Προς το περιεχόμενο

Σόμπα pellet γνώμη


Nightfall_2003

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετώ παιδιά.
Ήρθε η ώρα να αγοράσω μια αερόθερμη σόμπα pellet για το σπίτι μου και έχω καταλήξει σε 2 μοντέλα.
Από τιμή είναι μέσα στο όριο που διαθέτω, είναι Ιταλικές, και υπάρχουν ανταλλακτικά σε αυτούς από τους οποίους θα αγοράσω (ουσιαστικά θα έχω υποστήριξη αν, χτύπα ξύλο, βγάλουν κάποιο πρόβλημα)
 
Οι σόμπες είναι εξής:
1) https://www.skroutz.gr/s/2590538/Canadian-Stove-Air-10.html
 
Ολική Ισχύς (max-min) 8,24 – 2,84KW
Ονομαστική Ισχύς (max-min) 7,48 – 2,64 KW
Ωριαία Κατανάλωση pellets (max-min) 1,80 – 0,60 kg/h
Απόδοση (max-min) 92.70 – 91.00 %
Χωρητικότητα δεξαμενής pellets 20lit – 13kg
Αυτονομία 9 – 22 h
Βάρος 82 kg
Διαστάσεις: Μήκος 470mm
Πλάτος: 476mm
Ύψος: 899mm
Έξοδος Καυσαερίων Φ80
 
2) https://www.skroutz.gr/s/2339199/Unimac-Pellet-10.html
 
Ονομαστική Ισχύς Kw): 9,8
Αποδιδόμενη Ισχύς (kW):8,4
Κατανάλωση (Kg/h):2,1-0,6
Βαθμός Απόδοσης (%):86,20
Εξαγωγή καμινάδας (mm):80
Χωρητικότητα δεξαμενής (lt):20
Αυτονομία (h):10-23
Κατανάλωση (W):400
Βάρος (Kg):115
Διαστάσεις (ΜχΠχΥ) (mm):520x485x920

 

Εκεί που έχω μπερδευτεί είναι ανάμεσα στην ονομαστική ισχύ και στον βαθμό απόδοσης. Εμφανισιακά να πω την αλήθεια μου αρέσει η πρώτη αλλά η δεύτερη μου είπε ο ένας ο παλίκαρος :P ότι θα μου δώσει καλύτερη ζέστη. Φυσικά πολλά εξαρτώνται από διάφορες συνιστώσες του σπιτιού....διάταξη δωματίων, μόνωση κτλ...αλλά αυτά αφορούν άλλο κομμάτι συζήτησης.

 

Στα νούμερα πια τα πάει καλύτερα έτσι όπως τα βλέπετε?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να σου κανω μια ερώτηση μιας και ανοιξες το θεμα, λες δεξαμενή, πως απο την δεξαμενή(ειναι ενσωματωμένη να φανταστώ) παει το πελλετ στον καυστήρα, γίνεται αυτόματα να υποθέσω?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι γίνεται αυτόματα όπως συμβαίνει με όλες τις σύγχρονες σόμπες pellet. Γεμίζεις το πρωί την δεξαμενή κ μετά τα πετάει μόνο του αναλόγως της θερμοκρασίας κ του κρύου που έχεις  (αν εννοείς αυτό)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε περίπτωση που υπάρχει αυτόνομη παροχή πετρελαίου, μπορείς στα ίδια λεφτά (αν όχι λιγότερα) να παίξεις με καυστήρα πέλετ, με μετατροπέα για συμβατότητα με λέβητες πετρελαίου.

 

tl;dr μπορείς να ζεσταίνεις τα καλοριφέρ με πέλετ στα ίδια λεφτά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν κατάλαβα την ερώτησή σου.

Γενικά οι σόμπες πέλλετ καθαρίζονται (όπως και οι ξυλόσομπες) σε καθημερινή βάση από τις στάχτες τους (φυσικά παίζει ρόλο η ποιότητα του pellet κ οι ώρες που θα την έχεις αναμμένη αλλά κ πάλι...αν δεν το κάνεις καθημερινά θα είναι μέρα παρά μέρα).

Βγάζεις το δοχείο με τις στάχτες, το αδειάζεις, το βάζεις πίσω. Κ φυσικά καθαρίζεις κ γύρω γύρω από το δοχείο. Μπορείς να το κάνεις κ με σκούπα στάχτης ακόμα γρηγορότερα).

Είναι εύκολο και δεν σου τρώει χρόνο.

Ενδιαφέρεσαι για pellet?

 

 

Πάντως για να απαντήσω κ στην ερώτηση που έκανα (απλά για το τυπικό μήπως κ θέλει να μάθει κ κανένας άλλος) η δεύτερη σόμπα που έχω παραπάνω είναι καλύτερη στα νούμερα κ συνεπώς αποδίδει θεωρητικά περισσότερη ζέστη.

(πολλαπλασιαζεις τον βαθμο αποδοσης με την ονομαστικη ισχυ και βλεπεις ποσα πραγματικα κβατ σου δίνει....thanks to energ.gr)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εχω ενα σπιτι με ετοιμα ολα και αρχικά έλεγα για γκάζι μετα το κονδύλι πηγε καπου στο 6-7 χιλιάρικα, τέλη σύνδεσης, μελέτες, μηχανικοί, σωληνώσεις και έτσι είπα μήπως βάλω ένα πελλετ και τους κάνω όλους πέρα αλλά από ότι βλέπω δύσκολο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εχε στο μυαλο σου οτι οι πελλετ λογω του οτι εχουν ηλεκτρονικα μερη ειναι επιρρεπης στις βλαβες(βεβαια σε σενα αλλα και σε αρκετους μπορει να μην τυχει αλλα αν τυχει )

εχουν ελαχιστη-μηδενικη after sale υποστηριξη που περιοριζεται σε ενα τυπικο καθαρισμο(που το ονομαζουν service)

 

οποτε οσο μπορεις να διασφαλισεις οτι θα εχεις υποστηριξη σε ενδεχομενη βλαβη (αντιστασης-πλακετας κλπ)

 

 

edit 

 

α καλα δεν παω καλα τωρα ειδα το "  είναι Ιταλικές, και υπάρχουν ανταλλακτικά σε αυτούς από τους οποίους θα αγοράσω (ουσιαστικά θα έχω υποστήριξη αν, χτύπα ξύλο, βγάλουν κάποιο πρόβλημα)"   :shifty:

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
  • 6 μήνες μετά...

Καλησπερα. Σκεφτομαι γι αυτον το χειμωνα να παρω σομπα πελλετ αεροθερμη.

 

Ξερετε μαγαζια στην Θεσσαλονίκη που θα χουν αυτη την εποχή. Δεν θελω να τρεχω τον Οκτώβριο. Προς Ανατολική μερια.

 

Εχω διαμέρισμα 72τμ με ενα υπνοδωμάτιο, κουζινα ξεχωριστη και σαλονι να παιξεις και μπαλα αν χρειαστει.

 

Νομιζω η ιδανική ειναι καπου στα 10κιλοβατ, οπου θα μπει στο σαλονι κοντα στα ανοιγματα, εκει ειναι ο μεγαλύτερος χωρος που πρεπει να θερμανθεί.

 

Τωρα εχω καλοριφέρ, με ατομικο λεβητα πετρελαιου, οπου βρισκεται ακριβως επανω απο το σπιτι, οι σωληνες των καλοριφερ περνάνε πανω απο τα δοκαρια του σπιτιου, φαινονται δηλαδη, δεν ξερω αυτο αν βοηθαει κάπου.

 

Να παρω σομπα που να συνδέεται με τα καλοριφέρ δεν ξερω αν θα ναι τοσο πρακτικο αν φυγω απο δω που μαι και παω σε αλλο διαμέρισμα, ενω με την αεροθερμη γίνεται ανετα. Στο σπιτι υπαρχει και τζακι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Την καμιναδα πως θα τη βγάλεις έξω;

 

Γενικά οι σομπες έχουν αρκετή φασαρία για καθημερινή χρήση (καθάρισμα, κουβαλημα καυσίμου, καθάρισμα σωληνων).

 

Βέβαια έχουν πολλή καλή απόδοση κ νομίζω θα σου βγει αρκετά πιο οικονομικά σε σχέση με άλλες λύσεις.

 

Η πιο εύκολη πάντως είναι το κλιματιστικό.

Συν του ότι το μεταφέρεις αν αλλάξεις σπίτι.

 

Αν έχεις χώρο να βγάλεις την καμιναδα κ συμβιβαστεις με την ταλαιπωρία της σομπας είναι μια οικονομική κ αποδοτική λύση

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σομπα εννοεις πελλετ σωστα;

 

Κλιματιστικο εχω αλλα δεν με ικανοποιει θελω κάτι καλυτερο, ετσι οπως ειμαι τωρα δεξ με βλεπω να βαζω πετρελαιο αλλα πελλετ μπορω να κοψω απο κατι αλλο να βαλω, οπως και το κλιματιστικό που ανοιγεις τρυπες, ετσι θα κάνω και με την καμιναδα, εφοσον συμφωνει ο ιδιοκτητης, ειμαι στον τελευταιο οροφο, απο πανω εχω μονο ταρατσα. Εσχατη λυση αν μπορει να γινει θα περασει αποβτο τζακι, ζητημα να το αναψω δυο φορες, περσυ καμια δεν αναψε.

 

Οταν λες καθημερινο καθαρισμα σομπας, καμιναδας τι εννοεις; καταλαβαινω οτι οι σωληνες θα θελουν ενα καλο καθαρισμα μετα απο καποιους μηνες λειτουργιας

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι για σομπα πελλετ λέω.

 

Καθημερινό καθάρισμα θέλει μόνο η σομπα από τα υπολείμματα της καύσης. Οι σωλήνες θέλουν σε κάποιους μήνες όπως σωστά λες.

 

Αφού είσαι τελευταιο όροφο δεν έχεις πρόβλημα.

Απλά ψαξτο λίγο μήπως το βγάλεις μέσα από την καμιναδα του τζακιου, κάτι που νομίζω γίνεται μιας κ η σομπα πελλετ έχει αποβολή καυσαεριων μέσω ανεμιστήρα. Απλά πρέπει να κοιτάξεις τα εγχειρίδια που αναφέρουν το μέγιστο μήκος των σωληνων, αλλά κατά 99% δεν έχεις πρόβλημα.

 

 

Σου προτείνω την καμιναδα του τζακιου γιατί πέρα από τα μερεμετια που θα αποφύγεις, Θα προστατευτεις κ από περίεργους γείτονες που μπορεί να σε καρφωσουν στην πολεοδομια μιας κ χρειάζεται άδεια για να βγάλεις καμιναδα στο μπαλκόνι.

 

Σε κάθε περίπτωση πάρε μια καλή αποδοτική σομπα στα ανάλογα kw διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σου είναι η ταράτσα η οποία αν είναι αμονωτη θα έχει τεράστιες απωλειες.

 

Πάντως ο χώρος που θα έχεις τη σομπα θα γίνεται φούρνος. Στα δωμάτια ίσως δεις μια διαφορά έως και 3 βαθμούς.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν με πειράζει αν εχω πχ 20 βαθμους στον χωρου που εχω την σομπα και στα δωματια εχω 17 η 15βαθμους. Ενω αυτο το χειμωνα την εβγαλα με τοπικη θερμανση που τα δωματια δεν θερμαίνονται καθολου. Γι αυτο την θελω αεροθερμη ωστε να κερδισω λιγο. Αυτο το χειμωνα στο σαλονι που ειναι ο μεγαλυτερος χωρος του σπιτιού καθομουν μονο εγω οταν ελειπε η γυναικα, οταν ερχοταν καθομασταν στην κουζινα που σαμ μικρο δωματιο ζεσταινοταν πιο γρηγορα με αεροθερμο

 

Σκεψου το τζακι αυτο το χειμωνα δεν το αναψα καθολου, αλλα εχω την γυναικα να λεει και αν θελουμε να το αναψουμε. Λογος να γινεται. Θα το ρωτησω βεβαια αν περναει μεσα απο το τζακι. Πιο ευκολο, απλα το καθαρισμα της καπνοδοχου θα ναι βαρβαρο.

 

Η σομπα εννοειτε οτι θα καθαρίζεται καθημερινά γιατι αλλιως εκει που ναι να κρατησεις Χ χρονια θα βγει οφφ πολυ πιο γρηγορα.

 

Απλα ηθελα να ψαξω απο τωρα να μην τρεχω τον χειμωνα.

 

Ελεγα προς ανατολικη θεσσαλονικη. Υπολογιζω οτι κανενα 700€+θα χρειαστω χωρις το καυσιμο για την αγορα της. Εκτος και αν βρω καποια προσφορα μαζι με καυσιμο στοκ. Ενας γνωστός με προτεινε οτι καλο θα ταν να την δεις σε λειτουργια, αλλα κανεις μεσα στο καλοκαιρι δεν θα εχει σόμπα αναμμένη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...