Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω απορία. Μένεις με τους δικούς σου οι οποίοι ζουν ή δεν θα ζουν σε λίγο και ψάχνεις μην μείνεις άστεγος?!

Ή απλά θες να μεινεις μόνος σου και ψάχνεις σπίτι?!

Με μπερδευουν λιγο οι πληροφορίες που μας δίνεις

Έχεις δίκιο, θα εξηγήσω.. Μένω με τους δικούς μου απλά έχουν πάρει αρκετά μεγάλο δάνειο για το  οικογενειακό εισόδημα μας. Η αξία του σπιτιού που έχουμε τώρα είναι περίπου η μισή του δανείου και δεν αξίζει να το ξεχρεώνω. Γι αυτό σκεφτόμουν να αγόραζα ένα φτηνό σπιτι για να υπαρχει και για 'backup" αλλά και για να μένω μόνος μου.

• Απαντ. 42
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Καλή φάση. Έχεις αγοράσει σπίτι με δάνειο, αναρωτιέμαι αν το δάνειο το πληρώνεις κανονικά, θα έχεις ενταχθεί ίσως και στο νόμο για τα υπερχρεωμένα, και ταυτόχρονα ψάχνεις να αγοράσεις άλλο διαμέρισμα για καβάτζα για να πιστολιάσεις το δάνειο (δεν μας λες αν το έχεις κάνει ήδη). Μόνο στην Ελλάδα αυτά.

Δημοσ.

Φίλε καταλσβαινω απολυτα τη λογικη αλλα στην αναγκη πολλά σκέφτεσαι. Δε νομιζω να ήθελε κανεις να ειναι σε τετοια θεση.

• Like 1
Δημοσ.

Καλή φάση. Έχεις αγοράσει σπίτι με δάνειο, αναρωτιέμαι αν το δάνειο το πληρώνεις κανονικά, θα έχεις ενταχθεί ίσως και στο νόμο για τα υπερχρεωμένα, και ταυτόχρονα ψάχνεις να αγοράσεις άλλο διαμέρισμα για καβάτζα για να πιστολιάσεις το δάνειο (δεν μας λες αν το έχεις κάνει ήδη). Μόνο στην Ελλάδα αυτά.

Έστω ότι πήρες ένα δάνειο το 2004 με εισόδημα Χ και αντικειμενική αξία του ακινήτου Ψ. 

Έρχεται τώρα το 2016 και έχει πάει το εισόδημα σου Χ/2 και το ακίνητο πουλιέται για ένα κομμάτι ψωμί και 5 ελιές. Κάτσε πλήρωνε το δάνειο έσυ που είσαι Ευρωπαίος. Στην χώρα αυτή κάποια στιγμή πρέπει να συμπεριλάβουμε στη νομοθεσία μας τη συνυπαιτίοτητα της τράπεζας στην αξία ενός δανείου. Αλλά ναι, θα γίνουμε πρώτα Ευρωπαίοι σε όσα γ@μανε τον μεροκαματιάρη. 

• Like 1
Δημοσ.

Δηλαδη αν οι γονεις σου οπως εμενα παιρναν δανεια συνεχεια για "επενδυση" χρωστανε 100.000€ σημαινει πως εισαι και εσυ υπευθυνος;

• Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή πήραν οι γονείς του δάνειο πρέπει να το ξεχρεώσει ο ίδιος χωρίς να έχει υπογράψει εγγυητής; Σοβαρά το πιστεύεις αυτό τώρα;

Και γιατί να εξυπηρετήσει ένα δάνειο 100k ευρώ π.χ. αν η αξία του σπιτιού είναι 50k; Πιο πολύ τον συμφέρει να το αφήσει να βγει σε πλειστηριασμό και να το χτυπήσει, παρά να εξυπηρετήσει το δάνειο.

Επεξ/σία από Malthador
  • Like 1
Δημοσ.

Μάλιστα...Για να απαντήσω σε μερικά από τα σχόλια:

1)

Επειδή πήραν οι γονείς του δάνειο πρέπει να το ξεχρεώσει ο ίδιος χωρίς να έχει υπογράψει εγγυητής; Σοβαρά το πιστεύεις αυτό τώρα;

Και γιατί να εξυπηρετήσει ένα δάνειο 100k ευρώ π.χ. αν η αξία του σπιτιού είναι 50k; Πιο πολύ τον συμφέρει να το αφήσει να βγει σε πληστειριασμό και να το χτυπήσει, παρά να εξυπηρετήσει το δάνειο.

Εγώ ΔΕΝ είπα ότι πρέπει να ξεχρεώσει το δάνειο ντε και καλά, από τη στιγμή μάλιστα που θα αποποιηθεί την κληρονομιά. Βέβαια δεν μας είπε και πόσων ετών είναι οι δικοί του ούτε αν πληρώνουν οι ίδιοι ή το έχουν πιστολιάσει.

Είπα απλώς ότι η λογική αυτή, να έχεις ακίνητο με χρέος, και αντί να κοιτάξεις να κάνεις πρώτα κάτι γι' αυτό το χρέος, διαπραγματεύσεις με τράπεζα, νόμος Κατσέλη, μερικές πληρωμές, κάτι, εσύ να ψάχνεσαι να καβατζωθείς για την επόμενη δεκαετία και βάλε με...νέα αγορά. Πρωτάκουστο.

2)

Έστω ότι πήρες ένα δάνειο το 2004 με εισόδημα Χ και αντικειμενική αξία του ακινήτου Ψ. 

Έρχεται τώρα το 2016 και έχει πάει το εισόδημα σου Χ/2 και το ακίνητο πουλιέται για ένα κομμάτι ψωμί και 5 ελιές. Κάτσε πλήρωνε το δάνειο έσυ που είσαι Ευρωπαίος. Στην χώρα αυτή κάποια στιγμή πρέπει να συμπεριλάβουμε στη νομοθεσία μας τη συνυπαιτίοτητα της τράπεζας στην αξία ενός δανείου. Αλλά ναι, θα γίνουμε πρώτα Ευρωπαίοι σε όσα γ@μανε τον μεροκαματιάρη. 

Κανένα θέμα φίλε μου. Ας μην πληρώνει ο swanctt και ο κάθε τέτοιος. Ας μένει σε σπίτι τζάμπα, χωρίς ενοίκιο, και χωρίς πληρωμές δόσεων (ας μας το επιβεβαιώσει ο ίδιος).

Όταν θα έρθει το bail-in σε καναδυό χρονάκια βεβαια και εξαφανιστούν τίποτα λεφτά από τον λογαριασμό σου, να δω αν θα έχεις την ίδια γνώμη ή αν θα ρίχνεις το φταίξιμο μόνο στους "κακούς ευρωπαίους".

• Moderators
Δημοσ.

Όταν η τράπεζα σου πουλάει λεφτά υπογράφετε αμφότερα τα μέλη μια «δανειακή σύμβαση». Η σύμβαση αυτή περιγράφει τους όρους που διέπουν την μεταξύ σας συνεργασία σε περίπτωση εξυπηρέτησης και σε περίπτωση μη-εξυπηρέτησης του δανείου. Οπότε, κάποιος μπορεί κάλλιστα να μην εξυπηρετήσει το δάνειό του, εφόσον είναι διατεθειμένος να δεχτεί τις συνέπειες που απορρέουν από τους όρους της σύμβασης (Τειρεσίες, δικαστήρια, πληστειριασμοί υποθηκών, κυνήγι εγγυητών και τα λοιπά). Δεν καταλαβαίνω που είναι το παράλογο/μεμπτό. Αν η τράπεζα έκανε... «λάθος» υπολογισμούς και δεν της βγαίνουν τα κουκιά τώρα, είναι πρόβλημα της τράπεζας, όχι πρόβλημα του οφειλέτη. Ας πουλήσει πρώτα τα assets της και μετά βλέπουμε για bail-in.

• Like 2
Δημοσ.

Όταν η τράπεζα σου πουλάει λεφτά υπογράφετε αμφότερα τα μέλη μια «δανειακή σύμβαση». Η σύμβαση αυτή περιγράφει τους όρους που διέπουν την μεταξύ σας συνεργασία σε περίπτωση εξυπηρέτησης και σε περίπτωση μη-εξυπηρέτησης του δανείου. Οπότε, κάποιος μπορεί κάλλιστα να μην εξυπηρετήσει το δάνειό του, εφόσον είναι διατεθειμένος να δεχτεί τις συνέπειες που απορρέουν από τους όρους της σύμβασης (Τειρεσίες, δικαστήρια, πληστειριασμοί υποθηκών, κυνήγι εγγυητών και τα λοιπά). Δεν καταλαβαίνω που είναι το παράλογο/μεμπτό. Αν η τράπεζα έκανε... «λάθος» υπολογισμούς και δεν της βγαίνουν τα κουκιά τώρα, είναι πρόβλημα της τράπεζας, όχι πρόβλημα του οφειλέτη. Ας πουλήσει πρώτα τα assets της και μετά βλέπουμε για bail-in.

Ποια assets λέει; Θα πρότεινα να διαβάσεις στον οικονομικό τύπο για την οδηγία BRRD. Τέλος πάντων, εξακολουθείς να μην καταλαβαίνεις ότι ΔΕΝ διαφωνώ σε αυτό που λες. 

Πες μας όμως τη γνώμη σου για τη λογική που λέει "αφού δεν θα πληρώσω το δάνειο, ας εκμεταλλευτώ τα μετρητά που εξοικονομώ για να αγοράσω ένα υπόγειο για καβάτζα". Αυτό ήταν το θέμα μου εξαρχής.

• Moderators
Δημοσ.
Πες μας όμως τη γνώμη σου για τη λογική που λέει "αφού δεν θα πληρώσω το δάνειο, ας εκμεταλλευτώ τα μετρητά που εξοικονομώ για να αγοράσω ένα υπόγειο για καβάτζα". Αυτό ήταν το θέμα μου εξαρχής.

Α, νόμιζα ότι ήταν σαφής η λογική στο πρώτο μου post, σόρι:

Και γιατί να εξυπηρετήσει ένα δάνειο 100k ευρώ π.χ. αν η αξία του σπιτιού είναι 50k; Πιο πολύ τον συμφέρει να το αφήσει να βγει σε πλειστηριασμό και να το χτυπήσει, παρά να εξυπηρετήσει το δάνειο.

Αφού δεν συμφέρει να το πληρώσει το δάνειο, γιατί να το κάνει; Μπορεί είτε να αγοράσει άλλο οίκημα, είτε να μαζέψει χρήματα όσο δεν πληρώνει το δάνειο για να χτυπήσει το ήδη υπάρχον σπίτι σε πλειστηριασμό.

Δημοσ.

Α, νόμιζα ότι ήταν σαφής η λογική στο πρώτο μου post, σόρι:

Αφού δεν συμφέρει να το πληρώσει το δάνειο, γιατί να το κάνει; Μπορεί είτε να αγοράσει άλλο οίκημα, είτε να μαζέψει χρήματα όσο δεν πληρώνει το δάνειο για να χτυπήσει το ήδη υπάρχον σπίτι σε πλειστηριασμό.

Α, ok, τότε απλά διαφωνούμε ριζικά ως προς την ηθική πλευρά του θέματος των τζαμπατζήδων (=αυτοί που αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν δεν το κάνουν, και κάνουν κάτι δωρεάν, προς το δικό τους συμφέρον και μόνο, π.χ. να μενουν εντελώς τζάμπα σε σπίτια για τα οποία έχουν δεν έχουν αποπληρώσει ούτε το 1/10 της αξίας τους, ούτε καν την τρέχουσα πραγματική τους αξία δηλαδή). Δεκτό.

Δημοσ.

Το δάνειο το πήρε ο πατέρας μου και έφαγε όλα τα λεφτά για πάρτυ του χωρίς να το ξέρουμε. Αυτή τη στιγμή τρέχουμε τις διαδικασίες για το νόμο κατσέλη και πληρώνουμε τις δόσεις κανονικά. Δεν ξόδεψα ουτε ευρώ από το δάνειο οπότε δεν πρόκειται να πληρώσω ούτε ευρώ. Ας το πάρουν οι τράπεζες, δεν αξίζει να είμαι χρεωμένος για λάθος άλλου και για σπίτι που πιάνει τα μισά λεφτά του δανείου.

Δημοσ.

Το δάνειο το πήρε ο πατέρας μου και έφαγε όλα τα λεφτά για πάρτυ του χωρίς να το ξέρουμε. Αυτή τη στιγμή τρέχουμε τις διαδικασίες για το νόμο κατσέλη και πληρώνουμε τις δόσεις κανονικά. Δεν ξόδεψα ουτε ευρώ από το δάνειο οπότε δεν πρόκειται να πληρώσω ούτε ευρώ. Ας το πάρουν οι τράπεζες, δεν αξίζει να είμαι χρεωμένος για λάθος άλλου και για σπίτι που πιάνει τα μισά λεφτά του δανείου.

Παντως δεν αξιζει ουτε αυτο το σπιτι να παρεις. Καλυτερα να νοικιασεις μια τρυπα που λεει ο λογος,αλλα να ειναι σε οροφο. Αντε ισογειο. Αμα ειναι να μεινεις και μονος δε χρειαζεσαι και τιποτα ιδιαιτερο,μια γκαρσονιερα ειναι μια χαρα. Τι τις θες τις αγορες στην εποχη που ζουμε κιολας... Και να πω πως αξιζει το σπιτι... Ουτε καν.

Δημοσ.

Παντως δεν αξιζει ουτε αυτο το σπιτι να παρεις. Καλυτερα να νοικιασεις μια τρυπα που λεει ο λογος,αλλα να ειναι σε οροφο. Αντε ισογειο. Αμα ειναι να μεινεις και μονος δε χρειαζεσαι και τιποτα ιδιαιτερο,μια γκαρσονιερα ειναι μια χαρα. Τι τις θες τις αγορες στην εποχη που ζουμε κιολας... Και να πω πως αξιζει το σπιτι... Ουτε καν.

Συμφωνώ, θα προσπαθήσω να μαζέψω λεφτά για κάτι καλύτερο.

Δημοσ.

Συμφωνώ, θα προσπαθήσω να μαζέψω λεφτά για κάτι καλύτερο.

Ακριβως κι αυτην την περιοδο ειναι πολυ καλυτερα να εισαι με ενοικιο ετσι κι αλλιως.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...