FTheo18 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Μια απορία, για όποιον γνωρίζει, που μου δημιουργήθηκε όσον αφορά τη ζυγαριά.. Λοιπόν... όπως γνωρίζουμε απ' τη φυσική, η μάζα ενός ατόμου είναι σταθερή για δεδομένη στιγμή σε κάθε σημείο του διαστήματος, όμως το βάρος του αλλάζει και είναι συνάρτηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας g (B=mg). Στο σπίτι μας αν ζυγιστούμε με τη ζυγαριά που έχουμε θα δούμε πόσα κιλά είμαστε. Δε ξέρω πως λειτουργεί ακριβώς η ζυγαριά, όμως με μια γρήγορη σκέψη θα έλεγα ότι στην ουσία λειτουργεί κάπως σαν δυναμόμετρο και αφού βρει τη δύναμη θα τη διαιρέσει με το g (που είναι 9,807m/s2), δίνοντάς μας με αυτό το τρόπο τη μάζα μας (m=B/g). Αν αυτό είναι σωστό, τότε αν τη μεταφέρουμε αυτή τη συγκεκριμένη ζυγαριά π.χ. στη Σελήνη, όπου το g είναι 1,622m/s2, τότε αυτή έχει την ικανότητα να προσαρμοστεί στο καινούργιο αυτό g ώστε να αλλάξει μεν η τιμή του βάρους, αλλά η μάζα που μας δείχνει να είναι η ίδια;;; Ή, κάθε ζυγαριά, όπως κατασκευάζεται απ' τη "μαμά" της έχει συγκεκριμένο g (στην περίπτωση του πλανήτη μας 9,807m/s2) και άρα στη Σελήνη "δε θα λειτουργεί σωστά";;; Ή το έχω σκεφτεί τελείως λάθος; Καμιά ιδέα??
bilya Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Μια απορία, για όποιον γνωρίζει, που μου δημιουργήθηκε όσον αφορά τη ζυγαριά.. Λοιπόν... όπως γνωρίζουμε απ' τη φυσική, η μάζα ενός ατόμου είναι σταθερή για δεδομένη στιγμή σε κάθε σημείο του διαστήματος, όμως το βάρος του αλλάζει και είναι συνάρτηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας g (B=mg). Στο σπίτι μας αν ζυγιστούμε με τη ζυγαριά που έχουμε θα δούμε πόσα κιλά είμαστε. Δε ξέρω πως λειτουργεί ακριβώς η ζυγαριά, όμως με μια γρήγορη σκέψη θα έλεγα ότι στην ουσία λειτουργεί κάπως σαν δυναμόμετρο και αφού βρει τη δύναμη θα τη διαιρέσει με το g (που είναι 9,807m/s2), δίνοντάς μας με αυτό το τρόπο τη μάζα μας (m=B/g). Αν αυτό είναι σωστό, τότε αν τη μεταφέρουμε αυτή τη συγκεκριμένη ζυγαριά π.χ. στη Σελήνη, όπου το g είναι 1,622m/s2, τότε αυτή έχει την ικανότητα να προσαρμοστεί στο καινούργιο αυτό g ώστε να αλλάξει μεν η τιμή του βάρους, αλλά η μάζα που μας δείχνει να είναι η ίδια;;; Ή, κάθε ζυγαριά, όπως κατασκευάζεται απ' τη "μαμά" της έχει συγκεκριμένο g (στην περίπτωση του πλανήτη μας 9,807m/s2) και άρα στη Σελήνη "δε θα λειτουργεί σωστά";;; Ή το έχω σκεφτεί τελείως λάθος; Καμιά ιδέα?? Ο λόγος m=b/g παραμένει σταθερός αρα εφόσον αλλάζει το g αλλαζει ανάλογα κ το b. 1
funbreaker Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Η ζυγαριά δεν κάνει υπολογισμούς υποθέτω. Είναι βαθμονομημένη με βάση την δύναμη που θα δεχτεί να δείξει ένα νούμερο. Στην σελήνη θα δεχτεί μικρότερη δύναμη άρα θα δείξει μικρότερο νούμερο, ανάλογο του μικρότερου g. Αναρωτιέμαι γιατί κάνεις τα πράματα περίπλοκα. 2
FTheo18 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Άρα funbreaker πιστεύεις ότι θα δείξει λάθος τα κιλά μας, αφου δε θα "προσαρμοστεί" στο καινουργιο g.... Χαχαχαχα.... απλά μου δημιουργήθηκε η απορία!!
bilya Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Άρα funbreaker πιστεύεις ότι θα δείξει λάθος τα κιλά μας, αφου δε θα "προσαρμοστεί" στο καινουργιο g.... Χαχαχαχα.... απλά μου δημιουργήθηκε η απορία!! κανονικα οι ζυγαριές θελουν ρύθμιση για τον τοπο που βρίσκονται ακομα κ στην γη υπαρχει διαφορά στο g. Τα κιλα μας θα ναι ετσι κ αλλιώς διαφορετικά στο εξήγησα παραπανω.
FTheo18 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Ναι σίγουρα το g δεν είναι ίδιο σε κάθε μέρος της γής bilya. Αν όντως διαφέρει η ένδειξη των κιλών στη ζυγαριά σε διαφορετικά μέρη της γης αυτό θα σημαίνει ότι η ζυγαριά δε προσαρμοζεται στο εκάστοτε g. Άρα δε θα λειτουργεί και σωστά στη Σελήνη. Άρα θέλουν ρύθμιση.. αλλά αυτό με πόση σιγουριά το λες, το γνωρίζεις από κάπου ή το υποθέτεις;
enakaiena1821 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Η ζυγαριά στα σπίτια μας ή του μανάβη έχει απλά ένα ελατήριο είναι τέτοιων διαστάσεων και σπειρωμάτων που αν βάλεις 1 κιλό πάνω της θα συμπιεστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να κάνει ενα δείκτη να σηκωθεί (με την βοήθεια ενός γραναζιού πίσω απο τον δείκτη) στο 1 είναι βαθμονομημένη όπως είπε ο funbreaker και αναλογικά όσο περισσότερο ζουλιέται τόσο περισσότερο συσπειρώνεται (ή εκτονώνεται αν ειναι αυτή του μανάβη) και γυρνάει το γρανάζι πιο πέρα σε μεγαλύτερα κιλά.Άρα ναι θα λέει λάθος τα κιλά σου αν την πας σε άλλο πλανήτη. Πάντα όμως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αποτέλεσμα της και να το πολλαπλασιάσεις με την διαφορά της βαρύτητας εκει και να βρεις τα κιλά σου.Στο διάστημα πχ διαστημικά κέντρα (που βρίσκονται στο βαρυτικό πεδίο της γης) μετράμε το βάρος των αστροναυτών με άλλου είδους ζυγαριά.Αυτή λειτουργεί με τις αρχές της απλής αρμονικής ταλάντωσης ειναι ενα ελατήριο δηλαδή που πηγαίνει πέρα δώθε όταν ειναι ελεύθερο και έχουν μετρήσει πόσο πέρα δώθε πηγαίνει αυτό ειναι τα 0 κιλά λοιπόν όταν κάτσει κάποιος πάνω του όμως θα πηγαίνει πέρα δώθε πιο αργά και δεν θα σηκώνεται όσο πριν κτλ μετριούνται αυτές οι διαφορές και βγαίνουν τα κιλά για περισσότερα πάνω στο θέμα δες κάποιο πρόβλημα με ελατήρια και βαρίδια στο βιβλίο φυσικής της Γ λυκείου.
dollyyy19 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 δεν μετραει "λαθος"η ζυγαρια.στην σεληνη,εισαι ελαφρυτερος,και αυτο θα δειξει η ζυγαρια.γιατι ειναι λαθος? 1
funbreaker Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Η ζυγαριά μετράει βάρος και όχι μάζα. Ισχύει m=B/g Θεωρητικά ο λόγος αυτός πρέπει να είναι σταθερός όπου κι αν βάλεις την ζυγαριά στο σύμπαν. Ο ts υποθέτω πως εννοεί πως τεχνικά η ζυγαριά είναι κατασκευασμένη και βαθμονομημένη για την γη και αν την πας αλλού τα ελατήρια της δεν θα έχουν την ίδια απόκριση και ο λόγος αυτός δεν θα μείνει απόλυτα σταθερός. Ναι αν πας να ζυγιστείς στον Δία μπορεί και να σπάσει, και αν πας να ζυγιστείς σε αστεροειδή μπορεί να δείξει 0 ενώ δεν είναι 0. Αλλά γενικά μου φαίνεται άνευ σημασίας προβλημαρισμός, που αφορά κατασκευαστές ζυγαριών και όχι την φυσικη, αν τον κατάλαβα σωστα.
cthulhucarbide Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Οι ζυγαριές απλά ελατήρια έχουν και έχουν κάνει βαθμονόμηση οι κατασκευαστές ώστε άμα βάλεις πχ ένα κιλό πάνω η ετικέτα να βρίσκεται σε μια τέτοια θέση ώστε να δείξει τον αριθμό 1. Αυτό που είπε και ο φίλος πιο πάνω δλδ. Σε άλλα σημεία της γης επειδή αλλάζει το g τότε θα διαφέρουν και τα κιλά αλλά αυτή η διαφορά είναι μάλλον αμελητέα. Στο φεγγάρι ή κάπου άλλου η ζυγαριά θα έδειχνε μια λάθος τιμή διότι ουσιαστικά με το ελατήριο μετράει το βάρος. Απλά όταν μιλάμε για την γη, βάρος και μάζα πάνε μαζί διότι το g δεν αλλάζει και πολύ
funbreaker Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Οι ζυγαριές απλά ελατήρια έχουν και έχουν κάνει βαθμονόμηση οι κατασκευαστές ώστε άμα βάλεις πχ ένα κιλό πάνω η ετικέτα να βρίσκεται σε μια τέτοια θέση ώστε να δείξει τον αριθμό 1. Αυτό που είπε και ο φίλος πιο πάνω δλδ. Σε άλλα σημεία της γης επειδή αλλάζει το g τότε θα διαφέρουν και τα κιλά αλλά αυτή η διαφορά είναι μάλλον αμελητέα. Στο φεγγάρι ή κάπου άλλου η ζυγαριά θα έδειχνε μια λάθος τιμή διότι ουσιαστικά με το ελατήριο μετράει το βάρος. Απλά όταν μιλάμε για την γη, βάρος και μάζα πάνε μαζί διότι το g δεν αλλάζει και πολύ Οπότε επειδή τα ελατήρια υπακούν στον νόμο του hook στην ελαστική τους περιοχή, που είναι γραμμικός, δεν θα έχουμε διαφορά σε άλλο σημείο στο σύμπαν. Η βαθμονόμηση με άλλα λόγια δεν θα επηρεαστεί εκτός κι αν την πας στον Δια και περάσει στην πλαστική περιοχή και αλλοιωθεί αλλά αυτό θα συνέβαινε και με χοντρό στην γη. Βέβαια τώρα που το ξανασκέφτομαι, το ελατήριο έχει κι αυτό βάρος που θα επηρρεάζει την μετακίνηση του ως επιπλέον δύναμη αλλά θα είναι αμελητέα η διαφορά και μη αισθητή.
FTheo18 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου enakaiena1821. Δε μπορείς να είσαι ελαφρύτερος στη Σελήνη dollyyy19.. Με την έννοια ελαφρύτερος εννοείς κάτι με λιγότερα κιλά, όμως τα κιλά μας είναι σταθερά για μια δεδομένη χρονική στιγμή οπουδήποτε και αν είσαι. Αυτό που αλλάζει είναι το βάρος λόγω του g, οπότε αφού το g είναι μικρότερο στη Σελήνη, η δύναμη με την οποία η Σελήνη μας τραβά προς τα κάτω είναι λιγότερη απ' ότι στη Γη. Όμως η μάζα είναι ίδια.
cthulhucarbide Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Οπότε επειδή τα ελατήρια υπακούν στον νόμο του hook στην ελαστική τους περιοχή, που είναι γραμμικός, δεν θα έχουμε διαφορά σε άλλο σημείο στο σύμπαν. Η βαθμονόμηση με άλλα λόγια δεν θα επηρεαστεί εκτός κι αν την πας στον Δια και περάσει στην πλαστική περιοχή και αλλοιωθεί αλλά αυτό θα συνέβαινε και με χοντρό στην γη. Όταν λες δεν θα επηρρεαστεί η βαθμονόμηση εννοείς ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει η απόσταση ανάμεσα πχ στο 1 και στο 2 κιλά? Λογικά ναι, αυτό θα μείνει ίδιο γιατί και το βάρος είναι απλά ανάλογο του g στον νόμο της βαρύτητας
volos27 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 γενικοτητες μπορει καποιος να μου πει ποσο θα δειξει η ζυγαρια στον δια?ειμαι 85 κιλα
FilipposMD Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2017 γενικοτητες μπορει καποιος να μου πει ποσο θα δειξει η ζυγαρια στον δια?ειμαι 85 κιλα Εδώ είσαι: https://www.exploratorium.edu/ronh/weight/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα