kost90 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 14 Ιουλίου 2017 (επεξεργασμένο) Γιατί μου βγαίνει νερουλός ο espresso;; Επεξ/σία 14 Ιουλίου 2017 από kost90
zio10 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2017 Πιστεύω έπρεπε να πάρεις μηχανή με κάψουλες. Πιο εύκολες, στάνταρ αποτέλεσμα και για μένα βγάζουν καλύτερο από τις φτηνές που παίρνουν χύμα. Αφού όμως πήρες μηχανή που παίρνει χύμα καφέ δοκίμασε και τις μερίδες (coffee pods). Έχουν και τα σούπερ μάρκετ. Ίσως σου αρέσει περισσότερο. (Σιγουρέψουν ότι τις παίρνει και η μηχανή σου πρώτα).
kost90 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουλίου 2017 Πιστεύω έπρεπε να πάρεις μηχανή με κάψουλες. Πιο εύκολες, στάνταρ αποτέλεσμα και για μένα βγάζουν καλύτερο από τις φτηνές που παίρνουν χύμα. Αφού όμως πήρες μηχανή που παίρνει χύμα καφέ δοκίμασε και τις μερίδες (coffee pods). Έχουν και τα σούπερ μάρκετ. Ίσως σου αρέσει περισσότερο. (Σιγουρέψουν ότι τις παίρνει και η μηχανή σου πρώτα). Δεν παίρνει η μηχανή μου κάψουλες.
spyros007 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2017 Γιατί μου βγαίνει νερουλός ο espresso;; Εχει σημασια το παχος του κοψιματος .Δοκιμασε ποιο ψιλοκομενο Καθώς και το ταμπονάρισμα και η ποσοτητα μεσα στο ποτηρακι με την χειρολαβη . Βαλε περισσότερη ποσοτητα καφε και πάτησε την περισσότερο ωστε να γινει πιο συμπαγής Θα πρεπει με ενα χτύπημα στον παγκο της χειρολαβής να βγαίνει μια ολοκληρη και συμπαγής καψουλα.
kost90 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουλίου 2017 Εχει σημασια το παχος του κοψιματος .Δοκιμασε ποιο ψιλοκομενο Καθώς και το ταμποναρισμα Το κόψιμο το έκανε το καφεκοπτείο. Τι είναι το ταμπονάρισμα;;
spyros007 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2017 Τον συμπιεζεις ελαφρώς τον καφε μεσα στο ποτηρακι για να γινει ποιο συμπαγης ετσι ωστε το νερο να δυσκολευται να περσασει.Γενικος οσο ποιο δυσκολα περναει το νερο τοσο ποιο βαρύς και αρωματικός ειναι ο καφες.Φυσικα δεν φτάνεις στην αλλη ακρη να μην περναει καθολου.Δοκιμασε μεγαλυτερη ποσοτητα και συμπιεση και αν δεν βρεις ακρη δοκιμασε ποιο ψιλοκομενο καφε. Προσεξε αυτο που σου ειπα για το πως πρεπει να βγαίνει το υπολειμα του καφε -σαν συμπαγή και μονοκόμματη καψουλα παντου μουσκεμενη -ειναι το τελειο .Αν βγαίνει τρήματα η λασπη η χωρίς να εχει βραχεί καν ο καφές πειραματίσου μεχρι να βρεις το σωστο.
Zerg13 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δυστυχώς ισχύει και για το forum και για τον espresso. προσωπικά αν κάποιος θέλει να πίνει κάτι τύπου espresso με την καλύτερη δυνατή ποιότητα και με όποια μηχανή έχει (δεν θα μπω σε κόστη και χαρακτηριστικά ώστε να μην γίνω γραφικός), θα πρέπει να έχει μύλο. Νόμος. Ακόμα και ένας μύλος χειροκίνητος των 40€, θα βοηθήσει να υπάρχει πάντα αρωματικός σωστός καφές. Απλά να είναι για espresso *Τα ιδανικά κόστη / χρυσή τομή για σωστό espresso είναι μύλος 250€, μηχανή -350€-650€ και κάμποσο διάβασμα. Η διαφορά είναι έπειτα χαώδης σε σχέση με τον καφέ της μηχανής των 100€ Ακριβά πάει το μαλί. Γιατί τοσο ακριβώς μύλος; Υπάρχουν και μηχανές που παίρνουν κόκκους.
mynam3 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 15 bar είναι η μηχανή σου, πες στο καφεκοπτείο να στην κόψουν στο 2.7 ( ξέρουν εκείνοι, δεν θα βγαίνει τόσο νερουλός )
sphinxgr Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Ακριβά πάει το μαλί. Γιατί τοσο ακριβώς μύλος; Υπάρχουν και μηχανές που παίρνουν κόκκους. Τις ίδιες απορίες είχα και εγώ όταν έψαχνα χωρίς να ξέρω! Μια αυτόματη με κόκκους ήθελα! Έχουν άπειρα προβλήματα σε βάθος χρόνου και τεράστιο κόστος αποκατάστασης τους και ο καφές είναι επιεικώς απαράδεκτος. Ο μύλος πρέπει να κόβει πάντα στο ίδιο μέγεθος που τον έχεις ρυθμίσει, να κόβει ομοιόμορφους σε μέγεθος όλους τους κόκκους και να έχει τη δυνατότητα να κόβει σε μέγεθος κατάλληλο για espresso. Δυστυχώς δεν τα έχουν όλοι οι μύλοι αυτά τα χαρακτηριστικά. Σε ηλεκτρικό μύλο ο πιο φθηνός που μπορεί να πάρει κάποιος είναι ο Ascaso i mini 2 http://www.skroutz.gr/s/1708099/Ascaso-i-Mini-i2.html Δες πορεία τιμής ενημερωτικά. Κάποτε είχε 130 και κατάλαβαν πως είναι υπερβολικά φθηνό για αυτό που προσφέρει!!!!
iageogr Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 ***Τα ιδανικά κόστη / χρυσή τομή για σωστό espresso είναι μύλος 250€, μηχανή -350€-650€ και κάμποσο διάβασμα. Η διαφορά είναι έπειτα χαώδης σε σχέση με τον καφέ της μηχανής των 100€*** Φιλε sphinxgr (και οποιος αλλος εχει γνωση-εμπειρια) γραφεις για χαωδη διαφορα με τις μηχανες των 100 ευρω, μπορεις να κανεις και μια συγκριση με τον καφε που κανουν οι διαφορες αλυσιδες καφε; (οι οποιες υποθετω οτι χρησιμοποιουν ακομη πιο ακριβο εξοπλισμο) 1
sphinxgr Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 ***Τα ιδανικά κόστη / χρυσή τομή για σωστό espresso είναι μύλος 250€, μηχανή -350€-650€ και κάμποσο διάβασμα. Η διαφορά είναι έπειτα χαώδης σε σχέση με τον καφέ της μηχανής των 100€*** Φιλε sphinxgr (και οποιος αλλος εχει γνωση-εμπειρια) γραφεις για χαωδη διαφορα με τις μηχανες των 100 ευρω, μπορεις να κανεις και μια συγκριση με τον καφε που κανουν οι διαφορες αλυσιδες καφε; (οι οποιες υποθετω οτι χρησιμοποιουν ακομη πιο ακριβο εξοπλισμο) Αρχικά να τονίσω πως μιλάμε για σκέτο espresso, όχι για cappuccino κλπ. Επίσης στις αλυσίδες ο καφές που χρησιμοποιούν είναι συνήθως όχι καλής ποιότητας (γιατί ο μέσος πελάτης δεν μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ καλού ή κακού καφέ οπότε θα γκρινιάζει αν η τιμή ανέβει). Αν υποθέσουμε ότι έχουμε την ίδια γνώση και τον ίδιο καφέ με όποιο καλό καφεκοπτείο φτιάχνει καφέ, θα έλεγα πως η τελική ποιότητα του καφέ είναι στο ίδιο επίπεδο και κοντά στο 8,5/10. Αν αφιερώσουμε αρκετό χρόνο παραπάνω, χρήματα και δοκιμές, φτάνουμε στο 9,5/10. Πάντα με την προϋπόθεση πως εχουμε τη φυσική δυνατότητα να αντιληφθούμε διαφορές και αρώματα (μερικοί δεν την έχουν και τους φαίνονται όλα τα ίδια) Φαντάσου πως η Lelit PL41 PLUST PID που είναι η χρυσή τομή τιμής / απόδοσης, σου δίνει σταθερή θερμοκρασία κατα την εκχύλιση, σωστή πίεση και σωστή θερμοκρασία σε όλα τα εξαρτήματα που χρησιμοποιείς για οικιακή χρήση (λίγους καφέδες/ημέρα). Δεν κάνει όμως για ποιοτικό cappuccino γιατί δεν έχει ανεξάρτητο boiler για ατμό (αν το θες και αυτό, πας απο 300+.), ούτε κάνει για να την έχεις ανοιχτή όλη ημέρα και να φτιάχνεις καφέδες. Μια άλλη σημαντικότατη παράμετρος είναι ο μύλος. Η ελάχιστή τιμή είναι 220€ και αφορά τον Ascaso που έγραψα ο οποίος κάνει τη δουλειά του ανεκτά καλά. Αν κάποιος θέλει καλύτερη ποιότητα στο κόψιμο πρέπει να παίξει στα 350€. Αν θέλει να κόβει παράλληλα σε διαφορετικά μεγέθη, με διαφορετικούς κόκκους και διαφορετικών ειδών καφέδες, πρέπει να ανέβει και άλλο. Με καφετιέρα των 100€ πάντως πόσο μάλλον χωρίς μύλο, δεν πίνεις για κανένα λόγο Espresso, πίνεις κατι σε καφέ που δεν είναι espresso. Αν κάποιος έχει συνηθίσει σε καλό espresso και πιει αυτόν τον καφέ, καταλαβαίνει τη διαφορά αυτομάτως. Αν κάποιος πίνει μόνο απο μηχανή των 100€, απλά έχει συνηθίσει σε αυτό το χάλι και δεν έχει μέτρο σύγκρισης Επειδή τα παραπάνω ακούγονται περίεργα για όποιον δεν έχει ασχοληθεί, έχω να προτείνω το εξής. Αν κάποιος θέλει να δει πως είναι ο σωστός espresso και να έχει μέτρο σύγκρισης ενώ είναι απο Αθήνα, να δοκιμάσει στο χέρι ένα σκέτο διπλό espressάκι στο Taf Coffee Εμμανουήλ Μπενάκη 7, Αθήνα . Εκεί θα πιεις σίγουρα τον πιο σωστό espresso για να έχεις μέτρο σύγκρισης. Φυσικά φτιάχνουν και άλλοι σωστό και καλό, απλά για γεωγραφικούς λόγους προτείνω αυτό. 2
GreekMonkey Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Αγόρασα αυτήν. Δυο φορές επιχείρησα να κάνω καφέ αλλά και στις δυο απέτυχα. Έτρεχε έξω από το στόμιο εκείνο νερό. Δεν ξέρω, ίσως φταίει που δεν έκανα σωστά τα βήματα της προπαρασκευής, με τον ατμό κτλ.
sphinxgr Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Συνοπτικά αν κάποιος θέλει να πετύχει το δυνατό καλύτερο προσαρμοσμένο σε αυτόν espresso πρέπει να παίξει ταυτόχρονα με τις ακόλουθες παραμέτρους πίεση θερμοκρασία χρόνος εκχύλισης Πίεση πατήματος του καφέ μέγεθος καφέ τύπος καφέ γραμμάρια καφέ τύπος του καλαθιού του καφέ πχ VST Φυσικά στα μαγαζιά που φτιάχνουν καφέ καταλήγουν σε ένα γενικά αποδεκτό συνδυασμό όλων των παραπάνω και τον ακολουθούν. Στο σπίτι μπορείς να βελτιώνεσαι και να παίζεις συνεχώς. Για αυτό στο μαγαζί βάζω 8,5/10 (ίσως βάζω και αρκετά ψηλά). Αγόρασα αυτήν. Δυο φορές επιχείρησα να κάνω καφέ αλλά και στις δυο απέτυχα. Έτρεχε έξω από το στόμιο εκείνο νερό. Δεν ξέρω, ίσως φταίει που δεν έκανα σωστά τα βήματα της προπαρασκευής, με τον ατμό κτλ. Για "espresso" πρέπει να βρεις, σωστό μέγεθος κοψίματος, πίεση που πατάς με κάποιο tamper, ποσότητα καφέ σε γρ, σε συνδυασμό με χρόνο που απαιτείται για να βγεί η ποσότητα σε καφέ (γρ ή ml) που θες. Στην τύχη δεν θα καταφέρεις κάτι Αν κάποιος δεν βαριέται έχει άπειρα video στο youtube. Χονδρικά και ένα τυχαίο άρθρο http://www.andro.gr/geusi/ta-6-vimata-gia-ton-idaniko-espresso/ Και ένα χαρακτηριστικό Post για τη διαδικασία και τα βήματα που ακολούθησε κάποιος για να πετύχει τον ιδανικό esspreso για ένα τύπο καφέ (ναι θέλει χρόνο και χρήμα ο καλός καφές...) http://www.greekespresso.gr/forum/viewtopic.php?f=30&t=3004&p=75666&hilit=tigrato#p75613
zio10 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Όσοι έχετε μύλο τον χρησιμοποιείτε για κάθε καφέ; Βολεύει δηλαδή αν θέλεις να πιεις ένα γρήγορο εσπρεσάκι; Ή κόβετε μια ποσότητα για κάποιους καφέδες;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα