Tetrabitos Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Με φοβίζει το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να νοσταλγουμε μαγαζιά τύπου Πλαισίου. Εξυπηρετείστε; Δεν είχες τι να κανεις και μπήκες για να τρολαρεις;Τι σχέση εχει το πλαίσιο του τότε (μαγαζί) και το πλαίσιο του τωρα (αλυσίδα) σε θεμα με ρετρό υπολογιστές.... 1
Θεkλα Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Κάποτε το Πλαίσιο θα είναι - για την τωρινή γενιά - ότι το Micropolis για εμάς. Τι δεν καταλαβαινεις σε αυτό;
Βασίλης_29 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Ανατρίχιασα. Τι εποχές Θεέ μου! 3 φορές την εβδομάδα μετά την Αμερικάνικη ένωση πέρναγα και χάζευα. Εκεί που ξεροστάλιαζα κυριολεκτικά ήταν λιγάκι πιο πάνω στην Rainbow computers. Εκεί που ψώνιζα όμως λίγο πιο δεξιά στον Εγκέφαλο. Κόπιες ( το κουφό είναι ότι στον Εγκέφαλο υπάρχει ακόμη η ίδια που ήταν πριν 35 χρόνια. Check πέρισυ) Υπήρχε από τόσο παλιά ο εγκέφαλος.... εκεί πηγαίναμε πριν 13 χρόνια να αγοράσουμε πειρατικά και σπασμένα games...... Όσο για το άρθρο, επιτέλους και κάτι της προκοπής στο μπλα μπλα.
Tetrabitos Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Κάποτε το Πλαίσιο θα είναι - για την τωρινή γενιά - ότι το Micropolis για εμάς. Τι δεν καταλαβαινεις σε αυτό;Καμια σχέση. Τότε να πουλούσε ένας δυο τετοια προϊόντα που απευθυνονταν σε συγκεκριμένο κοινό, η τεχνολογία δεν ηταν προσβασιμη, δεν ηταν "πληθωρικη" και για καμια σχεδον τσεπη. Στη σήμερον ημερα όλες οι αλυσίδες τα ιδια πραγματα στις ίδιες τιμές πουλανε. Άντε και σε εμάς να μας μείνει το πλαίσιο, στις νέες γενιές θα μείνουν όλες οι αλυσίδες; Κοτσοβωλοι, πλαίσια, media Κτλπ;Μην σου πω ότι θα μας/τους μείνει κανένα σκρουτζομαγαζο στο μελλον. Όπως κατάλαβες δεν εχει συνοχή αυτο που λες, γι αυτο δεν κολλάει με το εξυπηρεστειτε... 1
Θεkλα Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Μια χαρά πληθωρικοτητα υπήρχε. Τον δικό μου 8086 τον πήρα από το Cat computers στη γωνιά Στουρναρη και Πατησίων. Και αν το πας παραπέρα, υπήρχαν οι Spectrum, οι Amstrad, οι Commodore, οι Amiga, οι Schneider. Αλλά ήταν εποχές από τις οποίες θα αναπολουσες τα πάντα. Από τα καταστήματα (πχ Χριστούγεννα στο Μινιον) έως το σουβλάκι και που λέει ο λόγος τις ...πολιτικές συγκεντρωσεις. Ολοι ζούσαν καλά χωρίς αύριο εξάλλου. Δεν νομίζω οι κύριοι με τις γραβάτες στις φωτογραφίες να ειχαν φανταστεί τη σημερινή κατάσταση. Αλλα ζούσαν στην κονόμα και τα διψήφια ποσοστά κέρδους. Το τελευταίο σχολιάζεται και στο άρθρο του TS. Και να είσαι σίγουρος, όσο και πληθώρα να υπάρχει, τα καταστήματα που υπάρχουν σήμερα θα είναι το ίδιο για τις μικρές ηλικίες, αύριο. Οι σημερινές γενιές μπορεί να μην είχαν Amstrad. Αλλα το ps4 θα είναι σε 20 χρονια για αυτές - και την τότε τεχνολογία - ότι ο Amstrad για εμάς. 3
nvel Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Καμια σχέση. Τότε να πουλούσε ένας δυο τετοια προϊόντα που απευθυνονταν σε συγκεκριμένο κοινό, η τεχνολογία δεν ηταν προσβασιμη, δεν ηταν "πληθωρικη" και για καμια σχεδον τσεπη. μάλλον δεν ζούσες τότε γιατί το 1984 στα εξάρχεια υπήρχαν πάρα πολλά καταστήματα υπολογιστών, το micropolis δεν ήταν το πρώτο. Ακριβά ήταν τα pc, οι home ήταν προσβάσιμοι και υπήρχαν και φθηνότεροι από τους amstrad 1
TEOKOS Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Κάποτε το Πλαίσιο θα είναι - για την τωρινή γενιά - ότι το Micropolis για εμάς. Τι δεν καταλαβαινεις σε αυτό;Δεν είναι το ίδιο με την καμία. Τι νοσταλγία θα υπάρχει για τα σημερινά consumer προϊόντα ;Τότε οι υπολογιστές αντιπροσώπευαν κάτι το νέο, το καινούργιο , το αντισυμβατικό! Αισθανόμασταν οι elite του μέλλοντος Όταν πρωτοχτυπιόμουν με τον λαστιχένιο spectrum και το κασετοφωνάκι οι γνωστοί μου με κοίταζαν σαν εξωγήινο !! Μέχρι και σε συναυλίες του pixel στον Πανιώνιο τρέχαμε "" εμείς οι διαφορετικοί "" Μην συγκρίνεις καταστάσεις......... 2
Θεkλα Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Τα έχω προλάβει και εγώ όλα αυτά. Πήγαινα με τον αδερφό μου στο γείτονα που ειχε spectrum για να παίξουμε commando. Αλλά νοσταλγία θα υπάρχει πάντα. Είτε για αυτοκίνητα, ειτε για υπολογιστές είτε για την 1η γενιά κινητών. Αλλά και για την 1η σου κονσόλα, το 1ο σου αυτοκίνητο, το 1ο cd-writer κ.ο.κ. Που δεν ειναι και τίποτα το φοβερό, αλλά είσαι συναισθηματικά δεμένος. Για να μην παρεξηγουμαι αν δεν κάνω λάθος από το Micropolis πρέπει να είχα αγοράσει τον 2ο υπολογιστή μου, έναν Cyrix. 2
Πέτρος Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Kαταραμένο disk drive...το έφαγες "νωρίς" (κάπου στα 7 χρόνια χρήσης, μτχ τον είχα πάρει) το πράσινο παλικάρι!
Killerbee Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Εγώ δεν είχα χρήματα να πάρω υπολογιστή το 1986 και τελικά πήρα Amiga 500 το 1990 250.000 δραχμές μαζί με το 1084. Ερώτηση ο Amstrad τι made in ήταν; Εννοώ τι έγραφε από κάτω; Επίσης για άτομα από Θεσσαλονίκη, ποιος θυμάται το μαγαζί απέναντι από τον Ευκλείδη ; απέναντι πλαγίως όμως όχι στην παπαναστασιου, ήταν μια κυρία Άννα που έγραφε παιχνίδια, είχε και για Amstrad and spectrum. Φυσικά και το θυμάται κόσμος φίλε μου, απο τις τελευταίες χρονιές της εποχής εκείνης (μέσα προς τέλη 90s ίσως) που η αντιγραφή σε floppies ήταν ένα γνωστό "άθλημα" με πολλούς "πρωταθλητές" ... έχει πέσει αντιγραφή στην κυρία Αννα και όχι μόνο σε αυτη! Για σου πω και κάτι ακόμα, η κυρία Αννα πρώτα διατηρούσε κατάστημα σε άλλη διεύθυνση και μετά μεταφέρθηκε στον Ευκλειδη! To Info 2000 στην Μάρκου Μπότσαρη με Πατρών στην Θεσσαλονίκη . https://www.google.co.uk/maps/@40.6064694,22.955271,3a,75y,50.06h,73.69t/data=!3m6!1e1!3m4!1sb7fefH2P3v7_EMGchyuYCg!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=en Εγώ εκεί την γνώρισα, πήγαινα με έναν φίλο μου που είχe Commodore 64 και εγώ Amiga 2000 και αντιγράφαμε δισκέττες. Υπήρχαν και πολλά καταστήματα στην Θεσσαλονίκη επάνω στην Εθνικής Αμύνης, το μεγαλύτερο ήταν το General (τι ακριβό μαγαζί!) και διάφορα άλλα στην Αγγελάκη όπως το Κέντρο Υπολογιστών (μεικτά τα αισθήματα για το συγκεκριμένο κατάστημα) καθώς και ο Κυκλος (Cyclos) ψηλά προς το συντριβάνι. Αλλες εποχές... Ο Amstrad πάντα θα είναι μικρό κομμάτι που το κρατάω μέσα μου. Καλησπέρα σε όλους ! Θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω από καρδιάς το φίλο μας Χάρη Μυλωνίδη για το θέμα που άνοιξε. Άν έχετε προσέξει κάποια από τα προηγούμενα μηνύματά μου, σίγουρα θα έχετε καταλάβει ότι είμαι φανατικός φίλος του Retro Computing γενικά. Προσωπικά ήρθα σε πρώτη επαφή με τους υπολογιστές το 1987, όταν οι 2 μεγαλύτερες αδελφές μου κατάφεραν να αγοράαουν τον Amstrad CPC 464 από κατάστημα μάλλον της οδού Στουρνάρη στην Αθήνα. Λόγω του ότι τότε φυσικά δεν υπήρχαν GUI και μόλις άνοιγες τον H/Y σου πέταγε ένα ξερό "Ready" περιμένοντας να γράψεις κώδικα σε Locomotive Basic,αρχίσαμε και τα τρία αδέρφια να διαβάζουμε ό,τι μπορούμε από δω κι από κει κι έτσι πήραμε μια βασική ιδέα τι είναι ο προγραμματισμός. Τον Amstrad τον κρατήσαμε μέχρι το καλοκαίρι του 1991, οπότε η μεγαλύτερη αδερφή μου κάπου διάβασε για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε η ίδια η Amstrad με στόχο την απόσυρση των παλιών home computers για χάρη του Amstrad PC 1640 που τότε ήταν η αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας. Τότε θυμάμαι δώσαμε 128.000δρχ. Δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνο το απόγευμα της 20ης Ιουλίου 1991 όταν τον πήραμε για πρώτη φορά στο σπίτι μας. Πατώντας το διακόπτη ON, μετά από λίγο, βγήκε το A:\> prompt του MS-DOS 3.20. Μη γνωρίζοντας όμως ποια είναι η βασική του διαφορά σε σχέση με τον CPC (δηλ. ότι δεν έχει ενσωματωμένη γλώσσα προγραμματισμού) αρχίσαμε να γράφουμε κώδικα Basic και μας έβγαζε συνέχεια το μήνυμα Bad Command or Filename. Λίγες ημέρες αργότερα πήγα στο σπίτι του ξαδέλφου μου που ήταν επίσης χομπίστας της πληροφορικής.Εκείνος με μύησε στο τι θα πει λειτουργικό σύστημα, ποιά η διαφορά του από τις γλώσσες προγραμματισμού και τα σχετικά.Μου έδωσε και μία δισκέττα 5.25 ινστών 360K με τον διερμηνευτή της GW-Basic που θυμάμαι την πήρα σαν να ήτανε αγιασμός. Αυτός ο αγαπητός ξάδελφός μου σήμερα είναι περίπου 50 χρόνων και είναι καθηγητής πληροφορικής σε γυμνάσιο. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις και δεν μπορώ να ξεχάσω πόσο με είχε βοηθήσει σ' εκείνα τα πρώτα βήματα. Αυτά τα λίγα για την ώρα, Όποιος αντέχει λίγη παραπάνω retro-νοσταλγία, ας πάει να διαβάσει ένα προηγούμενο σχετικό μήνυμά μου στον παρακάτω σύνδεσμο : http://www.insomnia.gr/topic/594583-%CF%80%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%AF%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE/ Σας ευχαριστώ, να είστε όλοι καλά ! Με γατίσιες ευχές για υγεία και καλή χρονιά, Ο Άσπρος Γάτος Μπράβο φίλε μου! Οι δισκέττες τότε ήταν πραγματικα η μόνη διέξοδος! Αχχ GWBASIC... 1
normal40 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Φυσικά και το θυμάται κόσμος φίλε μου, απο τις τελευταίες χρονιές της εποχής εκείνης (μέσα προς τέλη 90s ίσως) που η αντιγραφή σε floppies ήταν ένα γνωστό "άθλημα" με πολλούς "πρωταθλητές" ... έχει πέσει αντιγραφή στην κυρία Αννα και όχι μόνο σε αυτη! Για σου πω και κάτι ακόμα, η κυρία Αννα πρώτα διατηρούσε κατάστημα σε άλλη διεύθυνση και μετά μεταφέρθηκε στον Ευκλειδη! To Info 2000 στην Μάρκου Μπότσαρη με Πατρών στην Θεσσαλονίκη . https://www.google.co.uk/maps/@40.6064694,22.955271,3a,75y,50.06h,73.69t/data=!3m6!1e1!3m4!1sb7fefH2P3v7_EMGchyuYCg!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=en Εγώ εκεί την γνώρισα, πήγαινα με έναν φίλο μου που είχe Commodore 64 και εγώ Amiga 2000 και αντιγράφαμε δισκέττες. Υπήρχαν και πολλά καταστήματα στην Θεσσαλονίκη επάνω στην Εθνικής Αμύνης, το μεγαλύτερο ήταν το General (τι ακριβό μαγαζί!) και διάφορα άλλα στην Αγγελάκη όπως το Κέντρο Υπολογιστών (μεικτά τα αισθήματα για το συγκεκριμένο κατάστημα) καθώς και ο Κυκλος (Cyclos) ψηλά προς το συντριβάνι. Αλλες εποχές... Ο Amstrad πάντα θα είναι μικρό κομμάτι που το κρατάω μέσα μου. Μπράβο φίλε μου! Οι δισκέττες τότε ήταν πραγματικα η μόνη διέξοδος! Αχχ GWBASIC... Το θυμάμαι κ το άλλο μαγαζί απλά εγώ πήγαινα σχολείο εκεί και βόλευε... Πόσες ώρες τρώγαμε μέσα εκεί!! Τον Δημήτρη από Τριανδρία τον θυμάσαι; έγραφε σπίτι του σε μια amiga 2000. 1
pollop Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Να δωσω και εγω παρων, αν κ ο πρωτος μου υπολγιστης ηταν ο spectrum+2 , ο δευτρρος ηταν ο cpc 6128 , τι να προσθεσω τωρα.... Αριστο το αρθρακι του φιλου μπολικη νοσταλγια και μια ευχαριστηση για ολους εμας τους παλιους που προλαβαμε την αυγη της τεχνολογικης επαναστασης 1
normal40 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Από τον 6128 θυμάμαι το "Mask" φοβερό game.
*nenya* Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Amstrad CPC 6128 [με πράσινη οθόνη], ο πρώτος μου υπολογιστής <3 και αγαπημένα παιχνίδια τότε: Barbarian, Pirates, Bomb Jack, Alex Higgins World Pool. Πόσο κα@λα ο ήχος που ακουγόταν όταν 'φόρτωνε' το παιχνίδι απ'την δισκέτα. 6
Θεkλα Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2017 Ρε συ nenya πάλι τα κατάφερες και μας άναψες με τις προστυχες δισκέτες σου! 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα