Προς το περιεχόμενο

7 τρόποι που ένας αστεροειδής θα μπορούσε να αφανίσει τη ζωή στη Γη


deligkos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η πρόσκρουση ενός αστεροειδούς θεωρείται η πιο πιθανή αιτία για την εξάλειψη των δεινοσαύρων στη Γη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, την ίδια μοίρα θα μπορούσε να έχει και το ανθρώπινο είδος, αν ένας αρκετά μεγάλος διαστημικός βράχος “συναντιόταν” με την τροχιά του πλανήτη μας.

 

Για να μελετήσουν ένα τέτοιο σενάριο, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Southampton ανέλυσαν σε προσομοίωση τις συνέπειες που θα είχε η πρόσκρουση ενός αστεροειδούς, λαμβάνοντας υπόψη 50.000 διαφορετικές διαστάσεις του. Έτσι, προσδιόρισαν τους επτά τρόπους με τους οποίους θα ήταν πιθανό σε μία τέτοια περίπτωση να εκλείψει το είδος μας.

 

Με τη μελέτη τους, βρήκαν πως η πιο καταστροφική εκδοχή θα ήταν η πτώση του βράχου στην ξηρά ή η έκρηξή του στον αέρα, παρά η “βουτιά” στον ωκεανό και το τσουνάμι που θ δημιουργούνταν με αυτό τον τρόπο. Επίσης, όπως ήταν φυσικό, βρήκαν πως όσο μεγαλύτερες θα ήταν οι διαστάσεις του σώματος, τόσο μεγαλύτερες θα ήταν και οι συνέπειες.

 

1. Θυελλώδεις άνεμοι

 

Οι ισχυροί άνεμοι που θα προκαλούνταν αποτελούν “την πιο κρίσιμη απόρροια της πρόσκρουσης”. Η ταχύτητά τους θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να διαμελίσουν τους ανθρώπους που θα βρεθούν στην εμβέλειά τους και να προκαλέσουν τη μαζική κατάρρευση κτιρίων. Για να συμβεί αυτό, μάλιστα, ο αστεροειδής δεν θα χρειαζόταν να έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 18 μέτρα.

 

2. Υπερπίεση

 

Ο επιστημονικός όρος για το ωστικό κύμα που θα δημιουργηθεί, είτε ο βράχος εκραγεί στον αέρα, είτε πέσει στην ξηρά ή τη θάλασσα. Το ωστικό κύμα θα μπορούσε να καταστρέψει τα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου σώματος και βέβαια να προκαλέσει φθορές σε κτίρια και παράθυρα, με τα θραύσματα να τραυματίζουν στη συνέχεια όποιον βρεθεί στην πορεία τους.

 

3. Θερμική ακτινοβολία

 

Αν ένας αστεροειδής προσέκρουε στη Γη, τότε θα δημιουργούσε μία τεράστια “μπάλα φωτιάς”, που θα προκαλούσαν τον θάνατο όσων δεν είχαν προλάβει να προφυλαχθούν. Στην περίπτωση που το σημείο πρόσκρουσης βρισκόταν σε μία πόλη, ή αν η έκρηξη γινόταν πάνω από ένα αστικό κέντρο, τότε το πιο πιθανό θα ήταν να προκληθούν πυρκαγιές σε πολλά κτίρια.

 

Στην περίπτωση των μεγαλύτερων αστεροειδών, η “μπάλα φωτιάς” μπορεί να έχει διάμετρο αρκετών χιλιομέτρων. Επομένως, παρόλο που στην περίπτωση των μικρότερων βράχων μπορεί να επιβιώσουν όσοι προλάβουν να βρουν καταφύγιο σε κάποιο υπόγειο, η απειλή από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό, που το απαραίτητο μέτρο προστασίας θα ήταν η εκκένωση της πόλης, πριν από την πρόσκρουση.

 

4 Δημιουργία κρατήρα

 

Με την πρόσκρουση, ο “βράχος” θα δημιουργούσε έναν τεράστιο κρατήρα, που θα ήταν καταστροφικός για όσους βρίσκονταν στην ακτίνα του. Έξω από την περιοχή δημιουργίας του κρατήρα, πάντως, ο κίνδυνος θα ήταν σχετικά μικρός.

 

5. Εκτίναξη θραυσμάτων

 

Κατά τη δημιουργία του κρατήρα, βράχοι και πετρώματα από το σημείο θα εκτινάσσονταν με ταχύτητα ψηλά στον αέρα. Κάποια από αυτά τα θραύσματα πιθανότατα θα πυρακτώνονταν, προκαλώντας ακόμη περισσότερες πυρκαγιές με την πτώση τους. Άλλα κομμάτια, πιο βαριά, θα τραυμάτιζαν όσους βρίσκονταν στην πορεία τους.
Γενικά, πάντως, τα θραύσματα θεωρούνται μικρότερη απειλή, καθώς οι άνθρωποι θα είχαν ήδη πεθάνει από τις υπόλοιπες επιπτώσεις της πρόσκρουσης. Στην περίπτωση όμως ενός μεγάλου αστεροειδούς, τα βράχια και η σκόνη που θα εκτινασσόταν θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα παχύ νέφος, το οποίο θα μπλόκαρε την ηλιακή ακτινοβολία.

 

Αν αυτό το υλικό παρέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ατμόσφαιρα, τότε θα νέκρωνε η χλωρίδα, με συνέπεια να μην μπορούν να βρουν τροφή τα ζωικά είδη του πλανήτη.

 

6. Τσουνάμι

 

Η “βουτιά” ενός βράχου στον ωκεανό, θα προκαλούσε τσουνάμι το οποίο ενδεχομένως θα προκαλούσε τον θάνατο ανθρώπων που θα βρίσκονταν μακριά από το σημείο πρόσκρουσης, και επομένως δεν θα κινδύνευαν από τη θερμότητα και το ωστικό κύμα.

 

Ωστόσο, τα παλιρροϊκά κύματα θα χρειάζονταν αρκετό χρόνο για να φτάσουν μέχρι την ξηρά, δίνοντας αρκετό χρόνο ώστε να εκκενωθούν τα παράλια. Επομένως, θα κινδύνευαν μόνον όσοι ζουν σε περιοχές όπου η ενδοχώρα απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις ακτές, όπως τα νησιά.

 

7. Σεισμική δόνηση

 

Αν και η πρόσκρουση θα δημιουργούσε πιθανότατα μία σεισμική δόνηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες η συνέπεια αυτή θα αποτελούσε ήσσονος σημασίας αιτία στην πρόκληση θυμάτων. Ο λόγος είναι πως κ καταστροφή από τον σεισμό θα ήταν πολύ μικρότερη απ’ ό,τι οι συνέπειες των ισχυρών δονήσεων που συμβαίνουν στον πλανήτη λόγω της κίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών.

 

Link.png Site: TheSun

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Χρόνο αντίδρασης θα έχουμε; Θα προλάβουμε δλδ να καβατζώσουμε κάνα κίντερ ντελίσ απ τα ράφια των σούπερμαρκετ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπράβο στο πανεπιστήμιο μου! Με κάνει περήφανο με τέτοιες έρευνες! :-)

Πολύ ενδιαφέρον αλλά... μάλλον πιο αυτοκαταστροφικοί είμαστε πάρα να απειλούμαστε από αστεροειδή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ψηφισω το (6) δαγκωτο (Τσουναμι) αν και ξερω οτι οταν θα πεσει αστεροειδης στην Γη  θα πεσει πανω μου ,οπου κι αν ειμαι γιατι ξερω ποσο καλοτυχος ειμαι..Την τυχη μου την ξερω καλα,πιστεψτε με..Στανταρ σας λεω .

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εντάξει είπαμε, The Sun ως πηγή;

Και για επιστημονικό θέμα;

 

Πήρες την έμπνευση από εκεί, αλλά τουλάχιστον βάλε το paper ή έστω από την wiki.

Έστω και ως έξτρα, κρίμα είναι να το κάνουμε λιβελογράφημα για το wow factor ενώ βασίζεται σε σοβαρή μελέτη και όχι σε clickbait της εμετικής φυλλάδας(που δεν πρόσεξα και δυστυχώς τους έδωσα view).

 

paper:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2017GL073191/full

wiki:

https://en.wikipedia.org/wiki/Impact_event

 

Btw:Βλέπω ότι έχει ακόμη και το ίδιο το "άρθρο" της εφημερίδας το εν λόγω paper.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν έχετε δει την ταινία Αρμαγεδδών τότε θα έχετε καταλάβει πως μπορούμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση :P Οπότε άκυρη η έρευνα :P

Αν δεν πιασει αυτο θα τραβηξει ενα κουντεπιε στον αστεροειδη ο Τσακ.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...