Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και αν όντως υπάρχει, πόσα θα πρέπει να πληρώσω να την αποκτήσω?

Ακόμα παλεύω με CRT monitor. Εχω και μια LCD τηλεόραση για casual modern gaming αλλά για γενική χρήση, Internet browsing, emulators και "twitchy" FPS ακόμα την CRT χρησιμοποιώ.

Οι λόγοι είναι οι εξής

1 - Άμεση απόκριση με το mouse. Με την CRT το feel είναι πιο ξεκούραστο. Σε όσα LCD μονιτορ έχω δοκιμάσει, το pointer το νιώθω πιο "βαρύ".

2 - Ανύπαρκτο input lag στα games. Ακόμα και στο game mode η LCD τηλεόραση μου φαίνεται laggy και είναι ένα συγκεκριμένο παιχνίδι αντανακλαστικών (THUMPER) στο οποίο οι επιδόσεις μου εκτοξεύονται όταν παίζω στην CRT.

3 - Ανύπαρκτη θολούρα στο scrolling. Εχω δοκιμάσει άπειρα monitors σε μένα, σε φίλους, σε NET cafe, σε καταστήματα κλπ. Δεν έχω συναντήσει ακόμα κάποιο σύγχρονο monitor στο οποίο να μην θολώνει το text όταν κάνω scrolling. Στην CRT ενεργοποιώ το "smooth scrolling" του firefox και μπορώ να σκρολλάρω και να διαβάζω το text πεντακάθαρα ενώ κινείται. Στις σύγχρονες οθόνες μου βγαίνουν τα μάτια όταν το προσπαθώ αυτό γιατί το text θολώνει ενώ κινείται. Το ίδιο συμβαίνει και με τα games που έχουν 2D scrolling. Στην CRT βλέπεις τα πάντα κρυστάλλινα ενώ κινούνται ταυτόχρονα (πχ τα backgrounds, foregrounds, κλπ). Μάλιστα δεν έχει διαφορά με το όταν δεν υπάρχει κίνηση. Στις LCD όλα θολώνουν στην κίνηση εκτός από τον χαρακτήρα σου που μένει ακίνητος στην μέση της οθόνης.

Με λίγα λόγια η τεχνολογία των σύγχρονων οθονών και monitor μόνο απογοήτευση μου έχουν φέρει και ακόμα δεν μπορώ να ξεφορτωθώ την CRT. Δυστυχώς όμως είναι στα τελευταία της οπότε σύντομα θα πρέπει να κάνω downgrade σε σύγχρονη. Δεν μπορώ ούτε μεταχειρισμένη να βρω που να μην έχει κάποιο πρόβλημα λόγω μεταχείρισης και ηλικίας (έχω ήδη άλλες δύο που είναι σε παρόμοια ή χειρότερη κατάσταση).

Τι υπάρχει λοιπόν που να μπορώ να αγοράσω σήμερα και να ξενερώσω όσο το δυνατόν λιγότερο?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το 1 και το 3 ειναι ουσιαστικα το ιδιο και προκυπτει απο το refresh rate. Κοιτα για LCD στα 120Hz αν ειναι σημαντικο για εσενα το θεμα της γρηγορης κινησης.

Κατα τα αλλα, τα ματια σου εχουν συνηθισει σε κατι αισθητα χειροτερο και υποδεεστερο και τους φαινεται περιεργο οταν πηγαινεις σε κατι τοσο ανωτερο οσο οι σημερινες LCD. 

Ναι, υστερουν στην γρηγορη κινηση σε σχεση με τις CRT, αλλα ειναι μακρα καλυτερες σε ευκρινεια, πιο ξεκουραστες για τα ματια, υψηλοτερη αναλυση, μεγαλυτερο μεγεθος κλπ.

Ειναι οπως οταν για καιρο οδηγεις ενα παλιο Fiatακι και ξαφνικα πας σε μια BMW σειρας 5:

η BMW μπορει να μην ειναι τοσο ευελικτη στην πολη, αλλα ειναι συνολικα μακραν καλυτερο αυτοκινητο.

Επεξ/σία από haHa
  • Like 1
Δημοσ.

Αυτό που λες περί συνήθειου δεν ισχύει γιατί χρησιμοποιώ LCD οθόνες από το 2003. Και από τότε έχω αλλάξει 3-4 οθόνες. Επίσης σε όσους έχω κάνει το "τεστ" για να τους δείξω πόσο καλύτερη είναι η κίνηση σε CRT (γιατί έχω 4 οθόνες συνολικά σπίτι μου και μπορώ να κάνω συγκρίσεις) συμφωνούν. Το ίδιο ισχύει και με μία CRT τηλεόραση που έχω. Οπότε είναι το αντίθετο από αυτό που λες, δηλαδή με τις LCD έχεις συνηθίσει σε κάτι χειρότερο και μάλλον δεν θυμάσαι πόσο καλύτερες ήταν οι CRT στο θέμα της κίνησης/αίσθησης γιατί πλέον όλοι τις έχουν διώξει/πετάξει και δεν υπάρχουν για να κάνεις side by side σύγκριση. Τουλάχιστον έτσι γίνεται με όσο κόσμο γνωρίζω.

Εντωμεταξύ ακόμα και στα 60hz να είναι η CRT πάλι ισχύουν όσα είπα. Ολα τα Retro games τα παίζω στα 60hz στο CRT monitor και η εικόνα είναι πολύ πιο καθαρή στην κίνηση (και χωρίς input lag αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Το μόνο πρόβλημα που έχει η CRT στα 60hz είναι το flickering.

Ναι, οι LCD είναι μεγαλύτερες και έχουν καλύτερη ανάλυση. Και τα χρώματα μπορεί να είναι καλύτερα ακόμα πλέον. Οταν όμως υπάρχει κίνηση όλα πάνε κατα διαόλου σε όλες τις LCD που έχω δοκιμάσει. Οπότε ρωτάω αν κάποιος που γνωρίζει το θέμα και έχει κάνει παρόμοια τεσταρίσματα έχει δει κάποια μοντέλα που πλησιάζουν τις CRT στο θέμα αυτό γιατί προφανώς θα πρέπει να πάω σε ακριβή κατηγορία.

Δημοσ.

Αυτό που λες περί συνήθειου δεν ισχύει γιατί χρησιμοποιώ LCD οθόνες από το 2003. Και από τότε έχω αλλάξει 3-4 οθόνες. Επίσης σε όσους έχω κάνει το "τεστ" για να τους δείξω πόσο καλύτερη είναι η κίνηση σε CRT (γιατί έχω 4 οθόνες συνολικά σπίτι μου και μπορώ να κάνω συγκρίσεις) συμφωνούν. Το ίδιο ισχύει και με μία CRT τηλεόραση που έχω. Οπότε είναι το αντίθετο από αυτό που λες, δηλαδή με τις LCD έχεις συνηθίσει σε κάτι χειρότερο και μάλλον δεν θυμάσαι πόσο καλύτερες ήταν οι CRT στο θέμα της κίνησης/αίσθησης γιατί πλέον όλοι τις έχουν διώξει/πετάξει και δεν υπάρχουν για να κάνεις side by side σύγκριση. Τουλάχιστον έτσι γίνεται με όσο κόσμο γνωρίζω.

Μια χαρα θυμαμαι και εγραψα χαρακτηριστικα οτι στο θεμα κινησης οι LCD υστερουν σε σχεση με τις LCD:

Ναι, υστερουν στην γρηγορη κινηση σε σχεση με τις CRT, αλλα ειναι μακρα καλυτερες σε ευκρινεια, πιο ξεκουραστες για τα ματια, υψηλοτερη αναλυση, μεγαλυτερο μεγεθος κλπ.

--------------

Με το ποστ σου αυτο επιβεβαιωσες αυτο που ειπα:

εχεις συνηθισει να οδηγεις ενα παλιο Fiatακι και ξαφνικα πας σε μια BMW σειρας 5:

η BMW μπορει να μην ειναι τοσο ευελικτη στην πολη, αλλα ειναι συνολικα μακραν καλυτερο αυτοκινητο.

Κατα τα αλλα, εχεις δικο για το refresh rate:

Δεν ειναι ακριβως θεμα refresh rate(το εγραψα ετσι για να γινει κατανοητο), ειναι θεμα κινησης: οι CRT ειναι ανωτερες στο θεμα κινησης σε σχεση με τις LCD.

Υστερουν βεβαια αισθητα σε θεμα ευκρινειας, ειναι πιο κουραστικες για τα ματια κλπ.

Υ.Γ.: Αν τωρα θελεις να δεις καποια LCD που να πλησιαζει τις CRT στο θεμα κινησης, κοιτα για LCD στα 120Hz.

Δες πχ εδω ποσο καλυτερο ειναι το scrolling σε μια lcd 120hz σε σχεση με μια στα 60hz(πηγαινε στο 1m52s):

https://www.youtube.com/watch?v=TvrIa-UaFl4

Δημοσ.

Οκ είναι ανάλογα τις προτεραιότητές σου. Εσύ θεωρείς την ποιότητα εικόνας ποιο σημαντική οπότε για σένα η LCD είναι μία BMW. Για μένα που η ευκρίνεια στην κίνηση είναι πιο σημαντική θεωρώ την CRT ως την BMW και την LCD ως ένα πιο καινούριο αλλά φτηνό αυτοκινητάκι για την πόλη. Εξάλλου ο περισσότερος κόσμος αρχικά άλλαξε σε LCD όχι λόγω ποιότητας (οι παλιές LCD/TFT ηταν τραγικές σε ποιότητα εικόνας) αλλά λόγω του ότι έπιαναν μικρότερο χώρο ακόμα και αν είχαν μεγαλύτερη οθόνη, είχαν λιγότερο βάρος και καλύτερη αναλογία τιμής/μεγέθους οθόνης. Ηταν δηλαδή πιο πρακτικές. Πλέον έχουν φτάσει/ξεπεράσει τις CRT σε κάποια θέματα, αλλά δεν έχω δει κάτι στο θέμα κίνησης/απόκρισης.

Το ερώτημά μου λοιπόν είναι αν υπάρχουν LCD σήμερα που να φτάνουν τις CRT στο θέμα της κίνησης. Γιατί εγώ μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάτι.

Δημοσ.

Οκ είναι ανάλογα τις προτεραιότητές σου. Εσύ θεωρείς την ποιότητα εικόνας ποιο σημαντική οπότε για σένα η LCD είναι μία BMW. Για μένα που η ευκρίνεια στην κίνηση είναι πιο σημαντική θεωρώ την CRT ως την BMW και την LDC ως ένα πιο καινούριο αλλά φτηνό αυτοκινητάκι για την πόλη.

...

Το ερώτημά μου λοιπόν είναι αν υπάρχουν LCD σήμερα που να φτάνουν τις CRT στο θέμα της κίνησης. Γιατί εγώ μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάτι.

Δεν ειναι μονο θεμα ποιοτητας εικονας.

Ειναι και θεμα ευκρινειας, θεμα κουρασης ματιων κλπ που οι CRT ειναι αισθητα χειροτερες.

Εσυ πχ δεν δινεις βαση στο να ειναι ξεκουραστα τα ματια σου, δινεις προτεραιοτητα στο πως φαινεται σε γρηγορη κινηση. Απολυτα θεμιτο, ο καθενας οριζει που δινει βαση.

Στην γρηγορη κινηση, οι LCD υστερουν σε σχεση με τις CRT(το παθος σου δεν σε αφησε να διαβασεις οτι το εγραψα αυτο χαρακτηριστικα στο πρωτο μηνυμα).

Να τις φθανουν ισως να ειναι δυσκολο, αλλα πηγαινε να δεις LCD στα 120Hz οπως σου γραφω επι 3 μηνυματα.

Δημοσ.

Στο video που έκανες post φαίνεται πεντακάθαρα το πως θολώνουν τα γράμματα όταν κάνει scroll. Μάλιστα φαίνεται καθαρά και το ghosting και στις δύο οθόνες. Απλά στην μία φαίνεται να έχει πιο ομαλή κίνηση. Δεν μιλάω για ομαλότητα όμως. Μιλάω για ευκρίνεια την ώρα της κίνησης.

Συμφωνώ με το θέμα κούρασης στα μάτια. Αλλά ίσως εμένα να μην με πιάνει τόσο πολύ. Πάντως όταν παίζω games πιο πολύ με κουράζει η LCD λόγω της θολούρας. Τώρα αν έπαιζα ένα point + click adventure που έχει στατικές εικόνες θα ήμουν μια χαρά. Αλλά παίζω games με πολύ scrolling και κίνηση οπότε είναι καλύτερα στην CRT.

Θα κοιτάξω για LCD με περισσότερα hz, ευχαριστώ για την απάντηση, δεν το αγνόησα.

Δημοσ.

Στο video που έκανες post φαίνεται πεντακάθαρα το πως θολώνουν τα γράμματα όταν κάνει scroll. Μάλιστα φαίνεται καθαρά και το ghosting και στις δύο οθόνες. Απλά στην μία φαίνεται να έχει πιο ομαλή κίνηση. Δεν μιλάω για ομαλότητα όμως. Μιλάω για ευκρίνεια την ώρα της κίνησης.

Δεν ειναι θεμα μονο ομαλοτητας.

Οπως σωστα λες ειναι και θεμα ευκρινειας την ωρα της κινησης(πανω-κατω αυτο ειναι το ghosting).

Ενα LCD monitor στα 120hz(ή ακομα καλυτερα στα 144Hz) εχει μικροτερο ghosting(δηλαδη καλυτερη ευκρινεια/μικροτερη θολουρα σε γρηγορη κινηση)  απο ενα LCD monitor στα 60hz.

Δημοσ.

Στo θέμα του ghosting παίζουν ρόλο και τα miliseconds/pixel response που λέμε? Οπότε να κοιτάξω προς μία οθόνη 120-144 hz στα 3 miliseconds ή πιο κάτω? (πάει όλο το budget μου :P )

Δημοσ.

Θα ήθελα να δοκίμαζα μία τέτοια αλλά μέχρι στιγμής δεν έτυχα σε κάποιο κατάστημα που να την έχει εκθεσιακή να την δω. Αν είναι όντως τόσο καλή μετά θα πρέπει να περιμένω να κερδίσω το τζόκερ :(

Δημοσ.

αδερφε εισαι τελειως εκτος τοπου και χρονου πανε παρε μια gsync 144 hz και πανω και μετα ελα πες μου για crt

μη πουλας τρελα!!!! με αγαπη παντα

https://www.skroutz.gr/s/7770825/Asus-PG279Q.html

Αν πρέπει να δώσει 800+€ για να φτάσει τις crt που σχεδόν τις πετάνε έχει δίκιο σ'αυτά που λέει ο άνθρωπος! :D

• Like 3
Δημοσ.

Αν πρέπει να δώσει 800+€ για να φτάσει τις crt που σχεδόν τις πετάνε έχει δίκιο σ'αυτά που λέει ο άνθρωπος! :D

Μια 24" crt (eizo) καλή το 2003 έκανε 1500 ευρώ ...

μια μετρια 700 (philips) ευρώ ...

• Like 3
Δημοσ.

Μια 24" crt (eizo) καλή το 2003 έκανε 1500 ευρώ ...

μια μετρια 700 (philips) ευρώ ...

Ναι το θυμάμαι ότι ήταν πολύ ακριβές οι καλές!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...