Προς το περιεχόμενο

Περίεργο πρόβλημα με καινούριο ανεμιστήρα.


Undertaker25

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγόρασα έναν καινούριο ανεμιστήρα 120χιλ για το τροφοδοτικό μου διότι ο προηγούμενος ξαφνικά ξεχαρβαλώθηκε και έκανε ανυπόφορο θόρυβο. 

http://www.e-shop.gr/aerocool-lightning-led-fan-120mm-blue-p-PER.811733

Η σύνδεσή του ειναι 3pin. Όμως το psu δέχεται μονο 2pin και έτσι αναγκάστηκα να συνδέσω τα κόκκινο-μαύρο καλώδια με το 2pin φισάκι του παλιού. Και εδώ εμφανίζεται το πρόβλημα. Βάζω μπροστά τον υπολογιστή, ο led φωτισμός του καινούριου ανάβει κανονικά αλλά ο ανεμιστήρας ΑΚΙΝΗΤΟΣ. Πήρε μπροστά με αργές στροφές μόνο όταν χτύπησα με το χέρι μου το τροφοδοτικό. Κλείνω το pc, ξαναμπουτάρω, ακίνητος πάλι. Ξανά παίρνει μπροστά μόνο χτυπώντας τον. Άνοιξα το τροφοδοτικό να δω μηπως πετάχτηκε κάποιο καλώδιο και μπλοκάρει τη φτερωτή αλλά όλα ειναι κομπλέ.

Μπορεί κανεις να μου πει τι ακριβώς συμβαίνει γιατί μου φαίνεται εντελώς τρελό φαινόμενο. Υπο άλλες συνθήκες δεν θα με ένοιαζε αλλά πρόκειται για τροφοδοτικό, ο υπολογιστής ειναι αναμμένος 18 ώρες τη μέρα και δεν μπορώ να ρισκάρω να καεί τίποτα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιατί δεν δοκιμάζεις να καθαρίσεις τον ανεμιστήρα τον παλιό; Λίγο καθάρισμα θα θέλει... Ή σου έχει σπάσει κανένα πτερύγιο;

 

Όσο για τον καινούργιο μπορεί να θέλει λίγο παραπάνω τάση απο τον παλιό για να αρχίσει να γυρίζει, βάλτον στο κουτί μια να δεις οτι γυρίζει σίγουρα (βάλε το δικό του φισάκι) και αν είναι οκ τότε το πολύ πολύ πάρε έναν ελεγκτή στροφών και τροφοδότησε τον απο κανένα molex.

 

Αλλιώς πες μας τι γράφουν τα αυτοκόλλητα των 2 ανεμιστήρων, βόλτ και αμπέρ.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τον είχα ηδη καθαρίσει τον παλιό αλλά τζίφος. Τελικά έκανα πατέντα και πέρασα το καλώδιο του ανεμιστήρα από την ίδια οπή με τα υπόλοιπα του τροφοδοτικού που βγαίνουν μέσα στο κουτί και το σύνδεσα απευθείας σε ένα 3-pin που βγάζει μόνιμα 12v. 

 

Η φίσα στο psu έβγαζε μόλις 4.5v, προφανώς πολύ μικρή τάση για να ξεκινήσει τον καινούριο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα τροφοδοτικά δίνουν ανάλογα το φορτίο και την θερμοκρασία, πρέπει να βάλεις ίδιο ή με ίδια χαρακτηριστικά για να κάτσει σωστά... Αν είχες απο κανένα παλιό τροφοδοτικό μόνο :/

 

Αφού το έφτιαξες απο μέσα πάντως κοίτα στο προφίλ του ανεμιστήρα στο bios αυτός ποτέ να μην κλείνει.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί η τάση από τα καλώδια του Psu ειναι μονιμη, θα δουλεύει δηλαδή όπως και οι υπόλοιποι του κουτιού που δεν ειναι κουμπωμένοι στην μητρικη. Το θέμα με το τροφοδοτικό είναι ότι ήταν 2-Pin και θέλει ανεμιστήρα 2pin με ενσωματωμένο rpm και όχι ένα οποιοδήποτε 3pin γιατί χάνεται ο έλεγχος των στροφών προφανώς. Έλα που ομως δεν πουλάνε πουθενά. :-/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άμα τρέξεις OCCT πρέπει να ανέβει η τάση που δίνει το τροφοδοτικό στον ανεμιστήρα του, αν δεν ανέβει έχει θέμα το κύκλωμα...

 

Όπως και να έχει και με τον άλλο που είχε το 3πινο έπρεπε να δουλέψει, απλά ήθελε άλλον ανεμιστήρα που να εκκινεί με λιγότερα βόλτ. Εσένα λέει:  "Starting voltage: 7 V" και γράφει σταθερή ταχύτητα 1200 στα 12 βόλτ. Έπρεπε να πάρεις κανένα που να δουλεύει χαμηλότερα, πολύ ψάξιμο βέβαια...

 

 

ps: Θα μπορούσες να βάλεις τέτοιο: link που να διαβάζει μόνος του την θερμοκρασία και να τον τροφοδοτήσεις απο έξω και ανάλογα να δίνει ή κανένα που δουλεύει και με χαμηλές τάσεις: link  και info.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχεις δίκιο φιλε. Η starting voltage του καινούριου ανεμιστήρα ειναι 6v ενώ το τροφοδοτικό μου δινει μόλις 4.5v. Αυτό έφταιγε τελικά. Αλλά που να βρεις τώρα τέτοιο ανεμιστήρα όταν σε κανένα e-shop δεν αναφέρει τέτοια εξεζητημένα χαρακτηριστικά. Ας δουλεύει μόνιμα σε 12V. Δε πειράζει, θα ψύχεται και καλύτερα το τροφοδοτικό.

 

https://www.overclockers.co.uk/aerocool-lightning-led-fan-blue-120mm-fg-028-ae.html

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προσπάθησα πριν λίγο καιρό να αλλάξω κι εγώ ανεμιστήρα σε τροφοδοτικό. Σε όσα λέτε παραπάνω έχετε δίκιο. Απλά να προσθέσω ένα-δύο πραγματάκια:

 

1)Ο ανεμιστήρας που διάλεξες δεν κάνει για τροφοδοτικό λόγο cfm. Οι ανεμιστήρες των τροφοδοτικών είναι συνήθως στα 70+ αν θυμάμαι καλά, πάει καιρός που το κοίταξα, γι'αυτό και στα πιο φτηνά τροφοδοτικά, όταν έχουν φορτίο κάνουν σαν ελικόπτερα. Το δοκίμασα και στην πράξη όταν έβαλα ανεμιστήρα με 55-60 cfm στο τροφοδοτικό ο οποίος όσο και να ζόρισα το σύστημα, ποτέ δεν έφτασε ούτε καν κοντά στον αέρα που ένιωθα να βγάζει ο εργοστασιακός του τροφοδοτικού.

 

2) Ενδέχεται να πρέπει να κόψεις καλώδια για να βρείς ποια 2 πρέπει να συνδεθούν πάνω στο dual pin του τροφοδοτικού. Δεν είναι πάντα τα 2 δεξιά/αριστερά. Ενδέχεται να πρέπει να συνδεθούν τα 2 ακριανά. Στην ουσία πρέπει να συνδέσεις το μαύρο και το κόκκινο καλώδιο πάνω στο 2πινο του τροφοδοτικού (δηλαδή την γείωση και το καλώδιο των 5(?)volts). Αν στο fan που έχεις είναι δίπλα, τότε μπορείς να το κουμπώσεις κατευθείαν. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να κόψεις/συνδέσεις καλώδια πάνω στο Pin και μετά κούμπωμα στο τροφοδοτικό για να έχεις αποτέλεσμα.

Επειδή κάποια στιγμή προγραμματίζω να κάνω κι εγώ την αλλαγή, έχω πάρει αυτόν: http://www.e-shop.gr/arctic-cooling-f12-pwm-rev2-fan-120mm-p-PER.811355

Ενδέχεται να κάνω την αλλαγή μέσα στο Σαβ/κο οπότε θα μπορώ να δώσω λίγες λεπτομέρειες παραπάνω αν θέλεις.

 

Edit: Οι στροφές του ανεμιστήρα ρυθμίζονται απο το τροφοδοτικό αυτόματα οπότε δεν νομίζω να έχει θέμα λειτουργίας μονίμως στο 100%.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...