naruto14 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Καλησπέρα. Ψάχνομαι αυτόν τον καιρό για να αφήσω ένα stable OC για τον 4690Κ γιατί χρησιμοποιώ και emulator (για Wii U). Έχω δοκιμάσει πολλές φορές να πάω το CPU 4.3GHz και δεν είχα ποτέ κανένα θέμα σε παιχνίδια κλπ. Και αυτή τη στιγμή τον τρέχω στα 4.3GHz ενώ τη RAM την ανέβασα στα 2133MHz και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν έχω πειράξει καθόλου Voltages όμως γιατί δεν ήθελα να το ρισκάρω. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο να είμαι με αυτές τις συχνότητες σε stock voltage? Και αν πρέπει να πειράξω και αυτά, πως ακριβώς μπορώ να ξέρω που περίπου να κινηθώ? Σε διάφορα sites του εξωτερικού διάβαζα ότι πήγαιναν το Voltage πχ στα 1.2 με 4.2GHz συχνότητα. Δεν γνωρίζω γενικά πολλά από OC οπότε οποιαδήποτε συμβουλή θα ήταν ευπρόσδεκτη. Τα system specs είναι στην υπογραφή από κάτω. Thanks in advance!
Spartan117 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 1.2 είναι παρα πολύ safe γενικά. Λογικά δεν τον έχεις κάνει delid οποτε θα σου έλεγα 1.25-1.3 ως ένα θεωρητικό όριο, βλάβη δεν πρόκειται να δημιουργήσεις στον επεξεργαστή (εκτος και άμα του δώσεις 1.45+ αλλα και εκεί πάλι παίζει). Απλά πρέπει να έχεις μεθοδολογία στο πως θα τεστάρεις το ποσο σταθερό είναι το overclock σου, το realbench της Asus είναι ένα καλο test που κατά 90% άμα περάσεις 15 λεπτά θα είσαι ok για τις περισσότερες χρήσεις: https://rog.asus.com/rog-pro/realbench-v2-leaderboard/ ^ Πατα εκεί που λέει download realbench για να το κατεβάσεις. Όσο για το OC θα σου έλεγα να βάλεις 1.25v και να τσεκάρεις σε steps, είναι σταθερό στα 4.3; -> Βάλε 4.4 -> Είναι σταθερό στα 4.4; Βάλε 4.5. Και πάει λέγοντας, μπορεί να έχεις και χρυσό κομμάτι και να ανεβεί στα 4.8+. Άμα δεις blue-screen μην ανησυχείς, απλά δεν είναι σταθερό το overclock, αυτό είναι 100% normal σε ασταθές OC. Απλά κατεβάζεις το overclock κατά 0.10 αν σου συμβεί κάτι τέτοιο. 1
naruto14 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Μάλιστα. Και πως σου φαίνεται που δεν έχω ούτε ένα BSOD στα 4.3? Είναι φυσιολογικό? Μήπως είναι λίγο επικίνδυνο για τη ζωή του CPU και πρέπει να το ρίξω στα 1.25V που λες?
Spartan117 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Μάλιστα. Και πως σου φαίνεται που δεν έχω ούτε ένα BSOD στα 4.3? Είναι φυσιολογικό? Μήπως είναι λίγο επικίνδυνο για τη ζωή του CPU και πρέπει να το ρίξω στα 1.25V που λες? Επικίνδυνο δεν είναι να τρέχεις σε stock volts στα 4.3, άμα δεν του δίνεις αρκετό ρεύμα απλά θα είναι ασταθές. Επικίνδυνος είναι ο συνδυασμός υψηλής τάσης + υψηλούς χρονισμούς + υψηλό φόρτο + υψηλές θερμοκρασίες. Όταν μιλάμε για 1.2-1.3 δεν ρισκάρεις απολύτως τίποτα, 1.35-1.4 χωρίς delid βρίσκεσαι στα όρια, γι' αυτό σου λέω 1.25 να είσαι 100% σίγουρος.
LambisElef Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Μόνο στο auto μην είναι το ρεύμα και η μητρική δίνει 1.4v για αυτά τα 4.3 Βάλε χειροκίνητο ρεύμα και δες πόσα MHz μπορείς να φτάσεις με αυτό το ρεύμα. Edit: Ρεύμα = Τάση προς αποφυγή παρεξηγήσεων Το σκότωσα θα έλεγα. 1
naruto14 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Άρα προτείνεις να ρίξω και το Voltage γιατί μπορεί σε πολύ απαιτητικές διεργασίες να κινδυνέψει ο cpu έτσι όπως το έχω. Επίσης αν το βάλω στα 1.25V που λες και ανεβάσω συχνότητες μέχρι εκεί που αντέχει σύμφωνα με το benchmark που μου έστειλες, μειώνω και το χρόνο ζωής του cpu? Και ακόμη επειδή ξέρω πως ο cpu υποστηρίζει μέχρι 1600MHz συχνότητα για RAM σε stock τιμές, πως ξέρω πόσο πρέπει να τον ανεβάσω για να εκμεταλλεύεται τα 2133 της RAM που έχω βάλει? Και επίσης κάποιο καλό εργαλείο για να παρακολουθώ συχνότητες και τάσεις μέσω windows 10?
Dantε Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Εαν εχεις τη ταση στο auto,βαλε τη μαμα καρφωτη. Ενδεικτικα εγω παιζω στα 4,2 με 1,08 που ειναι σχεδον η μαμα ταση.Εκει ειναι οχι μονο safe αλλα σχεδον μαμα κατασταση. Εγω δοκιμες εκανα βαζοντας μια ταση ,πχ 1,2(που ειναι ασφαλες να το εχεις εκει 24/7) και ανεβαζα 100mhz.Ειχα φτασει μεχρι 4,6 με 1,21 που ειναι αρκετα καλα,αλλα ειχα αρκετη θερμοτητα(λογικο μιας και τραβαγε 100+Watt).Βεβαια εκει θεριζε το cpu. Πειραξε μονο πολλαπλασιαστη,ταση και το unclock(νομιζω ετσι το λενε,καπου εκει μαζι με το cpu multi ειναι) multi(βαλε το 36 γιατι λενε οτι αν το αφηνεις μαμα ,παιζει καμια μητρικη να βαλει τιμη οτι να ναι).
Spartan117 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Άρα προτείνεις να ρίξω και το Voltage γιατί μπορεί σε πολύ απαιτητικές διεργασίες να κινδυνέψει ο cpu έτσι όπως το έχω. Δεν ξέρω τι τάσεις του δίνεις τώρα. Το auto μπορεί να είναι από 1.1 μέχρι 1.4. Επίσης αν το βάλω στα 1.25V που λες και ανεβάσω συχνότητες μέχρι εκεί που αντέχει σύμφωνα με το benchmark που μου έστειλες, μειώνω και το χρόνο ζωής του cpu? Σε σύγκριση με full stock, από 10 χρονια στα 9; Μικρή διαφορα σε τέτοιες τάσεις και δεν χρειάζεται να το σκέφτεσαι. Και ακόμη επειδή ξέρω πως ο cpu υποστηρίζει μέχρι 1600MHz συχνότητα για RAM σε stock τιμές, πως ξέρω πόσο πρέπει να τον ανεβάσω για να εκμεταλλεύεται τα 2133 της RAM που έχω βάλει? Αυτό δεν το ξέρω, overclock σε ram με haswell δεν έκανα. Και επίσης κάποιο καλό εργαλείο για να παρακολουθώ συχνότητες και τάσεις μέσω windows 10? Το καλύτερο tool: https://www.hwinfo.com/download.php ^
naruto14 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Έτσι είναι το BIOS της μητρικής. Εγώ έχω ανεβάσει το CPU Clock Ratio και το έχω πάει 4.3GHz. Φαντάζομαι αυτό χρειάζομαι μόνο από εκείνη την καρτέλα έτσι? Μετά για το Voltage, με ενδιαφέρει να πειράξω το Vcore? Και να το βάλω 1.25V? Και από RAM μετά τι με ενδιαφέρει να δω? Απλά τη συχνότητα ανέβασα και επίσης βλέπω πως τρέχει στα 1.5V.
~Palpatin~ Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Μόνο στο auto μην είναι το ρεύμα και η μητρική δίνει 1.4v για αυτά τα 4.3 Βάλε χειροκίνητο ρεύμα και δες πόσα MHz μπορείς να φτάσεις με αυτό το ρεύμα. Edit: Ρεύμα = Τάση προς αποφυγή παρεξηγήσεων Το σκότωσα θα έλεγα. Το κακό είναι ότι όταν γράφουν δεν πείραξα ρεύμα το έχουν auto και δίνει στον Θεό!!! Edit: Τώρα είδα τα screenshot χαχαχαχα 1
naruto14 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Το κακό είναι ότι όταν γράφουν δεν πείραξα ρεύμα το έχουν auto και δίνει στον Θεό!!! Edit: Τώρα είδα τα screenshot χαχαχαχα Δεν θα ήταν πιο αποτελεσματικό να μου διευκρινήσεις ποια τάση πρέπει να αλλάξω από όλες αυτές που γράφει στο BIOS από το να γελάς? Νομίζω και εμένα θα βοηθούσε περισσότερο και εσύ θα έδειχνες ότι κάτι παραπάνω ξέρεις από μένα. Η ειρωνεία δεν βοήθησε ποτέ κανένα. 2
~Palpatin~ Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Ειρωνεία θα ήταν να σου έλεγα να πας για πλέξιμο παρά αυτό που έγραψα. Και OC από το χεράκι όχι δεν μπαίνω στην διαδικασία να σου κάνω!! Δεν θα μάθεις τίποτα έτσι, κάτσε διάβασε λίγο και θα τα κάνεις μια χαρά, αλλιώς άστο γιατί θα λες "πατέρα χάλασε"
Spartan117 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Έτσι είναι το BIOS της μητρικής. Εγώ έχω ανεβάσει το CPU Clock Ratio και το έχω πάει 4.3GHz. Φαντάζομαι αυτό χρειάζομαι μόνο από εκείνη την καρτέλα έτσι? Μετά για το Voltage, με ενδιαφέρει να πειράξω το Vcore? Και να το βάλω 1.25V? Και από RAM μετά τι με ενδιαφέρει να δω? Απλά τη συχνότητα ανέβασα και επίσης βλέπω πως τρέχει στα 1.5V. CPU vcore θες να αλλάξεις, φαίνεται ότι δίνει στο auto 1.1v που είναι αρκετά καλά. Επίσης θα σου πρότεινα να δεις για turbo boost overclocking αντί για clock ratio που έχεις, απλά για να κρατάς και power saving features. Η μητρική φαίνεται καλή πάντως από features που έχει. Το offset overclocking είναι ακόμα καλύτερο αλλα θέλει λίγο να το ψάξεις, να ξέρεις πιο είναι το vid του CPU και να κανεις μερικά απλά μαθηματικά.
Dantε Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Στα ποσα θες να τον πας? Για τα 4,3 βαλε χοντρικα vcore 1,1 uncore 36 και multi 43. Τα αλλα ολα αστα ησυχα.
naruto14 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Ειρωνεία θα ήταν να σου έλεγα να πας για πλέξιμο παρά αυτό που έγραψα. Και OC από το χεράκι όχι δεν μπαίνω στην διαδικασία να σου κάνω!! Δεν θα μάθεις τίποτα έτσι, κάτσε διάβασε λίγο και θα τα κάνεις μια χαρά, αλλιώς άστο γιατί θα λες "πατέρα χάλασε" Καλώς. Τότε θα περιμένω κάποιον που δείχνει να ξέρει και δεν μπαίνει εδώ μέσα απλά για να το παίξει έξυπνος. Το πρώτο post του Spartan ήταν ήδη ιδιαίτερα κατατοπιστικό.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα