Ilias95 Δημοσ. 10 Μαΐου 2017 Δημοσ. 10 Μαΐου 2017 Καλησπέρα,Θα παραθέσω τους προβληματισμούς που έχω όσον αφορά στο πώς πρέπει να κινηθώ βγαίνοντας σιγά σιγά στην αγορά εργασίας και θα ήθελα να ακούσω απόψεις, σκέψεις και συμβουλές.Αρχικά να πω ότι μου αρέσει πολύ το software development. Παρόλο που τρελαίνομαι να δουλεύω με higher-level γλώσσες (πχ. python) και αρχικά σκεφτόμουν να πάω για webdev, πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι τα θέματα που με ιντριγκάρουν περισσότερο είναι τα πιο low level όπως αυτά που έχουν να κάνουν με διαχείριση μνήμης, αρχιτεκτονική υπολογιστών, θεωρία λειτουργικών συστημάτων (πώς δουλεύουν under the hood), networking κτλ. Έχει νόημα οπότε να επικεντρωθώ σε τεχνολογίες όπως C, Rust, ίσως C++ κτλ.Παρ' όλα αυτά all time love είναι και θα είναι και το Linux. Μου αρέσει πολύ να πειράζω και να πειραματίζομαι με το σύστημα μου και να μαθαίνω όλο και περισσότερα πράγματα για αυτό. Επίσης tasks όπως Service Management, Release Automation, Continuous Integration, Administration, κτλ. ακούγονται εξίσου ενδιαφέροντα. Ταυτόχρονα έχω και ένα αξιοπρεπές επίπεδο (στη θεωρία) στα δίκτυα έχοντας καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του CCNA.Παρ' όλα αυτά έχω την εντύπωση ότι οι sysadmins δεν είναι αρκετά respected professionally. Επίσης φοβάμαι ότι ενδεχομένως υπάρχει ένα ταβάνι τόσο στην εξέλιξη που μπορείς να έχεις όσο και μισθολογικά.Θα ήθελα να υποβάλω λοιπόν τις παρακάτω ερωτήσεις:1. Δεδομένου ότι πιστεύω ότι θα μου άρεσε πολύ η δουλειά που θα έκανα σαν sysadmin/DevOps μπορείτε να μου δώστε λόγους για να ΜΗΝ γίνω ένας; 2. Είναι δυνατόν να κάνει κάποιος και τα δύο; Αν ναι, θα το προτείνατε;3. Πολύ χοντρικά σύγκριση μισθών ενός software developer/engineer με έναν sysadmin. 4. Όλα παραπάνω στο context Ελλάδα και εκτός Ελλάδας.Θα μου άρεσε να ακούσω τόσο στοχευμένες συμβουλές όσον αφορά τους προσωπικούς μου προβληματισμούς, όσο και γενικότερες απόψεις επάνω στο θέμα.Ευχαριστώ πολύ.
paparovic Δημοσ. 11 Μαΐου 2017 Δημοσ. 11 Μαΐου 2017 2. Είναι δυνατόν να κάνει κάποιος και τα δύο; Αν ναι, θα το προτείνατε; Άλλο sysadm άλλο devops αλλά μπορείς να κάνεις και τα 2, μιας και είναι αρκετά συναφή. DevOps + Dev, μπορείς, αλλά πολύ απλά δεν θα προλάβεις να γίνεις senior και στα 2. Εγώ π.χ. είμαι senior dev αλλά δεν μπορώ να συγκριθώ με επαγγελματία devopά, παρόλο που είναι το hobby μου και στήνω complicated pipelines κτλ κτλ. Γιατί έχει σημασία να γίνεις senior σε κάτι κι όχι απλώς καλός σε πολλά? Γιατί εκεί έχει τα καλά λεφτά. Δικτυάς ακούω ότι έχει τρελά λεφτά σε DCs αν είσαι εξειδικευμένος με εξαιρετικά χαρτιά.
haHa Δημοσ. 11 Μαΐου 2017 Δημοσ. 11 Μαΐου 2017 Διαλεξε αυτο που σου αρεσει περισσοτερο(που οπως βλεπω ειναι sysadm/devops και οχι dev): θα γινεις πιο γρηγορα senior αφου σου αρεσει και θα απολαμβανεις πιο πολυ καθημερινα την δουλεια σου εχοντας επιλεξει αυτο που σου αρεσει. Ενας dev πραγματι παιρνει περισσοτερα απο εναν sysadm, αλλα αν γινεις καλος sysadm δεν θα εχεις προβλημα.
JohnTehGreek Δημοσ. 11 Μαΐου 2017 Δημοσ. 11 Μαΐου 2017 Από την στιγμή που γουστάρεις sysadmin αυτό να κάνεις. Αφού αυτό σου αρέσει δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητήσεις. Επίσης δεν βλέπω λόγο να μην γίνεις ένας. μια χαρά προοπτικές έχει η συγκεκριμένη δουλειά ειδικά έξω αλλά ακόμα και εδώ. Διάβασα κιόλας πρόσφατα ότι οι Linux Sysadmins έχουν γίνει ανάρπαστοι και η ζήτηση θα είναι μεγάλη τα επόμενα χρόνια. Άρα κουτί σου έρχεται που σου αρέσουν και τα linux Πολύ χοντρικά όπως είπες και εσύ οι μισθοί Sysadmin Γερμανία: 3500€ τον μήνα Developer Γερμανία: 3750€ τον μήνα Sysadmin Αγγλία: 2000 λίρες το μήνα Developer Αγγλία: 2500 λίρες το μήνα (Πηγή Payscale)
Ilias95 Δημοσ. 12 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 12 Μαΐου 2017 Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.@haHa @JohnTehGreekΤο θέμα είναι ότι δυσκολεύομαι να αποφασίσω τι στα αλήθεια μου αρέσει περισσότερο. Πάνω κάτω νομίζω ότι και τα δύο μου αρέσουν εξίσου γι' αυτό και δυσκολεύομαι τόσο να αποφασίσω προς τα που θα κινηθώ, αλλά ίσως το software development μου αρέσει κομματάκι παραπάνω.Επιπλέον σκέφτομαι ότι αν αποφασίσω να ξεκινήσω Ελλάδα και δεδομένου ότι δεν θέλω να ασχοληθώ με web/mobile θα βρω πολύ δύσκολα κάτι που να μου είναι πραγματικά ενδιαφέρον σαν developer. Ενώ από την άλλη σαν sysadmin έχω την εντύπωση ότι θα είναι πιο εύκολο.Άραγε η αλλαγή από το ένα στο άλλο επαγγελματικά πόσο εύκολη/δύσκολη είναι;
paparovic Δημοσ. 13 Μαΐου 2017 Δημοσ. 13 Μαΐου 2017 Ξέρουμε τι εξέλιξη έχει ένας sysadmin? Final form: Bearded midget. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα