Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ανοίγω το θέμα με αφορμή ένα περιστατικό που μου συνέβη χθες.

Καθώς οδηγούσα κατά τις 10 το βράδυ στην εθνική Ηρακλείου-Ρεθύμνου με σταμάτησε ένα αγροτικό της αστυνομίας. Σταματάω στην άκρη, κατεβαίνει ο ένας εκ των τριών και έρχεται στο παράθυρο. 

-Καλησπέρα, το όνομα σας
-Καλησπέρα, το όνομα μου

-Έχετε τίποτα παράνομο στο όχημα?
-Όχι
-Κατεβείτε να κάνουμε έναν έλεγχο.

Όλα καλά μέχρι τότε. Με το που βγαίνω αρχίζουν να μου κάνουν ερωτήσεις του στιλ 
-Κατάλαβες για τι ψάχνουμε
-Κατάλαβα ναι

-Καπνίζεις?
-Περιστασιακά
-Τι καπνίζεις? Κανονικό ή το άλλο?
-Κανονικό μόνο
-Αποκλείεται καπνίζεις σίγουρα και τετοια

Εγω εκει αρχισα να αγχωνομαι γιατι μου μιλουσαν σαν να ειμαι χασικλης και σε υφος οτι σιγουρα θα βρουνε κατι. Να ξεκαθαρισω οτι δεν υπηρχε περιπτωση να βρουνε τιποτα ουτε στο αμαξι ουτε πανω μου αλλα ουτε καν ιχνος χορτου.   Δεν καπνίζω και δεν είχα ποτέ τέτοια πάρε δώσε.

Δυστυχώς το άγχος μου φάνηκε και άρχισα να είμαι πιο σφιγμένος. Αμα δεν εχεις να φοβασαι κατι γιατι αγχωθηκες, με ρωτησαν. Τους εξηγησα οτι δεν μου εχει ξανασυμβει αυτο τοσα χρονια που ειμαι κατω και οτι εδω για ενα τυπικο ελεγχο να σε σταματησουν και νομιμος να εισαι αγχωνεσαι λιγο. Ποσο μαλλον σε αυτην την πιεστικη κατασταση.
Άρχισαν να ψαχνουν το αμαξι παντου, το καθε εκατοστο, ανοιξαν εβγαλαν ολα μου τα ρουχα απο τη βαλιτσα, ελεγχο στον κινητηρα, πορτ παγκαζ,εψαχναν τα αποτσιγαρα στο τασακι ενα προς ενα. Και καθολη τη διαρκεια να μου λενε οτι σιγουρα θα βρουν κατι, οτι θα δουν και στο σπιτι μου (ουτε εκει εννοειται υπηρχε περιπτωση να βρουν κατι). Μετα ρωτουσαν αν εχω κανει ποτε, να μου λενε αποκλειεται να μην εχεις κανει, αυτο θα το δουμε, θα βρουμε κατι μονο πες μας, εμεις δεν σταματαμε τυχαια για ελεγχο και αλλα τετοια. Εννοειται στη συνεχεια σωματικος ελεγχος με το καταλληλο χουφτωμα στα ευαισθητα σημεια.
Αν ημουν ψυχραιμος κι εγω επρεπε να θιχτω που μου μιλουσαν ετσι λες και ειμαι σεσημασμενος. Μετα απο μιση ωρα που δεν βρηκαν κατι μου ειπαν να μαζεψω τα πραγματα μου και μετα με καληνυχτισαν.

Γραφω εδω για να ρωτησω σχετικα με το νομικο πλαισιο. Απο βιντεακια στο youtube στην αμερικη γνωριζω οτι δεν εχουν το δικαιωμα καταρχας να σε σταματησουν τυχαια για ελεγχο αν δεν εχεις κανει κατι παρανομο. Επισης γνωριζω οτι σε αυτην την περιπτωση εχεις το δικαιωμα να μην δωσεις τα στοιχεια σου και να μην πεις τιποτα.
Προφανως και στην Ελλαδα δεν ειναι ετσι. Ομως πως ακριβως ειναι? Δηλαδη εχουν κανονικα το δικαιωμα για τυχαιους ελεγχους χωρις να εχεις δωσει σημαδι? Και συγκεκριμενα εχει δικαιωμα ο πολιτης να μην απανταει σε αυτου του ειδους ερωτησεις, η απο τη στιγμη που σε σταματανε σου λενε οτι θελουν και εσυ πρεπει να απαντας?

• Απαντ. 92
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αν δεν έχει δικαίωμα να κάνει έλεγχο η αστυνομία ποιος να έχει;! Εγώ το βρίσκω λογικό και χρήσιμο δηλαδή. Από εκεί και πέρα ο τρόπος που θα γίνει ο έλεγχος είναι ανάλογα σε ποιον θα πέσεις, πως θα αντιδράσεις εσύ κλπ.

Μπορεί να μην ήταν τυχαίο, κάποιος να σε έβαλε στο μάτι δηλαδή ή να είχαν κάποια λάθος πληροφορία.

• Like 6
Δημοσ.

καλά ήταν τελείως χαζοί, οι μπάφερς κάνουν μπαμ και ο ψαρωμένος που δεν έχει κάνει τίποτα και έχει χεστεί επάνω του κάνουν επίσης μπαμ 

ο μόνος λόγος είναι ο petran να έχει ύποπτη φάτσα και εκεί απλά ατύχησε, έχω ακούσει από διάφορα παιδιά (που είναι μια χαρά παιδιά) να τα σταματάνε συνέχεια λόγω φάτσας ή γενικότερης εμφάνισης.. 

μάλιστα ένας είχε πέσει και σε περίπτωση που έψαχναν ναρκωτικά και τον έβαλαν μέσα σε βανάκι να ξεβρακώνεται και να ανοίγει κωλομάγουλα 

• Like 2
Δημοσ.

Aλλη νομοθεσια στην Αμερικη, αλλη στην Ευρωπη και αλλα στην Ελλαδα. Δεν γνωριζεις αν ειναι τυχαιος ελεγχος η οχι. Μπορει να ειχαν περιγραφη σχετικη με το δικο σου οχημα αλλα και σε περιπτωση που δεν ειχαν ολο το νομιμο δικαιωμα να το κανουν ελεγχο. Τωρα σχετικα με τισ ψαρωτικες ερωτησεις ειναι αστυνομικη τακτικη. Μπορει να εισαι ενας απλος ανθρωπος που δεν εχει τιποτα να κρυψει η να εισαι ο εσκομπαρ πχ. δεν το ξερουν αυτο. Γι αυτο και ειναι προκατελειμενοι τις περισσοτερες φορες και εχεις 1000 δικια αν νιωθεις περιεργα.

Αν δεν δωσεις τα στοιχεια σου εχουν το δικαιωμα να σε συλλαβουν για απειθεια και αν αντισταθεις/αντιδρασεις για αντισταση (πολυ χοντρικα)

• Like 1
Δημοσ.

Στο κομματι του τυχαιου ελεγχου ναι δεν ειμαστε Αμερικη και μπορουν να ελεγχουν. Συμβαινει καθημερινα οκ.

Αυτο που θελω κυριως να μαθω ειναι ποια τα δικαιωματα σου αν εισαι τελειως "αθωος" απο τη στιγμη που σε σταματησουν για κατι τετοιο.
Θα μπορουσα να μην απαντησω σε ερωτησεις που μου εκαναν του στιλ "ποτε καπνισες τελευταια φορα μαυρο"? Απλα ηταν τοσο πιεστικοι και μιλουσαν σαν να ειμαι εμπορας ξερω γω. "Θα βρουμε σιγουρα κατι, να σε βοηθησουμε θελουμε, πες μας που το χεις" και πολλα αλλα. Ενταξει καταλαβαινω οτι πρεπει να ψαρωσουν και τον αλλον λιγο αλλα νομικα ειναι οκ?

καλά ήταν τελείως χαζοί, οι μπάφερς κάνουν μπαμ και ο ψαρωμένος που δεν έχει κάνει τίποτα και έχει χεστεί επάνω του κάνουν επίσης μπαμ 

ο μόνος λόγος είναι ο petran να έχει ύποπτη φάτσα και εκεί απλά ατύχησε, έχω ακούσει από διάφορα παιδιά (που είναι μια χαρά παιδιά) να τα σταματάνε συνέχεια λόγω φάτσας ή γενικότερης εμφάνισης.. 

μάλιστα ένας είχε πέσει και σε περίπτωση που έψαχναν ναρκωτικά και τον έβαλαν μέσα σε βανάκι να ξεβρακώνεται και να ανοίγει κωλομάγουλα 

Αυτο ακριβως. Ενω στην αρχη που με σταματησαν γνωριζα τι ελεγχο θα μου κανουν και ημουν τελειως χαλαρος, με το υφος τους χεστηκα πανω μου :P

Δημοσ.

Aλλη νομοθεσια στην Αμερικη, αλλη στην Ευρωπη και αλλα στην Ελλαδα. Δεν γνωριζεις αν ειναι τυχαιος ελεγχος η οχι. Μπορει να ειχαν περιγραφη σχετικη με το δικο σου οχημα αλλα και σε περιπτωση που δεν ειχαν ολο το νομιμο δικαιωμα να το κανουν ελεγχο. Τωρα σχετικα με τισ ψαρωτικες ερωτησεις ειναι αστυνομικη τακτικη. Μπορει να εισαι ενας απλος ανθρωπος που δεν εχει τιποτα να κρυψει η να εισαι ο εσκομπαρ πχ. δεν το ξερουν αυτο. Γι αυτο και ειναι προκατελειμενοι τις περισσοτερες φορες και εχεις 1000 δικια αν νιωθεις περιεργα.

Αν δεν δωσεις τα στοιχεια σου εχουν το δικαιωμα να σε συλλαβουν για απειθεια και αν αντισταθεις/αντιδρασεις για αντισταση (πολυ χοντρικα)

Πολύτιμες οι πληροφορίες σου, σε ευχαριστώ!

από βιντεάκια στο yt θα έχεις επίσης διαπιστώσει ότι εκεί είναι πολύ περισσότερο trigger happy

Ε ναι, αυτος ειναι και ο λογος που κανουν τα βιντεακια τις περισσοτερες φορες. Κυκλοφορει ο αλλος με καλαζνικοφ στο δρομο και επειδη στη συγκεκριμενη πολιτεια επιτρεπεται να οπλοφορεις δημοσια με αυτον τον τροπο, του φερνουν την αστυνομια και τραβαει τους διαλογους για να δειξει δηθεν τα δικαιωματα των πολιτων και οτι η αστυνομια δεν γνωριζει τη δουλεια της. Υπερβολες :P

Δημοσ.

Επισης αν δεν κανω λαθος αν εχεις κανει χρηση ναρκ. ουσιων τις τελευταιες 24 ωρες (με επιφυλαξη) πας κανονικα αυτοφωρο! Το πως διαπιστωνεται...

Δημοσ.

Δηλαδη εξακολουθει να ειναι παρανομη η χρηση?
Πριν 3-4 χρονια αν δεν κανω λαθος ειχε ακουστει οτι η χρηση δεν ειναι πια παρανομη και οτι αν πιαστεις με μια μικροποσοτητα δεν σου κανουν κατι. Ραδιο αρβυλα?

Δημοσ.

Είναι καθαρά σε τι άτομα θα πέσεις.

Εμένα παλιά με είχαν σταματήσει για τέτοιο έλεγχο το 2004 όταν κατέβαινα από Αθήνα σε επαρχία.

Ήμουν σε επαρχιακό δρόμο και την είχαν στήσει προφανώς γιατί είχαν πληροφορίες για κάποιο άτομο που έψαχναν.

Με σταμάτησαν με ενημέρωσαν οτι θα κάνουν έλεγχο στο αυτοκίνητο, μου είπαν να πάρω από το αμάξι χρήματα ή ότι άλλο αξίας , έλεγξαν , δεν βρήκαν κάτι και με χαιρέτησαν.Σωματικό δεν θυμάμαι να μου έκαναν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο μπάτσος έχει δικαίωμα να κάνει ότι έλεγχο θέλει αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να είναι αγενής και να συμπεριφέρεται όπως έγραψε το παιδί παραπάνω. Τον ήξερε μήπως από χθες, δεν κατάλαβα.

Αν δηλ. εγώ δουλεύω στην εφορία , σε όποιον μπαίνει στο γραφείο θα του λεω , καλώς τον φοροφυγά?

Επεξ/σία από HALF EVIL
  • Like 14
Δημοσ.

Τι σημαδι να δωσεις δλδ?

Να ακους Μαρλευ δυνατα και να χεις legalize it στικερ πισω?

Κατα τα αλλα οι ερωτησεις τους τραγικες μου ακουγονται και σηκωνε τρολλαρισμα απο τη μερια σου η φαση.

Εγω θα τους ελεγα,παιδια αργουμε?Εχω να ειμαι καπου στις 4κ20.

• Like 3
Δημοσ.

Τι σημαδι να δωσεις δλδ?

Να ακους Μαρλευ δυνατα και να χεις legalize it στικερ πισω?

Κατα τα αλλα οι ερωτησεις τους τραγικες μου ακουγονται και σηκωνε τρολλαρισμα απο τη μερια σου η φαση.

Εγω θα τους ελεγα,παιδια αργουμε?Εχω να ειμαι καπου στις 4κ20.

Προφανώς και έπρεπε να τρολάρω αλλά ήμουν χεσμένος από ένα σημείο και μετά.

Επίσης μου έκαναν τόσες ερωτήσεις γενικότερες, τι κάνω στην κρήτη, που πάω, γιατί πάω εκεί, πόσο συχνά πάω, από που είμαι, που μένω, αν μένω μόνος μου τι σπουδαζω, που αν τους έλεγα τέτοιο πράγμα έστω και για τρολαρισμα θα τους έδινα τροφή για άλλες 100 ερωτήσεις.

Δημοσ.

Ο νόμος τους υποχρεώνει να σου δώσουν τον αριθμό μητρώου τους εφόσον τον ζητήσεις; ξέρει σίγουρα κανείς;

Μα φαίνεται στην στολή ο αριθμός του καθενός!

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...