι

• Like 2
Δημοσ.

Παρτο και στα αγγλικα ! Πιο λιανα δε γινεται ρε φιλε, συγγνωμη!

(Ωπ. Συγγνωμη ξεχασα! Εσυ πηγες με διαβατηριο μονο!)

Residence permits

Which types of permits exist and for how long are they valid?

Type L EU/EFTA short-term residence permit:

People holding a contract of employment of less than twelve months duration are issued a type L EU/EFTA permit. The permit is valid until the contract expires. Nationals of an EU-27/EFTA state in employment not exceeding three months do not need a work permit; however, commencement of such employment is subject to online notification by the Swiss employer.

Type B EU/EFTA residence permit:

This permit is issued to EU-27/EFTA citizens holding a contract of employment of twelve months or unlimited duration and people who prove they are genuinely self-employed. Persons not in gainful employment are issued this permit if they can prove that they possess sufficient financial means to support themselves and their family and have taken out adequate accident and health insurance policies. The permit is valid for five years and can be extended.

Students are issued this permit for one year and are granted yearly renewals until the completion of their studies, if they continue to fulfil the respective conditions.

Type G EU/EFTA cross-border commuter permit:

Employed or self-employed persons domiciled in an EU-27 or EFTA state and working in Switzerland (place of work or company headquarters) may apply for a cross-border commuter permit. They need to return to their main domicile abroad at least once a week.

Cross-border commuters holding an employment contract of less than one year’s duration are issued with a permit for the period of employment. In employment of twelve months or more, the permit is valid for five years.

Cantonal immigration and labour market authorities

Type C EU/EFTA settlement permit:

Under agreements concluded with the respective states, nationals from an EU-15/EFTA state who have resided in Switzerland for five continuous years are granted a settlement permit (C-permit). While holders of a settlement permit are entitled to stay for an unlimited period of time, their permanent residence status needs to be confirmed every five years. The free movement agreement does not cover permanent residence. No such agreements with the other EU-states are in force; nationals of states other than those mentioned above are granted a settlement permit after a regular period of ten years.

Δημοσ.

Λιγο περιεργη η κουβεντα σας. Σαφως και το επιπεδο ειναι καλυτερο στη ελβετια αλλα και απο την αλλη εχουν μεγαλους μισθους αλλα και αναλογα ακριβοτερη ζωη στα παντα

Δημοσ.

δεν είναι ακριβως εφικτο για ολους να φυγουν. μην τα τσουβαλιάζουμε. σιγουρα οι προοπτικες σε γενικες γραμμες είναι καλυτερες εξω, αλλα κι αυτό χοντροκομμενο μου φαινεται.

πχ εγω σκέφτομαι να φυγω αλλα δεν ξερω από που να ξεκινησω, μιλαω 6 γλωσσες και εχω μια προυπηρεσια σε πολυεθνικη, αλλα δεν εχω προπτυχιακο, παρατησα τις σπουδες. Εχω τους γονεις μου και τους φιλους μου εδώ, εχω ενα διχτυ ασφαλειας τελος παντων. Επισης πες ότι εγω μπορω να βρω μια δουλεια και να κανω μια ζωη εξω, ο γκομενος μου τι? Δηλαδη δεν είναι τοσο ευκολο το τα αφηνω όλα και παω, μεγαλη αποφαση είναι, και ακομα κι όταν εισαι διατεθειμένος να το κανεις, που πας και τι κανεις?

Εχω σκεφτει απειρες φορες να παρω ενα αεροπλανο χωρις επιστροφή. Και μετα σκέφτομαι οκ, προσγειωνομαι σε ενα αεροδρομιο. Με μια βαλιτσα. Και μετα τι? Που θα κοιμηθώ εκεινο το βραδυ? Εκεινη τη βδομαδα? Σε δυο μηνες? Τι θα τρωω? Που θα ψαξω δουλεια?

Δεν ξερω να τα κανω αυτά. Φοβάμαι. Νομιζω δεν είναι ακομα διαμορφωμενη η φαση ετσι ώστε να μπορεις οντως χαλαρα να πεις οκ παω οπουδήποτε στην Ευρωπη. Δεν είναι θεμα μονο η βιζα και η αδεια εργασιας (τα οποια θα ηταν κουλ να μην είναι πρόβλημα πουθενα στον πλανητη, αλλα άλλο θεμα αυτό)

TL;DR version: https://en.wikipedia.org/wiki/Comfort_zone

Αν φοβάσαι μην χάσεις το ταπεράκι της μαμάς (όπως το 50% των Ελλήνων), αυτό είναι δικό σου θέμα. Αν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις, επίσης δικό σου θέμα.

Στην Ελλάδα έχουμε το δίχτυ ασφάλειας της οικογένειας, ενώ στο εξωτερικό έχουν το δίχτυ ασφάλειας του κράτους. Η διαφορά ξέρεις ποιά είναι; Ότι η οικογένεια (γονείς, παππούδες) κάποια στιγμή θα μας χαιρετήσει, ενώ το κράτος έχει συνέχεια. :) Άρα μάντεψε πως θα είναι η Ελλάδα σε 20-30 χρόνια που θα έχει πεθάνει και ο τελευταίος συνταξιούχος...

Κανείς δεν είπε ότι μπορούν ή πρέπει να φύγουν όλοι (~10 εκατομμύρια). Κάποιος πρέπει να κατοικήσει και στην Ελλάδα. Τώρα αν θα είναι Έλληνες ή Τούρκοι ή Γερμανοί... ακατοίκητη δεν θα μείνει η χώρα, το μόνο σίγουρο!

Για τον γκόμενό σου τι να σου απαντήσω; Ενήλικος είναι, εκτός αν τον ζεις εσύ. Σκεφτείτε το μέλλον σας από κοινού. Άσε που στην Ζυρίχη υπάρχει τρομερά multi-culti & LGBT-friendly κλίμα (είχα δει κάτι λεσβίες να φιλιούνται στο παράθυρο του flat τους καβαλώντας η μια την άλλη, λολ). Στην επαρχία είναι πιο "redneck" φάση (όπως παντού άλλωστε).

Πάντως με 6 γλώσσες μάλλον χαραμίζεσαι στην Ελλάδα. Γνώμη μου.

Αυτο που λετε " τραβα στο εξωτερικο" με τοση ευκολια με εντυπωσιαζει. Καταρχην για να φυγεις θες χρημα και αρκετο αν δεν εχεις καποια ακρη εκει που πας. Αν εισαι ανεργος εδω απο που ακριβως θα προκυψει το χρημα;

Γενικα μιλαω γιατι το εχω κανει παλιοτερα και ειναι παλουκι

Είναι σαν να ρωτάς πως θα βρει δουλειά κάποιος που δεν έχει δουλέψει ποτέ όταν όλες οι αγγελίες ζητάνε προϋπηρεσία. Όλοι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν, με μηδενικά "XP".

Δημοσ.

Είναι σαν να ρωτάς πως θα βρει δουλειά κάποιος που δεν έχει δουλέψει ποτέ όταν όλες οι αγγελίες ζητάνε προϋπηρεσία. Όλοι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν, με μηδενικά "XP".

Ενταξει ευκολη η απαντηση. Για οσους φευγουν και μενουν υπαρχουν αλλοι τοσοι και περισσοτεροι που εν τελει δεν τα καταφερνουν. Φυσικα ειναι καλη υποθεση εργασιας αλλα θελει "δουλεια" τυχη και χρημα.

Εγω απο Βρυξελλες ηταν να φυγω κεμπεκ, πριν αναγκαστω να γυρισω, και παρολι την εμπειρια δεν ηταν και το πιο ευκολο πραγμα. Αλλη νοοτροπια αλλοι νομοι, πολλοι διαφορετικοι παραγοντες....

• Like 1
Δημοσ.

1) Ενταξει ευκολη η απαντηση. Για οσους φευγουν και μενουν υπαρχουν αλλοι τοσοι και περισσοτεροι που εν τελει δεν τα καταφερνουν. Φυσικα ειναι καλη υποθεση εργασιας αλλα θελει "δουλεια" τυχη και χρημα.

2) Εγω απο Βρυξελλες ηταν να φυγω κεμπεκ, πριν αναγκαστω να γυρισω, και παρολι την εμπειρια δεν ηταν και το πιο ευκολο πραγμα. Αλλη νοοτροπια αλλοι νομοι, πολλοι διαφορετικοι παραγοντες....

1) Έτσι είναι, παντού υπάρχει ρίσκο και ο παράγοντας της τύχης. Δεν έχεις δει εδώ μέσα που συζητάνε για άνοιγμα επιχειρήσεων στην Ελλάδα της υπερφορολόγησης; Τι να κάνουν, να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια επειδή μπορεί να κλείσει η επιχείρηση; Ο καθένας όπως νομίζει καλύτερα.

2) Σαφέστατα αλλάζει πολύ η νοοτροπία. Εγώ όταν ήμουν εκεί φαντάσου είχε τρελή ζέστη (μόλις 1 βαθμό διαφορά με Πειραιά) και δεν παίζει να μην φορέσεις κράνος στο μηχανάκι λόγω ζέστης, γιατί η Polizei δεν αστειέυεται.

Αυτό το αναφέρω ως ενδεικτικό παράδειγμα του "when in Rome, do as the Romans do", γιατί αν πας με αέρα βαρύμαγκα Ελληνάρα, θα το φας το κεφάλι σου (και δικαίως). Ακολουθείς τους κανόνες/νόμους και είσαι ΟΚ.

Δημοσ.

Ναι οκ δεν καταλαβαινεις αυτο που θελω ακριβως να σου πω. Εγω θελω να πω ειναι οτι δεν ανεβαινεις στο αεροπλανο φτανεις εκει, γεια σας ηρθα και μπαινεις στη ρουτινα μεσα σε μια εβδομαδα. Υπαρχουν μια σειρα απο πραγματα που πρεπει να προηγηθουν και αλλα που θα γινουν οταν φτασεις.

Στα υπολοιπα συμφωνω αν καποιος εχει τυπικα προσοντα και εμπειρια που μπορουν να του ανοιξουν πορτες, φυσικα και πρεπει να την ψαξει την δουλεια

Δημοσ.

Εισαι απαλευτος. Απορω γιατι μπηκα στον κοπο να κανω τοση ωρα διαλογο με επιχειρήματα μαζι σου.

Τα επιχειρήματα σου δεν στέκουν ρε καρντάσι. Αυτό δεν μπορείς να αντιληφθείς.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...