Alchemist` Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2017 Καλησπέρα... Βλέπω πολλά φωτογραφεία που αναλαμβάνουν διάφορες εκδηλώσεις όπως ορκομωσίες, γάμους, βαφτίσια, παρελάσεις κτλπ να δημοσιεύουν ακολούθως σχετικά βίντεο/φωτογραφίες και να τα αναρτούν είτε εκτυπωμένα στο μαγαζί τους, είτε ηλεκτρονικά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης/youtube κτλπ. Ο λόγος φαντάζομαι που γίνεται αυτό είναι αφενός διαφημιστικός, και αφετέρου (κυρίως στις ορκομωσίες-παρελάσεις) για να μπορεί ο κάθε απόφοιτος-"συμμετέχον" να δει την φωτογραφία του και να την ζητήσει αν θέλει από το κατάστημα. Το ερώτημά μου είναι κατά πόσο είναι νόμιμο κάτι τέτοιο? Να εκμεταλεύεται δηλαδή ο άλλος τα μούτρα μου για δικούς του σκοπούς ενώ ταυτόχρονα κάθε περαστικός/χρήστης της Χ ιστοσελίδας βλέπει π.χ. ότι είμαι απόφοιτος σχολής αμπελοφιλοφίας. Άντε πες σε γάμους, βαφτίσια κτλπ ίσως έρχεται ο φωτογράφος σε απευθείας συνενόηση με ζευγάρι/γονείς αλλά με τις ορκομοσίες τί γίνεται? Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως (προσωπικών κοινωνικών εκδηλώσεων), τί γίνεται με καλεσμένους και λοιπούς παρευρισκόμενους? Για να προλάβω μερικούς, το γνωρίζω ότι π.χ. το τμήμα που σπούδασα δεν θεωρείται προσωπικό δεδομένο και ούτε σκοπεύω να κάνω νομική κίνηση σε βάρους οποιοδήποτε. Γνωρίζω επίσης ότι είναι πρακτικά αδύνατο να ζητηθεί η συγκατάθεση του καθένα για κάτι τέτοιο. Απλά το φαινόμενο είναι ευρέως διαδεδομένο και σε συζήτηση που είχα με γνωστούς συμπέρασμα δεν βγήκε.
idomeneas7 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2017 Δεν νομίζω να κάτσει να δει αυτές τις φωτογραφίες κάποιος άσχετος, λογικά τις κοιτάνε όσοι ψάχνουν τα βρουν τον εαυτό τους ή τον συγγενή/φίλο τους και προσπερνάνε τους υπόλοιπους. 'Αρα κανείς δεν θα ασχοληθεί με τη φάτσα σου, εκτός και αν είσαι υπερβολικά ωραίος ή άσχημος. Αν δεν θέλεις να υπάρχεις καν, δεν ποζάρεις στον φωτογράφο.
Moderators Kercyn Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2017 Moderators Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2017 Το dpa.gr που μπήκα να δω είναι κάτω αυτή τη στιγμή, αλλά έχω την εντύπωση ότι σε δημόσιο χώρο δε μπορείς να απαιτείς ιδιωτικότητα.
Alchemist` Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2017 Δεν νομίζω να κάτσει να δει αυτές τις φωτογραφίες κάποιος άσχετος, λογικά τις κοιτάνε όσοι ψάχνουν τα βρουν τον εαυτό τους ή τον συγγενή/φίλο τους και προσπερνάνε τους υπόλοιπους. 'Αρα κανείς δεν θα ασχοληθεί με τη φάτσα σου, εκτός και αν είσαι υπερβολικά ωραίος ή άσχημος. Αν δεν θέλεις να υπάρχεις καν, δεν ποζάρεις στον φωτογράφο. Κοίτα θεωρητικά μιλάμε και σαφώς η λογική αυτό δείχνει. Σε τέτοια θέματα όμως δεν νομίζω ότι εφαρμόζεται κάτι τέτοιο. Στο 99.99% των περιτπώσεων, ναι, δεν θα ασχοληθεί κανείς, μπορείς να αποκλείσεις όμως το ένα άτομο που θα λειτουργήσει κακόβουλα και θα χρησιμοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο μία δημοσιευμένη φωτογραφία? Μην ξεχνάμε επίσης τον φωτογράφο που εκμεταλεύεται το ζήτημα για προσωπικό του όφελος χωρίς την συγκατάθεση όλων των εικονιζόμενων και φυσικά, έχοντας βρεθεί σε αρκετές τέτοιες περιστάσεις, δεν χρειάζεται να ποζάρω για να με βγάλουν φωτογραφία ή συμπεριληφθώ στο βίντεο, είμαι απλά παρών. Εδώ κάποιες φορές μας βγάζανε πρώτα φωτογραφία (π.χ. σε γάμο) και μετά μας την δείχνανε στην φωτογραφική και ρωτούσανε αν την θέλουμε. Το dpa.gr που μπήκα να δω είναι κάτω αυτή τη στιγμή, αλλά έχω την εντύπωση ότι σε δημόσιο χώρο δε μπορείς να απαιτείς ιδιωτικότητα. Λογικό μου ακούγεται αυτό που λες σε περιτπώσεις που απλώς τραβάω ένα γεγονός και ο τάδε συμπεριλαμβάνεται στο πλάνο. Αναλογικά αυτό όμως ισχύει και σε περιπτώσεις που εγώ είμαι το "επίκεντρο" της φωτογραφίας? Δεν καταγράφει ο άλλος ένα συμβάν στο δρόμο και απλά πέρασα από το πλάνο, προσπαθεί να τραβήξει εμένα είτε ως σημαιοφόρο, είτε ως πτυχιούχο, είτε ως γαμπρό ή καλεσμένο σε μία βάφτιση. Υ.Γ. τί είναι το dpa?
Moderators Kercyn Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2017 Moderators Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2017 Λογικό μου ακούγεται αυτό που λες σε περιτπώσεις που απλώς τραβάω ένα γεγονός και ο τάδε συμπεριλαμβάνεται στο πλάνο. Αναλογικά αυτό όμως ισχύει και σε περιπτώσεις που εγώ είμαι το "επίκεντρο" της φωτογραφίας? Δεν καταγράφει ο άλλος ένα συμβάν στο δρόμο και απλά πέρασα από το πλάνο, προσπαθεί να τραβήξει εμένα είτε ως σημαιοφόρο, είτε ως πτυχιούχο, είτε ως γαμπρό ή καλεσμένο σε μία βάφτιση. Υ.Γ. τί είναι το dpa? Το dpa είναι το site της ΑΠΔΠΧ και εκεί βρήκα τα ΦΕΚ σχετικά. Για το "επίκεντρο" που λες δε νομίζω να αλλάζει κάτι.
Alchemist` Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2017 Το dpa είναι το site της ΑΠΔΠΧ και εκεί βρήκα τα ΦΕΚ σχετικά. Για το "επίκεντρο" που λες δε νομίζω να αλλάζει κάτι. Άρα δηλαδή, εντελώς χοντρικά, όταν δεν βρίσκομαι στο σπίτι μου ο καθένας μπορεί να με βγάλει φωτογραφία και να την χρησιμοποιήσει όπως αυτός νομίζει? Δεν μου φαίνεται σωστό και κάτι τέτοιο.
Moderators Kercyn Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2017 Moderators Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2017 Όχι, όταν είσαι σε δημόσιο χώρο. Αν είσαι πχ μέσα σ' ένα μαγαζί (που είναι ιδιωτικός χώρος) δεν είναι το ίδιο. Από την άλλη σκέψου το αλλιώς: αν έπρεπε να σου ζητάει την άδεια κάποιος για να δείξει μια φωτογραφία/βίντεο όπου είσαι κι εσύ μέσα, τότε κάθε φορά που ένα κανάλι θα έδειχνε πλάνα από διαδηλώσεις, πορείες κλπ θα έπρεπε να ζητήσει την άδεια από όσους παρευρίσκονται. Τώρα συγκεκριμένα για το θέμα σου, αν υπάρχει κάποια φωτογραφία ή βίντεο που φαίνεσαι και σε πειράζει, μπορείς να ζητήσεις απ' το φωτογράφο να μη χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη φωτογραφία, ή να σε θολώσει.
idomeneas7 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2017 Αν απλά είσαι στο πλήθος και όχι το επίκεντρο, δεν φαίνεσαι καλά και δεν είσαι αναγνωρίσιμος άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν είσαι γαμπρός, προφανώς εσύ πληρώνεις και τον φωτογράφο οπότε αν δεν ήθελες δεν θα τον φώναζες. Αν είσαι σημειοφόρος ξέρεις πως πολλοί άγνωστοι θα σε φωτογραφίσουν κατα λάθος, είτε επειδή έβγαζαν την παρέλαση είτε επειδή έβγαζαν κάποιον που βημάτιζε κοντά σου. Δες λίγο δικές σου φωτογραφίες από διακοπές, εξόδους κλπ και πόσους άσχετους έχεις φωτογραφίσει κατά λάθος. Επίσης ο φωτογράφος δεν έχει έσοδα απο την εικόνα με τη φάτσα σου που θα βάλει στο site, έσοδα θα έχει μόνο αν εσύ ή κάποιος άλλος την αγοράσει. 'Αρα δεν βγάζει λεφτά εις βάρος σου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα