Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
10 ώρες πριν, Sheogorath είπε

Τα είχα δει παλιότερα, τρόμαξα και τα άφησα :P

Θα το κοιτάξω. Μπορεί και να πιάνει 4.1 με ~1.4 απο οσο βλέπω.

https://hardforum.com/threads/ryzen-pstate-overclocking-method-calculation-and-calculator.1928648/

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπον μιας και ανοιξε τo θεμα για τα p-states κτλ ειπα να επιλυσω μια παλια απορεια που μου ειχε δημιουργηθει. Το Vcore sensor της μητρικης ειναι innaccurate. Ειναι ακριβως πανω στο VRM και δεν υπολογιζει καθολου το droop. Γνωστα αυτα μεχρι στιγμης.

Παρατηρω λοιπον οτι το Vcore sensor μου λεει οτι σε idle η ταση πεφτει μεταξυ 0.6V και 1V. Το SVI2 TFN την θελει καρφωμενη στα 1.375V οτι και να κανει ο επεξεργαστης. Μεχρι πριν απο 5 λεπτα πιστευα το SVI TFN2. Μετα μετρησα την ταση στο VRM αλλα και στο socket με το πολυμετρο μου. 

Σε idle το VRM εδινε μεταξυ 0.88V και 1.020V με την ταση να αλλαζει ανα 0.4s στο περιπου. Στο socket παρατηρησα τασεις απο 0.86V εως 1V. Δεν ηταν το SoC η κατι αλλο, γιατι βρηκα και τα αλλα rails (1.176V το SoC οπως και το 1.8V rail που εδινε 1.81V σε εμενα), οποτε σιγουρα ηταν το Vcore. 

Τωρα το πολυμετρο μου δεν ειναι fluke, αλλα ειναι αξιοπιστο στις μετρησεις και καλης ποιοτητας οποτε στην χειροτερη δινω ενα +-15mV στα παραπανω νουμερα. Το SVI2 TFN λοιπον σε idle φαινεται να λεει εντελως μαντολες, αλλα ειναι πολυ αξιοπιστο σε load. Το Vcore sensor ειναι η μεση ακρη μιας και χανει 20-30mV σε load αλλα δειχνει την σχεδον πραγματικη idle ταση (0.6V δεν ανοιγουν καν τα τρανζιστορ οποτε...). 

Οποιος εχει χρονο και ορεξη ας κανει το ιδιο για να δουμε αν γενικα ισχυει αυτο.

Επεξ/σία από kostas_anes
  • Like 5
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Λοιπον μιας και ανοιξε τo θεμα για τα p-states κτλ ειπα να επιλυσω μια παλια απορεια που μου ειχε δημιουργηθει. Το Vcore sensor της μητρικης ειναι innaccurate. Ειναι ακριβως πανω στο VRM και δεν υπολογιζει καθολου το droop. Γνωστα αυτα μεχρι στιγμης.

Παρατηρω λοιπον οτι το Vcore sensor μου λεει οτι σε idle η ταση πεφτει μεταξυ 0.6V και 1V. Το SVI2 TFN την θελει καρφωμενη στα 1.375V οτι και να κανει ο επεξεργαστης. Μεχρι πριν απο 5 λεπτα πιστευα το SVI TFN2. Μετα μετρησα την ταση στο VRM αλλα και στο socket με το πολυμετρο μου. 

Σε idle το VRM εδινε μεταξυ 0.88V και 1.020V με την ταση να αλλαζει ανα 0.4s στο περιπου. Στο socket παρατηρησα τασεις απο 0.86V εως 1V. Δεν ηταν το SoC η κατι αλλο, γιατι βρηκα και τα αλλα rails (1.176V το SoC οπως και το 1.8V rail που εδινε 1.81V σε εμενα), οποτε σιγουρα ηταν το Vcore. 

Τωρα το πολυμετρο μου δεν ειναι fluke, αλλα ειναι αξιοπιστο στις μετρησεις και καλης ποιοτητας οποτε στην χειροτερη δινω ενα +-15mV στα παραπανω νουμερα. Το SVI2 TFN λοιπον σε idle φαινεται να λεει εντελως μαντολες, αλλα ειναι πολυ αξιοπιστο σε load. Το Vcore sensor ειναι η μεση ακρη μιας και χανει 20-30mV σε load αλλα δειχνει την σχεδον πραγματικη idle ταση (0.6V δεν ανοιγουν καν τα τρανζιστορ οποτε...). 

Οποιος εχει χρονο και ορεξη ας κανει το ιδιο για να δουμε αν γενικα ισχυει αυτο.

Ωραίος, οπότε θα πέφτει μυρισμα νυχιών αν πέφτει η τάση σε idle φάση :lol:

• Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Ωραίος, οπότε θα πέφτει μυρισμα νυχιών αν πέφτει η τάση σε idle φάση :lol:

Πρακτικα αν δεν βαλεις πολυμετρο δεν ξερεις τι γινεται. Δεν ξερω αν η παραπανω συμπεριφορα ισχυει σε ολες τις μητρικες οποτε δεν μπορω να το παρουσιασω σαν κανονα.

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Πρακτικα αν δεν βαλεις πολυμετρο δεν ξερεις τι γινεται. Δεν ξερω αν η παραπανω συμπεριφορα ισχυει σε ολες τις μητρικες οποτε δεν μπορω να το παρουσιασω σαν κανονα.

εισαι με Offset ταση η manual? λογικα σε ολες το ιδιο θα ισχυει οσον αφορα τον σενσορα του chip

Δημοσ.
Μόλις τώρα, akoinonitos είπε

εισαι με Offset ταση η manual? λογικα σε ολες το ιδιο θα ισχυει οσον αφορα τον σενσορα του chip

offset +0.125V συγκεκριμενα.

• Thanks 1
Δημοσ.

Ενημερωνω πως το 0.0.7.2 AGESA (πιθανοτατα και το 0.0.7.0) προκαλουν προβλημα στο P-State Overclocking λοκαροντας τον επεξεργαστη στην μεγιστη συχνοτητα που εχει οριστει μεσω OC. 
Εκανα rollback στο 1.0.0.6 και ο επεξεργαστης πλεον πηγαινει και παλι στα 1550MHz.

Περαν αυτου διαφορα 1.0.0.6 με 0.0.7.2 στο CB 50 ποντοι οπως φαινεται. Ανεβηκα κατα 7 απο την προηγουμενη φορα που ετρεξα με 1.0.0.6 το οποιο το δικαιολογω μιας και τρεχω ψηλοτερα την RAM.

Spoiler

image.png.a9199fea1223451bb4fff583c2bcfe5b.png

• Like 1
Δημοσ.

Μπαι δε γουει παιδες, εκατσα σημερα και στριπαρα windows 7 για benching σε Ryzen συστημα, οποτε οποιος ενδιαφερεται να μου πει να το κανω upload καπου. Το ISO ειναι 1.6GB και το install το εκανα μεσα σε 3 λεπτα σε 860 EVO :P

Ηταν απο τα καλυτερα πραγματα που εχω δει. 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, kostas_anes είπε

Μπαι δε γουει παιδες, εκατσα σημερα και στριπαρα windows 7 για benching σε Ryzen συστημα, οποτε οποιος ενδιαφερεται να μου πει να το κανω upload καπου. Το ISO ειναι 1.6GB και το install το εκανα μεσα σε 3 λεπτα σε 860 EVO :P

Ηταν απο τα καλυτερα πραγματα που εχω δει. 

Θέλω θέλω θέλω θέλω θέλω θέλω. Μισώ τα 10 μισώ τα 10 μισώ τα 10...

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 λεπτό πριν, Sheogorath είπε

Θέλω θέλω θέλω θέλω θέλω θέλω. Μισώ τα 10 μισώ τα 10 μισώ τα 10...

Πρακτικα ειναι ενας kernel με λιγο UI, οποτε δεν ξερω ποσο χρησιμα θα σου ειναι :P.

Αλλα αμα θες σου φτιαχνω ενα κανονικο βερσιον. 

Επεξ/σία από kostas_anes
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, kostas_anes είπε

Πρακτικα ειναι ενας kernel με λιγο UI, οποτε δεν ξερω ποσο χρησιμα θα σου ειναι :P.

Αλλα αμα θες σου φτιαχνω ενα κανονικο βερσιον. 

Κάνε τα κανονικά κάποια στιγμή μέσα στο Πάσχα (ή και μετα). Δεν με βιάζει αλλά θα το εκτιμήσω.

Μονος να ασχοληθώ, δύσκολα, δεν έχω χρόνο. Βάλε και τα stripped down πάντως, να το έχουμε για benches.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, Sheogorath είπε

Κάνε τα κανονικά κάποια στιγμή μέσα στο Πάσχα (ή και μετα). Δεν με βιάζει αλλά θα το εκτιμήσω.

Μονος να ασχοληθώ, δύσκολα, δεν έχω χρόνο. Βάλε και τα stripped down πάντως, να το έχουμε για benches.

A δεν μου παιρνει πολυ, η διαδικασια ειναι 5 λεπτα, μετα απλως το αφηνω να κανει την δουλεια (να ξαναγραψει το image). Αυριο-μεθαυριο θα εχεις τα links. Δυστυχως το συνολικο upload θα παρει λιγο χρονο γιατι μιλαμε για περιπου 5GB και εχω 80kb/s upload :P

Οποτε ναι, αν με βγαζουν σωστα οι υπολογισμοι μου κοιταμε ~18 ωρες upload. Yikes...

Eρωτηση κρισεως. Να βαλω και τον NVMe driver μεσα? Γιατι μεχρι στιγμης εχω μονο για τον ASMedia USB controller. Μαλλον θα το βαλω γιατι ποτε δεν ξερεις, αλλα θα μου παρει λιγο παραπανω.

Spoiler

Εντωμεταξυ ολη η φαση με παει πισω αρκετο καιρο. Ολοιδια stuggles με το να κανεις τα Windows 98 να δουν USB, αλλες φρικες κει περα 😂😂😂

Επεξ/σία από kostas_anes
  • Thanks 2
Δημοσ.

απο δευτερα θα χω  στα χερια μου εναν 2600  μια 470 sli  asrock  και μια μνημη 8  γιγα  hyper x 3200  τι πρεπει να προσεξω καθοτι με ryzen δεν εχω ασχοληθει καθολου !!

τι λειτουργικο να του βαλω  ποιο  βιος  κλπ ;; οποιος εχει ασχοληθει να ριξει κανα tip  να μη ψαχνω με τις ωρες !!

ευχαριστω προκαταβολικα :D

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

(1) Να προσέξεις να βρεις μια ακόμα 8ρα, γιατί θα απογοητευθείς αλλιώς.

(2) Καλή τύχη με τα #@$! ΒΙΟS της Asrock. Δες ποια έκδοση/Agesa θα φοράει, να δούμε αν θα πρέπει να πας σε νεότερο.

(3) Win 10. Μπαίνουν και 7ρια, λογικά, αλλά θα μπλέκεις με μη υποστήριξη.

(4) Ανεμιστήρας κλπ?

Στα δικά μου:

Μπήκε και 4ρι στα SCL, τα πήρε και λειτουργεί κανονικά, βγάζει stress test, benches, gaming κλπ, αλλά...

Βγάζει errors στα mem tests. Σε κανονική λειτουργία, δεν φαίνεται να έχει θέμα γενικά, αλλά...

Αν μείνει πολλές ώρες ανοικτός, παρατημένος, επανέρχεται κανονικά (όχι hibernate κλπ, απλά κλείνει οθόνη), αλλά μετά από 1-2'' θα παγώσει. Μπορεί να έχει ήδη "παγώσει", ο κέρσορας κουνιέται κανονικά, αλλά από πίσω δεν αποκρίνεται (για αυτό τα ""), και πάλι μετά από 1-2'' κολλάει όλος.

Βέβαια, έχω δοκιμαστική των Win, με δοκιμαστικό της gpu, χωρίς καν δοκιμαστικό του chipset...μπορεί όλα αυτά να οφείλονται (και) εκεί.

Άλλαξα τις μνήμες μεταξύ τους, που πρότεινε ο @mpokwsths παραπάνω, μόλις, και θα δούμε.

test-test.png.d0be515dc1fdf98faf088b5ac6451cd1.png

Σκέφτομαι να κλείσω το SMT, και να δω αν με το ίδιο vcore (1.25) μπορώ να πάω λίγο παραπάνω (από 3.8 που τώρα είμαι), να κερδίσω από εκεί (αφού τα παραπάνω νήματα νομίζω πουθενά δεν μου χρησιμεύουν).

Επεξ/σία από Πέτρος
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παίδες να κάνω μια μικρή παρένθεση σχετικά με το TestMem 5 που είδα κάποιους να τρέχουν,

Spoiler

το συγκεκριμένο memory tester ( απ'οτι βλέπω έχει κάποιο custom cfg αρχείο ) μπορεί να αξιοποιηθεί εξίσου και σε intel εκτός από amd ryzen συστήματα;

https://www.overclock.net/forum/27937684-post4314.html

TestMem 5 0.12 1usmus config v3 (memory test) 

[ έπεσε το μάτι μου στο δίπλα AM4 thread το εν λόγω testάκι ]

Επεξ/σία από 7nisiotis

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...