Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 169
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αν δε βγαλω συμπερασμα απο κατι που βλεπω και ζω καθημερινα τοτε απο που θα το βγαλω; ειναι σα να σου λεω απο που βγαζεις συμπερασμα οτι η ταδε περιοχη εχει πολλα σκουπιδια στους δρομους, και ενο περνας απο κει καθημερινα και το βλεπεις. Πρεπει να σου δειξω καποια επισημη ερευνα;

Επειδή δεν το κατάλαβες ή το αγνόησες την πρώτη φορά που το είπα, θα το πω ακόμα μία τελευταία: επειδή "βλέπεις" κάτι, δεν πάει να πει πως ισχύει. Αν ήταν έτσι δε θα είχαμε επιστημονική μέθοδο με επαληθεύσεις πειραματικών αποτελεσμάτων από τρίτους κλπ κλπ κλπ.

Το γνωστότερο τρολοπαράδειγμα είναι ο ισχυρισμός "η έλλειψη πειρατών οδηγεί στην άνοδο της θερμοκρασίας της γης":

w1467103173.jpg?width=960

Το βλέπεις με τα μάτια σου πως όσο λιγότεροι πειρατές υπάρχουν, τόσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία της γης. Τι; Αυτό είναι προφανής γελοιότητα; Ναι είναι, όπως είναι και οτιδήποτε άλλο "βλέπεις με τα μάτια σου" χωρίς παραπάνω ψάξιμο.

Ο αριθμός των πειρατών συσχετίζεται με τη θερμοκρασία της γης, αλλά όχι αιτιατά. Δε διαφωνώ πως η φτώχεια συσχετίζεται με τα παζάρια. Αλλά επίσης δε δέχομαι τον αστήρικτο ισχυρισμό σου πως εκτός από συσχέτιση υπάρχει και αιτιότητα, τη στιγμή που μπορώ να παρέχω μια άλλη υπόθεση την οποία εσύ δε μπορείς (βασικά δεν προσπαθείς καν) να καταρρίψεις. Γιατί να είναι η δική σου υπόθεση σωστότερη από τη δική μου; Ε φυσικά γιατί το βλέπεις με τα μάτια σου, τι να λέμε τώρα. Ενώ εγώ το βλέπω με τα μάτια του γείτονα.

Δε θα κάτσω να κάνω την τρίχα τριχιά, αυτά τα πράγματα η ζωή με δίδαξε πως όποιος τα καταλαβαίνει, τα καταλαβαίνει με την πρώτη φορά. Όποιος δε θέλει να καταλάβει δε θα καταλάβει ότι και να πω.

Δε νομιζω να μπορω να σε πεισω οτι οι φτωχοι κανουν πιο πολλα παζαρια απο τη στιγμη που δεν εχεις πειθει οτι υπαρχει μεγαλο οικονομικο προβλημα στην ελλαδα=φτωχεια.

1. Κάνεις misrepresent τη θέση μου (έκπληξη μιλάμε δεν το περίμενε κανείς). Δεν είπα πως δεν υπάρχει "μεγάλο οικονομικό πρόβλημα" στην Ελλάδα (ο,τι κι αν εννοείς με αυτό, δε μας εξηγείς). Είπα πως η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, και νομίζω είναι προφανές γιατί: όταν κοιτάμε και οι δύο αυτούς τους πίνακες (ας υποθέσουμε πως μας δείχνουν ακριβώς αυτό που θέλουμε), εσύ σταματάς να διαβάζεις μόλις δεις τι κατάταξη έχει η Ελλάδα.

Εγώ από την άλλη βλέπω ότι στον πρώτο πίνακα π.χ. το median εισόδημα (#96, Βολιβία) είναι 34800 και της Ελλάδας (#50) είναι 194200, ήτοι πεντέμισι φορές μεγαλύτερο. Δεν ξέρω πόσο είναι το median εισόδημα στην Ελλάδα, ας πούμε 3Κ το χρόνο (που το θεωρώ απίστευτα πολύ μικρό ποσό αλλά anyway κουβέντα κάνουμε). Θα έλεγες πως ένας Έλληνας που βγάζει 3 * 5.5 = 16.5Κ το χρόνο είναι "φτωχός"; Όχι, αλλά αυτό ακριβώς είναι που κάνεις όταν λες ότι η Ελλάδα είναι φτωχή χώρα. Και γω απλά χάνω το χρόνο μου να επιχειρηματολογώ εφόσον εσύ "τα βλέπεις με τα μάτια σου".

2. Non sequitur όπως έλεγα νωρίτερα. Και αν όντως υπάρχει φτώχεια στην Ελλάδα (whatever that means), πώς από αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι φτωχοί κάνουν περισσότερα παζάρια; Άσε ξέρω, το βλέπεις με τα μάτια σου.

Μπορεις να μου εξηγησεις ποτε θεωρειτε καποιος φτωχος κατα την αποψη σου;

Όταν δε μπορεί να έχει μια σχετική σιγουριά πως θα είναι ικανός να καλύψει τις βασικές του ανάγκες στο παρόν ή το μέλλον. Βασικές ανάγκες = φαί σπίτι ρούχα συν οτιδήποτε άλλο "έχει όλος ο κόσμος" όπως π.χ. τηλέφωνο και ιντερνετ. Εννοείται πως πριν από αυτό έχεις ήδη κάνει "αιματηρές" οικονομίες.

Για να σου δώσω ένα χειροπιαστό παράδειγμα, κάποια περίοδο όταν ήμουν μικρότερος είχα μία φόρμα (για τη γυμναστική) και δύο ζευγάρια παπούτσια (της γυμναστικής και της όχι γυμναστικής). Τη φόρμα την αγόραζε η μάνα μου από βιοτεχνίες παίρνοντας τα κομμάτια που είχαν ατέλειες (φτηνά) και διορθώνοντάς τα η ίδια στο χέρι. Αν η φόρμα τρυπούσε, μπαλωνόταν. Και μετά από μένα τη φορούσε ο αδερφός μου.

Παρόλα αυτά δε θα πω ότι ήμουν φτωχός, γιατί πάντα είχα φαϊ να φάω και κρεβάτι να κοιμηθώ και θέρμανση να ζεσταθώ και μπάλα να παίξω και βιβλία να διαβάσω. Και νομίζω ότι σε οποιαδήποτε "αντικειμενική" πηγή και να ανατρέξεις, θα συμφωνήσει μέσες άκρες μαζί μου.

----------------

Και τέλος, είμαι και γω της άποψης πως οι φτωχοί κάνουν περισσότερα παζάρια από τους πλούσιους ανά τον κόσμο και με τη μαθηματική έννοια. Αλλά σε καμία περίπτωση δε συμφωνώ πως αυτός είναι ο λόγος που στον TS κάνουν από συγκεκριμένες χώρες συνέχεια παζάρια και από άλλες ποτέ, που από εκεί ξεκίνησε η κουβέντα μας.

• Like 2
Δημοσ.

Οι χειρότεροι στα παζάρια είναι οι συγγενείς. Πρήξιμο και κλάψα μέχρι τελικής πτώσης.

Ειδικα σε μαστορεματα!

Θελουν τσαμπα.

• Like 2
Δημοσ.

Επειδή δεν το κατάλαβες ή το αγνόησες την πρώτη φορά που το είπα, θα το πω ακόμα μία τελευταία: επειδή "βλέπεις" κάτι, δεν πάει να πει πως ισχύει. Αν ήταν έτσι δε θα είχαμε επιστημονική μέθοδο με επαληθεύσεις πειραματικών αποτελεσμάτων από τρίτους κλπ κλπ κλπ.

Το γνωστότερο τρολοπαράδειγμα είναι ο ισχυρισμός "η έλλειψη πειρατών οδηγεί στην άνοδο της θερμοκρασίας της γης":

w1467103173.jpg?width=960

Το βλέπεις με τα μάτια σου πως όσο λιγότεροι πειρατές υπάρχουν, τόσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία της γης. Τι; Αυτό είναι προφανής γελοιότητα; Ναι είναι, όπως είναι και οτιδήποτε άλλο "βλέπεις με τα μάτια σου" χωρίς παραπάνω ψάξιμο.

Ο αριθμός των πειρατών συσχετίζεται με τη θερμοκρασία της γης, αλλά όχι αιτιατά. Δε διαφωνώ πως η φτώχεια συσχετίζεται με τα παζάρια. Αλλά επίσης δε δέχομαι τον αστήρικτο ισχυρισμό σου πως εκτός από συσχέτιση υπάρχει και αιτιότητα, τη στιγμή που μπορώ να παρέχω μια άλλη υπόθεση την οποία εσύ δε μπορείς (βασικά δεν προσπαθείς καν) να καταρρίψεις. Γιατί να είναι η δική σου υπόθεση σωστότερη από τη δική μου; Ε φυσικά γιατί το βλέπεις με τα μάτια σου, τι να λέμε τώρα. Ενώ εγώ το βλέπω με τα μάτια του γείτονα.

Δε θα κάτσω να κάνω την τρίχα τριχιά, αυτά τα πράγματα η ζωή με δίδαξε πως όποιος τα καταλαβαίνει, τα καταλαβαίνει με την πρώτη φορά. Όποιος δε θέλει να καταλάβει δε θα καταλάβει ότι και να πω.

1. Κάνεις misrepresent τη θέση μου (έκπληξη μιλάμε δεν το περίμενε κανείς). Δεν είπα πως δεν υπάρχει "μεγάλο οικονομικό πρόβλημα" στην Ελλάδα (ο,τι κι αν εννοείς με αυτό, δε μας εξηγείς). Είπα πως η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, και νομίζω είναι προφανές γιατί: όταν κοιτάμε και οι δύο αυτούς τους πίνακες (ας υποθέσουμε πως μας δείχνουν ακριβώς αυτό που θέλουμε), εσύ σταματάς να διαβάζεις μόλις δεις τι κατάταξη έχει η Ελλάδα.

Εγώ από την άλλη βλέπω ότι στον πρώτο πίνακα π.χ. το median εισόδημα (#96, Βολιβία) είναι 34800 και της Ελλάδας (#50) είναι 194200, ήτοι πεντέμισι φορές μεγαλύτερο. Δεν ξέρω πόσο είναι το median εισόδημα στην Ελλάδα, ας πούμε 3Κ το χρόνο (που το θεωρώ απίστευτα πολύ μικρό ποσό αλλά anyway κουβέντα κάνουμε). Θα έλεγες πως ένας Έλληνας που βγάζει 3 * 5.5 = 16.5Κ το χρόνο είναι "φτωχός"; Όχι, αλλά αυτό ακριβώς είναι που κάνεις όταν λες ότι η Ελλάδα είναι φτωχή χώρα. Και γω απλά χάνω το χρόνο μου να επιχειρηματολογώ εφόσον εσύ "τα βλέπεις με τα μάτια σου".

2. Non sequitur όπως έλεγα νωρίτερα. Και αν όντως υπάρχει φτώχεια στην Ελλάδα (whatever that means), πώς από αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι φτωχοί κάνουν περισσότερα παζάρια; Άσε ξέρω, το βλέπεις με τα μάτια σου.

Όταν δε μπορεί να έχει μια σχετική σιγουριά πως θα είναι ικανός να καλύψει τις βασικές του ανάγκες στο παρόν ή το μέλλον. Βασικές ανάγκες = φαί σπίτι ρούχα συν οτιδήποτε άλλο "έχει όλος ο κόσμος" όπως π.χ. τηλέφωνο και ιντερνετ. Εννοείται πως πριν από αυτό έχεις ήδη κάνει "αιματηρές" οικονομίες.

Για να σου δώσω ένα χειροπιαστό παράδειγμα, κάποια περίοδο όταν ήμουν μικρότερος είχα μία φόρμα (για τη γυμναστική) και δύο ζευγάρια παπούτσια (της γυμναστικής και της όχι γυμναστικής). Τη φόρμα την αγόραζε η μάνα μου από βιοτεχνίες παίρνοντας τα κομμάτια που είχαν ατέλειες (φτηνά) και διορθώνοντάς τα η ίδια στο χέρι. Αν η φόρμα τρυπούσε, μπαλωνόταν. Και μετά από μένα τη φορούσε ο αδερφός μου.

Παρόλα αυτά δε θα πω ότι ήμουν φτωχός, γιατί πάντα είχα φαϊ να φάω και κρεβάτι να κοιμηθώ και θέρμανση να ζεσταθώ και μπάλα να παίξω και βιβλία να διαβάσω. Και νομίζω ότι σε οποιαδήποτε "αντικειμενική" πηγή και να ανατρέξεις, θα συμφωνήσει μέσες άκρες μαζί μου.

----------------

Και τέλος, είμαι και γω της άποψης πως οι φτωχοί κάνουν περισσότερα παζάρια από τους πλούσιους ανά τον κόσμο και με τη μαθηματική έννοια. Αλλά σε καμία περίπτωση δε συμφωνώ πως αυτός είναι ο λόγος που στον TS κάνουν από συγκεκριμένες χώρες συνέχεια παζάρια και από άλλες ποτέ, που από εκεί ξεκίνησε η κουβέντα μας.

Παμε αλλη μια.

Καταρχην, αν μικρος η οικογενεια σου ειχε τη δυνατοτητα να προσφερει μονο φαγητο, θερμανση κτλ αλλα δεν ειχε χρηματα για να σου αγορασει μια παραπανω φορμα η μια για τον αδερφο σου τοτε μεγαλωσες φτωχος. Να φανταστω οτι η μητερα σου μπαλωνε τις φορμες οχι επειδη ηταν τσιγγουνα και δε ηθελε να αγορασει αλλη, αλλα επειδη δεν ειχε. Και γω στην ελλαδα μεγαλωσα εχοντας μονο τα βασικα, αλλα υπηρχαν φορες που η οικογενεια μου δεν ειχε λεφτα να μου δωσει να παω εκδρομη με το σχολειο, η δεν ειχαμε λεφτα για ενα καλο αυτοκινητο και ειχαμε ενα παλιο, η αλλες φορες χρειαστηκε να παρουμε δανεικα να πληρωσουμε κατι κτλ. Τα βασικα τα ειχαμε, με δυσκολια, και χωρις να εχουμε κατι παραπανω για εξτρα αγορες και σπαταλες. Και οταν λεω εξτρα αγορες δεν εννοω δεν ειχαμε λεφτα για κοτερο η private jet αλλα δεν ειχαμε να αγορασουμε κατι που μια οικογενεια μεσης ταξης ειχε.

Με τη δικη σου λογικη, ενας μεταναστης που ηρθε απο απεναντι στην ελλαδα και το κρατος του προσφερει στεγη με θερμανση και φαι, εχει ρουχα να φορεσει και μεταφορικο μεσο τοτε δεν ειναι φτωχος γιατι εχει τα βασικα; Mου φενετε οτι η λεξη "φτωχεια" σου φερνει στο μυαλο εικονες απο παιδια της αφρικης αλλα φτωχος ειναι και καποιος που λεμε "δεν εχει λεφτα", δε σημαινει οτι κυριολεκτικα πειναει. Και γω ειχα μπαλα να παιξω αλλα ξερω αν την εχανα θα μου παιρνε καιρο μεχρι να μου δωσουν λεφτα να παρω αλλη, τωρα που ειμαι σε καλυτερη οικονομικη κατασταση θα παω την ιδια μερα να αγορασω αλλη, η αν μου φαει τα παππουτσια ο σκυλος μπορω να παω να αγορασω αλλα. Στην ελλαδα του σημερα υπαρχουν οικογενειες που δεν εχουν λεφτα για παππουτσια, και αυτο ειναι φτωχεια.

Αν συγκρινεις την ελλαδα με αλλες χωρες του κοσμου (τριτοκοσμικες) δεν ειναι φτωχεια, αλλα σαν ευρωπαικη χωρα που και καλα ειμαστε τοτε ειμαστε. Ειμαστε οι πιο φτωχη χωρα αναμεσα των πλουσιων, και δεν αναφερομαι καν στην ελλαδα σαν χωρα (το gdp της) αλλα σε τι κατασταση βρισκονται οι ελληνες πολιτες.

https://www.google.com/amp/s/greecelists.wordpress.com/2016/10/17/10-reasons-why-one-in-every-three-greeks-are-poor/amp/

Επισης δεν ειπα οτι οι ελληνες κανουν παζαρια μονο λογο φτωχειας. Ειπα το κανουν και απο "μαγκια". Αλλα εχει να κανει περισσοτερο με το οτι λεφτα δεν υπαρχουν. Ανθρωποι απο πλουσιοτερες χωρες (γερμανια, αμερικη) που δεν εχουν ζοριστει οικονομικα οπως εμεις (και δε λεω τωρα τελευταια με τα μνημονια αλλα ανεκαθεν) δε θα μπουν στη διαδικασια να κανουν παζαρι- σκεφτονται και πρατουν αλλιως.

Και επειδη σαρεσουν οι στατιατικες http://greece.greekreporter.com/2016/06/09/study-fifteen-percent-of-greeks-live-in-extreme-poverty/ αν διαβασεις λεει το 2014 το 95% have difficulties getting by. Με αλλα λογια, το 95% μπαλωνει τις φορμες οταν τρυπανε.

Α, και υπαρχει ενα πολυ ενεργο νημα με θεμα "μεταναστευση στο εξωτερικο", αν αυτο σου λεει κατι.

• Like 1
Δημοσ.

Σε βενζινάδικο στην αθηνα, παππους με μερσεντα, γραβάτα και κολλαριστο πουκάμισο: Εξωτερικό πλύσιμο ποσο εχει;

-6

-με 5 δεν γίνεται;

-οχι

-α έξυπνοι Είστε εσείς

Και φεύγει φουρκισμενος

• Like 1
Δημοσ.

Σε βενζινάδικο στην αθηνα, παππους με μερσεντα, γραβάτα και κολλαριστο πουκάμισο: Εξωτερικό πλύσιμο ποσο εχει;

-6

-με 5 δεν γίνεται;

-οχι

-α έξυπνοι Είστε εσείς

Και φεύγει φουρκισμενος

Ακριβος. Ο τυπος ξερει υπαρχει προβλημα και παει να εκμεταλευτει τη κατασταση. Στο εξωτερικο πχ. Αμερικη κανεις δε παει να κανει παζαρι ετσι.

Δε θα αναφερθω στο γεγονος οτι επειδη καποιος εχει μερσεντες και γραβατα θεωρειτε πλουσιος..

Δημοσ.

Ακριβος. Ο τυπος ξερει υπαρχει προβλημα και παει να εκμεταλευτει τη κατασταση. Στο εξωτερικο πχ. Αμερικη κανεις δε παει να κανει παζαρι ετσι.

Δε θα αναφερθω στο γεγονος οτι επειδη καποιος εχει μερσεντες και γραβατα θεωρειτε πλουσιος..

Περίεργο

Θα ορκιζόμουν οτι τελικά αναφερθηκες

Δημοσ.

Δες την θετικη πλευρα τουλαχιστον ο Ελληνας δεν ειχε ιδεα απο διαχειρηση οικονομικη.Ακομα και τωρα εν μεσο της κρισης θεωρουμαστε οτι ξοδευουμε αλογιστα συμφωνα με καποιον "ευρωπαιο".Οποτε ΑΑΑΑΑΝΝΝΝΝΝ βγουμε ποτε απο την κριση (αμφιβαλλω) ,θα ξερουμε να διαχειριζομαστε αυτα που θα εχουμε

Δημοσ.

Aν βγουμε από τη κριση αμεσως θα αρχισουμε να δημιουργουμε την επομενη, αφου παραμενουμε στις ιδιες δομες και νοοτροπίες.

• Like 6
Δημοσ.

Aν βγουμε από τη κριση αμεσως θα αρχισουμε να δημιουργουμε την επομενη, αφου παραμενουμε στις ιδιες δομες και νοοτροπίες.

εισαι ωραιος συμφωνουμε 100%

Δημοσ.

Με τη δικη σου λογικη, ενας μεταναστης που ηρθε απο απεναντι στην ελλαδα και το κρατος του προσφερει στεγη με θερμανση και φαι, εχει ρουχα να φορεσει και μεταφορικο μεσο τοτε δεν ειναι φτωχος γιατι εχει τα βασικα;

Ορίστε η δική μου λογική γιατί απ' ότι βλέπω πρέπει μερικά πράγματα να τα υπογραμμίζουμε:

Όταν δε μπορεί να έχει μια σχετική σιγουριά πως θα είναι ικανός να καλύψει τις βασικές του ανάγκες στο παρόν ή το μέλλον.

Νομίζω πως δε χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι εφόσον το κράτος σου προσφέρει, δεν είσαι ικανός να καλύψεις αυτές τις ανάγκες. Άρα "είσαι φτωχός". Πάμε παρακάτω.

Στην ελλαδα του σημερα υπαρχουν οικογενειες που δεν εχουν λεφτα για παππουτσια, και αυτο ειναι φτωχεια.

Ναι, συμφωνούμε ότι αυτό είναι φτώχεια όπως μπορείς να δεις και από τον ορισμό που ξαναέβαλα παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι φτωχή χώρα; Και στην Αμερική υπάρχουν άστεγοι άρα και κει φτωχή χώρα; Κι αν όχι αυτό, και αφού συμφωνούμε στο ότι είναι φτωχή οικογένεια, τι θέλει να πει ο ποιητής και το αναφέρει;

Μάλλον πρέπει να είσαι λίγο πιο προσεκτικός στο από τι δεδομένο πας να βγάλεις ποιό συμπέρασμα.

Αν συγκρινεις την ελλαδα με αλλες χωρες του κοσμου (τριτοκοσμικες) δεν ειναι φτωχεια, αλλα σαν ευρωπαικη χωρα που και καλα ειμαστε τοτε ειμαστε. Ειμαστε οι πιο φτωχη χωρα αναμεσα των πλουσιων, και δεν αναφερομαι καν στην ελλαδα σαν χωρα (το gdp της) αλλα σε τι κατασταση βρισκονται οι ελληνες πολιτες.

Τώρα δεν έρχεσαι στα λόγια μου;

Ο πιο φτωχός ανάμεσα στους πλούσιους είναι φτωχός; Δε νομίζω.

Σόρι αλλά αν θέλεις να το πάρουμε σοβαρά θα πρέπει να βρεις κάτι καλύτερο από wordpress blog που έχει παραπομπές μόνο στον εαυτό του και δίνει ως πρώτο λόγο "γιατί οι Έλληνες είναι φτωχοί" αυτό:

Greeks are natural philosophers rather than economists, so they prefer to use their poverty as a tool when grappling with age-old questions that have to do with stoicism and epicureanism rather than look at what is best for the economy. 

OMG και 3 λολ έτσι; Greeks are natural philosophers. Με το συμπάθειο αλλά αν είναι να λέμε ο,τι μαλακία μας κατέβει αστήριχτα δε χρειαζόμαστε παραπομπές, μπορούμε και μόνοι μας σ' αυτό το thread.

Ελπίζω να μη παρεξηγηθείς αν σου πω ότι με τέτοιες μαλακίες που ξεκίνησε δεν έκανα τον κόπο να διαβάσω μέχρι το τέλος.

Επισης δεν ειπα οτι οι ελληνες κανουν παζαρια μονο λογο φτωχειας. Ειπα το κανουν και απο "μαγκια". Αλλα εχει να κανει περισσοτερο με το οτι λεφτα δεν υπαρχουν. Ανθρωποι απο πλουσιοτερες χωρες (γερμανια, αμερικη) που δεν εχουν ζοριστει οικονομικα οπως εμεις (και δε λεω τωρα τελευταια με τα μνημονια αλλα ανεκαθεν) δε θα μπουν στη διαδικασια να κανουν παζαρι- σκεφτονται και πρατουν αλλιως.

Ναι, σκέφτονται διαφορετικά, το έχουμε πει αυτό. Εσύ απλά έχεις κολλήσει ότι είναι θέμα του πόσα λεφτά έχεις στην τσέπη σου. Κατά την άποψή σου όταν κάποιος λεφτάς θέλει να αγοράσει κότερο δεν κάνει παζάρια έτσι; Σου λένε1 15.5 εκατομμύρια και δε λες 15 γιατί αφού έχεις λεφτά βρε αδερφέ.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bargaining#Regional_differences:

In North America and Europe bargaining is restricted to expensive or one-of-a-kind items (automobiles, antiques, jewelry, art, real estate, trade sales of businesses) and informal sales settings such as flea markets and garage sales. In other regions of the world, bargaining may be the norm, even for small commercial transactions.

In Indonesia and elsewhere in Asia, locals haggle for goods and services everywhere from street markets to hotels. Even children learn to haggle from a young age. Participating in that tradition can make foreigners feel accepted.[1] On the other hand, in Thailand, haggling seems to be softer than the other countries due to Thai culture, in which people tend to be humble and avoiding argument.[2] However, haggling for food items is strongly discouraged in Southeast Asia and is considered an insult, because food is seen as a common necessity that is not to be treated as a tradable good.[3]

Νίπτω τας χείρας μου, αν δε θες να καταλάβεις πως είναι κοινωνικό και όχι οικονομικό το θέμα καλή φάση not my problem.

Και επειδη σαρεσουν οι στατιατικες http://greece.greekreporter.com/2016/06/09/study-fifteen-percent-of-greeks-live-in-extreme-poverty/ αν διαβασεις λεει το 2014 το 95% have difficulties getting by. Με αλλα λογια, το 95% μπαλωνει τις φορμες οταν τρυπανε.

Α, και υπαρχει ενα πολυ ενεργο νημα με θεμα "μεταναστευση στο εξωτερικο", αν αυτο σου λεει κατι.

"95% said they have difficulties getting by". Να υποθέσω ότι δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσα στο αντικειμενικό κριτήριο και το "την έχω 20 πόντους" και τις προεκτάσεις της, ή την καταλαβαίνεις και την κάνεις γαργάρα;

Κάνε εσύ μια βόλτα Ελλάδα και περίμενε να ακούσεις ότι 19 στους 20 θα σου πουν πως δεν τα βγάζουν πέρα. Αλλά ρε γαμώτο αυτός ο ένας στους είκοσι δεν ξέρω τι κάνει και είναι γεμάτα τα μπαρ κάθε μέρα.

Αυτά.

• Like 1
Δημοσ.

Μη μιλας για λογικη εσυ που ελεγες οτι ΔΕΝ μεγαλωσες φτωχος επειδη ειχες τα βασικα αλλα οχι λεφτα για φορμα και μονο 2 ζευγαρια παππουτσια ενο συμφωνεις μετα μαζι μου οτι μια οικογενεια που δεν εχει λεφτα για παππουτσια ειναι φτωχεια. Δηλαδη οσο ειχες τα 2 παπουτσια ησουν οκ αλλα αν σου χαλαγαν και δεν ειχες λεφτα να παρεις αλλα (γιατι για φορμα δεν ειχες) τοτε ξαφνικα θα σουν φτωχος; Εκει κρινεις εσυ αν καποιος ειναι φτωχος στον αριθμο των παππουτσιων που εχει η στη δυνατοτητα να κανει τετοιες αγορες (το σωστο ειναι το δευτερο);

Τι διαφορα εχει αν το κρατος σου προσφερει τα βασικα η αν δουλευεις για τα βασικα; Αν δουλευεις 12ωρα και το μονο που καταφερνεις ειναι να βγαζεις λεφτα να εχεις τα βασικα παλι φτωχος δεν εισαι; Κολλας στο αν τα λεφτα ειναι απο τον εργοδοτη η απο το κρατος;

Ξερω ατομο που εχασε το 80% της ακοης του και βγηκε στη συνταξη προωρα. Παιρνει μικροτερη συνταξη και σχεδον 2χ το ποσο συνταξης για την αναπηρια. Με τη λογικη σου αυτος ειναι φτωχος τωρα γιατι δεν ειναι ικανος να δουλεψει και του τα προσφερει το κρατος;

Δεν μιλαω καν για τον αν η ελλαδα ειναι φτωχη. Για το κοσμο μιλαω που σε παρα πολυ μεγαλο ποσοστο ζει στα ορια φτωχειας, και απο κει ξεκινησε η κουβεντα για το αν οι ελληνες κανουν παζαρια λογο φτωχειας.

Δε σου φενετε περιεργο που στην αμερικη και πλουσιοτερες χωρες της ευρωπης δεν ειναι "κοινωνικο" θεμα το παζαρι; Δε νομιζεις οτι το κοινωνικο και το οικονομικο πανε χερι χερι; Και απο που κ ως που το να παζαρευεσε ειναι παραδοση; Αυτη η "παραδοση" ειναι τροπος επιβιωσης.

Και επειδη οτι στατιστικες σου χω δειξει δε σου καναν, δειξε μου εσυ στατιστικη οτι ο μεσος ελληνας περναει καλα και εχει λεφτα που του περισσευουν (η καραμελα του οτι πανε στα μπαρακια αρα εχουν δεν ειναι στατιστικη) και αν βρεις στειλτην και στα καναλια γιατι ειναι κατι πολυ θετικο που πρεπει να γνωριζουν οι ελληνες, γιατι τοσα χρονια νομιζανε ολοι οτι δεν εχουν λεφτα.

• Like 1
Δημοσ.

Και επειδη οτι στατιστικες σου χω δειξει δε σου καναν, δειξε μου εσυ στατιστικη οτι ο μεσος ελληνας περναει καλα και εχει λεφτα που του περισσευουν (η καραμελα του οτι πανε στα μπαρακια αρα εχουν δεν ειναι στατιστικη) και αν βρεις στειλτην και στα καναλια γιατι ειναι κατι πολυ θετικο που πρεπει να γνωριζουν οι ελληνες, γιατι τοσα χρονια νομιζανε ολοι οτι δεν εχουν λεφτα.-

ενταξει ξερεις κατι δεν εχει και 100% αδικο για τους νεους.Στις στατιστικες λεει οτι το 25% των νεων 18-28ειναι φτωχοι αλλα πολλοι απο αυτους εχουν μαυρη εργασια (το οποιο μετραει σα να μην δουλευεις,και οι φοιτητες επισης θεωρουνται ανεργοι και δεν εχουν κανενα εισοδημα ενω παιρνουν χρηματα απο γονεις αυτο κανονικα δηλωνεται σαν δωρεα αλλα ποιος το κανει).Το difficulty getting by ενταξει δεν λεει τιποτα απολυτως ειναι σαν να με ρωτας αν βγαζω περα και σου λεω οριακα.Και οντως οριακα τα βγαζω αλλα μενω μονος εχω αυτοκινητο και δεν ειμαι κλεισμενος στο σπιτι δεν σημαινει οτι ειμαι φτωχος.

Δεν θελω να συμμετασχω στο υπολοιπο της κουβεντας ουτε το λεω για να αποδειξω οτι δεν ισχυει τιποτα απο αυτα που γραφεται απλα food for thought

ΥΓ και λεει στην ερευνα σου ο δημοσιος τομεας ειτε συνταξιουχοι ειτε μισθωτοι οτι ειναι μια χαρα....Και μετα λενε γιατι βριζουν το δημοσιο και θελει ο κοσμος να μιεωθει και αλλο το δημοσιο

Δημοσ.

Όταν μου λέει κάποιος για τα μπαράκια και τις καφετέριες, ξέρετε τι απαντάω ;  " Ξέρετε πόσα μπαράκια,καφετέριες και φαγάδικα έκλεισαν; ". Λογικό δεν είναι, αφού απέμειναν λιγότερα, να γεμίζουν;

Όσο για τα μπαλωμένα ρούχα, πάλι κάποιοι δεν κατάλαβαν. Αν εγώ βγάζω 5.000 ευρώ το μήνα, απαγορεύεται να μπαλώνω τα ρούχα μου; Το πρόβλημα ξεκινάει όταν για το x,y λόγο ο ρουχισμός σου καταστραφεί, έχεις χρήμα να τον ανανεώσεις; Αν η μητέρα μου δεν πρόσεχε στο μπάλωμα και καταστρεφόταν το ρούχο, έχω λεφτά να πάρω άλλο; Αν όχι, τότε κάτι σημαίνει αυτό.

Φαγητό επίσης δε σημαίνει τρώω ότι κάτσει. Έχεις χρήματα για φρούτα,ψάρια και κρέας; Αν ναι, κάθε πότε; Αν όχι, υποσιτίζεσαι και σημαίνει ότι είσαι φτωχός.

Δημοσ.

Όταν μου λέει κάποιος για τα μπαράκια και τις καφετέριες, ξέρετε τι απαντάω ; " Ξέρετε πόσα μπαράκια,καφετέριες και φαγάδικα έκλεισαν; ". Λογικό δεν είναι, αφού απέμειναν λιγότερα, να γεμίζουν;

Όσο για τα μπαλωμένα ρούχα, πάλι κάποιοι δεν κατάλαβαν. Αν εγώ βγάζω 5.000 ευρώ το μήνα, απαγορεύεται να μπαλώνω τα ρούχα μου; Το πρόβλημα ξεκινάει όταν για το x,y λόγο ο ρουχισμός σου καταστραφεί, έχεις χρήμα να τον ανανεώσεις; Αν η μητέρα μου δεν πρόσεχε στο μπάλωμα και καταστρεφόταν το ρούχο, έχω λεφτά να πάρω άλλο; Αν όχι, τότε κάτι σημαίνει αυτό.

Φαγητό επίσης δε σημαίνει τρώω ότι κάτσει. Έχεις χρήματα για φρούτα,ψάρια και κρέας; Αν ναι, κάθε πότε; Αν όχι, υποσιτίζεσαι και σημαίνει ότι είσαι φτωχός.

Ετσι ακριβως. Με το ποσο γεματες ειναι οι καφετεριες και τα μπαρακια δε μπορεις να καταλαβεις την οικονομικη ανεση του καθενα που πηγαινει εκει. Και ενας ζητιανος αν κατσει και ζητιανεψει ολη μερα θα εχει να αγορασει κατι να φαει και θα του μεινουν 2-3 ευρο να παει να πιει ενα καφε. Δε μπορεις να πεις δεν ειναι φτωχος γιατι με αυτα τα λεφτα θα μπορουσε να παρει ψωμι. Για τον(νεο) ελληνα να βγει εξω για ενα ποτο ειναι αναγκη- απο αλλα πραγματα φενεται αν υπαρχει φτωχεια η "ανεση". Πχ εχει λεφτα να παντρευτει, σκεφτετε αν και ποσα παιδια να κανει, ζει με τους γονεις του μεχρι τα 35 του;

Οσο για τη μαυρη εργασια, οι δουλειες που δε φενονται ειναι του ποδαριου και πληρωνουν ισα ισα ενα χαρτζιλικι, και αν πρεπει να παρεις "δωρεες" απο τους δικους σου τοτε εισαι φτωχος. Οι φοιτητες καθε χωρας νομιζω ζει στα ορια φτωχειας, αυτο δεν εχει να κανει με την οικονομικη κατασταση της χωρας αλλα με τη φοιτητικη περιοδο και τα εξοδα. Στην αμερικη για να σπουδασει καποιος φευγει απο το σπιτι, παει νοικιαζει διαμερισμα η dorm στο σχολειο, πληρωνει για ολα τα βιβλια, το φαγητο του κτλ και δουλευει part time ισα ισα να τα φερει περα μεχρι να σπουδασει. Το θεμα ειναι να βγει απο αυτη τη τρυπα αφου τελειωσει τις σπουδες και να βρει δουλεια. Κατι που δεν ειναι ευκολο στην ελλαδα

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...