Προς το περιεχόμενο
Ocelote

Μήπως οι εταιρείες άρχισαν να ανακαλύπτουν την πραγματική αξία του DLC;

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το επιπρόσθετο περιεχόμενο, γνωστό και ως DLC, αποτελεί ένα από τα πλέον “χιλιοτραγουδισμένα” κεφάλαια του gaming.

Από τον Απρίλιο του 2006, όταν η Bethesda επέτρεπε στους παίκτες του Oblivion να ντύσουν τα άλογά τους με πανοπλίες έναντι του ποσού των $2 μέχρι σήμερα, το DLC έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό κανάλι εσόδων της βιομηχανίας, αποτελώντας παράλληλα το προπύργιο της μετατροπής των videogames από προϊόντα σε υπηρεσίες. Όπως και κάθε “trend” βέβαια, έτσι και το “downloadable content” πέρασε κι αυτό από διάφορες φάσεις, με τις εταιρείες να φτάνουν να χρεώνουν ακόμα και τμήματα που υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσαν αναπόσπαστα στοιχεία ενός παιχνιδιού! Με τη ζήτηση να είναι αυτή που καθορίζει την προσφορά όμως, η λογική πρυτάνευσε και οι απαιτήσεις των εταιρειών για το DLC των παιχνιδιών τους άρχισαν να πέφτουν σταδιακά.

Ένας από τους εκδότες που κατά το παρελθόν βασίστηκε αρκετά στο πρόσθετο επί πληρωμή περιεχόμενο είναι και η Ubisoft η οποία όμως φαίνεται να αλλάζει τη στρατηγική της ως προς αυτό. Διά στόματος Αν Μπλοντέλ-Ζουέν, επικεφαλής του τμήματος της γαλλικής εταιρείας που είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την κυκλοφορία του DLC των τίτλων της, εξήγησε τη νέα της προσέγγιση που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του Rainbow Six: Siege. Στο τελευταίο, να θυμίσουμε πως οι χάρτες προσφέρονται δωρεάν με τους παίκτες να πληρώνουν μόνο για προσθήκες διακοσμητικού χαρακτήρα, ένα μοντέλο που ακολουθούν τόσο η Microsoft στο Halo 5, όσο και οι EA/Respawn στο Titanfall 2.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε εξ αρχής το DLC το League of Legends αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση: ξεκλειδώνοντας συγκεκριμένους χαρακτήρες τη βδομάδα, επέτρεπε στους παίκτες να ξεκλειδώσουν μόνιμα εκείνους που ήθελαν πληρώνοντας με in-game χρήματα που κέρδιζαν καθώς έπαιζαν! Η αγορά των skins γινόταν -και γίνεται- με πραγματικά χρήματα και κάπως έτσι, το LoL εδραιώθηκε σαν "free-to-play" και όχι "pay-to-win".


The Ubi way

Πρακτικά λοιπόν, τι λέει η Ubisoft; Πως δεν προτίθεται να χρεώνει στοιχεία που επηρεάζουν το gameplay ενός παιχνιδιού όπως π.χ. έξτρα χάρτες, αποστολές, εξοπλισμό και ικανότητες αλλά “διακοσμητικά εξτραδάκια”. “Ο τρόπος με τον οποίο αποκομίζουμε χρήματα από το Rainbow Six βασίζεται στο ότι οι παίκτες είναι χαρούμενοι με τους χαρακτήρες τους και θέλουν να προσθέσουν σε αυτούς τη δική τους πινελιά. Ακόμα κι αν δεν το κάνουν όμως, θα έχουν ακριβώς την ίδια εμπειρία με όλους τους υπόλοιπους. […] Πρόκειται για ένα έξτρα έσοδο για εμάς που πηγάζει από την ευχαρίστηση των παικτών. Αν δεν ήταν χαρούμενοι, δεν θα μπορούσαμε να τους ζητήσουμε επιπλέον χρήματα”, ήταν η τοποθέτηση της Μπλοντέλ-Ζουέν στο GamesIndustry που κατέληξε: “Είναι πιο δίκαιο και για τους παίκτες και για τη Ubisoft και μας ‘υποχρεώνει’ να στρωθούμε στη δουλειά για να προσφέρουμε στους πρώτους το καλύτερο δυνατό ώστε να έχουμε μια ‘win/win’ κατάσταση”.

Το μοναδικό αρνητικό σε όλα τα παραπάνω είναι το γεγονός πως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας του gaming, χρειάστηκε τόσα χρόνια για να καταλάβει κάτι τόσο προφανές, κάτι που η Riot Games, ας πούμε, κάνει από όταν ξεκίνησε το League of Legends το 2009. Από την άλλη βέβαια δεν μπορούμε να την κακίσουμε: το ζητούμενο για κάθε εταιρεία είναι να μπαίνουν χρήματα στα ταμεία και από τη στιγμή που το κοινό πληρώνει για το DLC, θα ήταν κουταμάρα αν η Ubisoft και η κάθε Ubisoft δεν συνέχιζε να του το προσφέρει. Η EA, ας πούμε, πέρυσι είχε τζίρο $1,3 δισ. από το πρόσθετο περιεχόμενο, η πλειοψηφία του οποίου αφορούσε το FIFA και το Ultimate Team. Η Activision πουλάει κάθε χρόνο έναν σκασμό “Season Pass” για το κάθε Call of Duty της, χρεώνοντας “χρυσούς” τους χάρτες που τίτλοι σαν το Titanfall 2 και το Halo 5 προσφέρουν δωρεάν. Ε, και; Από τη στιγμή που ο κόσμος τους αγοράζει και λέει και “ευχαριστώ”, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν τη στρατηγική τους.

Οι εταιρείες κυνηγούν σαν δαιμονισμένες το DLC αφού χάρη σε αυτό είναι σε θέση να μετατρέψουν ένα προϊόν σε υπηρεσία, αποκομίζοντας ακόμα περισσότερα έσοδα απ’ αυτό, ακόμα και μετά το λανσάρισμά του. Στη χειρότερη περίπτωση –για αυτές- απλά ανεβάζουν την αξία του, όπως φερ’ ειπείν κάνει η Microsoft που ουσιαστικά πουλά κάθε Forza στο κατοστάρικο, μιας που πέραν των 70€ που στοιχίζει το “κυρίως” παιχνίδι, έχουμε άλλα 30€ για το “Season Pass” με όλα εκείνα τα αυτοκίνητα και το λοιπό έξτρα περιεχόμενο που φέρνει μαζί του τους προσεχείς μήνες. Πόσοι είναι όμως οι τίτλοι που διαθέτουν κοινό το οποίο να μπορεί και να προτίθεται να στηρίξει κάτι τέτοιο; Εκτός από ένα Call of Duty, ένα FIFA, ένα NBA 2K κι ένα Forza δηλαδή, πόσα άλλα franchises γνωρίζετε με παίκτες τόσο αφοσιωμένους ώστε να πληρώνουν συστηματικά για καθετί έξτρα λανσάρει η μαμά-εταιρεία; Ακόμα κι αν σας έρχονται ορισμένα κατά νου, είναι λίγα, οπότε το ερώτημα είναι τι γίνεται με όλα τα υπόλοιπα.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Ένα από τα δεκάδες πακέτα του τελευταίου Forza που προσθέτει ακόμα περισσότερα αυτοκίνητα στην ήδη τεράστια γκάμα του τίτλου. Το "Season Pass" δίνει πρόσβαση σε 6 πακέτα 7 αυτοκινήτων έκαστο. Για όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να μπει το χέρι στην τσέπη.


Περιεχόμενο “nice to have”

Η στρατηγική της Ubisoft δείχνει να έχει προοπτικές, μα πάνω απ’ όλα μοιάζει να είναι τίμια και αυτό οι παίκτες είναι κάτι που εκτιμούν σε βάθος χρόνου. Το μεγάλο πρόβλημα με το DLC είναι ότι έχει φτάσει στο σημείο να αφορά περιεχόμενο που κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί κομμάτι του αρχικού προϊόντος. Προσέξτε, δεν έχει σημασία αν η ανάπτυξή του έγινε πριν ή μετά το λανσάρισμα: αυτό δεν αποτελεί παρά μία δικαιολογία. Το αν οι δημιουργοί του δεν προλάβαιναν να ολοκληρώσουν κάτι που θα έπρεπε, βάσει κοινής λογικής, να βρίσκεται εξ αρχής στο παιχνίδι τους πριν την κυκλοφορία του, είναι δικό τους πρόβλημα: γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε υπάρχουν και τα δωρεάν patches/updates. Εδώ είναι που η Ubisoft τραβά χειρόφρενο και καλή τη πίστη αφήνει τους ίδιους τους παίκτες να αποφασίσουν αν “γουστάρουν” τόσο ένα παιχνίδι της ώστε να πληρώσουν για κάτι που είναι πραγματικά έξτρα, για κάτι nice to have”.

Δεν έχουν περάσει και πάρα πολλοί μήνες από τότε που η Warner Bros. πουλούσε στον κόσμο εύκολα στην εκτέλεση fatalities για το Mortal Kombat X. Αν δεν θυμάστε τι είχε συμβεί τότε, τα 5 fatalities με το πάτημα ενός κουμπιού στοίχιζαν $0,99 ενώ τα 30 κόστιζαν περί τα $4,99. Αρκετοί έκαναν λόγο για κίνηση απαράδεκτη, εμείς απλά αναφερόμασταν σε ένα πείραμα που σε τελική ανάλυση ο κόσμος θα καθόριζε αν θα ήταν επιτυχημένο ή όχι. Αυτό που δεν είχαμε επισημάνει τότε βέβαια, ήταν πως από τα έσοδα των πωλήσεων του DLC του παιχνιδιού (χαρακτήρες, skins, κινήσεις, τα εύκολα fatalities που λέγαμε νωρίτερα) η Warner χρηματοδοτούσε τα έπαθλα που κέρδιζαν οι παίκτες σε τουρνουά στα οποία συμμετείχε το Mortal Kombat. Κόβοντας από την “core” εμπειρία (όχι με τα εύκολα fatalities και τα skins αλλά με τους χαρακτήρες και τις κινήσεις) χρηματοδοτούσε την επένδυση που έκανε σε ένα σημαντικό κομμάτι του κοινού της, αυτό των e-sports, γλυκαίνοντας το χάπι.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Κλασσική εικόνα που κυκλοφορεί online, διακωμωδώντας την κατάσταση με το DLC. Αν και υπερβάλλει ελαφρώς, δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, έτσι;


Σωστό και λάθος

Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποια στιγμή τη βιομηχανία του gaming να υιοθετεί την άποψη της Ubisoft ως προς το DLC; Δύσκολο, ιδίως από τη στιγμή που κάποια “franchises” μπορούν να υποστηρίξουν τη χρέωση κάθε λογής περιεχομένου. Σε τελική ανάλυση, αν κάτι πουλάει ως έχει, καλύπτοντας παράλληλα το μερίδιο που του αναλογεί στον ισολογισμό της εκάστοτε εταιρείας, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να αλλάξει. Εξ άλλου ας μη γελιόμαστε: σε ό,τι αφορά το DLC δεν υπάρχει κανόνας που να ορίζει τι είναι σωστό και τι λάθος. Αυτό καθορίζεται εκ του αποτελέσματος που με τη σειρά του προκύπτει από το αν το εκάστοτε κομμάτι περιεχομένου “συγκίνησε” ή όχι τους παίκτες. Η στρατηγική της Ubisoft ωστόσο δεν παύει να είναι αξιομνημόνευτη, αποτελώντας παράλληλα και μία αρκετά ενδιαφέρουσα υπόθεση εργασίας. Ήδη το Rainbow Six: Siege “απογείωσε” το τελευταίο τρίμηνο τον τζίρο της εταιρείας και αυτό μη νομίζετε ότι περνά απαρατήρητο στη βιομηχανία. Το αν θα βρει κιόλας μιμητές θα το μάθουμε σύντομα.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν υπάρχει σωστό DLC για τον λαουτζίκο-καταναλωτές,απλά και τίμια.

 

Εφόσον είναι κάτι που στις παλαιές, ένδοξες μέρες, θα ήταν απλά ένα patch ή ένα μεγάλο και σωστό expansion που η τιμή του θα ήταν όσο ένα μέτριο σημερινό DLC, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κάτι που επωφελεί τους καταναλωτές και άρα "σωστό".

 

Οι μόνοι που τρίβουν τα χέρια με τις εμετικές τούτες πρακτικές είναι οι μαρκετίστες που βρήκαν τα κορόιδα και αρμέγουν αβέρτα.

 

Προσωπικά δεν πλήρωσα για DLC και όταν θέλω κάτι που έχει καμία ντουζίνα DLC το αγοράζω στην GoTY ή ανάλογη έκδοση.Δεν υπάρχει περίπτωση να πέσω σε αυτήν την λούμπα.

 • Like 19

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

στο forza δε το έχω ψάξει ακόμα, αλλά στο gears 4 η m$ στο 100αρικο (ή στη συνέχεια στο 50αρικο αν ήθελες ξεχωριστά το season pass) δε θα έλεγα ότι επηρεάζει ουσιαστικά το παιχνίδι

 

τα περισσότερα πράγματα αφορούν skins και το μόνο ουσιαστικό είναι οι επιπλέον maps που βγαίνουν κάθε μήνα οι οποίοι στην ουσία όμως είναι δωρεάν για όλους στα τυχαία παιχνίδια και είναι πληρωτέοι μόνο αν θες να στήσεις εσύ δικό σου παιχνίδι, μπορείς βέβαια να καλεστείς στο παιχνίδι κάποιου που τα  έχει πληρώσει.

 

και φυσικά με το 100αρι και το season pass είχες κάποιες μέρες νωρίτερα το παιχνίδι (όπως και στο forza) και τις πίστες κάθε μήνα 

 

σε γενικές γραμμές όμως και με τη βασική έκδοση δεν αλλάζει η εμπειρία σου, απλά προσπαθούν να σε δελεάσουν μπας και σου πάρουν κάνα φράγκο και αν θες οπτικές διαφορές μπορεί να πληρώσεις πολλές φορές την αξία του παιχνιδιού αγοράζοντας skins ή crates μέχρι να σκάσει κάτι που θες, αλλά είναι κάτι περιττό 

 

σε καμιά περίπτωση πάντως δεν είναι pay to win και αυτό είναι το πιο βασικό και τα περισσότερα από τα skins μπορείς με υπομονή παίζοντας να τα αποκτήσεις, αν έχεις τέτοιες κάψες 

 • Like 1

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το pay to win πρέπει να εξαλειφθεί από προσώπου γης, τελεία και παύλα. Κανένα έλεος σε παιχνίδια που υποστηρίζουν αυτό το μοντέλο, πλήρες μποϊκοτάζ.

 • Like 10

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν υπάρχει σωστό DLC για τον λαουτζίκο-καταναλωτές,απλά και τίμια.

Μια χαρα υπαρχει!

Η GGG με το Path of Exile τα εχει καταφερει οσο καμια μεγαλη εταιρια με τις ψευτικες ταμπελες και μαρκετινγκ.

 

Free expansions, free content και update το game παρα πολυ συχνα,,,και μην πω για το support που παλι καμια εταιρια δεν την φτανει!

 

Eχει ξεφτιλισει ολες τις μεγαλοεταιριες στο gaming γενικα,,,και δεν ζηταει ΤΙΠΟΤΑ σε ανταλλαγμα και εννοειτε δεν ειναι p2w!

 

ez η καλυτερη εταιρια που υπαρχει απο το 2011 που βγηκε το game.

 • Like 1

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τίμιοι υπήρξαν και με το witcher 3 να πούμε, είχαμε κανονικά expansions όπου πληρωνες και τα dlc δωρεάν

 • Like 8

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν υπάρχει σωτηρία. Τα video games υπηρετούν την πλειοψηφία του αγοραστικού κοινού. Δηλαδη τους έφηβους.

Όσο αυτοί θα πληρώνουν τα αίσχη, αίσχη θα έχουμε. #nohope

 • Like 3

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν υπάρχει σωτηρία. Τα video games υπηρετούν την πλειοψηφία του αγοραστικού κοινού. Δηλαδη τους έφηβους.

Όσο αυτοί θα πληρώνουν τα αίσχη, αίσχη θα έχουμε. #nohope

Δεν προλαβαν να παιξουν τα σωστα games να καταλαβουν πως παει το θεμα με το gaming. Απο το 1996 παιζω στο pc.Νωριτερα αρχισα απο κονσόλες. Αλλοι θα ξεκινησαν και απο πιο πριν φυσικα.

Μεγαλωσαν σε ενα κοσμο του γρηγορου και της πιστωτικης του μπαμπα και αγοραζουν/υποστηριζουν αβερτα τετοιες τακτικες.

Εχει παραγινει το κακο.

 • Like 5

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οτιδηποτε δεν κανει το παιχνιδι pay-to-win ειναι ενταξει.

Οταν ομως σε παιχνιδια που δινεις 60+ ευρω για αρχικη αγορα και μετα σου πουλανε το update για αλλα 20+ ειναι απαραδεκτο.

Ουσιαστικα σπανε την τιμη σε δοσεις, οποτε αντι να πληρωσεις με τη μια 100ευρω (τα οποια κανενας δε θα εδινε για αρχικη αγορα), πληρωνεις 60ευρω starter pack, +20 dlc, +20 dlc 

Πλεον για να βγαλουνε ετησια παιχνιδια, οχι μονο εχουν μειωσει την ποιοτητα gameplay αλλα εχουν αυξησει και τις τιμες.

Παλια για ενα A+ τιτλο διναμε 40ευρω και τωρα τα starter pack μονο κανουν 60

 • Like 2

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμφωνώ με τον φίλο που μιλάει για το Witcher. Άλλο expansion, μια σεβαστή ποσότητα περιεχομένου με αρχή, μέση και τέλος, και άλλο τα διάφορα «εξτραδάκια» που έρχονται με τη μορφή DLC...

 • Like 1

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μια χαρα υπαρχει!

Η GGG με το Path of Exile τα εχει καταφερει οσο καμια μεγαλη εταιρια με τις ψευτικες ταμπελες και μαρκετινγκ.

 

Free expansions, free content και update το game παρα πολυ συχνα,,,και μην πω για το support που παλι καμια εταιρια δεν την φτανει!

 

Eχει ξεφτιλισει ολες τις μεγαλοεταιριες στο gaming γενικα,,,και δεν ζηταει ΤΙΠΟΤΑ σε ανταλλαγμα και εννοειτε δεν ειναι p2w!

 

ez η καλυτερη εταιρια που υπαρχει απο το 2011 που βγηκε το game.

 

 

" Ναι αλλά δεν είναι League of Legends. "

 

Με λυπεί το γεγονός ότι έχουμε γίνει τυφλοί και τρώμε αμάσητη τροφή.

 

Δυστυχώς μας κάνουν πλύση εγκεφάλου και δεν βλέπουμε καθαρά. Μας λένε το τάδε iObject είναι το καλύτερο και το μασάμε.

 

Μπράβο στην Αμερική που μας έχει κάνει πραγματικά πλύση εγκεφάλου (aka ζώα) και κάνουμε σαν υστερικοί για πράγματα που δεν έχουμε ανάγκη.

 • Like 1

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εχω λιωσει με τα σχολια των βετερανων "back in my day" yy none gives a fuk m8 παιξτε empire earth και κανα doom τις μερες που ειστε σε φορμα, παω να ανοιξω bf1 εγω. Ανυπομονω για dlc. Btw εχω δικια μου πιστωτικη, του μπαμπα θελει ανανεωση, δε περναει :/

 

Μεχρι και η EA που εχει την φημη, 50 κανει το game και 50 κανει το season pass. Οποιος εχει ιδεα, ολα τα dlc μαζι διπλασιαζουν τουλαχιστον το περιεχομενο στα bf και δεν ειναι skinακια μονο. 

 

ps: θελω να φτασω 50 να μπορω να πω και γω "γιε δε προλαβες τις μερες που ψαχναμε τα φραγκοδυφραγκα στο paypal του παππου να παρουμε το skin, οχι βουλωνε ΠΑΙΖΩ GAMES ΑΠ ΤΟ 2000 ΜΗ ΜΟΥ ΠΑΣ ΚΟΝΤΡΑ"

 • Like 3

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στην αναλογία με το burger νομίζω θα ήταν πιο ακριβές να συμπεριλαμβανόταν και το μπιφτέκι στην δεύτερη φωτό ή να ήταν μόνο το μπιφτέκι μέ ένα ψωμάκι π.χ. Είπαμε...

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όλα βασίζονται στην ανοχή του καταναλωτικού κοινού. Όπου υπάρχει ζήτηση υπάρχει και προσφορά. Δεν θα υπήρχαν DLC με πληρωμή εάν δεν υπήρχε το αντίστοιχο κοινό που πληρώνει. Δυστυχώς εμείς κρίνουμε με τα δεδομένα της Ελλάδας που δεν έχουμε πλέον να αγοράσουμε τα βασικά όχι DLC & games. Ας μην ξεχνάμε όμως πως τα παιχνίδια κα τα DLC απευθύνονται σε άλλες κοινωνίες και σε άλλου μεγέθους αγορές. Μόνο εάν παγκοσμίως παρατηρηθεί πτώση στην αγορά DLC θα αλλάξουν οι εταιρίες ανάπτυξης παιχνιδιών πολιτική.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
 • Δημιουργία νέου...

Χρήσιμες πληροφορίες

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.