Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαίρετε παιδιά! Είμαι Εράσμους στο εξωτερικό, Ιταλία συγκεκριμένα. Είναι πάρα πολύ τέλεια εδωπέρα, και επειδή είναι η πρώτη μου φορά έξω από την Ελλάδα, μπορώ να πω ότι αυτά που λένε για τους Έλληνες (ότι δεν είμαστε ο πιο έξυπνος, καλός ή ευγενέστερος λαός)... είναι αλήθεια!

Τέλος πάντων, θα 'θελα τη γνώμη σας σχετικά με κάτι. Το πρόγραμμα είναι για 6 μήνες (τελειώνει τον Φεβρουάριο), βέβαια μας είπαν στο welcome day, ότι υπάρχει η επιλογή για παράταση του Εράσμους στους 12 μήνες, δηλαδή για άλλους έξι. Το σκέφτομαι εδώ και κάμποσον καιρό είναι η αλήθεια. Δυστυχώς δεν υπάρχει επιπλέον επιχορήγηση, οπότε τα έξοδα διαβίωσης θα είναι μόνο δικά μου. Αν λοιπόν συμφωνήσουν και οι γονείς μου σ'αυτό, τότε είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα μείνω.

Παρ' όλα αυτά, σκαλώνω σε κάτι, το οποίο για κάποιους δεν είναι τόσο σημαντικό, για 'μένα όμως είναι. Όλοι οι γνωστοί μου εδώ, συμφοιτητές με το Εράσμους και από την Ελλάδα και από άλλα μέρη τής Ευρώπης, θα φύγουν τον Φεβρουάριο, δεν σκέφτεται κάποιος να επεκτείνει το πρόγραμμα, και έτσι θα μείνω μόνος κι έρημος... Σε όποιους το 'χω πει, μου απάντησαν, "έλα μωρέ, θα κάνεις καινούριες γνωριμίες". Προφανώς είναι πολύ εύκολο για μερικούς, αλλά εγώ είμαι introvert και το βρίσκω δύσκολο - έως αρκετά -  το να γνωρίζω νέα άτομα. Σκέφτομαι λοιπόν μήπως μετανιώσω μετέπειτα αν κάνω την παράταση τού Εράσμους, και γι'αυτό είναι ένας σοβαρός λόγος για να μην το επιχειρήσω.

Εσείς στη θέση μου τι θα κάνατε, αν δεν είσασταν κιόλας τόσο εξωστρεφείς;

Δημοσ.

Για ποιο λογο θες να το παρατεινεις, που ειναι και το βασικοτερο, δεν ειπες

αυτά που λένε για τους Έλληνες (ότι δεν είμαστε ο πιο έξυπνος, καλός ή ευγενέστερος λαός)... είναι αλήθεια!

Stop the press

Δημοσ.

Για ποιο λογο θες να το παρατεινεις, που ειναι και το βασικοτερο, δεν ειπες

Όντως, σόρρυ. Καταλάθος το παρέλειψα...

Βασικά υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα μαθήματα που είναι στο εαρινό εξάμηνο, και θα ήθελα να τα παρακολουθήσω. Ο άλλος λόγος είναι ότι ξέφυγα από τη γυφτιά και τη μιζέρια τής Ελλάδας, ο κόσμος είναι διαφορετικός, η καθημερινότητα διαφορετική. Επιπλέον, δεν έχω κάποια υποχρέωση στην Ελλάδα που να με ανάγκαζε να γυρνούσα πίσω. Και να επιστρέψω πίσω, θα είμαι στην παλιά μισομοναχική ζωή μου.

Δημοσ.

Αν ο λογος ειναι τα μαθηματα και το να ξεφυγεις απο την Ελληνικη πραγματικοτητα (και εφοσον οι γονεις σου δεν εχουν προβλημα) ΟΚ. Απλα παρατεινεις το αναποφευκτο ομως, εσυ ξερεις αν αξιζει.

Δημοσ.

Ο άλλος λόγος είναι ότι ξέφυγα από τη γυφτιά και τη μιζέρια τής Ελλάδας, ο κόσμος είναι διαφορετικός, η καθημερινότητα διαφορετική. Επιπλέον, δεν έχω κάποια υποχρέωση στην Ελλάδα που να με ανάγκαζε να γυρνούσα πίσω. Και να επιστρέψω πίσω, θα είμαι στην παλιά μισομοναχική ζωή μου.

Πεστα και εσυ, μπας και τα διαβασουν και ξυπνησουν αρκετοι που κοιμουνται ακομα.

Οσο για αυτο που ρωτας, μια που λες δεν εχεις υποχρεωσεις πισω, μεινε εκει εστω και με νεες γνωρημιες, αξιζει η προσπαθεια. Ψαξε και για δουλεια να μη εξαρτασαι απο γονεις. Ψαξε μεταγραφη εκει πανεπιστημιου να μεινεις εκει μονιμα

• Like 1
Δημοσ.

είχα κάνει το εράσμους μου στο θερινό εξάμηνο οπότε δεν υπήρχε η δυνατότητα επέκτασης αλλά σε όλη την εμπειρία μετάνιωσα μόνο που δεν πήγα για ένα χρόνο. Η πρώτη σκέψη είναι ξεκάθαρα να μείνεις! Πολλαπλά τα θετικά, θα γνωρίσεις κι άλλο κόσμο, θα μάθεις ακόμα καλύτερα τη γλώσσα κτλ κτλ. 

Από την άλλη, αυτό που σε προβληματίζει, ότι δηλαδή θα φύγουν όντως όλοι οι γνωστοί σου και θα πρέπει να αρχίσεις από την αρχή είναι όντως ένα μεγάλο θέμα. Προσπάθησε να κάνεις επαφές και με ντόπιους, τόσο για να γεφυρώσεις τις παρέες σου τον διάστημα που θα έρχονται οι νέοι φοιτητές αλλά και επιπλέον για να δεις και πως ζουν "πραγματικά" οι ντόπιοι. Αν συνεχίσει να σε προβληματίζει έντονα ίσως καλύτερα να σκεφτείς να γυρίσεις, αν και η επιστροφή θα είναι ούτως ή άλλως δύσκολη.

Πέρα από το οικονομικό θέμα, από τη στιγμή που παρακολουθείς και περνάς κανονικά τα μαθήματα , όσο καιρό παραπάνω μένεις εκεί είναι κέρδος για 'σενα από κάθε άποψη.

υγ. απ'αυτά που λες, επειδή πέρασα και εγώ παρόμοια, η επιστροφή θα είναι πολύ πολύ δύσκολη..Να περάσεις όσο πιο όμορφα γίνεται, να χαίρεσαι την κάθε στιγμή! :)

• Like 2
Δημοσ.

υγ. απ'αυτά που λες, επειδή πέρασα και εγώ παρόμοια, η επιστροφή θα είναι πολύ πολύ δύσκολη..Να περάσεις όσο πιο όμορφα γίνεται, να χαίρεσαι την κάθε στιγμή! :)

κάτι έχω ακούσει, ότι όσοι επιστρέφουν από το εράσμους παθαίνουν κάτι σαν "κατάθληψη" (και καλά) και θέλουν να γυρίσουν πίσω. Πόσο δύσκολο ήταν σε σένα;

Δημοσ.

Μη βλέπουμε μόνο την αρνητική πλευρά γκάιζ.

Τώρα ξέρετε ακριβώς πού να πάτε όταν θα είστε 25, single, και με εισόδημα.  :-D

Δημοσ.

κάτι έχω ακούσει, ότι όσοι επιστρέφουν από το εράσμους παθαίνουν κάτι σαν "κατάθληψη" (και καλά) και θέλουν να γυρίσουν πίσω. Πόσο δύσκολο ήταν σε σένα;

Για 'μενα ήταν πολύ δύσκολο, ακριβώς επειδή πέρασα εξαιρετικά και το σκεφτόμουν πολύ. 

Δεν υπάρχει επιστροφή, δεν είναι μόνο το μέρος που σου λείπει, σου λείπει να είσαι με τους ανθρώπους που γνώρισες στο μέρος αυτό και να έχετε μαζί ρουτίνα, να κάνετε μαζί όμορφα πράγματα. 

Τσπ, απλά έκανα μια νύξη επειδή ρωτούσες για επιστροφή κτλ και είναι καλό να το έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Έχεις καιρό ακόμα, να περάσεις χάρμα!

Δημοσ.

Κι εγώ μετάνιωσα που δεν έμεινα κι άλλο εξάμηνο και μετά δεν κυνήγησα και άλλο ένα εξάμηνο leonardo.

Αν η σχολή έχει οργανωμένο τμήμα ESN τότε μέσα απο δραστηριότητες θα γνωρίσεις τους νέους που θα έρθουν. Εγώ όταν πήγα γνώρισα αρκετά άτομα που έμεναν για 2ο εξάμηνο όταν εγώ ήμουν στο πρώτο!

Δημοσ.

Ε θα ρθουν οι καινούργιοι ερασμίτες του θερινού εξαμήνου σιγά τα ωά. Περισσότερες γνωριμίες. Το μόνο εύκολο ειναι στο εράσμους να δικτυώνεσαι και να κάνεις παρέες. Μόνο αυτό κάνεις ουσιαστικά στο εράσμους...όλοι οι ερασμίτες πάντα μια κλίκα είναι που κάνει συνεχώς δραστηριότητες όλοι μαζί. 

Δημοσ.

Που στην Ιταλία είσαι;

Εμένα δεν μου φάνηκε πολύ διαφορετική η νοοτροπία τους

Βόρεια Ιταλία.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...