Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο υπόλοιπος ΣΔ σε ποιον ανήκει;

Γιατί δεν γράφεις σωστά τη σύσταση, όπως έχω ζητήσει από την αρχή;

Στους γονεις μου. Νομίζεις ότι δεν προσπαθώ να περιγράψω όσο καλύτερα μπορώ; αλλά δεν γνωρίζω πολλά επ αυτών. Ψάχνοντας πάω..

Δημοσ.

Είναι πραγματικό υπόλοιπο ΣΔ ή ο λεγόμενος "αέρας", για την περίπτωση που θα δοθεί αύξηση ΣΔ στην περιοχή;

Ρωτάω γιατί εάν είναι πραγματικός ΣΔ, δηλαδή υπόλοιπη επιφάνεια (τμ) που δεν έχει δομηθεί, θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε ποσοστό επί του οικοπέδου, ενώ είπες ότι τα ποσοστά επί του οικοπέδου έχουν μοιραστεί στις 3 κάθετες (Α 35%, Β 40% και Γ 25%)

Δημοσ.

Είναι πραγματικό υπόλοιπο ΣΔ ή ο λεγόμενος "αέρας", για την περίπτωση που θα δοθεί αύξηση ΣΔ στην περιοχή;

Ρωτάω γιατί εάν είναι πραγματικός ΣΔ, δηλαδή υπόλοιπη επιφάνεια (τμ) που δεν έχει δομηθεί, θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε ποσοστό επί του οικοπέδου, ενώ είπες ότι τα ποσοστά επί του οικοπέδου έχουν μοιραστεί στις 3 κάθετες (Α 35%, Β 40% και Γ 25%)

Μιλάμε για πραγματικό ΣΔ. Προκύπτει με τον πολλαπλασιασμο των τετραγωνικών του όλου οικοπέδου με τον συντελεστή 0.8. Επίσης ο γείτονας (κάθετη Γ) έχει συγκεκριμένο αριθμό τετραγωνικών που μπορεί να κτίσει. Η υπόλοιπη δόμηση ανήκει στις δύο κάθετες των γονιών μου αλλά δεν θυμάμαι ποσοστά...

Δημοσ.

Εάν είναι πραγματική αδόμητη επιφάνεια, τότε, όπως έγραψα παραπάνω, αυτή δεν έχει ποσοστό στο οικόπεδο.

Κάτι δεν πάει καλά στα στοιχεία που δίνεις.

Δημοσ.

Εάν είναι πραγματική αδόμητη επιφάνεια, τότε, όπως έγραψα παραπάνω, αυτή δεν έχει ποσοστό στο οικόπεδο.

Κάτι δεν πάει καλά στα στοιχεία που δίνεις.

Ίσως δεν τα λέω καλά αλλά νομίζω πως χάνουμε την ουσία.

Το βασικό ερώτημα παραμένει. Πως δηλώνω το 1/2 αδιαιρετο κάθετης ιδιοκτησίας 400 χιλιοστών επί συνολικού οικοπέδου 1000 τεταγωνικων μέτρων χωρίς κτισμα. Μπορείς να μου πεις τι βάζω και σε ποιον κωδικό;

Δημοσ.

Καλησπέρα

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την συμπλήρωση δήλωσης Ε9 διότι έχω γίνει μπαλάκι μεταξύ συμβολαιογράφου και λογιστή..

Σε οικόπεδο έχουν συσταθεί 3 κάθετες ιδιοκτησίες.

Εξ αυτών οι δύο κάθετες ιδιοκτησίες ανήκουν κατά 1/2 εξ αδιαιρετου σε κάθε γονέα μου με ποσοστό η μία 350 χιλιοστά επί του συνολικού οικοπέδου 1000 τεταγωνικων και περιλαμβάνει κτίσμα 100 τετραγωνικά κύριοι χώροι και 50 βοηθητικοί χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Η δεύτερη κάθετη ιδιοκτησία όπως είπα ανήκει κατά 1/2 εξ αδιαιρετου σε κάθε γονιό μου και εχει 400 χιλιοστά επί του ιδίου οικοπέδου χωρίς κτισμα.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος απεικόνισης στο Ε9;

Ευχαριστώ προκαταβολικά...

Εχεις ένα οικόπεδο 1000τμ  με ένα κτίσμα 100τμ και 50 τμ βοηθητικό χώρο.

Μια κάθετη με ποσοστό επι του οικοπέδου 350/1000

Μια δευτερη καθετη με ποσοστό επι του οικοπέδου 350/1000

Και μια τρίτη κάθετη με ποσοστό επι του οικοπέδου 250/1000.

Ολα αυτά, πρεπει να κανουν 1000. Στη περίπτωση σου δε κάνουν. 350+350+250=950/1000.  (απ'τη στιγμή που δεν υπάρχει ταυτόχρονα και σύσταση οριζόντιας, δεν εχουμε ανάλυση ύψους, μελλοντικης δόμησης για να παίρνουν ποσοστά κτλ κτλ)

Οπότε πρεπει να μας αντιγράψεις το πίνακα ποσοστών της κάθετης με ολες τις λεπτομέρειες, επάνω στο τοπογραφικο που συνέταξε ο Χ μηχανικός.

Τον οποιο πίνακα ποσοστών έχει αντιγράψει ο συμβ/φος κατά την κατάρτιση του συμβολαίου.

Επίσης, κτίσμα και αποθήκη σε ποια καθετη ειναι απ'ολες; σε αυτές που ανήκουν στους γονείς σου;

Τέλος, επειδή δε κατάλαβα καλά, ο κάθε γονέας σου έχει το 50% απ'τις 2 κάθετες, δηλ η 1η και η 2η καθετη ανήκουν 100% στους γονείς σου, ή έχουν 50% απ'τη 1η και 2η καθετη μαζί, ήτοι 25% ο καθένας γονέας;

Δημοσ.

Πιο ευκολο είναι ο λογιστης να συννενοηθει με τον συμβολαιογραφο τι θελει καθενας.Αν δεν μπορει καθενας με την λογικη ο ενας τα ξερει καλυτερα, τον αλλαζεις .Αν είναι καθενας να κανει την δουλεια αλλου , δεν εχει νοημα ,κακοι επαγγελματιες ....

Δημοσ.

Εχεις ένα οικόπεδο 1000τμ  με ένα κτίσμα 100τμ και 50 τμ βοηθητικό χώρο.

Μια κάθετη με ποσοστό επι του οικοπέδου 350/1000

Μια δευτερη καθετη με ποσοστό επι του οικοπέδου 350/1000

Και μια τρίτη κάθετη με ποσοστό επι του οικοπέδου 250/1000.

Ολα αυτά, πρεπει να κανουν 1000. Στη περίπτωση σου δε κάνουν. 350+350+250=950/1000.  (απ'τη στιγμή που δεν υπάρχει ταυτόχρονα και σύσταση οριζόντιας, δεν εχουμε ανάλυση ύψους, μελλοντικης δόμησης για να παίρνουν ποσοστά κτλ κτλ)

Οπότε πρεπει να μας αντιγράψεις το πίνακα ποσοστών της κάθετης με ολες τις λεπτομέρειες, επάνω στο τοπογραφικο που συνέταξε ο Χ μηχανικός.

Τον οποιο πίνακα ποσοστών έχει αντιγράψει ο συμβ/φος κατά την κατάρτιση του συμβολαίου.

Επίσης, κτίσμα και αποθήκη σε ποια καθετη ειναι απ'ολες; σε αυτές που ανήκουν στους γονείς σου;

Τέλος, επειδή δε κατάλαβα καλά, ο κάθε γονέας σου έχει το 50% απ'τις 2 κάθετες, δηλ η 1η και η 2η καθετη ανήκουν 100% στους γονείς σου, ή έχουν 50% απ'τη 1η και 2η καθετη μαζί, ήτοι 25% ο καθένας γονέας;

Το θέμα των ποσοστών των 3 καθέτων στο οικόπεδο το λύσαμε. Η Α (με το κτίσμα των 100 και τους ΒΧ 50) έχει 35%, η Β (χωρίς κτίσματα) έχει 40% και η Γ (άγνωστο αν έχει κτίσμα, αλλά δεν ενδιαφέρει) έχει 25%.

Το μπέρδεμα είναι στον υπόλοιπο ΣΔ που λέει ο TS ότι υπάρχει. Από όσα έχω καταλάβει, ο υπόλοιπος ΣΔ υπάρχει στην Α που περιλαμβάνει το κτίσμα των 100τμ και, προφανώς, αφορά στην υπόλοιπη αδόμητη επιφάνεια που αντιστοιχεί στο 35% του οικοπέδου. Δηλαδή, στην Α αντιστοιχεί δομήσιμη επιφάνεια 1000*35%*0,8= 280τμ, έχουν δομηθεί τα 100 και μένει αδόμητη επιφάνεια 180τμ (μένει αδιευκρίνιστο αν ο ΒΧ των 50τμ μετρούν ή όχι στη δομήσιμη επιφάνεια.

@anikologr

Προσπαθούμε να βγάλουμε με τα τσιγκέλια τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν στη σύσταση κάθετης και μας τη λες από πάνω ότι χάνουμε την ουσία (!!!).

Έχει μεγάλη σημασία να ξεκαθαρίσουμε σε ποια κάθετη/ες (Α ή Α και Β) ανήκει ο υπόλοιπος ΣΔ, γιατί αυτός πρέπει να δηλωθεί σαν ξεχωριστό δικαίωμα σε κάθε συνιδιοκτήτη από τους δύο.

Εάν η πραγματική εικόνα είναι όπως την περιγράφω, δηλαδή εάν ο αδόμητος ΣΔ ανήκει στην Α, τότε κάθε συνιδιοκτήτης πρέπει να δηλώσει το δικαίωμά του (50%) αφενός επί του συνόλου της επιφάνειας του κτίσματος των 100 και των ΒΧ των 50τμ αφετέρου επί του "οικοπέδου", δηλαδή της αδόμητης επιφάνειας που αντιστοιχεί στον υπόλοιπο ΣΔ.

Για τη Β, η δήλωση των δικαιωμάτων είναι ευκολότερη αφού αφορά σε "οικόπεδο", δηλαδή αδόμητη επιφάνεια που αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού οικοπέδου.

Επισημαίνω ότι, το θέμα του υπολογισμού του εμβαδού του συνολικού οικοπέδου που αντιστοιχεί στην αδόμητη επιφάνεια δεν προκύπτει με τη λογική που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί αλλά με μια περίεργη ερμηνεία, κατά τη γνώμη μου, που δίνει το Υπ. Οικονομικών στη σχετική διάταξη του νόμου. 

Τόσο το forum όσο και η ενότητα που γράφουμε ξεφεύγουν από την ανάλυση αυτού του σημαντικού θέματος, για να περιγράψω αναλυτικά και κατανοητά τον τρόπο υπολογισμού των δικαιωμάτων κάθε συνιδιοκτήτη της Α, και είμαι σίγουρος ότι κανένας λογιστής ή συμβ/φος δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και να λύσει αυτό το γρίφο.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, εάν η σύσταση είναι περίπου όπως την περιγράφω παραπάνω, επαναλαμβάνω ότι επιβάλλεται επίσκεψη (και όχι τηλεφωνική επικοινωνία) στο Υπουργείο Οικονομικών, για να δοθούν υπεύθυνες και σωστές απαντήσεις στα ερωτήματά σου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

απ'τη στιγμή που έχουμε σύσταση κάθετης και όχι ταυτόχρονα και σύστασης οριζοντίας, δεν ασχολούμαστε με το ΣΔ, ούτε με ύψος, ούτε με τμ που μελλοντικής δόμησης.

Εξηγούμαι. Εστω 1000τμ καλή ωρα οικόπεδο. Με ΣΔ 60% και κάλυψης 60% χάριν ευκολίας.

Το οικόπεδο οικοδομεί χαριν ευκολίας παντα, 0.60Χ1000τμ = 600τμ κτίσμα.

Συνεπώς στη περίπτωση μας, η 1η κάθετη οικοδομεί 0.35Χ600τμ = 210τμ ή αν προτιμάτε, 0.35Χ0.6Χ1000 =

Αυτό σημαίνει, πως έχει ηδη οικοδομήσει 100τμ οικία και 50 αποθήκη. Μελλοντική δόμηση, 60τμ.

Και ούτω καθεξής για τις επόμενες 2 συστάσεις. ΔΕΝ μας απασχολεί στη "σκετη" σύσταση καθετης η μελλοντική δόμηση. Η εκάστοτε καθετη οικοδομεί ότι προβλέπεται, σύμφωνα με τα τμ.

Επεξ/σία από kanesaxo
Δημοσ.

Εξετάζεις το θέμα από την πολεοδομική πλευρά και όχι από τη φορολογική, με την έννοια των διατάξεων του νόμου για τη δήλωση Ε9.

Στο Υπ. Οικονομικών δίνουν άλλη ερμηνεία στο θέμα του υπολογισμού του αδόμητου ΣΔ, ως "οικόπεδο" και αυτό τόνισα παραπάνω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...