Haldol Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Σε μία κρίση κακογουστιάς σε συνδυασμό με πυρομανία σκέφτηκα να κατασκευάσω μία φορητή ψησταριά από... ξύλο και πυρότουβλο. Διότι τι καλύτερο απ' το να λαμπαδιάσει η ίδια η ψησταριά τη στιγμή που η σπαλομπριζόλα περνάει απ'το στάδιο του rare, και ενώ σου τρέχουν τα σάλια, αντί για μαχαιροπήρουνα να τρέξεις να φέρεις 6-κιλο πυροσβεστήρα; Οκ σταματάω. Αλλά θέλω όντως να κάνω φορητό ξύλινο + τούβλινο BBQ. Η ιδέα προήλθε από το KLASEN (μα κλάσεν; ) του ΙΚΕΑ. Ξύλινο πλαίσιο το οποίο θα "χουφτώνει" μία γαβάθα χτισμένη με πυρότουβλο. Το πλαίσιο θα φιλοξενεί ντουλάπι για κάρβουνο και λοιπά είδη, ροδάκια, και πιθανώς πτυσσόμενο ραφάκι στη μία μεριά για ακουμπηστήρι την ώρα του BBQing. Το πλαίσιο, πιθανώς να το πάρω από το ΙΚΕΑ έτοιμο, μιας και έχει κατά 90% αυτό που θέλω και μπορώ αρκετά εύκολα να το τροποποιήσω. Μπορώ φυσικά να το φτιάξω from scratch, έχω τις απαραίτητες ξυλουργικές γνώσεις και εργαλεία, αλλά δε βλέπω το λόγο μιας και ήδη υπάρχει αυτό που θέλω. Πιστεύω με τις απαραίτητες ενισχύσεις (για το βάρος απ'τα πυρότουβλα) να με βγάλει ασπρο-πρόσωπο. Γιατί άνοιξα το θέμα όμως; Φοβάμαι σαν υλικό το ξύλο #1. "Αρπάζει" στους 150-300 βαθμούς, ενώ η θερμοκρασία του κάρβουνου που καίγεται είναι αρκετά μεγαλύτερη. Εντάξει, το πυρότουβλο μονώνει, η θερμοκρασία του πλαισίου θα είναι σίγουρα χαμηλότερη από αυτή της εστίας. Πόσο όμως; Υπάρχει κίνδυνος να χρειαστώ όντως πυροσβεστήρα; Φοβάμαι σαν υλικό το ξύλο #2. Οκ, δεν άρπαξε φωτιά, τη φάγαμε τη μοσχαρίσια. Και ψήσαμε και 2-3 χοιρινές την επαύριο. Ρίξαμε και 2 λουκάνικα, ένα χαλούμι και κάτι λαχανικά δύο ημέρες μετά. Πως θα ανταποκριθεί στο χρόνο το ξύλινο πλαίσιο; Μήπως μετά από 10-15 ψησίματα φύγει η χαρά και αρχίσει το ξύλο "να τα τινάζει"; Μία ανακατασκευή σίγουρα δε θα είναι εύκολη υπόθεση, κυρίως εάν πρέπει να γίνει τόσο σύντομα. Μήπως εν τέλει δεν είναι γενικά καλή ιδέα το τούβλο, και είναι υπερβολικά βαρύ για να συγκρατηθεί από ξύλινο πλαίσιο; Μήπως αυτός είναι 0 λόγος που δεν υπάρχουν φορητές τούβλινες ψησταριές; Μήπως είναι τόσο βαρύ που σε ενδεχόμενη μετακόμιση αναγκαστεί να μείνει πίσω, οπότε η λέξη "φορητό" είναι μόνο στα χαρτιά; Δεν έχω μπει ακόμα στη διαδικασία να φτιάξω σχέδιο, να βγάλω διαστάσεις, να δω κόστος υλικών, κλπ, μιας και έχω αυτές τις φοβίες. Οπότε έαν έχετε κάποια ιδέα (π.χ. γνωρίζετε τη συμπεριφορά αυτών των υλικών) ή ακόμα καλύτερα εμπειρία (το τολμήσατε εσείς, ή έχετε δει κάτι τέτοιο) θα με βοηθήσετε ιδιαίτερα.
agamoi-thytai Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Πάρε μια Weber και μην ψάχνεις περισσότερο. Τη master touch την είχε βγάλει 278€ από 360+ Ο κωτσό και δεν την πρόλαβα. 1
dollyyy19 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 πυροτουβλα και φορητοτητα;απο την μια πλευρα του μπαλκονιου,στην αλλη;τα ανεκδοτα ειναι σε αλλο νημα. Η υλοποιηση στις φωτο που παρεθεσες,δειχνει σωστη,δεν θα επιρεαστει το ξυλο συντομα,απο την υψηλη θερμοκρασια.
bluesattack Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Δεν εχει νοημα αυτο που θες να κανεις .Η θα ειναι χτιστο η θα ειμαι ειναι με λαμαρινα (φορητο).Ενταξει αν επιμενεις , αν σου αρεσει δηλαδη τοσο το τουβλο σαν υλικο , μπορεις να κανεις μια σιδεροκατασκευη με πατο που θα βασταει τα τουβλα .Οταν λεμε βαρβατη εννουμε βαρβατη...οχι να σου πεσει ολη η ..οικοδομη και τα καρβουνα.. στα ποδια η να παρεις καμμια φωτια.Θα ειναι αστειο βεβαια σαν κατασκευη αλλα περι ορεξεως..
Chape Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Αν και τελείως διαφορετική ιδέα μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιες ιδέες από αυτούς (σχετικά με την μόνωση και άλλα) για να μην το κάνεις τόσο βαρύ όπως με πυροτουβλα Btw τα παλικάρια είναι από Κύπρο και έχουν φτιάξει κάποια φοβερά πράγματα 3
agamoi-thytai Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Με το BBQ Table, τρώει η τσίκνα όλους και όχι μόνο τον ψήστη.
Chape Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Με το BBQ Table, τρώει η τσίκνα όλους και όχι μόνο τον ψήστη. Ακριβώς! Έτσι είναι το δίκαιο! Πλάκα κάνω. Το έβαλα απλά για να πάρει ιδέες σχετικά με την μόνωση πως μπορεί να μην χρησιμοποιήσει πυροτουβλα
Super Moderators Thresh Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Super Moderators Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Με το BBQ Table, τρώει η τσίκνα όλους και όχι μόνο τον ψήστη. Ναι αλλά υπάρχει η δυνατότητα να γλυτώσεις τον γιωτά well done only ψήστη...
Haldol Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Μέλος Δημοσ. 25 Μαρτίου 2017 Ναι αλλά υπάρχει η δυνατότητα να γλυτώσεις τον γιωτά well done only ψήστη... Γνωστός και ως "καρβουνιάρης". Το well-done παλεύεται, αν κι έχει ήδη πετσώσει πολύ. Το ερώτημα είναι τι κάνεις με αυτόν που αργοβασανίζει τη μπριζόλα κάνα μισάωρο στη φωτιά, μέχρι να βγει ένα μαυριδερό αντικείμενο ακατάλληλο προς κατανάλωση. Πάρε μια Weber και μην ψάχνεις περισσότερο. Τη master touch την είχε βγάλει 278€ από 360+ Ο κωτσό και δεν την πρόλαβα. Καλές & χρυσές (με πολλές έννοιες) οι Weber, αλλά είναι περισσότερο στυλιστικός ο λόγος που θέλω ξύλο + τούβλο. Μου έχει κολλήσει ας πούμε. πυροτουβλα και φορητοτητα;απο την μια πλευρα του μπαλκονιου,στην αλλη;τα ανεκδοτα ειναι σε αλλο νημα. Η υλοποιηση στις φωτο που παρεθεσες,δειχνει σωστη,δεν θα επιρεαστει το ξυλο συντομα,απο την υψηλη θερμοκρασια. Ναι, από τη μία μεριά του μπαλκονιού στην άλλη. Αυτό εννοώ με τη λέξη "φορητή". Να μπορώ να την τσουλήσω για να καθαρίσω, να τακτοποιήσω, ή όταν θελήσω να αλλάξω σπίτι, να μπορώ να την πάρω μαζί μου. Δε θέλω να την πηγαινοφέρνω κάθε σ/κ σε φιλαράκια ή στην εξοχή, όπως θα μπορούσε να γίνει με μία πραγματικά φορητή. Εάν βγει στα 50-60 κιλά η κατασκευή είμαι υπερ-ικανοποιημένος. Υπόψιν ότι η εστία θα "πατάει" απλά πάνω στον ξύλινο σκελετό, οπότε θα μπορούν να μεταφερθούν ξεχωριστά εστία + σκελετός, αν υπάρξει ανάγκη να βγει απ' το σπίτι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα