Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα στη παρέα,είμαι μαθητής β' τάξης γελ λυκείου και δυστυχως εχει αρχίσει να με απασχολεί το τι θα κάνω στο μέλλον μου,σχετικα με τις σπουδες,πανελλήνιες κλπ....

Εχει συζητηθεί αρκετες φορες αυτό το θέμα ωστόσο 2016-2017 εχουμε και τα πραγματα συνέχεια αλλάζουν...

Εϊχα ανοίξει ένα θέμα Link.png Site: εδώ (σχολικό φόρουμ) αλλά δεν πήρα απαντήσεις... >.> 

Όπως λέω και στο θέμα μου στο φόρουμ εκει,σκέφτομαι να σπουδάσω Σερβία κάτι σχετικό με PC-ια,computer science,IT,προγραμματισμο,hardware,προγραμματισμο κλπ,εφ'όσων "μπορώ".

Χρειάζεται να δώσω πανελλήνιες εξετάσεις και εδώ στην Ελλάδα για να περάσω Σερβία στο πανεπιστήμιο που θέλω ή δίνω κατευθείαν εξετάσεις στο πανεπιστήμιο που θέλω να πάω? 

Μήπως με συμφέρει να πάω ΕΠΑΛ για να βγάλω πιο εύκολα τη τάξη αλλά να έχω και ενα Ελληνικό πτυχίο ειδικότητας ή  να κάτσω ΓΕΛ? 

Ενας φιλος καθηγητης μου είπε οτι χρειάζεται πολλά λεφτά για φροντ/ιδιαιτερα μαθηματα για να προετοιμαστώ για τις πανελλήνιες και αυτό με άγγχωσε λίγο...

Τα πανεπιστήμια που κοίταγα είναι Link.png Site: αυτό και Link.png Site: αυτό

Τα μαθήματα παραδίδονται και στα Σερβικα και στα Αγγλικά για αλλοδαπούς μαθητές...

Λοιπόν???? Ευχαριστώ :)

Επεξ/σία από MySt3R10uSs
Δημοσ.

Έχοντας περάσει και από τα δύο (όχι να σπουδάσω αλλά έχω παρακολουθήσει μαθήματα και έχω φίλους και στα δύο) μπορώ να σου πω ότι από υποδομές,εργαστήρια αμφιθέατρο κτλ. είναι πολύ πιο σύγχρονες στο Νόβι Σαντ αλλά και η φοιτητική ζωή καλύτερη Είναι κανονικό campus, ενω και οι αποστάσεις πολύ μικρές(παντού πας με τα ποδια αντέχει το πολύ 1λεωφ.)

• Like 1
Δημοσ.

Δεν ξέρω για εξωτερικό αλλά μπορώ να σου πω για την κατάσταση εδώ.

Λοιπόν οι πανελλήνιες δεν έχουν σχέση με το σχολείο. Δεν παίζει μεγάλο ρόλο ποσό βγάζεις μέσο όρο και πως τα πας τώρα. Το φροντιστήριο είναι απαραίτητο για να γράψεις καλά. Θα σου πρότεινα να δεις την σχολή Ηλεκτρολόγων μηχανικών και το ceid που είναι κοντά στις πεποιθήσεις σου. Θεωρώ πως αν και το εξωτερικό είναι πολύ καλή ευκαιρία, αξίζει να φοιτήσεις σε γελ να έχεις καλό απολυτήριο και να σπουδάσεις Ελλάδα. Ίσως ένα μεταπτυχιακό και μια εργασία στο εξωτερικό να σε βοηθήσουν αργότερα.

• Like 1
Δημοσ.

Θεωρώ πως αν και το εξωτερικό είναι πολύ καλή ευκαιρία, αξίζει να φοιτήσεις σε γελ να έχεις καλό απολυτήριο και να σπουδάσεις Ελλάδα. Ίσως ένα μεταπτυχιακό και μια εργασία στο εξωτερικό να σε βοηθήσουν αργότερα.

Τι εννοεις με την μαυρισμενη φραση? Αφου υποτίθεται είναι ισότιμο το απολυτήριο γελ και επαλ.

Δεν ξέρω άμα διαβασες το θεμα μου στο ischool,αλλα προτιμώ επαλ για να βγαλω ποιο "ευκολα" την ταξη χωρις πολλά ""αχρηστα"" μαθηματα,να ασχοληθώ περισσότερο με υπολογιστες και τα σχετικα στα μαθηματα ειδικοτητας στο επαλ,να παρω ενα πτυχιο και να επίσης ασχοληθώ αυτα τα 2 χρονια με τα μαθηματα που δίνονται στις εξετάσεις στο σερβικο πανεπιστήμιο για να μπορέσω να μπω...

Δημοσ.

Γιατι είναι "δύσκολο" ή "αγχωτικό"; Παίζει να είναι κ τρολο-θέμα αλλά στην περίπτωση που δεν είναι:

Φιλαράκι βλέπω ότι το έχεις πάρει απόφαση τι θα κάνεις. Οπότε δεν έχει νόημα να συζητάμε. Μερικα πόιντς από εμένα:

- Άλλο το ΓΕΛ άλλο το ΕΠΑΛ.

- Εάν διαβάσεις πολύ και μερικές φορές και χωρίς πολλά ιδιαίτερα και φροντιστήρια μπορείς να μπεις σε πανεπιστήμιο και σε καλή σχολή.

- Από ΕΠΑΛ μπαίνεις μόνο σε ΤΕΙ. Οπότε ξεχνάς πολυτεχνεία και πληροφορικές σε ΑΕΙ.

Και λίγο προσωπικές μου σκέψεις:

Λες ότι τα ιδιαίτερα θα κοστίσουν πολύ και γιαυτό κοιτάς για έξω. Γνωρίζεις ότι οι σπουδές έξω κοστίζουν; Και δεν λέω για δίδακτρα αλλά και κόστος ζωής/βιβλίων κλπ.

Δημοσ.

Γιατί να μη μπείς σε ελληνικό πανεπιστήμιο?

Τα συγκεκριμενα σερβικα και κυριως στο Novi sad ειναι πολυ καλα!

Επίσης για τα ελληνικα έχω σχηματίσει πολύ άσχημη άποψη για διάφορους λόγους.(καταλήψεις,ελλειψη προσωπικου/εξοπλισμου,βρωμα....),στη Σερβια δεν υπάρχουν τετοια...Επιπλεον μου είχε πει γνωστός σέρβος ότι άτομα βρίσκουν δουλειά στη Σερβία με πολυ καλο μισθο,πριν καν τελειώσουν το πανεπιστήμιο γιατί υπάρχει ζήτηση....

Γιατι είναι "δύσκολο" ή "αγχωτικό"; Παίζει να είναι κ τρολο-θέμα αλλά στην περίπτωση που δεν είναι:

Φιλαράκι βλέπω ότι το έχεις πάρει απόφαση τι θα κάνεις. Οπότε δεν έχει νόημα να συζητάμε. Μερικα πόιντς από εμένα:

- Άλλο το ΓΕΛ άλλο το ΕΠΑΛ.

- Εάν διαβάσεις πολύ και μερικές φορές και χωρίς πολλά ιδιαίτερα και φροντιστήρια μπορείς να μπεις σε πανεπιστήμιο και σε καλή σχολή.

- Από ΕΠΑΛ μπαίνεις μόνο σε ΤΕΙ. Οπότε ξεχνάς πολυτεχνεία και πληροφορικές σε ΑΕΙ.

Και λίγο προσωπικές μου σκέψεις:

Λες ότι τα ιδιαίτερα θα κοστίσουν πολύ και γιαυτό κοιτάς για έξω. Γνωρίζεις ότι οι σπουδές έξω κοστίζουν; Και δεν λέω για δίδακτρα αλλά και κόστος ζωής/βιβλίων κλπ.

Ειναι σίγουρα αγχωτικό και αυτο κυριως λογο των πανελληνίων.Το αν ειναι δυσκολο δεν ξερω,δεν εχω δωσει ακομα πανελληνιες,ενταξει ισως να κανω λαθος αλλα απο τοσα που ακουω και διαβαζω για τις πανελλήνιες....

"Από ΕΠΑΛ μπαίνεις μόνο σε ΤΕΙ",αυτό δεν το ξερα,-1 για τα επαλ.

Το ξέρω ότι κοστίζουν,λιγότερο βεβαια,παρόλα αυτά είναι καλύτερα.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ρώτησα κάτι και εσείς όλο κρίνεται και λέτε γιατί δεν κάνεις αυτό και γιατί δεν κάνεις το άλλο...

Δημοσ.

Τα συγκεκριμενα σερβικα και κυριως στο Novi sad ειναι πολυ καλα!

Επίσης για τα ελληνικα έχω σχηματίσει πολύ άσχημη άποψη για διάφορους λόγους.(καταλήψεις,ελλειψη προσωπικου/εξοπλισμου,βρωμα....),στη Σερβια δεν υπάρχουν τετοια...Επιπλεον μου είχε πει γνωστός σέρβος ότι άτομα βρίσκουν δουλειά στη Σερβία με πολυ καλο μισθο,πριν καν τελειώσουν το πανεπιστήμιο γιατί υπάρχει ζήτηση....

Ειναι σίγουρα αγχωτικό και αυτο κυριως λογο των πανελληνίων.Το αν ειναι δυσκολο δεν ξερω,δεν εχω δωσει ακομα πανελληνιες,ενταξει ισως να κανω λαθος αλλα απο τοσα που ακουω και διαβαζω για τις πανελλήνιες....

"Από ΕΠΑΛ μπαίνεις μόνο σε ΤΕΙ",αυτό δεν το ξερα,-1 για τα επαλ.

Το ξέρω ότι κοστίζουν,λιγότερο βεβαια,παρόλα αυτά είναι καλύτερα.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ρώτησα κάτι και εσείς όλο κρίνεται και λέτε γιατί δεν κάνεις αυτό και γιατί δεν κάνεις το άλλο...

Ξαναλέω ότι εφόσον είσαι αποφασισμένος να πας εκεί δεν έχει νόημα τα συζητάμε. Ουσιαστικά δεν είπε κανένας κάτι άλλο από το λογικό: "Γιατί δεν προσπαθείς με τις πανελλήνιες και μετά πας δεν πας καλά βλέπεις τι θα κάνεις;". Εάν είναι το άγχος τότε πάω πάσο. Κάνεις ότι θεωρείς καλύτερο.

Τώρα θα γίνω κακός και θα μου λες εγώ άλλα ρώτησα και άλλα λες εσύ:

- Το τι είπε ένας γνωστός δεν ισχύει πάντα. Ξαναψάξε τι σου είπε για να είσαι σίγουρος. Και κάτι ακόμη: ακόμη και έαν η αγορά είναι έτσι τώρα εκεί σε 1 (Γ λύκειου) + 4 (τουλάχιστον) = 5 χρόνια αλλάζουν πολλά.

- Και εδώ να ρωτήσω μιας και υποθέτω ότι είσαι άντρας: Τον στρατό τον σκέφτηκες που πρέπει να υπηρετήσεις; Γιατί και δουλειά να βρεις θα πρέπει να γυρίσεις πίσω (και ίσως δεν σε περιμένει μέχρι να τελειώσεις να σε ξαναπάρουν). Υπάρχει κ επιλογή για ανυπότακτος (google it) αν και καλό είναι να μην μπλέξεις.

Αυτά από εμένα, αποχωρώ και σου εύχομαι καλή τύχη σε ότι και αν αποφασίσεις.

• Like 1
Δημοσ.

Για αρχή να πω, πως από το ΕΠΑΛ μπορείς να δώσεις κανονικές πανελλήνιες και να μπεις όπου θέλεις (αν και όπως είναι φυσικό πολύ πιο δύσκολα καθώς δεν διδάσκονται όλα τα μαθήματα στο κανονικό πρόγραμμα). Αυτό ίσχυε τουλάχιστον δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι. 

Επίσης μην τρομοκρατείται τον κόσμο με το θέμα στρατού. Αν φύγει πριν παρουσιαστεί και λείπει χωρίς να έχει αναβολή μπορεί να δηλωθεί ως ανυπότακτος εξωτερικού (καλό θα είναι να έχει περάσει περιοδεύων) και να έρχεται συνολικά για ένα μήνα κάθε χρόνο (όχι περισσότερο μέσα στο χρόνο). Αν και ακούγεται πολύ το θέμα στην Ελλάδα είναι πολύ ελαστικό αυτό το θέμα. 

Με το παραπάνω δεν σημαίνει ότι του λέω να το κάνει, αυτό είναι ξεκάθαρα δική του επιλογή. 

Επίσης είμαι βέβαιος πως τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ καλού επιπέδου από άποψη σπουδών, αλλά το θέμα των παρατάξεων πονάει πάρα πολύ. Ότι πιο ανθυγιεινό για τα νέα παιδιά. Καταλήψεις και βαβούρα χωρίς λόγω και αιτία. Δεν λέω ότι το σύστημα είναι άριστο με την καμία, αλλά καμία κατάληψη δεν οδήγησε ποτέ πουθενά και συνήθως οι λόγοι είναι καθαρά "στημένοι" ώστε να χάνονται μαθήματα κατά κύριο λόγο. Τέλος το λεγόμενο "άσυλο" δυστυχώς χρησιμοποιείται από τους πάντες. Όχι παιδιά δυστυχώς οι χώροι των πανεπιστημίων δεν είναι ούτε λαϊκές αγορές, ούτε δημόσιες τουαλέτες, ούτε το τσαρδί του καθενός. Άσυλο μέχρι ενός σημείου. Πολλά πανεπιστήμια έχουν γίνει γκέτο. Οπότε δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως σκέφτεται ξεκάθαρα λάθος επειδή δεν θέλει να σπουδάσει στην Ελλάδα. 

Τέλος, όπως λέει και ο mpompo13 φαίνεται πως έχεις πάρει πραγματικά την απόφασή σου, οπότε όντως είναι περίεργο το ότι μας "ρωτάς". 

• Like 1
Δημοσ.

Το θέμα είναι τι θες να κάνεις μετά τις σπουδές από πανεπιστήμιο της Σερβίας..... θες να εργαστείς γενικά στο εξωτερικό θες να μείνεις στην Σερβία ή να γυρίσεις εδώ;

Εν κατακλείδι, μπορεί η φυγή στην Σερβία για σπουδές να αποτελεί μια προσωρινή λύση στο "τι θα σπουδάσω" αλλά δεν ξέρω αν αξίζει για το μετά.

Δημοσ.

Ψιλο-άσχετο.

Αλλά πως και το αποφάσισες για Σερβία; 

Είπες για φίλο Σέρβο, αλλά έχεις ιδία εμπειρία από το μέρος-πανεπιστήμιο;

Διότι προσωπικά δεν έχω ακούσει κανέναν τα τελευταία τριάντα φεύγα χρόνια να πάει Σερβία για σπουδές.

Πως και δεν πας, π.χ. Γερμανία-Σκανδιναβία που οι σπουδές είναι τζάμπα(ή σχεδόν), η ποιότητα των πανεπιστημίων είναι τάξεις μεγέθους καλύτερες και η τοπική αγορά ζητάει πολύ περισσότερους αποφοίτους.

• Like 2
Δημοσ.

Ψιλο-άσχετο.

Αλλά πως και το αποφάσισες για Σερβία; 

Είπες για φίλο Σέρβο, αλλά έχεις ιδία εμπειρία από το μέρος-πανεπιστήμιο;

Διότι προσωπικά δεν έχω ακούσει κανέναν τα τελευταία τριάντα φεύγα χρόνια να πάει Σερβία για σπουδές.

Πως και δεν πας, π.χ. Γερμανία-Σκανδιναβία που οι σπουδές είναι τζάμπα(ή σχεδόν), η ποιότητα των πανεπιστημίων είναι τάξεις μεγέθους καλύτερες και η τοπική αγορά ζητάει πολύ περισσότερους αποφοίτους.

Εν κατακλείδι, μπορεί η φυγή στην Σερβία για σπουδές να αποτελεί μια προσωρινή λύση στο "τι θα σπουδάσω" αλλά δεν ξέρω αν αξίζει για το μετά.

Μιας και είναι και ο στρατος και ολα αυτα,ισως να είναι μόνο η λύση του να "σπουδασω",μετα βλέπουμε.

@rafinos,ρε φίλε εντάξει,εχω πάρει μια "απόφαση" ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα το κάνω έτσι. Απλός προσπαθώ να δω τι θα μου πείτε ολοι εσείς και είχα αρχικα ρωτησει(κατι το οποιο ακομα δεν εχει απαντηθει),αν μετρανε οι ελληνικες πανελληνιες εξετασεις στα πανεπιστημια του εξωτερικου και μηπως θα ηταν καλυτερο να κανω μεταγραφη σε επαλ για να παρω και πτυχιο και αργοτερα να σπουδασω σερβια....

Δημοσ.

Μιας και είναι και ο στρατος και ολα αυτα,ισως να είναι μόνο η λύση του να "σπουδασω",μετα βλέπουμε.

@rafinos,ρε φίλε εντάξει,εχω πάρει μια "απόφαση" ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα το κάνω έτσι. Απλός προσπαθώ να δω τι θα μου πείτε ολοι εσείς και είχα αρχικα ρωτησει(κατι το οποιο ακομα δεν εχει απαντηθει),αν μετρανε οι ελληνικες πανελληνιες εξετασεις στα πανεπιστημια του εξωτερικου και μηπως θα ηταν καλυτερο να κανω μεταγραφη σε επαλ για να παρω και πτυχιο και αργοτερα να σπουδασω σερβια....

Δηλαδή θα πας κάπου εξωτερικό,μόνο και μόνο για να "σπουδάσεις"-βγάλεις υποχρέωση,αυτά μετά τον στρατό και ίσως αυτό...

Πολύ άρπα κόλλα σχέδιο με κάνει,με μεγάλο κόστος χρημάτων-χρόνου δίχως καμία μα καμία εγγύηση ότι θα έχεις κάποιο όφελος.

Ίσως να το ξανάβλεπες πιο σοβαρά αυτή τη φορά;

Με την έννοια,εάν θέλεις απλά να λες ότι "σπούδασες", ίσως να κοιτούσες Ελλάδα(ΑΤΕΙ-ΙΕΚ-Κολλέγιο) για να μην τρέχεις στα ξένα και πληρώνεις;

Σημείωση:

Απλά μια παρατήρηση επί του θέματος, δικά σου τα λεφτά και ο χρόνος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...