nomikarios Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Γιατί; Το εξήγησα. Με 40 χιλιάδες δεν αγοράζεις ακίνητο χωρίς κάποιο μειονέκτημα, είτε ποιότητας είτε τοποθεσίας, σε 5 χρόνια από σήμερα το ξανασυζητάμε, το μόνο 100% σίγουρο είναι ότι η τιμή αυτού του ίδιου ακινήτου δεν θα έχει αυξηθεί (πράγμα που θα περιμέναμε στη φούσκα 1998-2008). Αν σου περισσεύουν πάνω από 100 χιλιάρικα (και τονίζω τη λέξη περισσεύουν), μπορείς να βρεις κάτι καλό και πιθανόν θα συμφέρει. Μόνο που δεν αφορά τον kathyterion, ο ίδιος είπε τι μπάτζετ έχει. 2
YourTrueLegend Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Κακη εποχη για αγορα ακινητου εκτος αν βρεθει καποια πραγματικη ευκαιρια και τα λεφτα περισσευουν. Διαβαζα σημερα οτι νεοι αποποιουνται τις κληρονομιες των γονιων τους για να γλυτωσουν τη φορολογια της ακινητης περιουσιας (ΕΝΦΙΑ κλπ). Με τη λογικη της υψηλης φορολογησης που καταντα δυσβαστακτη για αρκετο κοσμο, σε συνδυασμο με την οικονομικη κριση, η λογικη λεει πως οι τιμες δεν προκειται να ανεβουν προσεχως (μαλλον το αναποδο, θα συνεχισουν να πεφτουν). Επειδη κι εγω ενδιαφερομαι για αγορα ακινητου προσεχως (σε αλλο μπατζετ απο του ts) αντιλαμβανομαι οτι ειναι καλυτερα να περιμενω γιατι θα παρουσιαστουν ακομα καλυτερες ευκαιριες. Τωρα τα ακινητα θεωρω οτι ειναι ελαφρως πιο πανω απο τη φυσιολογικη τους αξια (μεχρι προτινος ηταν φουσκα η αγορα), οποτε με ψαξιμο πεφτεις σε καλες ευκαιριες. Συντομα αυτες οι ευκαιριες θεωρω πως θα αυξηθουν. Θα συμφωνησω πως με μπατζετ 40.000 ευρω δεν βρισκεις σοι διαμερισμα. Να εχετε υποψιν οτι οταν βλεπετε μια αγγελια με ενα διαμερισμα Χ ευρω, απο την τσεπη σας θα πρεπει να βγαλετε περισσοτερα γιατι υπαρχουν εξοδα για τις διαδικασιες, διολου ευκαταφρονητα. Αρα με 40 χιλιαρικα δεν αγοραζεις διαμερισμα των 40.000 αλλα φθηνοτερο. 2
kage Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Το να βρεις ευκαιρια ηταν ειναι κ θα ειναι περισσοτερο θεμα γνωριμιων και τυχης...δυσκολα θα το βρεις στο ινετ ή σε αγγελια. Ο ενφια σε καποιον που μενει σε ενοικιο δεν εχει τοσο νοημα..ενα ποσο γυρω στα200ε δεν ειναι το προβλημα..τα φορολογικα τεκμηρια αν δεν εχεις φανερη μισθοδοσια ή 2η 3η κατοικια θα ειναι τονπροβλημα... Με βαθύ κόκκινο(41% απο το 09 εκθεση τραπεζα ελλαδος), όπως συμβαίνει σε χώρες που είτε βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση (Ουκρανία), είτε ταλανίζονται από οικονομική κρίση (Πουέρτο Ρίκο, Βραζιλία), είτε συμπεριλαμβάνονται στον Τρίτο Κόσμο (Μογγολία) η Ελλάδα έχει τη βαρύτερη φορολογία για την ιδιοκτησία (δέκα μονάδες υψηλότερη από το ευρωπαϊκό αντίστοιχο) +capital controls+τεκμηριο 2
Super Moderators Thresh Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Super Moderators Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Ο ενφια σε καποιον που μενει σε ενοικιο δεν εχει τοσο νοημα..ενα ποσο γυρω στα200ε δεν ειναι το προβλημα.. Πληρώνει ΕΝΦΙΑ ο ενοικιαστής?
kirileman Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Το εξήγησα. Με 40 χιλιάδες δεν αγοράζεις ακίνητο χωρίς κάποιο μειονέκτημα, είτε ποιότητας είτε τοποθεσίας, σε 5 χρόνια από σήμερα το ξανασυζητάμε, το μόνο 100% σίγουρο είναι ότι η τιμή αυτού του ίδιου ακινήτου δεν θα έχει αυξηθεί (πράγμα που θα περιμέναμε στη φούσκα 1998-2008). Αν σου περισσεύουν πάνω από 100 χιλιάρικα (και τονίζω τη λέξη περισσεύουν), μπορείς να βρεις κάτι καλό και πιθανόν θα συμφέρει. Μόνο που δεν αφορά τον kathyterion, ο ίδιος είπε τι μπάτζετ έχει. Άρα είναι κακή εποχή να αγοράσεις σπίτι των 40χιλ, αλλά καλή για σπίτι των 100χιλ και άνω; Με άλλα λόγια μας λέτε ότι υπάρχει μεγάλη πτώση τιμών στα λίγο πιο ακριβά ακίνητα, αλλά όχι σημαντική πτώση στα πιο φθηνά στα οποία αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη; Πότε περίπου εκτιμάτε ότι θα είναι καλή εποχή να αγοράσει κανείς ακίνητο οποιουδήποτε είδους (σε 5 χρόνια διαβάζω) και πώς πιστεύετε ότι θα διαμορφωθούν οι τιμές τότε, με βάση τα στοιχεία τα οποία είμαι σίγουρος ότι έχετε; Ποιο είναι το προφίλ των σημερινών αγοραστών, αν υπάρχουν; Τι ακίνητα πωλούνται σήμερα, αν πωλούνται; Δίνονται σήμερα στεγαστικά δάνεια; Περιμένω τις απαντήσεις σας, γιατί με ενδιαφέρει και εμένα η αγορά ακινήτου, για να ξέρω αν πρέπει να περιμένω ή όχι, μην την πατήσω! 1
YourTrueLegend Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Παμε στα βασικα για να δουμε κι αν εχει νοημα να το κουβεντιασουμε. Εσυ που εισαι και της δουλειας τι πορεια κρινεις οτι θα ακολουθησουν οι τιμες των ακινητων στο προσεχες μελλον; Πώς αφουγκραζεσαι την αγορα αυτη τη στιγμη; Σταθερη, πτωτικη ή ανοδικη; Μιλαμε παντα για Αθηνα και προαστια, σε ενα ευρος απο 40 εως -ας πουμε- 200 χιλιαρικα.
nomikarios Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Εγώ να πω πρώτα-πρώτα ότι δεν είμαι επαγγελματίας στη συγκεκριμένη αγορά, αλλά έχω ασχοληθεί εμμέσως και αναζητούσα ακίνητα προς αγορά εντός δήμου Αθηναίων -για λογαριασμό τρίτων- την περίοδο 2008-2011 (οπότε είδα το ξεφούσκωμα ιδίοις όμμασι). Ό,τι σου είπα προκύπτει κυρίως από διάβασμα του οικονομικού τύπου, οπότε δεν διεκδικώ το αλάθητο. Από την άλλη, αν ρωτήσεις έναν άνθρωπο της αγοράς, έχει πολλούς λόγους να σου παρουσιάσει διαφορετική εικόνα από την πραγματική. Αυτό που είπα είναι ότι αν σου περισσεύουν σήμερα, τότε έχεις το περιθώριο να κάνεις μια σχετικά καλή επένδυση. Οι σημερινοί αγοραστές είναι κυρίως άνθρωποι με απόθεμα ("λίπος") που ψάχνουν να το μοιράσουν σε διάφορα καλάθια για ασφάλεια. Πριν από 7 χρόνια, με 100 χιλιάδες δεν έβρισκες ούτε δυάρι στην Κυψέλη. Αν όμως δεν σου περισσεύουν τόσα, οι τιμές των μεσαίων, ας πούμε, ακινήτων έχουν περιθώριο να πέσουν κι άλλο. Το 5 χρόνια είναι σχηματικό, χοντρικά μέχρι τότε η χώρα σίγουρα θα έχει υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης και βλέπουμε για τη συνέχεια. Επίσης, θα δούμε τότε πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τους πλειστηριασμούς (ένα θέμα που σέρνεται τουλάχιστον 4 χρόνια τώρα). Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι πλεον μόνιμος φόρος και το πολύ να υπάρχουν εκπτώσεις/μειώσεις. Αν το 2010 υπήρχαν 100 χιλιάδες απούλητα και σήμερα πάνω από 250 χιλιάδες, είναι 99% βέβαιο οτι οι τιμές θα πέσουν κι άλλο ή το πολύ να μείνουν στάσιμες για κάποια φιλέτα. Συνεπώς, αν δεν υπάρχει ανάγκη (με τις τιμές των ενοικίων χαμηλά δε νομίζω), δεν υπάρχει και λόγος για αγορά ακινήτου σήμερα. 1
kirileman Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Παμε στα βασικα για να δουμε κι αν εχει νοημα να το κουβεντιασουμε. Εσυ που εισαι και της δουλειας τι πορεια κρινεις οτι θα ακολουθησουν οι τιμες των ακινητων στο προσεχες μελλον; Πώς αφουγκραζεσαι την αγορα αυτη τη στιγμη; Σταθερη, πτωτικη ή ανοδικη; Μιλαμε παντα για Αθηνα και προαστια, σε ενα ευρος απο 40 εως -ας πουμε- 200 χιλιαρικα. Αν δεις τα γραφήματα, θα διαπιστώσεις ότι η αγορά δείχνει τάσεις ισορροπίας, η πτώση των τιμών εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά είναι πια πολύ μικρή, τόση ώστε να είναι αφελές να λες ότι θα περιμένω 5 χρόνια να πέσουν κι άλλο οι τιμές (εκτιμήσεις κάνουμε, έτσι; ), αφενός γιατί σήμερα μπορείς να βρεις πραγματικά φθηνά ακίνητα, αφετέρου γιατί η εκτιμώμενη πτώση τα επόμενα 3 χρόνια (3 λένε τα στοιχεία, όχι 5) είναι τόσο μικρή, που αυτή τη διαφορά μπορείς να την κερδίσεις σχετικά εύκολα σε μια διαπραγμάτευση σήμερα. Αυτή τη στιγμή η πτώση είναι μικρότερη του 0,5%/μήνα (είναι κοντά στο 0,4%/μήνα, όταν το 2012 ήταν 2%/μήνα), εννοείται ότι με το πέρασμα του χρόνου αυτό μειώνεται μέχρι να μηδενιστεί. Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος, ήδη εμφανίζονται τα πρώτα φαινόμενα έλλειψης διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση σε ορισμένες περιοχές (κυρίως ακινήτων με συγκεκριμένες προδιαγραφές) και αυτό είναι το πρώτο σημάδι αλλαγής του κλίματος. Δηλαδή, έχουμε αγοραστές και δεν έχουμε ακίνητα να τους δώσουμε (μιλάμε για αυτά που ζητάνε οι περισσότεροι, γιατί υπάρχουν και ακίνητα που μένουν στα αζήτητα), που αν ρωτήσεις 100 θα σου πουν ότι ισχύει το αντίθετο, ότι δεν υπάρχουν λεφτά και οι κλασσικές μπούρδες των ΑΡΔ. Άρα, μια χαρά εποχή είναι για αγορά ακινήτου, είτε έχεις μετρητά, είτε πάρεις δάνειο, είτε το θες για ιδιοκατοίκηση, είτε για εκμετάλλευση (εδώ συμφέρει η αγορά μικρών διαμερισμάτων που έχουν μεγάλη απόδοση). Αν ήμουν υποψήφιος αγοραστής χωρίς κάποια ιδιαίτερη χρονική πίεση, θα ήμουν σε μια διαρκή αναζήτηση, θα έβλεπα ακίνητα, θα έκανα προσφορές και αν έβρισκα αυτό που έψαχνα στην τιμή που το ήθελα, θα αγόραζα. Αν σε ενδιαφέρει άμεσα η αγορά, με δεδομένο το ότι ο μέσος αγοραστής αγοράζει περίπου σε 20 μήνες κατά μέσο όρο από την ημέρα που αρχίζει να ψάχνει και έχοντας υπόψιν αυτό που ανέφερα πριν σχετικά με την έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων ορισμένων κατηγοριών (δυστυχώς των δημοφιλών), ξεκίνα την αναζήτηση χθες, δε θα βρεις σπίτι εύκολα. Στα δε μεγάλα και ακριβά ακίνητα γίνεται σφαγή, εκεί μπορεί κανείς να βρει πραγματικές ευκαιρίες, αλλά υποθέτω ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν εδώ μέσα... 1
YourTrueLegend Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Ok αυτα που λες συμφωνουν με την αντιληψη που εχω εγω για την αγορα. Πχ δυο τρια διαμερισματα εδω γυρω εχουν πωλητηριο μηνες τωρα, η τιμη πεφτει προοδευτικα και ειναι και "συζητησιμη" (εχω μιλησει και με τους 3 ιδιοκτητες) και παραμενουν απουλητα. Η τιμη τους ομολογουμενως ειναι καλη, η περιοχη ομως ακριβη σε θεματα ΕΝΦΙΑ κλπ. Το γεγονος οτι παραμενουν απουλητα λοιπον με κανει να πιστευω οτι ειναι πιο πιθανο να παραμεινουν οι ιδιοκτητες να συνεχιζουν να βελτιωνουν την τιμη τους παρα να βρουν αγοραστη και οι 3. Το 0.4%/μηνα ειναι διολου ευκαταφρονητη πτωση, αλλο αν τεινει να υπαρξει σταθεροποιηση σε συγκριση με το '12. Θεωρω λοιπον οτι σε καποιες περιπτωσεις σοφοτερο ειναι να περιμενει καποιος για περισσοτερες ευκαιριες , παρα να κινηθει αμεσα. Φαινεται οτι υπαρχουν ακομα (μικρα; ) περιθωρια μειωσης τιμων. 2
fsbmaniac Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 ΤΡΕΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ Υπαρχουν αλλα σε ακινητα που το 2010 ειχαν 350.000 και σημερα εχουν 180.000 . Οσο υψηλης τιμης ηταν τοσο μεγαλη και η πτωση τιμης. Ενα ακινητο που ειχε 150.000 τωρα εχει 100.000 αντε 90.000 Με 40k θα πρεπει να κανεις πολυ εξονυχιστικη ερευνα αγορας. Το αν συμφερει ή οχι και ολα αυτα ειναι καταρχην θεμα κουλτουρας κυριως αν εξαιρεοσυμε το θεμα χρηματων. Οπως και να το κανουμε η δικη σου κατοικια ειναι αλλιως. Επισης για εκεινους που λενε για εξοδα κτλ. Αν το σπιτι ειναι εως 20 χρονων δεν εχει πολλα εξοδα. Αν εχει γινει ολικη ανακαινιση επισης δεν εχεις εξοδα. Παμε τωρα στα κολπα... η πιατσα λεει οτι το μετρητο ....ειναι ο βασιλιας. Με 40-45Κ στο χερι αγοραζεις διαμερισμα με αρχικη 50Κ-55. Και στο συμβολαιο πχ κανονιζεται και αλλο η τιμη που θα δηλωθει..ετσι εχω ακουσει ...ετσι λενε ...δεν ξερω...μπορει να ειναι και φανταστικες ιστοριες... Βασικα θα σου ελεγα να κανεις υπομονη ακομα 2 χρονια και αν μπορειτε να φτασετε τα 50-55κ Καλη μονωση να εχει και κουφωματα καλα. 1
kirileman Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Ok αυτα που λες συμφωνουν με την αντιληψη που εχω εγω για την αγορα. Πχ δυο τρια διαμερισματα εδω γυρω εχουν πωλητηριο μηνες τωρα, η τιμη πεφτει προοδευτικα και ειναι και "συζητησιμη" (εχω μιλησει και με τους 3 ιδιοκτητες) και παραμενουν απουλητα. Η τιμη τους ομολογουμενως ειναι καλη, η περιοχη ομως ακριβη σε θεματα ΕΝΦΙΑ κλπ. Το γεγονος οτι παραμενουν απουλητα λοιπον με κανει να πιστευω οτι ειναι πιο πιθανο να παραμεινουν οι ιδιοκτητες να συνεχιζουν να βελτιωνουν την τιμη τους παρα να βρουν αγοραστη και οι 3. Το 0.4%/μηνα ειναι διολου ευκαταφρονητη πτωση, αλλο αν τεινει να υπαρξει σταθεροποιηση σε συγκριση με το '12. Θεωρω λοιπον οτι σε καποιες περιπτωσεις σοφοτερο ειναι να περιμενει καποιος για περισσοτερες ευκαιριες , παρα να κινηθει αμεσα. Φαινεται οτι υπαρχουν ακομα (μικρα; ) περιθωρια μειωσης τιμων. Εξαρτάται από τι είδους αγοραστής είσαι. Ας πούμε ότι ψάχνεις ένα τυπικό 3άρι σε μια περιοχή στα Νότια και ας υποθέσουμε ότι ισχύει η 3ετία και σε αυτό το διάστημα έχουμε μια συνολική μείωση 8%, είναι 8χιλ στις 100χιλ. Δε λέω ότι τα 8χιλ είναι λίγα, λέω ότι τα 8 -και πολύ περισσότερα- θα τα βγάλεις από μια καλή διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή. Εσύ από την άλλη παίρνεις ως δεδομένα ότι τα επόμενα 3 χρόνια δε θα υπάρξουν άλλοι υποψήφιοι αγοραστές, ότι τα "καλά" διαμερίσματα εκεί κάτω θα σε περιμένουν ή ότι αν χάσεις ένα καλό ακίνητο σήμερα, θα βρεις κάποιο άλλο ή άλλα ίδια ή καλύτερα μεθαύριο. Αυτό όχι μόνο δεν μπορείς να το ξέρεις, αλλά σου έδωσα και την πληροφορία ότι τα εμπορεύσιμα ακίνητα αρχίζουν να σπανίζουν. Φυσικά, είσαι αγοραστής και εκτός και αν φοβάσαι κουρέματα στη χώρα που έχεις τα χρήματά σου, δεν έχεις κάποιο ιδιαίτερο λόγο να αγχωθείς, απλώς λέω ότι ούτε οι διαθέσιμες επιλογές είναι πια τόσες πολλές, ούτε η πτώση τιμών τόσο σημαντική για να αφήσεις ένα καλό ακίνητο σήμερα. Κυρίως το 1ο θα πρέπει να σε κρατάει σε εγρήγορση, ειδικά αν ψάχνεις συγκεκριμένο ακίνητο σε μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή. Αν από την άλλη μου πεις "ψάχνω οτιδήποτε οπουδήποτε, αρκεί να είναι ευκαιρία", οκ, περίμενε. Η εμπειρία μου λέει ότι αυτού του είδους οι αγοραστές δεν αγοράζουν ποτέ. Γιατί, τι είναι τελικά ευκαιρία; Δηλαδή, αν σου βρω νεόδμητο με 1.000€/τμ στο Καλαμάκι, δε θα το πάρεις γιατί οι εκτιμήσεις λένε ότι έχουμε άλλα 3 χρόνια πτώσης; Μα εδώ το προϊόν είναι μοναδικό, δεν είναι Note 7 να περιμένεις 6 μήνες για να το πάρεις φθηνότερα.
nomikarios Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2016 Περιμένω τις απαντήσεις σας, γιατί με ενδιαφέρει και εμένα η αγορά ακινήτου, για να ξέρω αν πρέπει να περιμένω ή όχι, μην την πατήσω! Άρα, μια χαρά εποχή είναι για αγορά ακινήτου, είτε έχεις μετρητά, είτε πάρεις δάνειο, είτε το θες για ιδιοκατοίκηση, είτε για εκμετάλλευση (εδώ συμφέρει η αγορά μικρών διαμερισμάτων που έχουν μεγάλη απόδοση). Εφόσον έχεις πείσει τον εαυτό σου (πρωτίστως) ότι είναι καλή εποχή για αγορά ακινήτου, και σκοπεύεις να αγοράσεις σύντομα, για ποιο λόγο δεν το λες από την αρχή; Εάν ψάχνεις επιχειρήματα, υπάρχουν δημοσιεύσεις σε πολλά site...και πληρωμένα άρθρα επίσης, από αυτούς που χαρακτηρίζεις ως Α.Ρ.Δ., για να χρυσώσουν το χάπι. Εγώ μπορώ να σου βρω άλλες τόσες αναλύσεις που να λένε το αντίθετο. Και δεν έχουμε πιάσει το θέμα των πλειστηριασμών, που θα γίνουν αρκετές χιλιάδες του χρόνου, θα αφορούν κυρίως κάποια "μεγάλα και ακριβά" ακίνητα, για τα οποία ισχυρίζεσαι ότι γίνεται σφαγή...Κάποιοι μιλάνε για απότομο πτωτικό σοκ, αν σκεφτούμε ότι ήταν παγωμένοι ουσιαστικά για πολύ καιρό. Μένει να αποδειχθεί. Παμε τωρα στα κολπα... η πιατσα λεει οτι το μετρητο ....ειναι ο βασιλιας. Με 40-45Κ στο χερι αγοραζεις διαμερισμα με αρχικη 50Κ-55. Και στο συμβολαιο πχ κανονιζεται και αλλο η τιμη που θα δηλωθει..ετσι εχω ακουσει ...ετσι λενε ...δεν ξερω...μπορει να ειναι και φανταστικες ιστοριες... Βασικα θα σου ελεγα να κανεις υπομονη ακομα 2 χρονια και αν μπορειτε να φτασετε τα 50-55κ Καλη μονωση να εχει και κουφωματα καλα. Το μετρητό είναι ο βασιλιάς...Ναι, αλλά τι σχέση έχει αυτό; Και στο παρελθόν μέσα σε λίγα 24ωρα εκταμιευόταν το δάνειο (τα μετρητά που λες) από την τράπεζα. Ποιος πωλητής περιμένει σήμερα ότι ο αγοραστής δεν θα έχει ήδη το μετρητό στα χέρια του; Αν πάντως εννοείς ότι μπορείς να πετύχεις μεγάλες εκπτώσεις, περίμενε να δεις τι θα γίνει όταν θα έχουν κάψει οι πωλητές κι άλλο λίπος σε λίγα χρόνια. Αυτό που λες για το συμβόλαιο ήταν ο κανόνας στο 99% των αγοραπωλησιών, όταν υπήρχε μεγάλη διαφορά αντικειμενικής και εμπορικής και ο φόρος μεταβίβασης έτσουζε. Σήμερα αυτά συνεχίζονται αλλά έχουν μικρή σημασία για τις αγοραπωλησίες. Στο δεύτερο σκέλος, για τα 2 χρονια αναμονής (συμφωνώ και εγω ότι είναι το μίνιμουμ) έχεις δίκιο.
kage Δημοσ. 22 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2016 Ο κοσμος παντρεύεται κανει οικογενεια και συνηθως ψαχνει σπιτι ή πουλαει το μεγαλυτερο και παει σε μικροτερο κτλ,οποτε η αγορα δεν γινεται να σπασει εντελως.. απλα θελουν τα καλα σημεια με λιγα λεφτα...για μενα μεσω ινετ μεσιτη κτλ δεν προκειτε βρεθει ευκαιρια... Στα σπιτια μυριων ναι πεφτουν μερικα μυρια αλλα το κοινο τους ειναι μολις 5%(γενικα σπιτια ανω των 150τμ συμφωνα με την παρακατω ερευνα!!!) 《Στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν (νερο ρευμα θερμανση κοινοχρηστα)το 40,7% του διαθέσιμου εισοδήματός τους, με τα γερμανικά νοικοκυριά που βρίσκονται στη δεύτερη θέση να δαπανούν μόλις το 15,9%. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 11,4% και είναι χαρακτηριστικό ότι τα σχετικά ποσοστά δαπανών των νοικοκυριών των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία/10,9%, Πορτογαλία/9,2%, Ιταλία/8,4%) βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην Ελλάδα καταγράφεται και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά έλλειψης χώρων των κατοικιών, σε σχέση με τις ανάγκες των νοικοκυριών, (27,4%).》 Πληρώνει ΕΝΦΙΑ ο ενοικιαστής?Εννοω οτι ο ενφια ειναι το μικροτερο προβλημα σε εναν που απο ενοικιαστης θα γινει ιδιοκτητης.εγραψα οτι το θεμα ειναι φορολογικο...
pontez2 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2016 Στην Ελλάδα καταγράφεται και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά έλλειψης χώρων των κατοικιών, σε σχέση με τις ανάγκες των νοικοκυριών, (27,4%) Tι σημαίνει αυτο; Δε το καταλαβαίνω.
kathytherion Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Μέλος Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Κακη εποχη για αγορα ακινητου εκτος αν βρεθει καποια πραγματικη ευκαιρια και τα λεφτα περισσευουν. Διαβαζα σημερα οτι νεοι αποποιουνται τις κληρονομιες των γονιων τους για να γλυτωσουν τη φορολογια της ακινητης περιουσιας (ΕΝΦΙΑ κλπ). Με τη λογικη της υψηλης φορολογησης που καταντα δυσβαστακτη για αρκετο κοσμο, σε συνδυασμο με την οικονομικη κριση, η λογικη λεει πως οι τιμες δεν προκειται να ανεβουν προσεχως (μαλλον το αναποδο, θα συνεχισουν να πεφτουν). Επειδη κι εγω ενδιαφερομαι για αγορα ακινητου προσεχως (σε αλλο μπατζετ απο του ts) αντιλαμβανομαι οτι ειναι καλυτερα να περιμενω γιατι θα παρουσιαστουν ακομα καλυτερες ευκαιριες. Τωρα τα ακινητα θεωρω οτι ειναι ελαφρως πιο πανω απο τη φυσιολογικη τους αξια (μεχρι προτινος ηταν φουσκα η αγορα), οποτε με ψαξιμο πεφτεις σε καλες ευκαιριες. Συντομα αυτες οι ευκαιριες θεωρω πως θα αυξηθουν. Θα συμφωνησω πως με μπατζετ 40.000 ευρω δεν βρισκεις σοι διαμερισμα. Να εχετε υποψιν οτι οταν βλεπετε μια αγγελια με ενα διαμερισμα Χ ευρω, απο την τσεπη σας θα πρεπει να βγαλετε περισσοτερα γιατι υπαρχουν εξοδα για τις διαδικασιες, διολου ευκαταφρονητα. Αρα με 40 χιλιαρικα δεν αγοραζεις διαμερισμα των 40.000 αλλα φθηνοτερο. Χρησιμη πληροφορια και την εχω υποψην. Κατι που εχω απορια ως ατομο που εμενε με γονεις ως τωρα, ειναι τα παγια εξοδα που θα εχω καθε χρονο αν εχω δικο μου σπιτι.,οπως ας πουμε ενφια. Τι αλλο πληρωνω? Εφορια? Πληρωνω κι αλλα πραγματα? Μετα, διαβασα πως καθε περιοχη εχει αλλα δημοτικα τελη κλπ. Που μπορω να βρω τα δημοτικα τελη καθε περιοχης? Το να βρεις ευκαιρια ηταν ειναι κ θα ειναι περισσοτερο θεμα γνωριμιων και τυχης...δυσκολα θα το βρεις στο ινετ ή σε αγγελια. Ο ενφια σε καποιον που μενει σε ενοικιο δεν εχει τοσο νοημα..ενα ποσο γυρω στα200ε δεν ειναι το προβλημα..τα φορολογικα τεκμηρια αν δεν εχεις φανερη μισθοδοσια ή 2η 3η κατοικια θα ειναι τονπροβλημα... Με βαθύ κόκκινο(41% απο το 09 εκθεση τραπεζα ελλαδος), όπως συμβαίνει σε χώρες που είτε βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση (Ουκρανία), είτε ταλανίζονται από οικονομική κρίση (Πουέρτο Ρίκο, Βραζιλία), είτε συμπεριλαμβάνονται στον Τρίτο Κόσμο (Μογγολία) η Ελλάδα έχει τη βαρύτερη φορολογία για την ιδιοκτησία (δέκα μονάδες υψηλότερη από το ευρωπαϊκό αντίστοιχο) +capital controls+τεκμηριο Αν δεν εχει ευκαιριες σε αγγελιες και νετ, που μπορω να ψαξω για διαμεριαμα? Ok αυτα που λες συμφωνουν με την αντιληψη που εχω εγω για την αγορα. Πχ δυο τρια διαμερισματα εδω γυρω εχουν πωλητηριο μηνες τωρα, η τιμη πεφτει προοδευτικα και ειναι και "συζητησιμη" (εχω μιλησει και με τους 3 ιδιοκτητες) και παραμενουν απουλητα. Η τιμη τους ομολογουμενως ειναι καλη, η περιοχη ομως ακριβη σε θεματα ΕΝΦΙΑ κλπ. Το γεγονος οτι παραμενουν απουλητα λοιπον με κανει να πιστευω οτι ειναι πιο πιθανο να παραμεινουν οι ιδιοκτητες να συνεχιζουν να βελτιωνουν την τιμη τους παρα να βρουν αγοραστη και οι 3. Το 0.4%/μηνα ειναι διολου ευκαταφρονητη πτωση, αλλο αν τεινει να υπαρξει σταθεροποιηση σε συγκριση με το '12. Θεωρω λοιπον οτι σε καποιες περιπτωσεις σοφοτερο ειναι να περιμενει καποιος για περισσοτερες ευκαιριες , παρα να κινηθει αμεσα. Φαινεται οτι υπαρχουν ακομα (μικρα; ) περιθωρια μειωσης τιμων. Τα λεφτα ειμαι μαζεμενα με τρελη οικοξομια οποτε σιγουρα θεβρουμε μεγαλη υποθεση την αγορα σπιτιου. Που μενεις κι εχει τοσο υψηλο ενφια? Εμεις ψηνομαστε στην ιδεα του σπιτιου και εχουμε το νου σε αγγελλιες και προσφορες κλπ, δεν ειναι κινηση που θα γινει αυριο η σ ενα μημα...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα