omghi2u Δημοσ. 16 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2017 Στο εξοχικό , φυτέψαμε μια καρυδιά πριν 10 χρόνια... απέχει 5-6 μέτρα απο την μάντρα που χωρίζει το οικόπεδο του σπιτιού με το οικόπεδο με τα δέντρα φυτά ζωντανά κτλ... και την μάντρα άρχισε να την σηκώνει... να την ζμπρώχνει προς τα πάνω.
Getta Robo Δημοσ. 16 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2017 τι λιπανση θεωρεις φιλε? απο ασθενειες δεν ψεκαζω τιποτα... που και που μονο λιγο λιπασμα 11-15-15 βαζω οταν βαζω και στις μικρες ελιες να δυναμωσουν λιγακι.. Καλο κομποστ και εδαφοκαλυψη με φυλλα/πριονιδι ειναι ακρως απαραιτητα. Αν εισαι κοντα στη θαλασσα, βεβαιωσου πως δεν υπαρχει προβλημα με τα αλατα. Η καρυδια ειναι οξυφιλο δεντρο, και σε αλκαλικα εδαφη μπορει να εχει προβληματα.
crom251 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2017 Έχω σε επαρχία μία πελώρια καρυδιά η οποία κάνει κάθε χρόνο 2 τσουβάλια καρύδια. Τρώγονται αν τα στεγνώσεις αλλά δεν μου αρέσουν γιατί ο εσωτερικός του φλοιός (όταν τα σπάσεις) είναι καφέ σκούρο χρώμα και όχι άσπρο που θα μου άρεσε. Ρώτησα αλλά κανείς δεν ήξερε να μου πει για ποιο λόγο και τι τους λείπει. Που ρωτησες? Λογικο το δεντρο σου ειναι καποια ''ντοπια'' ποικιλια που εχει υποβαθμισμενα ποιοτικα χαρακτηριστικα με σκουροχρωμη ψιχα κλπ... Ντοπιες ποικιλες δεν βαζει κανενας πλεον εκτος αν τις θελει απλα για ομορφια, σκια, ξυλο ή απλα θελει να φυτεψει μια καρυδια χωρις να τον ενδιαφερει η παραγωγη... Για καρπο δεν βαζει κανενας γιατι τα ποιοτικα χαρακτηριστικα της ψιχας ειναι υποβαθμισμενα. Μπαινουν αλλες ποικιλιες πλεον (υπαρχουν αρκετες) με πιο γνωστη και διαδεδομενη την chandler.... 1
crom251 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2017 Η καρυδια ειναι οξυφιλο δεντρο Δεν ειναι οξυφιλο η καρυδια.
Getta Robo Δημοσ. 17 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2017 Δεν ειναι οξυφιλο η καρυδια. Αναλογος την ποικιλια, η οξυτητα του εδαφους που αναπτύσσονται και καρποφορουν, κυμαίνεται απο 5.5 ως 7. Μεσος ορος το 6/6.5. Οξυφιλες δηλαδη.
crom251 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Απο 6-8 καλλιεργειται χωρις προβλημα η καρυδια με ιδανικο 7 με 7.5 ph. Οξυφιλα ειναι φυτα που απαιτουν οξινο εδαφος προκειμενου να αναπτυχθουν, να ανθισουν και να καρποφορησουν σωστα. Κατι που προφανως δεν συμβαινει στην καρυδια που μπορει καλλιστα να αναπτυχθει και σε πιο υψηλα και ph και για την οποια το ιδανικο ph δεν ειναι καν οξινο... 1
Getta Robo Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Δεν εχω ξανακουσει για τοσο υψηλο ph, ειδικα στο 8. Ευδοκιμει μεχρι το 7.5 αλλα αποδιδει καλυτερα κατω της βασης, γυρω στο 6.5 http://www.walnut.net.au/Resources/Documents/establish%20walnut%20orchard.pdf Μιλας για καποια συγκεκριμενη ποικιλια εσυ; Οξυφιλα ετυμολογικα εννοω πως ευδοκιμουν καλυτερα κατω απο το 7. Οι παραγωγικοτερες που εχω δει παντως, ειναι σε οξινα ορεινα εδαφη. 1
dollyyy19 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 λοιπον ,εχω δυο δεντρα στο χωριο,που βγαζουν αρκετα,αλλα τα βουτανε οι καλοθελητες,σε περιφραγμενο κτημα.αυτο το διαστημα ειναι φορτωμενα.λεω να παω να τα μαζεψω πρωιμα,διοτι μιας και δεν ειμαι κοντα,δεν μπορω να επιβλεπω ποτε θα ειναι ετοιμα.απο οτι διαβασα,κατα σεπτεμβρη ειναι ετοιμα.αν τα μαζωξω τελη αυγουστου ,θα τρωγονται;;;;;
Getta Robo Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Πολυ δυσκολο, εκτος και τα δεντρα παραγουν πρωιμα. Αν δεν εχεις ξαναμαζεψει τετοια εποχη, εχεις ελαχιστες πιθανοτητες να ειναι ενταξει ο καρπος τους.
dollyyy19 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 δλδ αν τα κοψω και τα αφησω με την φλουδα κανα μηνα,δεν θα τρωγονται;θα δοκιμασω,δεν εχω να χασω.ουτως η αλλως,αν τα αφησω να ωριμασουν,παιζει να μην βρω ουτε τα δεντρα.......
Getta Robo Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Μπορεις να δοκιμασεις αφου ξερεις πως δεν θα βρεις τον καρπο στα δεντρα, η συγκομιδή ομως θα γινει νωριτερα απο το προβλεπόμενο διαστημα. Ποσο παλια/μεγαλα ειναι τα δεντρα;
papoys1 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 λοιπον ,εχω δυο δεντρα στο χωριο,που βγαζουν αρκετα,αλλα τα βουτανε οι καλοθελητες,σε περιφραγμενο κτημα.αυτο το διαστημα ειναι φορτωμενα.λεω να παω να τα μαζεψω πρωιμα,διοτι μιας και δεν ειμαι κοντα,δεν μπορω να επιβλεπω ποτε θα ειναι ετοιμα.απο οτι διαβασα,κατα σεπτεμβρη ειναι ετοιμα.αν τα μαζωξω τελη αυγουστου ,θα τρωγονται;;;;; Τέλη Αυγούστου όχι δεν είναι ακόμη έτοιμα τα καρύδια. Η συνηθισμένη και καλίτερη εποχή είναι από 15 εώς 25 Σπετεβρίου και αφού πρώτα δοκιμάσεις εάν φεύγει εύκολα ο εξωτερικός πλάσινος φλοιός. Εάν δεν φεύγει δεν είναι έτοιμα και πρέπει να μείνουν ακόμη λίγες μέρες.
crom251 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Δεν εχω ξανακουσει για τοσο υψηλο ph, ειδικα στο 8. Ευδοκιμει μεχρι το 7.5 αλλα αποδιδει καλυτερα κατω της βασης, γυρω στο 6.5 http://www.walnut.net.au/Resources/Documents/establish%20walnut%20orchard.pdf Μιλας για καποια συγκεκριμενη ποικιλια εσυ; Οξυφιλα ετυμολογικα εννοω πως ευδοκιμουν καλυτερα κατω απο το 7. Οι παραγωγικοτερες που εχω δει παντως, ειναι σε οξινα ορεινα εδαφη. Δεν μιλαω για καποια συγκεκριμενη ποικιλια. Εχω δει αναφορες σε βιβλιογραφια για ιδανικες τιμες ph απο 6,5-7,5. Γενικα ενα ph κοντα στο ουδετερο ειναι το ιδανικο χωρις αυτο να σημαινει πως δεν μπορει να καλλιεργηθει και σε εδαφη με πιο ακραιες τιμες. Ενα προχειρο που βρηκα στο αρχειο μου απο το περιοδικο Γεωργια-Κτηνοτροφια το αρθρο του Ρουσκα γεωπονου με ειδικοτητα δενδροκομια και παρα πολλες δημοσιευσεις και εμπειρια πανω στην καρυδια http://www.pomologyinstitute.gr/files/ergasies/%CA%E1%EB%EB%E9%DD%F1%E3%E5%E9%E1%EA%E1%F1%F5%E4%E9%DC%F2%C3%E5%F9%F1%E3%DF%E1%CA%F4%E7%ED%EF%F4%F1%EF%F6%DF%E1.pdf λεει για ιδανικο ph 7.2-7.6 Το θεμα ειναι πως το ph στην καρυδια δεν ειναι θεμα που πρεπει να απασχολει καποιον εκτος αν μιλαμε για πολυ ακραιες τιμες κατω ή πανω. Μηπως μπερδευεσαι με την καστανια που οντως χρειαζεται χαμηλα ph? 1
Getta Robo Δημοσ. 19 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2017 Διαβαζω κυριως ξενη βιβλιογραφια, στα Αγγλικα για μεσογειακου κλιματος ποικιλιες και υβριδια. Κυριως μιλανε για ελαφρως οξινα εδαφη, με δυνατοτητα στα ελαφρως αλκαλικα/ασβεστωδη. Εχω δει αναφορες για καλλιεργειες σε ελαφρως αλκαλικα εδαφη, αλλα λενε πως δεν ειναι τοσο καλη η παραγωγη σε σχεση με τα οξινα. Απο τους λογους επισης που αποτρεπουν την συγκαλλιεργεια με τις φυστικιες, ειναι η διαφορα του ph, αφου οι φυστικιες αποδιδουν σε αλκαλικα εδαφη. Νομιζω πως η ποικιλια "Ιολη" αποδιδει καλα σε ελαφρως αλκαλικα, θα το ξανακοιταξω ομως.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα