Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, μπαίνωντας στο facebook έχω συναντήσει άπειρες ηλίθιες διαφημιστικές αναρτήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και απάτες.

Μου έκανε εντύπωση σήμερα που πέτυχα μία διαφήμιση από legit, υπαρκτό κατάστημα, η οποία είναι η εξής: (έσβησα τηλέφωνα-ονόματα για να μην νομίσει κανείς ότι τους κάνω διαφήμιση)

dasdas.jpg

Με το που βλέπω το 16πύρινο λέω εντάξει, οι τύποι κάνουνε πλάκα. Μπαίνω στην σελίδα του μαγαζιού και όντως υπάρχει το κατάστημα. Τσεκάρω τα προϊόντα και τι βλέπω. Ο θεός πουλάει εκθεσιακά κομμάτια, τα οποία εμφανίζονται στο κατάστημα με εξωφρενικές τιμές (π.χ. ένα παλιό workstation 1500-2000 ευρώ, ένα desktop pc με 800ευρώ) και σου λέει ότι έχουν π.χ. 80% έκπτωση, οπότε κάτι αντί για 1500ευρώ, το δίνει 200! Σε μερικά (όχι όμως σε όλα) τα προϊόντα αναφέρει σαν σημείωση ότι είναι refurbished, ή εκθεσιακά.

Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι παίρνει ένα pc με άθλιο hardware (παράδειγμα, cpu: Intel CoreE7800, 2gb ram, Radeon HD5450) το χαρακτηρίζει "υπολογιστή επιδόσεων" του έχει αρχική τιμή 600 και τελική 150 ευρώ.

Είναι εμφανές πιστεύω ότι τέτοιες πρακτικές προσπαθούν να εξαπατήσουν άτομα που δεν γνωρίζουν τί αγοράζουν. Παίρνω ένα άθλιο pc 8ετίας, σου λέω ότι είναι "επιδόσεων" και στο βάζω σε προσφορά.

Η ερώτησή μου είναι απλή και είναι η εξής: Είναι νόμιμο κάτι τέτοιο? Από τη μία βλέπω μία τακτική παραπλάνησης, αλλά από την άλλη δεν λέει ψέματα κάπου (αν εξαιρέσουμε τον χαρακτηρισμό επιδόσεων και τις αρχικές τιμές και δεδομένου ότι ελέγθηκαν τα "ψιλά γράμματα") ενώ οι τελικές τιμές των προϊόντων (δεδομένων των δυνατοτήτων τους) δεν είναι και τραγικές.

• Like 1
Δημοσ.

Η διαφήμιση είναι σαν τη δημοσιογραφία.

Όσο παραπλανητική θέλει, και απαιτούν να μην ελέγχονται από κανένα.

Το πέτυχαν έτσι να γίνεται.

Τροφή για σκέψη:

http://www.protothema.gr/greece/article/575909/sunelifthi-stin-kupro-o-nikos-hortareas/

Ο Χορταρέας μελλοντολόγος και μέντιουμ συνελήφθη στην Κύπρο και όχι στην Ελλάδα.

ΥΓ:

Αν μια φορά στο Μπανανιστάν ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει,

σκέψου τί συμβαίνει στο ίντερνετ.

Θέλει προσοχή, μάτια ανοιχτά και καλά μυαλά.

Δημοσ.

Τα 16πύρηνα θηρία, τι είναι?

Προφανώς είναι πολύ γκρίζα ζώνη νομικά.

Εκεί σκάλωσα και εγώ... Λέω βγήκε κάνας Ryzen R9 και δεν το πήραμε χαμπάρι, ή απάντησε η Intel? (με 80% έκπτωση μάλιστα)... Τα 16πύρηνα λοιπόν είναι κάτι workstation υπολογιστές με 2x οχταπύρηνους XEON του 2012...

Δημοσ.

Παράνομο δεν ειναι, στα ορια του ανηθικου ναι ειναι. Παρανομο θα ηταν αν αλλα εγραφε και αλλα έδινε στον πελάτη.

Εσυ το αναγνωρίζεις γιατί τυχαίνει να ξέρεις την αγορά των υπολογιστών, αλλά οι περισσότεροι δεν την γνωρίζουν και έλκονται απο την τιμή. Η αλήθεια ειναι οτι υπάρχει target group που θελει ενα απλο μικρο μηχανάκι για τα βασικά.

Βεβαια αυτή η τακτική της αγοράς ισχύει για πάρα πολλούς άλλους κλάδους της αγορας. Π.χ. μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών που για ενα προιον που στην αγορά πωλείται κάπου 100 ευρω, βάζουν τιμή 190 ευρω για 1-2 εβδομάδες και μετά βγάζουν διαφημίσεις "προσφορα απο 190 στα 105 ευρω" και πάνε τα χαιβάνια και αγοράζουν. 

Ο πελάτης ειναι υποχρεωμένος να κάνει έρευνα αγορας. Το κακο ειναι οτι οσο ατονει ο κρατικός έλεγχος για διαφάνεια στις πωλήσεις τόσο πιο πολύ πρέπει να ασχολέιται ο πελάτης.

• Like 1
Δημοσ.

Ας έπεφταν πρόστιμα, και θα σου λεγα αν θα μαζευόντουσαν όλοι αυτοί.

Όταν υπόσχεται γενικές ιδιότητες που δεν αντιστοιχούν στα ειδικά χαρακτηριστικά,

τότε προφανώς και πρόκειται για εξαπάτηση.

Δυστυχώς η δικαιοσύνη είναι τυφλή μπροστά στα συμφέροντα που είναι πολλά.

Δεν ξέρω αν υπάρχει σχετική νομολογία,

αλλά φαντάζομαι το νομικό πλαίσιο και η μέση κοινωνικη αντίληψη έχουν επιτρέψει αυτά τα φαινόμενα να είναι ο κανόνας.

Δημοσ.

Παράνομο δεν ειναι, στα ορια του ανηθικου ναι ειναι. Παρανομο θα ηταν αν αλλα εγραφε και αλλα έδινε στον πελάτη.

Εσυ το αναγνωρίζεις γιατί τυχαίνει να ξέρεις την αγορά των υπολογιστών, αλλά οι περισσότεροι δεν την γνωρίζουν και έλκονται απο την τιμή. Η αλήθεια ειναι οτι υπάρχει target group που θελει ενα απλο μικρο μηχανάκι για τα βασικά.

Βεβαια αυτή η τακτική της αγοράς ισχύει για πάρα πολλούς άλλους κλάδους της αγορας. Π.χ. μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών που για ενα προιον που στην αγορά πωλείται κάπου 100 ευρω, βάζουν τιμή 190 ευρω για 1-2 εβδομάδες και μετά βγάζουν διαφημίσεις "προσφορα απο 190 στα 105 ευρω" και πάνε τα χαιβάνια και αγοράζουν. 

Ο πελάτης ειναι υποχρεωμένος να κάνει έρευνα αγορας. Το κακο ειναι οτι οσο ατονει ο κρατικός έλεγχος για διαφάνεια στις πωλήσεις τόσο πιο πολύ πρέπει να ασχολέιται ο πελάτης.

Δε διαφωνώ σε τίποτα απ' όσα λες, βάζω όμως έναν αστερίσκο στο "αν αλλα εγραφε και αλλα έδινε στον πελάτη". Ναι, προφανώς δεν σου λέω ότι πουλάω μήλα και σου δίνω πορτοκάλια, αλλά αν στην περιγραφή του προϊόντος σου λέω ότι τα μήλα μου είναι φρέσκα (ή αντίστοιχα το αφήνω να εννοειθεί) αλλά εγώ τα έχω στην κατάψυξη 2 βδομάδες και τα ψεκάζω με σπρέυ για να γυαλίζουν δεν σου λέω, εν μέρει, ψέματα?

Φαντάζομαι αντίστοιχοι λόγοι ανάγκασαν κατηγορίες προϊόντων να αναγράφουν συγκεκριμένες πληροφορίες στις συσκευασίες. (π.χ. το πόσων ημερών είναι ένα γάλα (το οποίο μας το πουλούσαν για φρέσκο και σου λέγανε στις 3 μέρες μετά το άνοιγμα να το πετάξεις) ενώ στην τελική κρατούσε για μία βδομάδα).

Δεν γνωρίζω την νομοθεσία για θέματα αγοράς προϊόντων αλλά φαντάζομαι ότι τουλάχιστον αναφέρεται σε τέτοια ζητήματα.

Υ.Γ. νομίζω ότι ο tartarino εξέφρασε καλύτερα το σκεπτικό με το "Όταν υπόσχεται γενικές ιδιότητες που δεν αντιστοιχούν στα ειδικά χαρακτηριστικά,τότε προφανώς και πρόκειται για εξαπάτηση."

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...