pokemonhunter Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Καλημερα παιδια, επειδη ειμαι τελοιοφοιτος θελω να φτιαξω ενα καλο και δομημενο βιογραφικο για ευρεση εργασιας. Απο τα παραδειγματα που βλεπω στο διαδικτυο διαφερουν κατα πολυ μεταξυ τους (πχ στο europass εχει πολλες σελιδες ενω καπου αλλου 2 max). Απο οτι εχω δει το σωστο ειναι 2 σελιδες το ΠΟΛΥ. Η ερωτηση μου ειναι η εξης. α)Τι πρεπει να περιεχουν αυτες οι 2 σελιδες? β)Δεν εχω καποια προυπηρεσια πανω στο αντικειμενο της πληροφορικης στο οποιο ψαχνω δουλεια(εκτος απο την 6μηνη πρακτικη), βαζω κατι ακυρες δουλειες που εχω κανει οταν σπουδαζα(πχ σερβιτορος ντελιβερυ μπαρμαν)? γ)Το χομπυ-ενδιαφεροντα μπαινουν στο βιογραφικο ή ειναι ακυρο? Οποιαδηποτε γνωμη δεκτη. Αν υπηρχε και καποιο demo απο καποιο "σωστο" δομημενο CV θα μου ηταν πιο βολικο. Ευχαριστω για το χρονο σας.
nomikarios Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 α) Στο βιογραφικό πρέπει να περιέχονται όλες οι πληροφορίες που δείχνουν ότι είσαι κατάλληλος για τις συγκεκριμένες ανάγκες του εργοδότη που το στέλνεις...Και μόνο αυτές. Εμπειρία, εκπαίδευση, κατάρτιση. Συνήθως με αυτή τη σειρά. Κανένα σου βιογραφικό δεν πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο με τα προηγούμενα, σε καθένα θα επιλέγεις να δώσεις έμφαση σε συγκεκριμένα στοιχεία που πιστεύεις ότι θα ενδιαφέρουν περισσότερο κάθε φορά (με λίγα λόγια, είναι λάθος η μαζική αποστολή του ίδιου βιογραφικού σε καρμπόν). Και εννοείται, ποτέ πάνω από 2 σελίδες, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων. Το europass δεν είναι καλή μορφή βιογραφικού για τις περισσότερες εργασίες, εκτός και αν μιλάμε για δημόσιο τομέα, π.χ. β)Εντελώς άκυρες δουλειές δεν πρέπει να μπαίνουν σε βιογραφικό. Εκτός και αν θεωρείς ότι απέκτησες δεξιότητες (π.χ. επικοινωνιακές, οργανωτικές, κλπ.) που πιστεύεις ότι θα ενδιαφέρουν αυτόν που το στέλνεις. γ) Χόμπι-ενδιαφέροντα επίσης δεν πρέπει να μπαίνουν, εκτός και αν δείχνεις με αυτές συγκεκριμένες δεξιότητες, βλ. παραπάνω Demo και οδηγίες υπάρχουν άπειρα, τόσο αγγλικά όσο και ελληνικά. Κάνεις αναζήτηση με βάση λέξεις-κλειδιά από το επαγγελματικό σου προφίλ και παίρνεις ιδέες. Και τέλος, ετοιμάσου να αφιερώσεις πολλές ώρες για να φτιάξεις ένα καλό βιογραφικό, δεν είναι δουλειά που γίνεται σε ένα απόγευμα. 1
pokemonhunter Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 α) Στο βιογραφικό πρέπει να περιέχονται όλες οι πληροφορίες που δείχνουν ότι είσαι κατάλληλος για τις συγκεκριμένες ανάγκες του εργοδότη που το στέλνεις...Και μόνο αυτές. Εμπειρία, εκπαίδευση, κατάρτιση. Συνήθως με αυτή τη σειρά. Κανένα σου βιογραφικό δεν πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο με τα προηγούμενα, σε καθένα θα επιλέγεις να δώσεις έμφαση σε συγκεκριμένα στοιχεία που πιστεύεις ότι θα ενδιαφέρουν περισσότερο κάθε φορά (με λίγα λόγια, είναι λάθος η μαζική αποστολή του ίδιου βιογραφικού σε καρμπόν). Και εννοείται, ποτέ πάνω από 2 σελίδες, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων. Το europass δεν είναι καλή μορφή βιογραφικού για τις περισσότερες εργασίες, εκτός και αν μιλάμε για δημόσιο τομέα, π.χ. β)Εντελώς άκυρες δουλειές δεν πρέπει να μπαίνουν σε βιογραφικό. Εκτός και αν θεωρείς ότι απέκτησες δεξιότητες (π.χ. επικοινωνιακές, οργανωτικές, κλπ.) που πιστεύεις ότι θα ενδιαφέρουν αυτόν που το στέλνεις. γ) Χόμπι-ενδιαφέροντα επίσης δεν πρέπει να μπαίνουν, εκτός και αν δείχνεις με αυτές συγκεκριμένες δεξιότητες, βλ. παραπάνω Demo και οδηγίες υπάρχουν άπειρα, τόσο αγγλικά όσο και ελληνικά. Κάνεις αναζήτηση με βάση λέξεις-κλειδιά από το επαγγελματικό σου προφίλ και παίρνεις ιδέες. Και τέλος, ετοιμάσου να αφιερώσεις πολλές ώρες για να φτιάξεις ένα καλό βιογραφικό, δεν είναι δουλειά που γίνεται σε ένα απόγευμα. Πολυ κατατοπιστικη απαντηση. ευχαριστω !
zio10 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Δε νομίζω ότι υπάρχει σωστό βιογραφικό για όλες τις περιπτώσεις. Ισχύουν αυτά που λέει ο nomikarios πιστεύω. Συνδύασε πληροφορίες και φτιάξε ένα δικό σου.
Postmort3m Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 α) Στο βιογραφικό πρέπει να περιέχονται όλες οι πληροφορίες που δείχνουν ότι είσαι κατάλληλος για τις συγκεκριμένες ανάγκες του εργοδότη που το στέλνεις...Και μόνο αυτές. Εμπειρία, εκπαίδευση, κατάρτιση. Συνήθως με αυτή τη σειρά. Κανένα σου βιογραφικό δεν πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο με τα προηγούμενα, σε καθένα θα επιλέγεις να δώσεις έμφαση σε συγκεκριμένα στοιχεία που πιστεύεις ότι θα ενδιαφέρουν περισσότερο κάθε φορά (με λίγα λόγια, είναι λάθος η μαζική αποστολή του ίδιου βιογραφικού σε καρμπόν). Και εννοείται, ποτέ πάνω από 2 σελίδες, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων. Το europass δεν είναι καλή μορφή βιογραφικού για τις περισσότερες εργασίες, εκτός και αν μιλάμε για δημόσιο τομέα, π.χ. β)Εντελώς άκυρες δουλειές δεν πρέπει να μπαίνουν σε βιογραφικό. Εκτός και αν θεωρείς ότι απέκτησες δεξιότητες (π.χ. επικοινωνιακές, οργανωτικές, κλπ.) που πιστεύεις ότι θα ενδιαφέρουν αυτόν που το στέλνεις. γ) Χόμπι-ενδιαφέροντα επίσης δεν πρέπει να μπαίνουν, εκτός και αν δείχνεις με αυτές συγκεκριμένες δεξιότητες, βλ. παραπάνω Demo και οδηγίες υπάρχουν άπειρα, τόσο αγγλικά όσο και ελληνικά. Κάνεις αναζήτηση με βάση λέξεις-κλειδιά από το επαγγελματικό σου προφίλ και παίρνεις ιδέες. Και τέλος, ετοιμάσου να αφιερώσεις πολλές ώρες για να φτιάξεις ένα καλό βιογραφικό, δεν είναι δουλειά που γίνεται σε ένα απόγευμα. Για κάποιον όμως που δεν έχει προυπηρεσία ισχύει αυτό? Αφού δεν έχει κάτι άλλο παρα μόνο σπουδές/γνώσεις τι διαφορετικό να αλλάξει στην έκδοση του βιογραφικού που στέλνει?
pokemonhunter Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Για κάποιον όμως που δεν έχει προυπηρεσία ισχύει αυτό? Αφού δεν έχει κάτι άλλο παρα μόνο σπουδές/γνώσεις τι διαφορετικό να αλλάξει στην έκδοση του βιογραφικού που στέλνει? Για αυτο εκανα και το τοπικ. Διοτι δεν εχω σχετικη προυπηρεσια.. Για αυτο ρωταω αν βαλω τα σερβιτοριλικια να γεμισει λιγο το CV γιατι αλλιως δεν εχω να βαλω κατι στην ενοτητα αυτη.
Haldol Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Για κάποιον όμως που δεν έχει προυπηρεσία ισχύει αυτό? Αφού δεν έχει κάτι άλλο παρα μόνο σπουδές/γνώσεις τι διαφορετικό να αλλάξει στην έκδοση του βιογραφικού που στέλνει? Ισχύει. Θα περιλάβεις τα σχετικά, θα παραλείψεις τα άχρηστα. Το IT PhD σου δεν ενδιαφέρει τον εργοδότη στο σουβλατζίδικο που θες να τυλίγεις, ίσα - ίσα που μπορεί να είναι και αρνητικό διότι θα θεωρήσει ότι θα έχεις και αντίστοιχες απαιτήσεις. Στην χειρότερη θα καταλήξεις με ένα CV που θα έχει μόνο τα στοιχεία σου. Καλύτερο από ένα φαφλατάδικο με ασχετούρες που θα πάει στα σκουπίδια με τη μία! 1
zio10 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Για αυτο εκανα και το τοπικ. Διοτι δεν εχω σχετικη προυπηρεσια.. Για αυτο ρωταω αν βαλω τα σερβιτοριλικια να γεμισει λιγο το CV γιατι αλλιως δεν εχω να βαλω κατι στην ενοτητα αυτη. Ίσως μπορείς να βάλεις και διάφορα projectάκια που έχεις ασχοληθεί μόνος σου κι ας μη σε πλήρωνε κάποιος. Για σερβιτόρος κλπ μάλλον δεν θα βοηθήσουν αλλά αν χωράνε σε καμιά γωνία εγώ μάλλον θα τα έβαζα.
pokemonhunter Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Ίσως μπορείς να βάλεις και διάφορα projectάκια που έχεις ασχοληθεί μόνος σου κι ας μη σε πλήρωνε κάποιος. Εχω ασχοληθει με μερικα projectakia στην πρακτικη. πχ δημιουργια ιστοσελιδων. Πως μπαινουν αυτα στο βιογραφικο? Βαζω τα λινκ?
nomikarios Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Όποιος δεν έχει προϋπηρεσία, καλό είναι να αναζητήσει το ταχύτερο κατάρτιση και πρακτική άσκηση, που θα αναπληρώνει σε κάποιο βαθμό την έλλειψη εμπειρίας. Π.χ. και γλώσσες μπορεί να μάθει με κάποια προσπάθεια, και με μικρό κόστος. Δυστυχώς, βιογραφικά αποκλειστικά με εκπαίδευση δεν έχουν πολλή τύχη. Από την άλλη, έχω δει βιογραφικό όπου τη θέση του μπάρμαν την περιέγραφε κάποιος "team leader, logistics, δημόσιες σχέσεις"...φυσικά δεν ήταν η μόνη εμπειρία του στο βιογραφικό απλά το λέω να υπάρχει. Να προσθέσω ότι ιδέες για βιογραφικά μπορείτε να βρείτε στο linkedin. 2
Haldol Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Εχω ασχοληθει με μερικα projectakia στην πρακτικη. πχ δημιουργια ιστοσελιδων. Πως μπαινουν αυτα στο βιογραφικο? Βαζω τα λινκ? Απλή (περιεκτική) αναφορά συνήθως αρκεί. Γράψε ότι έχεις εμπειρία σε σχεδίαση ή/και κατασκευή ιστοσελίδων, ενώ έχεις άνεση με τις τάδε / δείνα τεχνολογίες. Μη βάλεις links (τα οποία μπορεί να καταλήξουν και ανενεργά μετά από τόσο καιρό). 2
zio10 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Εχω ασχοληθει με μερικα projectakia στην πρακτικη. πχ δημιουργια ιστοσελιδων. Πως μπαινουν αυτα στο βιογραφικο? Βαζω τα λινκ? Δεν ξέρω ποιος θεωρείται ο πιο σωστός τρόπος!
Postmort3m Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Όποιος δεν έχει προϋπηρεσία, καλό είναι να αναζητήσει το ταχύτερο κατάρτιση και πρακτική άσκηση, που θα αναπληρώνει σε κάποιο βαθμό την έλλειψη εμπειρίας. Π.χ. και γλώσσες μπορεί να μάθει με κάποια προσπάθεια, και με μικρό κόστος. Δυστυχώς, βιογραφικά αποκλειστικά με εκπαίδευση δεν έχουν πολλή τύχη. Από την άλλη, έχω δει βιογραφικό όπου τη θέση του μπάρμαν την περιέγραφε κάποιος "team leader, logistics, δημόσιες σχέσεις"...φυσικά δεν ήταν η μόνη εμπειρία του στο βιογραφικό απλά το λέω να υπάρχει. Να προσθέσω ότι ιδέες για βιογραφικά μπορείτε να βρείτε στο linkedin. Πλέον στην Ελλάδα και πρακτική να βρεις δύσκολο είναι. Ψάχνουν άτομα με εμπειρία για να μην τους πληρώνουν και να τους βγάζουν την δουλειά. Εκτός του ότι θέσεις για πρακτική είναι ελάχιστες. Ισχύει. Θα περιλάβεις τα σχετικά, θα παραλείψεις τα άχρηστα. Το IT PhD σου δεν ενδιαφέρει τον εργοδότη στο σουβλατζίδικο που θες να τυλίγεις, ίσα - ίσα που μπορεί να είναι και αρνητικό διότι θα θεωρήσει ότι θα έχεις και αντίστοιχες απαιτήσεις. Στην χειρότερη θα καταλήξεις με ένα CV που θα έχει μόνο τα στοιχεία σου. Καλύτερο από ένα φαφλατάδικο με ασχετούρες που θα πάει στα σκουπίδια με τη μία! Καλά προφανώς δεν θα βάλεις το IT PhD σου για αίτηση σε σουβλατζίδικο αλλά εγώ μιλάω για κάποιον πληροφορικάριο που κάνει αίτηση για θέσεις γραφείου, υποστήριξης πελατών κλπ. Εκεί θεωρείται μείον να βάλεις και ότι άλλες γνώσεις πληροφορικής έχεις? Επίσης πως θα δικαιολογήσεις το κενό χρονικά στο βιογραφικό αν παραλείψεις πράγματα? Αυτό δεν χτυπάει άσχημα?
pokemonhunter Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Πλέον στην Ελλάδα και πρακτική να βρεις δύσκολο είναι. Ψάχνουν άτομα με εμπειρία για να μην τους πληρώνουν και να τους βγάζουν την δουλειά. Εκτός του ότι θέσεις για πρακτική είναι ελάχιστες. Ευτυχως πρακτικη βρηκα πολυ ευκολα και με χρηματα (λιγα αλλα οκ). Δυστυχως δεν "πηρα" πολλα πραγματα αλλα και αυτα τα λιγα που πηρα ηταν αρκετα για να τα αναπτυξω μονος. Το δυσκολο μερος τωρα ειναι η ευρεση εργασιας..
LongTom Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2016 Ανάλογα την χώρα. Αλλού θέλουν μπλαμπλά, αλλού θέλουν περισσότερο "αποστειρωμένες" πληροφορίες. Η πρώτη κίνηση είναι να δεις τι ακριβώς περιμένουν να δουν οι HR στην χώρα που λαμβάνουν το βιογραφικό σου και μετά ξεκινάς το γράψιμο. Γενικότερα τώρα, για πράγματα που ισχύουν παντού: Τα βιογραφικά καλό να είναι στοχευμένα για τις αιτήσεις που κάνεις, κάθε ένα βιογραφικό να είναι για μια αίτηση, να φανεί ότι δούλεψες πάνω σε αυτό. Λέξεις κλειδιά και εκφράσεις παρμένες από το σάιτ της εταιρείας ή την job-add είναι μεγάλο συν στο section του προφίλ σου(λίγες σειρές εκεί). Καλό είναι να είναι το βιογραφικό είτε χρονολογικά δομημένο(πρώτα πρώτα οι πιο πρόσφατες δουλειές-εκπαίδευση) ή από άποψη skills(τονίζεις πάνω-πάνω τα σχετικά με την δουλειά skills). Επίσης καλό είναι εάν έχεις μεγάλη εμπειρία να βγάλεις κάποιες δουλειές για να μην το γεμίσεις με άσχετα. Πρέπει όμως να βάλεις και κάποια εμπειρία, ακόμη και άσχετη για να δείξεις ότι έχεις δουλέψει κάπου. Καλύτερα λίγη "φλυαρία" με 1.5 σελίδες (κανονικών εργασιακών εμπειριών πάντα,όχι η θειά η Τούλα με έβαλε να κόψω κσύλα) παρά "ερημιά" στο βιογραφικό σου και να είναι μισή σελίδα. Τουλάχιστον αυτό είναι το αυτονόητο εδώ στην Σκανδιναβική αλλοδαπιά. Όπως είπαν μέγιστο 2 σελίδες,εκτός και εάν είσαι senior-κάτι με πολύ και σχετική εμπειρία που εκεί συγχωρείσαι να πας και στις 3. Τις γλώσσες που ξέρεις πρέπει να τις γράφεις με λόγια, όχι Α2 Β2 κ.ο.κ και τα ενδιαφέροντα σου, λίγα πράγματα πάντα, πρέπει να είναι συγκεκριμένα(με αρέσουν τα σπόρ...τι σπορ; Ποδόσφαιρο-μπάσκετ κ.ο.κ., διαβάζω τι;...νουβέλες-αστυνομικά κ.ο.κ.). Πρέπει να έχεις και συνοδευτική επιστολή(τουλάχιστο για εξωτερικό), φορμάτ έχει στο ίντερνετς πολλά, με στοιχεία που δεν έβαλες στο βιογραφικό. Κυρίως γιατί πρέπει να σε πάρουν και τι θα κερδίσει η εταιρεία από εσένα, πάντα με λέξεις κλειδιά από την διαφήμιση και το σάιτ τους.Επικεντρώσου σε 2-3 πράγματα που ζητάνε και γράψε(σύντομα) γιατί πιστεύεις ότι μπορείς να τα καλύψεις. Επίσης εκεί γράφεις για το μέλλον(π.χ. θα βοηθήσω την εταιρεία-συναδέλφους να τελειώσουν το τάδε πρότζεκτ).Μια σελίδα - αυστηρά. Τέλος εάν είναι κάπου μακρυά η προαναφερθείσα εταιρεία πάντα να σημειώνεις ότι είναι ευχαρίστηση σου να μετακομίσεις για την δουλειά... Φυσικά πάντα την αλήθεια,δεν θέλεις να μπεις σε μαύρη λίστα λόγω παπά... edit:Ξέχασα να πω ότι πάντα πρέπει να εκτυπώνεις το βιογραφικό σου πριν το στείλεις, για να δεις πως φαίνεται εκτυπωμένο(μεγάλες διαφορές, πίστεψε με) και πάντα να το βλέπει ένας τρίτος για να ελέγχει για τυχών ορθογραφικά-γραμματικά λάθη που μπορεί να σε ξέφυγαν. edit2: Στην συνοδευτική επιστολή πρέπει να κλείνεις με το ποιος είσαι(προσωπικότητα και που κολλάει με την δουλειά) και με την τελευταία πρόταση να γράφεις ότι είσαι διαθέσιμος για επικοινωνία και περιμένεις απάντηση νωρίς(με όμορφα λόγια). Πάνω στο θέμα επικοινωνία, ανάλογα την χώρα, σε κάποιες όταν παίρνεις τηλέφωνο να δεις τι έγινε(μετά από 2-3 εβδομάδες που δεν λάβεις απάντηση) θεωρείται μεγάλο θετικό, αλλού θεωρείται αρνητικό να επικοινωνήσεις. Π.χ. Στην Δανία ~95% των εταιρειών το θεωρούν μεγάλο συν εάν τους πάρεις τηλέφωνο για (σχετικές) ερωτήσεις. Τέλος networking,networking, networking.Πρέπει να χώνεσαι παντού και δυστυχώς το Linkedin είναι μεγάλος νταβάς στον τομέα.Πρέπει και εκεί να δώσεις βάση για ένα καλό προφίλ και ένα στιβαρό αριθμό γνωριμιών-networks.. edit3:Δεν ξέρω για Ελλάδα, αλλά μια ωραία-επαγγελματική φωτογραφία μετράει πολύ εις τας Ευρώπας όταν βλέπουν το βιογραφικό σου.Δηλαδή το CV σου να έχει μια πρόσφατη και σοβαρή φωτό σου(μπούστο πάντα και συνήθως ασπρόμαυρη). 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα