Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλή τύχη με το Κεφάλαιο, υπάρχει περίπου 7-8 χρόνια στη βιβλιοθήκη μου και έχω κάνει 2-3 προσπάθειες να το διαβάσω.Πάντα μέχρι τη μέση του πρώτου κεφαλαίου έφτανα,μετά το παράταγα,με κούραζε.Είναι δυσνόητο βιβλίο,θέλει επιμονή να το διαβάσεις και φυσικά να το κατανοήσεις.Επίσης είναι 3+1 τόμοι ,καμια 1000αρα σελίδες ο καθένας και πολύ πυκνογραμμένο με μικρή γραμματοσειρά.

Παρηγγειλα την περιληψη του Πωλ Λαφαργκ, καθως τωρα δεν εχω το χρονο για να καθισω να διαβασω ενα τοσο μεγαλο βιβλιο. Ισως αργοτερα, οταν ξεμπερδεψω και με τις Πανελλήνιες. Το εχω ακουσει και εγω οτι ειναι δυσνοητο, αλλα θα ηθελα να μπω στη διαδικασία να το διαβασω.
  • Like 1
  • Απαντ. 118
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Παρηγγειλα την περιληψη του Πωλ Λαφαργκ, καθως τωρα δεν εχω το χρονο για να καθισω να διαβασω ενα τοσο μεγαλο βιβλιο. Ισως αργοτερα, οταν ξεμπερδεψω και με τις Πανελλήνιες. Το εχω ακουσει και εγω οτι ειναι δυσνοητο, αλλα θα ηθελα να μπω στη διαδικασία να το διαβασω.

Πάντως αν δεν έχεις βάσεις πάνω στην οικονομική θεωρία, δεν θα το καταλάβεις. Εδώ δεν μπορούν να το καταλάβουν φοιτητές οικονομικών επιστημών. Έπρεπε κανονικά να ξεκινήσεις να διαβάσεις τι σημαίνουν κάποια πράγματα στην οικονομία ώστε να κατανόησεις τι είπε ο Μαρξ.

Δημοσ.

Για πιο ευκολόπεπτο δοκίμασε το Κεφάλαιο στην μάνγκα εκδοχή του

gallery_2747_429_109212.jpg

hdJUmKv.jpg?1

Το σκεφτηκα και αυτο αλλα τελικα δεν το πηρα.. Λογικα θα ειναι αρκετα ευκολοτερο. Παντως μου κανει εντυπωση το οτι ειναι τοσο δυσκολονοητο έτσι ωστε να βγαλουν και μανγκα εκδοση..
Δημοσ.

Πάντως αν δεν έχεις βάσεις πάνω στην οικονομική θεωρία, δεν θα το καταλάβεις. Εδώ δεν μπορούν να το καταλάβουν φοιτητές οικονομικών επιστημών. Έπρεπε κανονικά να ξεκινήσεις να διαβάσεις τι σημαίνουν κάποια πράγματα στην οικονομία ώστε να κατανόησεις τι είπε ο Μαρξ.

Εχω καποιες βασεις αλλα δεν ξερω εαν είναι αρκετες για να διαβασω ενα τετοιο βιβλιο. Σιγουρα μια προσπάθεια δεν βλαπτει παντως!

Εμμμ γράφτηκε το 1867. Τι περίμενες;

Ναι ειναι και αυτο :P
Δημοσ.

Έκλαψα με το παρακάτω

(προφανώς δεν αναφέρομαι στο ορθογραφικό λάθος)

post-217192-0-88392000-1486538883_thumb.jpg

hint

ο αριστερά είναι πιο πλούσιος

Δημοσ.

Έκλαψα με το παρακάτω

(προφανώς δεν αναφέρομαι στο ορθογραφικό λάθος)

lol.jpg

hint

ο αριστερά είναι πιο πλούσιος

Χαχα ομολογω οτι δεν το προσεξα :P
Δημοσ.

Δεν ανοιξα αυτο το θεμα σκοπευοντας να τρολλαρω ή να αναπτυξω πολιτικη συζητηση, πραγματικα θελω να μαθω τι ειναι ο Μαρξισμος, σαν ιδεολογια.

Δηλαδη δεν ειναι κατι συγκεκριμενο, πχ μια εννοια; Ειναι οτιδηποτε διατυπωσε ο εν λογω επιστημονας στα βιβλια του;

Ο ποιος;;; Ο επιστήμονας;; LOOOOLOLOLOLOL

Ε όχι και επιστήμονας ο Μαρξ. Ένας τεμπελχανάς αμπελοφιλόσοφος ήταν.

Δημοσ.

Δηλαδή όσοι έχουν σπουδάσει νομική και έχουν διδακτορικό στη φιλοσοφία δεν είναι επιστήμονες για εσένα;

Για διευκρίνισε τι εστί επιστήμονας και τι πρέπει να κάνουν οι πτυχιούχοι νομικής και οι κάτοχοι διδακτορικών στη φιλοσοφία για να μην θεωρούνται τεμπελχανάδες αμπελοφιλόσοφοι...να μάθουμε κι εμείς.

• Like 4
Δημοσ.

Ο μαρξ εκανε δοκτορα το 1943!! Μερικες φορες καλυτερα να μασας, παρα να μιλας..
  • Like 1
Δημοσ.

Ο Μαρξ θεωρεί ότι η κοινωνία χωρίζεται σε δύο τάξεις, τους καπιταλιστές και τους προλετάριους. Οι καπιταλιστές κατέχουν τα μέσα παραγωγής (π.χ. εργοστάσια) και εκμεταλλεύονται τους προλετάριους, καρπώνοντας την υπεραξία τους. Για παράδειγμα, ένα στυλό μπορεί να φτιαχτεί σε ένα εργοστάσιο από ένα εργάτη με 1 ευρώ κόστος. Ο καπιταλιστής, για να βγάλει κέρδος, πρέπει αναγκαστικά να το πουλήσει πάνω από ένα ευρώ, ας πούμε το πουλάει δύο ευρώ. Αυτό το ένα ευρώ διαφορά δεν το παίρνει ο προλετάριος, που τόσο κόστισε η εργασία του, αλλά ο καπιταλιστής.

Οι προλετάριοι κάποια στιγμή θα κάνουν επανάσταση, θα ανατρέψουν τον καπιταλισμό και θα εγκαθιδρύσουν την δικτατορία του προλεταριάτου, που θα είναι ένα διάστημα στο οποίο το προλετάριο θα κρατήσει την εξουσία από τους καπιταλιστές που θα προσπαθήσουν να πάρουν πίσω την εξουσία. Μετά, αυτό το προλεταριακό κράτος θα πέσει και την θέση του θα πάρει μια αταξική και αναρχική εξουσία, όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι δημόσια. Αυτό θα είναι ο κομμουνισμός.

Όσον αφορά την φιλοσοφία των τάξεων, ο Μαρξ θεωρούσε ότι ο κόσμος πάντα διαιρούνταν σε δύο τάξεις, άλλες κάθε εποχή, και με την πάλη των τάξεων πηγαίναμε σε ένα νέο σύστημα. Όταν ο καπιταλισμός πέσει και έρθει ο κομμουνισμός, δεν θα υπάρξει άλλη αλλαγή συστήματος.

Και κάτι τελευταίο για τον κομμουνισμό, γιατί βλέπω και το μπερδεύουν συχνά. Ο κομμουνισμός του Μαρξ δεν ήταν αυτό που έγινε στην ΕΣΣΔ ή που βλέπεις στην Βόρεια Κορέα. Εκεί είχαν/έχουν ορθόδοξο κομμουνισμό, δηλαδή φασισμό βαμμένο κόκκινο. Άλλο πράγμα.

• Like 3
Δημοσ.

Oπως αναφερεται στη Βικιπαιδεια: ".Marx decided, instead, to submit his thesis to the more liberal University of Jena, whose faculty awarded him his PhD in April 1841."

Εαν ξερεις καποια παραπανω πληροφορια που αναιρει το παραπανο quote μοιρασου την μαζι μας. Επισης, πιστευω οτι μονο και μονο που καποιος προβληματιστηκε λιγο παραπανω απο καποιους αλλους και εγραψε καποια βιβλια που μερικοι τα δεχονται και μερικοι αλλοι οχι, αξιζει τον σεβασμο μας. Πιστευω πως εφοσον δεν εχω προσφερει κατι παραπανω στην ανθρωποτητα απο εκεινον δεν ειμαι αξιος να του ασκησω κριτικη για τη σταση ζωης του. Καποιος ακαδημαικος θα μπορουσε καλλιστα να του ασκησει κριτικη, αλλα βασει το επιστημονικο του εργο και οχι τον τροπο ζωης του. Εγω προσωπικα δεν ειμαι ακαδημαικος, οποτε δεν μπορω να κριτικαρω τον Μαρξ και τον καθε Μαρξ φυσικα. Συνεπως, ειτε σεβεσαι ειτε δε σεβεσαι το επιστημονικο του εργο και τις θεωριες του, πιστευω οτι ειναι λιγο ακραιο να τον κρινεις με βαση το πως νομιζεις εσυ οτι εζησε τη ζωη του. Και παλι, δικη σου η αποψη, αλλα προσωπικα δεν συμφωνω.

Ο Μαρξ θεωρεί ότι η κοινωνία χωρίζεται σε δύο τάξεις, τους καπιταλιστές και τους προλετάριους. Οι καπιταλιστές κατέχουν τα μέσα παραγωγής (π.χ. εργοστάσια) και εκμεταλλεύονται τους προλετάριους, καρπώνοντας την υπεραξία τους. Για παράδειγμα, ένα στυλό μπορεί να φτιαχτεί σε ένα εργοστάσιο από ένα εργάτη με 1 ευρώ κόστος. Ο καπιταλιστής, για να βγάλει κέρδος, πρέπει αναγκαστικά να το πουλήσει πάνω από ένα ευρώ, ας πούμε το πουλάει δύο ευρώ. Αυτό το ένα ευρώ διαφορά δεν το παίρνει ο προλετάριος, που τόσο κόστισε η εργασία του, αλλά ο καπιταλιστής.

Οι προλετάριοι κάποια στιγμή θα κάνουν επανάσταση, θα ανατρέψουν τον καπιταλισμό και θα εγκαθιδρύσουν την δικτατορία του προλεταριάτου, που θα είναι ένα διάστημα στο οποίο το προλετάριο θα κρατήσει την εξουσία από τους καπιταλιστές που θα προσπαθήσουν να πάρουν πίσω την εξουσία. Μετά, αυτό το προλεταριακό κράτος θα πέσει και την θέση του θα πάρει μια αταξική και αναρχική εξουσία, όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι δημόσια. Αυτό θα είναι ο κομμουνισμός.

Όσον αφορά την φιλοσοφία των τάξεων, ο Μαρξ θεωρούσε ότι ο κόσμος πάντα διαιρούνταν σε δύο τάξεις, άλλες κάθε εποχή, και με την πάλη των τάξεων πηγαίναμε σε ένα νέο σύστημα. Όταν ο καπιταλισμός πέσει και έρθει ο κομμουνισμός, δεν θα υπάρξει άλλη αλλαγή συστήματος.

Και κάτι τελευταίο για τον κομμουνισμό, γιατί βλέπω και το μπερδεύουν συχνά. Ο κομμουνισμός του Μαρξ δεν ήταν αυτό που έγινε στην ΕΣΣΔ ή που βλέπεις στην Βόρεια Κορέα. Εκεί είχαν/έχουν ορθόδοξο κομμουνισμό, δηλαδή φασισμό βαμμένο κόκκινο. Άλλο πράγμα.

Καλησπερα! Δηλαδη ο Μαρξ εξεφρασε οτι σιγουρα η δικτακτορια του προλεταριατου θα φερει την αναρχια; Επισης, δεν πιστευε οτι υπαρχει μεσαια ταξη; Αν οντως δεν το πιστευε, ηταν λογω των συνθηκων εκεινης της εποχης, δηλαδη μετα τη βιομηχανικη επανασταση, οπου ο πλουτος ειχε συσσωρευτει σε λιγα χερια και η διακριση των ταξεων (εργατικη ταξη-πλουσιοι) ηταν ολοφανερη;

Δημοσ.

Καλησπερα! Δηλαδη ο Μαρξ εξεφρασε οτι σιγουρα η δικτακτορια του προλεταριατου θα φερει την αναρχια; Επισης, δεν πιστευε οτι υπαρχει μεσαια ταξη; Αν οντως δεν το πιστευε, ηταν λογω των συνθηκων εκεινης της εποχης, δηλαδη μετα τη βιομηχανικη επανασταση, οπου ο πλουτος ειχε συσσωρευτει σε λιγα χερια και η διακριση των ταξεων (εργατικη ταξη-πλουσιοι) ηταν ολοφανερη;

Ναι, η δικτατορία του προλεταριάτου θα φέρει ένα αναρχικό καθεστώς.

Κοίτα, ο Μαρξ θεωρούσε ότι υπήρχαν η τάξη των τεχνιτών και μια άλλη τάξη που δεν θυμάμαι το όνομα, αλλά αυτές οι τάξεις θα έπρεπε την κρίσιμη στιγμή, που ήταν η στιγμή της επανάστασης, να πάρουν μια θέση. Είτε δηλαδή να πάρουν το μέρος των καπιταλιστών είτε των κομμουνιστών. Βασικά, όμως, σε δύο τάξεις χωρίζεται η κοινωνία.

• Like 1
Δημοσ.

Ο μοναδικός τρόπος εφαρμογής του κομουνισμού είναι με την βία. Γι' αυτό και λέγεται δικτατορία του προλεταριάτου.

Ούτε είναι δυνατόν να μιλάμε για αταξική κοινωνία. Ερχεται σε πλήρη αντίφαση με την ανθρώπινη φύση.

Οπως είναι αντίθετο με την ανθρώπινη φύση να δέχεται αυτός που έχει ταλέντο, να είναι στην ίδια μοίρα με τον τεμπέλη. Οπως επίσης είναι δύσκολο να δώσεις κίνητρο στον ικανό για να βελτιωθεί μέσω του καθεστώτος αυτού.

Πάντα κάποιος ηγέτης θα υπαρχει που θα κινεί τα νήματα. Αντί για τον καπιταλιστή, στο ανατολικό μπλόκ είχαν την νομεκλατούρα και τους αξιωματούχους που είχαν περισσότερα προνόμια από τον λαό.

Μετά από κάθε επανάσταση, πάντα εγκαθιδρύεται ένα νέο καθεστώς, μια νέα άρχουσα τάξη που υποσκελίζει την προηγούμενη άρχουσα τάξη.

Μπορεί να είχε κάποια θετικά στοιχεία ο μαρξισμός, αλλά ως θεωρία δεν μπορεί να εφαρμοστεί πουθενά.

Η βασική ιδέα ειναι ότι αφού γίνει η ταξική παλη, μετά θα υπερισχύσει ο κομουνισμός για πάντα... περισσότερο σαν ταινία με "happy end" μου ακούγεται αυτό ή σαν κεφάλαιο απο θρησκευτικό βιβλίο.

Τουλάχιστον ο καπιταλισμός παρόλα τα σφάλματά του, μπορεί να εφαρμοστεί -έστω και εν μέρει- γιατί έχει ρεαλιστικές βάσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται ένα καθεστώς, δείχνει και τις αδυναμίες του. Δεν είναι τυχαίο να απέτυχε παντού ο κομουνισμός. Δεν είναι μόνο η ΕΣΣΔ, είναι και η Β.Κορεά, το ανατολικό μπλοκ, ο Πολ Ποτ στην Καμπότζη και δεκάδες άλλες χώρες.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...