Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ.

Ευρύ τόπικ, ξέρω, αλλά θέλω να παραπέμψω κάπου συγκεκριμένα. Εμένα η οικογένεια μου έχει στενές σχέσεις με την εκπαίδευση και μπορώ να μαθαίνω πράγματα ας πούμε πιο inside για το τι γίνεται μέσα στο σχολείο που για εμένα θα είναι η πηγή του μέλλοντος (ας πούμε έστω για το νόημα των παρακάτω που θα ακολουθήσουν).

Πρόβλημα 1: Δεν επιβάλλονται ποινές
Αληθές παράδειγμα:
Οι μαθητές γράφαν εξετάσεις (το συμβάν έγινε προχθες 15 Μαΐου). Τα κινητά απαγορεύονται εν ώρα εξετάσεων αλλά χαριστικά επιτρέπεται στους μαθητές να τα τοποθετούν επάνω στην έδρα των καθηγητών αλλά σε καμία περίπτωση να τα έχουν πάνω τους. Μετά την εξέταση πιάνεται μαθήτρια με κινητό κάτω από το θρανίο (ανοικτό κιόλας). Η καθηγήτρια βαριόταν την "βαβούρα" που θα άκουγε από τους γονείς της μαθήτριας που απλώς την άφησε να φύγει, δίχως ίχνος τιμωρίας.

Πρόβλημα 2: Δημοσιουπαλληλίστικη νοοτροπία

Γιατί οι καθηγητές δεν νοιάζονται πλέον για τις δουλειές τους; Έχουν την εντύπωση ότι εκείνοι μόνο να μπαίνουν να κάνουν """""""μάθημα""""""" πρέπει αλλά η δουλειά να γίνεται στο γνωστό φροντιστήριο. Δεν είναι τυχαίο να συναντήσεις χημικούς να κάνουν φυσική κατεύθυνσης Β' Λυκείου επειδή βαριούνται να τρέχουν σε δύο και τρία σχολεία και προτιμούν να κάνουν άγνωστα για αυτούς πράγματα, και όχι μόνο αυτό, αλλά να αξιολογούν μαθητές σε αντικείμενο που δεν κατέχουν!!!! (αχ θυμώνω ήδη)

Πρόβλημα 3: Επειδή οι καθηγητές δεν νοιάζονται πλέον, οι μαθητές το σχολείο το βλέπουν παιδική χαρά

Αυτό κυρίως γίνεται στο Λύκειο κατά την γνώση μου. Επειδή οι καθηγητές επαναπαύονται στην μαθητική υπεροχή των φροντιστηρίων δεν νοιάζονται να παράξουν κάτι, και απλώς απολαμβάνουν τον μισθό τους και οι μαθητές απλώς κάνουν λαμπόγυαλο τα πάντα. Μιας και ούτε ποινές επιβάλλονται, το σχολείο γίνεται κυριολεκτικά το γκέτο του κάθε αληταρά.

Αυτά μου ήρθαν τώρα πρόχειρα (αν και έχω πολλά ακόμη). Η ερώτηση είναι η εξής:

Γιατί καταλήξαμε σε τέτοια κατάσταση;

Γιατί δεν εκτιμάται η μόρφωση από τους νέους που -και καλά- πρέπει να κοιτούν μπροστά;

Πώς θα λυθεί;

• Απαντ. 158
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Προβλημα 4 Γιατι ολη η κοινωνια παει χαλια...γιατι να αλλαζει το σχολειο?μικρογραφια της ειναι ετσι και αλλιως!
περικλυει φυσικα και ολα τα αλλα προβληματα που αναφερεις...Δεν θα το ελεγα μαλιστα προβλημα αλλα οτι ειναι φυσικο επομενο!
Ειναι σαν να λεμε και να αναρωτιομαστε γιατι μεγαλωνει η τρυπα του οζοντος,γιατι λιωνουν οι παγοι,γιατι μεγαλωνει η μεση θερμοκρασια της Γης γιατι σε λιγα χρονια δεν θα εχουμε να φαμε απο τον υπερπληθισμο και αλλα τετοια!
Αρκετη καταστροφολογια για την ωρα... :P

• Like 2
Επισκέπτης
Δημοσ.

Προβλημα 4 Γιατι ολη η κοινωνια παει χαλια...γιατι να αλλαζει το σχολειο?μικρογραφια της ειναι ετσι και αλλιως!

περικλυει φυσικα και ολα τα αλλα προβληματα που αναφερεις...Δεν θα το ελεγα μαλιστα προβλημα αλλα οτι ειναι φυσικο επομενο!

Ειναι σαν να λεμε και να αναρωτιομαστε γιατι μεγαλωνει η τρυπα του οζοντος,γιατι λιωνουν οι παγοι,γιατι μεγαλωνει η μεση θερμοκρασια της Γης γιατι σε λιγα χρονια δεν θα εχουμε να φαμε απο τον υπερπληθισμο και αλλα τετοια!

Αρκετη καταστροφολογια για την ωρα... :P

Άλλο ερώτημα θέτω εγώ άλλο απαντάς εσύ.

Δημοσ.

Πώς θα λυθεί;

Υπομονη μεχρι να γινει επιλογη και στην Ελλαδα η σπιτικη διδασκαλια. Προς το παρων επιτρεπεται μονο κατω απο πολυ συγκεκριμενες συνθηκες.

Σιγα σιγα ο αχρηστος θεσμος του σχολειου θα καταργηθει και αυτος.

• Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ.

Υπομονη μεχρι να γινει επιλογη και στην Ελλαδα η σπιτικη διδασκαλια. Προς το παρων επιτρεπεται μονο κατω απο πολυ συγκεκριμενες συνθηκες.

Θεωρείς ότι αυτό θα ήταν καλύτερο;

Δημοσ.

Όλα αυτά συν ότι δεν υπάρχουν λεφτά και πολλά μαθήματα είναι κολλημένα σε γνώσεις δεκαετίας 90.

Δημοσ.

Θεωρείς ότι αυτό θα ήταν καλύτερο;

Απολυτως. Πολλακις αποδεδειγμενο σε χωρες με κατα πολυ προηγμενο συστημα παιδειας και οχι μονο.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Ακόμα θυμάμαι το βιβλίο του μαθήματος "Τεχνολογία Επικοινωνιών" που ήταν από τον περασμένο αιώνα. Δεν υπάρχουν και κονδύλια ώστε να εκσυγχρονιστούν τα παλιά βιβλία, οπότε μένουμε με αυτά που έχουμε.

Δημοσ.

ένας απαίδευτος λαός χαλιναγωγείται πιο εύκολα 

Και οι Illuminati όμως δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Να τα λέμε αυτά.

Ελπίζω από τα βάθη της καρδιάς μου να τρολάρεις. Αλλιώς, δε θα κρατήσουμε τουλάχιστον μια σχολή σκουπιδιάρηδων για όσους δεν έχουν τα προσόντα η/και λεφτά για σπιτική διδασκαλία;

• Like 6
Δημοσ.

Ελπίζω από τα βάθη της καρδιάς μου να τρολάρεις. Αλλιώς, δε θα κρατήσουμε τουλάχιστον μια σχολή σκουπιδιάρηδων για όσους δεν έχουν τα προσόντα η/και λεφτά για σπιτική διδασκαλία;

Δεν υπαρχει η προυποθεση να προσλαμβανεται καποιος καθηγητης για μαθημα σε ολες τις χωρες. Ειναι εφικτο και με ψηφιακα μεσα οπως και γινεται.

Το οτι δεν πας σχολειο δεν παει να πει οτι εχεις στοχους να γινεις σκουπιδιαρης, ψαξτο.

Δημοσ.

Πώς θα λυθεί;

Όπως όλα τα περίπλοκα προβλήματα:

• Καθορίζεις μετρήσιμα μεγέθη που περιγράφουν την κατάσταση (metrics), τουλάχιστον τις ενδιαφέρουσες για την περίπτωση διαστάσεις της, σχετικά με τους στόχους που θέλεις να έχεις
  • Βάζεις SMART στόχους
  • Ο αρχιτσίφτης (υπ. παιδείας), που κάνει τη δουλειά του υπεύθυνα και αποτελεσματικά  :-D  :-D, βρίσκει τους κατάλληλους ανθρώπους για να υλοποιήσουν τους στόχους
  • Τους μεταδίδει το όραμά του, βεβαιώνεται ότι έχουν τους απαιτούμενους πόρους :-D  :-D  :-D  για να κάνουν τη δουλειά τους, και μετά κάνει στη μπάντα και δεν ανακατεύεται
  • Εξαγωγή κρίσης/αναπροσαρμογή στόχων/διορθωτικές κινήσεις (π.χ. όποιος τον παίζει παίρνει πόδι), repeat until done

Αλλά περισσότερο από όλα, πρέπει να υπάρχει διάθεση για δουλειά και όρεξη για ρίσκο (οι αλλαγές πάντα είναι ρίσκο).

Οπότε λογικά δε θα γίνει ποτέ.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...