Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δοκίμασα σε ενα αλλο φορουμ, δοκιμάζω κι εδώ.. Ποτέ δε ξέρεις

Πήρα ένα μηχανημα πριν απο 2 χρονια και έβαλα ενα ssd ( C: ) για να τρέχει το λειτουργικό κι ένα WD 1 TB ( D: ) για να πετάω τη σαβούρα μέσα..

Μια ωραία πρωία, πριν 1 βδομάδα, άρχισε να κολλάει ολο το συστημα, ανοιξε με τα πολλά και ξαφνικά, βλέπω οτι ο D: δισκος δεν φαίνεται πουθενά. Ουτε καν στο ΒIOS .. Να αναφέρω σε αυτό το σημείο οτι παίρνει κανονικά ρεύμα και "δουλεύει" ο δίσκος όταν ειναι πάνω.. Απλά δεν φαινεται πουθενά..

Τον πηγα κάπου και μου είπαν οτι πιθανότατα είναι η πλακέτα, αλλά ο τύπος δεν εχει πλακέτα δεύτερη να το δοκιμάσει να δει αν είναι αυτό το πρόβλημα και να ψάξω να του παω μια να το τεστάρει. ΠΑιρνω τηλέφωνο κάπου που κάνουν ανάκτηση δεδομένων, να δω αν πουλάνε πλακέτες και μου λεει ένας τυπος οτι και να βρω πλακέτα, δε θα δουλέψει γιατί ο κάθε δισκος εχει πάνω καποια μοναδικά στοιχεία που ταυτοποιούνται με τη συγκεκριμενη πλακέτα και δε θα πετύχω τιποτα, μπλα μπλα μπλα..

Η απορίες μου είναι:

1). Αν ισχύει αυτό που λεει ο τυπος, γιατί τις πουλάνε στο εμπόριο;;
2). Εχει κανείς καμια καλη ιδέα;;
3). Αν ειναι η πλακέτα τελικά, την αλλάζεις (εφόσον γίνεται αυτό) και πορεύεσαι οπως είσαι ή παίρνεις έναν καινούργιο δίσκο να εισαι ήσυχος;;
4). Και η πλακέτα να ειναι, χάνεις δεδομένα;;

Δημοσ.

Σε αυτό το topic μπορείς να διαβάσεις την δική μου εμπειρία με αλλαγή πλακέτας.

Δεν ξέρω αν ήμουν απλά τυχερός, πάντως κατάφερα να λειτουργήσω έναν δίσκο IDE με αλλαγή πλακέτας.

Πρέπει να βρεις μια πλακέτα με όσο το δυνατόν πιο κοντινούς κωδικούς (εγώ βρήκα μία με πιο κοντινό κωδικό από αυτόν που αναφέρω στο αρχικό μήνυμα).

Να σημειώσω ότι δεν κατάφερα να τον λειτουργήσω με την πρώτη. Τον ενεργοποίησα και απενεργοποίησα πολλές φορές και τον άφηνα και αρκετά λεπτά σε "λειτουργία" και σε κάποια από τις προσπάθειες απλά... αναγνωρίστηκε!

Βέβαια χρησιμοποίησα - και στο προτείνω κι εσένα - SATA/IDE to USB ώστε να κάνω τις προσπάθειές μου με ανοιχτό το PC σε Windows (από το να τον συνδέω πάνω στη μητρική και να κάνω 500 reboots).

ΥΓ: Μπορείς να βγάλεις μια καλή εικόνα της πίσω πλευράς του δίσκου με την πλακέτα και να ανοίξεις αγγελία στο section των αγγελιών ζητώντας σε πολύ χαμηλή τιμή, παρόμοιες πλακέτες. Ίσως χρειαστείς κι ένα σχετικό κατσαβιδάκι. Πάντως σε αυτή τη φάση σε καμία περίπτωση μην ανοίξεις το πάνω μέρος του δίσκου για πρόσβαση στο εσωτερικό μέρος εφόσον δεν γνωρίζεις τι να κάνεις.

Δημοσ.

Τον πηγα κάπου και μου είπαν οτι πιθανότατα είναι η πλακέτα, αλλά ο τύπος δεν εχει πλακέτα δεύτερη να το δοκιμάσει να δει αν είναι αυτό το πρόβλημα και να ψάξω να του παω μια να το τεστάρει. ΠΑιρνω τηλέφωνο κάπου που κάνουν ανάκτηση δεδομένων, να δω αν πουλάνε πλακέτες και μου λεει ένας τυπος οτι και να βρω πλακέτα, δε θα δουλέψει γιατί ο κάθε δισκος εχει πάνω καποια μοναδικά στοιχεία που ταυτοποιούνται με τη συγκεκριμενη πλακέτα και δε θα πετύχω τιποτα, μπλα μπλα μπλα..

Η απορίες μου είναι:

1). Αν ισχύει αυτό που λεει ο τυπος, γιατί τις πουλάνε στο εμπόριο;;

2). Εχει κανείς καμια καλη ιδέα;;

3). Αν ειναι η πλακέτα τελικά, την αλλάζεις (εφόσον γίνεται αυτό) και πορεύεσαι οπως είσαι ή παίρνεις έναν καινούργιο δίσκο να εισαι ήσυχος;;

4). Και η πλακέτα να ειναι, χάνεις δεδομένα;;

Aν ο δισκος ειναι της τελευταιας 6ετιας τοτε δεν αρκει ενα ιδιο pcb απο άλλο ιδιο αλλα πρεπει να γινει clone το παλιο. Αν ειναι παλιοτερος το ενα ιδιο μοντελο με ιδιο revision πιθανοτατα θα δουλέψει. Ολα αυτα βέβαια με βαση το γεγονος οτι οντως φταιει το pcb και δεν ειναι αλλου το προβλημα, που κανενας τεχνικος δεν μπορει να στο πει απο πριν με βεβαιοτητα.

Για να σου κανουν clone το pcb δες εδώ . Κανα 50αρι παει συνήθως η ολη διαδικασια οποτε βεβαιώσου οτι τα δεδομενα σου αξίζουν τοσα, καθώς παιρνεις καινουριο με τοσα λεφτα. Εχει αρκετες οδηγιες/λεπτομερειες οποτε διαβασε το αν πραγματικα σε ενδιαφερει.

Δημοσ.

Παιδιά, προφανώς και τα θέλω τα αρχεία, αλλά μου ζητάνε κάτι φράγκα του στιλ 150 μέχρι 500 ξερω γω, γι αυτό και ψάχνομαι να δω τι μπορώ να κάνω..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...