Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,τελευταία με έχει πιάσει μια αγωνία και δεν ξέρω τι να κάνω,φέτος έδωσα Πανελλήνιες και δεν κατάφερα να περάσω εκεί που ήθελα [ΤΕΙ Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών] αυτή την στιγμή σκέφτομαι να ξανά δώσω Πανελλήνιες αλλά φοβάμαι ο'τι θα ξανά γράψω χάλια.Οταν έδωσα πρώτη φορά δεν πήγα φροντιστήριο και τώρα το σκεφτόμαι να γραφτώ σε κανένα φροντιστήριο αλλά φοβάμαι ότι θα γράψω τα ίδια και οτι θα πάνε πεταμένα τα λεφτά 

Με αυτά τα λεφτά θα ήταν καλώ να πήγαινα σε ΙΕΚ ιδιωτικό [ΙΕΚ Ακμη] και να συνεχίσω γραφιστική?

Αξίζει να σπουδάσω στην ΙΕΚ Ακμή η θα είναι πεταμένα λεφτά και να πάω καλύτερα σε κανένα κολέγιο Ελλάδα/Εξωτερικό 

Υ.Γ:Θα μου ήταν πολύ χρήσιμο να μου εξηγήσετε ποιες ειναι οι διαφορές Γραφιστα και Φωτογράφου και αν με το πτυχίο στο ΙΕΚ μπορείς να βρείς δουλεία στο εξωτερικό(Αμερική κτλ)

Δημοσ.

Αν μπορείς να πας σε κολέγιο είτε εδώ είτε έξω τότε φυσικά να το επιλέξεις μιας και θα πάρεις ένα κανονικό πτυχίο.

Στο ΙΕΚ παίρνεις ένα χαρτί εξειδίκευσης (καμία σχέση με πτυχίο) το οποίο τις περισσότερες φορές δεν το αναγνωρίζουν έξω.

Δημοσ.

Δεν θέλω να φανώ σκληρός, αλλά αυτές οι δουλειές θέλουν να το έχεις. Δεν είναι μόνο η τεχνική, που ως ένα επίπεδο όλοι μπορούν να τη μάθουν, αλλά θέλει και τέχνη.
Πιστεύεις πως το έχεις; Έχεις ασχοληθεί καθόλου ή απλά βρήκες ένα επάγγελμα και λες "γιατί όχι".

Η ερώτησή σου για το ποιες οι διαφορές του γραφίστα από τον φωτογράφο μου δείχνει πως δεν έχεις ασχοληθεί καθόλου με κάποιους κλάδους της εφαρμοσμένης τέχνης, σε εντελώς ερασιτεχνικό επίπεδο έστω.

Δημοσ.

Η επιλογή της Γραφιστικής είναι καλή και πιστεύω με βάση τη δική μου εμπειρία οτι θα σε καλύψει.

Κι εγώ, την ίδια σχολή έχω τελειώσει και δεν το έχω μετανιώσει.

Η Γραφιστική χρειάζεται εξειδίκευση, εργαστήρια και κυρίως πρακτική εξάσκηση.

Στην ΑΚΜΗ που φοίτησα είχα την εύκαιρία να μάθω σχέδιο οχι μόνο σε PC (και MAC εννοείται) αλλά και σχέδιο στο χέρι. Επιπλέον, μάθαμε από σχεδίαση εντύπου μέχρι και σχεδιασμό ιστοσελίδας με γνώσεις web design!

Εκείνα που έχω να θυμάμαι είναι την εκπαιδευτική εκδρομή που κάναμε στη Ρώμη, όπου πέρα από διασκέδαση, όλο αυτό είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα  αφού μας είχε ανατεθεί από τους καθηγητές project που έπρεπε να παραδώσουμε και φυσικά όταν ολοκλήρωνα τις σπουδές μου, που είδα τα έργα μου στην έκθεση αποφοίτησης που έγινε στο Ρομάντσο.

Είχα την τύχη η εταιρία που μου πρότειναν για την εξάμηνη πρακτική να με κρατήσει και μετά για μόνιμη δουλειά.

Αν σου αρέσει σαν δουλειά σπούδασέ το και θα τα πας μια χαρά 

• Like 1
  • Confused 2
Δημοσ.

Η επιλογή της Γραφιστικής είναι καλή και πιστεύω με βάση τη δική μου εμπειρία οτι θα σε καλύψει.

Κι εγώ, την ίδια σχολή έχω τελειώσει και δεν το έχω μετανιώσει.

Η Γραφιστική χρειάζεται εξειδίκευση, εργαστήρια και κυρίως πρακτική εξάσκηση.

Στην ΑΚΜΗ που φοίτησα είχα την εύκαιρία να μάθω σχέδιο οχι μόνο σε PC (και MAC εννοείται) αλλά και σχέδιο στο χέρι. Επιπλέον, μάθαμε από σχεδίαση εντύπου μέχρι και σχεδιασμό ιστοσελίδας με γνώσεις web design!

Εκείνα που έχω να θυμάμαι είναι την εκπαιδευτική εκδρομή που κάναμε στη Ρώμη, όπου πέρα από διασκέδαση, όλο αυτό είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα  αφού μας είχε ανατεθεί από τους καθηγητές project που έπρεπε να παραδώσουμε και φυσικά όταν ολοκλήρωνα τις σπουδές μου, που είδα τα έργα μου στην έκθεση αποφοίτησης που έγινε στο Ρομάντσο.

Είχα την τύχη η εταιρία που μου πρότειναν για την εξάμηνη πρακτική να με κρατήσει και μετά για μόνιμη δουλειά.

Αν σου αρέσει σαν δουλειά σπούδασέ το και θα τα πας μια χαρά 

Δεν ξέρω πολύ παράξενο μου ακούγεται συν και οτι γράφτηκες μόνο και μόνο για να απαντήσεις σε αυτό το θέμα και ύστερα αποσυνδέθηκες 

Δημοσ.

Δεν ξέρω πολύ παράξενο μου ακούγεται συν και οτι γράφτηκες μόνο και μόνο για να απαντήσεις σε αυτό το θέμα και ύστερα αποσυνδέθηκες 

Μη σου κάνει καθόλου εντύπωση. Το web promotion της ακμής θέλει δουλειά. Θεωρεί τους ενδιαφερόμενους χαλβάδες που δε θα καταλάβουν οτι κάποιος γραφτηκε στο forum μονο και μονο για να παραμυθιάσει κόσμο. Επισης όλες οι αναλογες απαντήσεις πασάρουν οτι βρήκαν δουλειά εκεί που έκαναν πρακτική. Στατιστικά δε βγαίνει με τίποτα, οποτε ειτε εχουν το μαγικό ραβδάκι ή το ραβδάκι ειναι η μύτη του πινόκιο. 

Κακή σχολή δεν ειναι (υπάρχουν και πολύ χειρότερες) αλλά αν κάποιος ήθελε γραφιστική γιατί να μη δοκιμάσει Βακαλό ή Ακτο που το καλλιτεχνικό ειναι το δυνατό τους σημείο;

• Like 3
Δημοσ.

Μη σου κάνει καθόλου εντύπωση. Το web promotion της ακμής θέλει δουλειά. Θεωρεί τους ενδιαφερόμενους χαλβάδες που δε θα καταλάβουν οτι κάποιος γραφτηκε στο forum μονο και μονο για να παραμυθιάσει κόσμο. Επισης όλες οι αναλογες απαντήσεις πασάρουν οτι βρήκαν δουλειά εκεί που έκαναν πρακτική. Στατιστικά δε βγαίνει με τίποτα, οποτε ειτε εχουν το μαγικό ραβδάκι ή το ραβδάκι ειναι η μύτη του πινόκιο. 

Κακή σχολή δεν ειναι (υπάρχουν και πολύ χειρότερες) αλλά αν κάποιος ήθελε γραφιστική γιατί να μη δοκιμάσει Βακαλό ή Ακτο που το καλλιτεχνικό ειναι το δυνατό τους σημείο;

Μου φαίνεσαι πολύ ενημερωμένος γενικά,τι γνώμες έχεις να πεις για το ΙΕΚ ξενοδοχειακά είναι καλό,αξίζει μήπως υπάρχουν και καλύτερες σχολές/κολλέγια σε μια λογική τιμή?

Δημοσ.

Σε γενικές γραμμές ναι,

Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά σε γενικές γραμμές είναι χάσιμο χρόνου. Δεν είναι θέμα κλάδου. Είναι τρόπου εσωτερικής λειτουργίας τους.

Ενδεικτικά θα μπορούσες να ρωτήσεις:

α) αν καθυστερήσεις τις δόσεις στα δίδακτρα μπορείς να συμμετέχεις στις εξετάσεις;

β) από τους φοιτητές που δεν καθυστερούν τα δίδακτρα, ποιο ποσοστό κόβεται και δεν παίρνει πτυχίο στα 2 χρόνια;

γ) πόσο ποσοστό από τους φοιτητές κόβεται τελείως λόγω απουσιών (χωρίς να έχει οφειλές).

Αν δεν στα μαγειρέψουν και πάρεις αληθινές απαντήσεις τότε θα μπορείς να δεις και μόνος σου για ποιο λόγο δεν είναι καλά.

Δημοσ.

Φίλε καλύτερα να ξαναδώσεις το ΙΕΚ δεν κάνει τίποτα δυστυχώς, εγώ αφού έφαγα 2 χρόνια σε ΙΕΚ τώρα θα ξαναδώσω καλή τύχη μαν

Μπορείς να μου πεις σε πιο κλάδο σπούδασες ΙΕΚ και δυσκολέυεσαι να βρεις δουλεια διοτι για να μου λες οτι το ΙΕΚ  δεν κανει τιποτα υπάρχει λόγος?

Δημοσ.

Ο βασικός λόγος είναι ότι τα περισσότερα ΙΕΚ είναι μπουρδέλα και καταλήγεις να μην μαθαίνεις τίποτα (και αυτό το γνωρίζει μέχρι και ο τελευταίος εργοδότης και επειδή το χαρτί που δίνουν είναι πολύ κατώτερο από ένα πτυχίο Πανεπιστημίου. Δεν θεωρείται τριτοβάθμια εκπαίδευση.

• Like 1
Δημοσ.

Μου φαίνεσαι πολύ ενημερωμένος γενικά,τι γνώμες έχεις να πεις για το ΙΕΚ ξενοδοχειακά είναι καλό,αξίζει μήπως υπάρχουν και καλύτερες σχολές/κολλέγια σε μια λογική τιμή?

Μπορείς να μου πεις σε πιο κλάδο σπούδασες ΙΕΚ και δυσκολέυεσαι να βρεις δουλεια διοτι για να μου λες οτι το ΙΕΚ  δεν κανει τιποτα υπάρχει λόγος?

Γενικό πλαισιο: Το ιεκ ειναι ένα ελαχιστο κλικ πάνω απο εκπαιδευση επασ/επαλ δυλαδή τεχνικό λύκειο. Αρα κάποιος που τελειωσε μια Χ ειδικότητα σε επαλ/επασ ειναι πεταμένα λεφτα και χρόνος να κάνει αντιστοιχη ειδικότητα σε ιεκ. Τα ιδιωτικά ιεκ, εχουν καταντήσει να είναι κράχτες για αντίστοιχα κολλέγια.

Ειδικές περιπτώσεις: Απο την άλλη αν συντρέχουν λόγοι αξίζει κάποιος να επενδύσει σε αυτό. 

Παράδειγμα που ξέρω προσωπικά. Ατομο ενήλικας που είχε οικοδομικη επιχείρηση (και επι χρυσών εποχων ειχε βγάλει γερό χαρτί) ειχε παραλληλα και μια οικογενειακή ταβέρνα σε τουριστικό τόπο. Οταν λοιπον η οικοδομή έσβησε, το άτομο αυτό συνειδητά αποφάσισε να παει σε ενα ιεκ και να μάθει μαγειρική με σκοπό να αναπτύξει και την ταβερνα του χωρίς να κρέμεται απο άλλους. Εδω υπήρχαν καταλληλες συγκυρίες.  Ειχε ταβέρνα, γουσταρε το αντικείμενο, καλές πιθανότητες για κέρδη απο την επένδυση. 

Αν κάποιος σκέφτεται ετσι τα ιεκ, σιγουρα θα βγει κερδισμένος. Αν όμως κάποιος μένει σε νεκρη τουριστική περιοχή (π.χ. εξω απο την Κοζάνη) και δε θέλει να φύγει  ποιος ο λόγος να σπουδάσει βοηθός νηπιαγωγείου ή τουριστικά;

Επισης καλό ειναι να αποφευγονται ειδικότητες που έχουν άλλες σχολές απο πάνω τους. Π.χ. το να γίνει κάποιος βοηθός φυσικοθεραπείας ή βοηθός νοσηλευτικής το θεωρώ στρατηγικό λάθος γιατί υπάρχουν δεκαδες ανώτερες σχολές (τει φυσικοθεραπείας, τει-αει νοσηλευτικής) που βγάζουν άπειρο κόσμο (και κυρίως άνεργο).

Αντίθετα υπάρχουν ειδικότητες που δεν "καπελώνονται" όπως μαγειρική, κομμωτική, εκπαιδευτής οδηγών, κ.α. και αν στην περιοχή δεν υπάρχει ανταγωνισμός αξίζει κάποιος να το σκεφτεί. Παλιά τα κομμωτήρια εβγαζαν τρελά λεφτα, αλλά πλέον ειναι σε κάθε γωνια εχει κομμωτηριο αρα δυσκολη αγορα. Μαγειρική τώρα ειναι ακομα καλα αλλά ειναι σαφες οτι σιγα σιγα μπουκώνει και η αγορά μειώνεται. 

Τέλος υπάρχουν ειδικότητες που αν εισαι καλος και δουλευεις με σωστό τρόπο θα εχεις δουλεια για πάντα, ΑΛΛΑ πρεπει να σου ταιριάζει. Νομιζω οτι εχω γράψει και αλλου οτι αν επρεπε τωρα να αλλάξω επαγγελματική πορεία θα πήγαινα να γινω υδραυλικός ή καυστηρατζής και θα άνοιγα δικό μου μαγαζί. Αυτό ομως γιατι πιάνουν τα χέρια μου, δε φοβάμαι τη βρωμιά του αντικειμένου και ακομα και σήμερα αμα βρεις ενα καλό υδραυλικό ή καυστηρατζή δεν τον αλλάζεις.

Υπάρχει βεβαια και μια μερίδα ανθρώπων που επιλεγουν να πανε σε καποιο ιεκ (ιδιωτικό ή δημόσιο) γιατί τους ενδιαφέρει ενα αντικείμενο και θελουν να το μάθουν. Ξέρω άνθρωπο που συνειδητά πήγε να γινει μηχανικός αυτοκινήτων γιατί γουσταρε το αντικείμενο αλλά ποτέ δε θα δουλεψει σε συνεργείο. Αντιστοιχα θα μπορουσες να πεις φωτογραφία, κ.α.

Αν τώρα η όλη συζήτηση γινεται γιατί κοιτάς το επαγγελματικό σου μέλλον, δεν ξέρεις τι θέλεις και θες κάποιο χαρτί, το καλύτερο που σου εχω να προτείνω ειναι να αγνοήσεις το ιεκ και να επικεντρωθείς να δώσεις πανελληνιες ή να πας σε κάποιο κολλέγιο (Ελλάδα ή εξωτερικό) για να μάθεις πραγματικα το αντικείμενο. Το χαρτί των ιεκ και οι γνώσεις που παιρνεις ειναι επιδερμικές (όσα βλέπει η πεθερα). Εξαίρεση αν θες πραγματικά κάτι που το μαθαίνεις μονο σε ιεκ/επαλ/επασ οποτε επικεντρώσου στο επιπεδο της σχολής, οποτε πέρνα απο ολες τις σχολές, ρώτα τα πάντα και ζητα να δεις χώρους και εγκαταστάσεις. Απο αυτ'που θα ακουσεις και δεις πιστεψε το 30% γιατί οι πωλητές τα φουσκώνουν όσο δεν πάει.

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...