lion2486 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Καλησπέρα, μελετάω τις εναλλακτικές για αυτόνομο φωτισμό σε έναν χώρο. Δεν υπάρχει δυνατότητα μόνιμης παροχής ρεύματος. Κοιτάω την λύση με κάποια/κάποιες μπαταρίες και φώτα χαμηλής κατανάλωσης LED. Ο χώρος είναι ένα κεντρικό δωμάτιο (5μ x 5μ και 5μ ύψος) και άλλα 2 δωμάτια και κάποιοι βοηθητικοί χώροι. Πρόκειται για καταφύγιο. Η λύση που πρέπει να βρούμε θα πρέπει να έχει αυτονομία για ένα Σαββατοκύριακο (δηλαδή περίπου 8-10 ώρες χρήσης). Θέλουμε να είναι πολύ απλό στην χρήση από κάποιον χωρίς να πρέπει να αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα (για αυτό έχουμε παραμερίσει την χρήση γεννήτριας). Επίσης δεν σκεφτόμαστε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γιατί έχουν γίνει πολλές κλοπές και το βλέπουμε άσκοπο. Τα ερωτήματα για τα οποία ψάχνουμε ειδικό/κάποιος με παραπάνω γνώσεις είναι. Τι είδους λάμπες και τι απόδοσης θα επαρκούσαν για τον φωτισμό; Τι μπαταρίες θα ήταν σωστό να χρησιμοποιήσουμε, με το σκεπτικό ότι κάθε εβδομάδα θα πρέπει να τις μεταφέρουμε και να τις φορτίζουμε (λογικά θα προτιμηθεί να αγοραστεί άλλη μια ή σετ μπαταριών για να τις εναλλάσσουμε κάθε εβδομάδα.) Επίσης να αναφέρω ότι η κλοπή είναι πολύ πιθανή και θα προτιμούσαμε χαμηλό κόστος για μικρότερη ζημιά. Ευχαριστώ πολύ. 1
lary7 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 https://www.banggood.com/E27-1_4W-6-LED-5730-SMD-Pure-White-LED-Light-Bulb-With-84_5CM-Wire-Clip-DC12V-p-989760.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN 2 τετοια ισως; Τα συνδεεις με φορητο powerbank https://www.banggood.com/IMars-06-lp-14000-mAh-Car-Power-Bank-Car-Jump-Starter-12V-Mini-Portable-Multifunctional-Jump-Starter-p-1184808.html?rmmds=search&cur_warehouse=CNπου βγαζει 12βολτ και εχετε ενα βασικο φωτισμο με ελαχιστο κοστος.
lion2486 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Τα 6W led φωτισμου θα φωτισουν επαρκως εναν τετοιο χωρο ψηλοταβανο; θελω επαρκες φωτισμο οχι κατι στοιχειωδες. Κατι τετοιo οπως αυτο το powerbank φανταζομαι με μπαταριες λιθιου ειναι; Ποση αποφορτιση συστηνεται για μεγαλη διαρκεια ζωης;
lary7 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Αμα θελετε ακομα καλυτερο φως βαζεις ντουι κρεμαστα Ε27 και πιο μεγαλες 12V led λαμπες, πχ 10W.Εκει θές ομως μεγαλυτερη μπαταρια ισως. ΑΝ πατε με αμαξι δεν θα ειναι προβλημα αυτο. Το βασικο ειναι τα 12v LED για να μπορεις να κουμπωνεις επανω οτι μπαταρια θες χωρις θεμα.
lion2486 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Ναι οκ, αυτή η λογική μου φαίνεται και εμένα πιο αποδεκτή, αλλά θα ήθελα να κάνω για αρχή μια πιο προσεγγιστική προσέγγιση στις απαιτήσεις ώστε να ξέρω ποιές είναι οι ανάγκες και ποιο θα είναι το κόστος, ώστε να επιλέξουμε την πιο αποδοτική λύση. Εγώ πιστεύω ότι για τον μεγάλο χώρο θα χρειαζόντουσαν 15-20W LED Λάμπες, πιθανότατα σε 3-4 λάμπες (ή σημεία). Μετά από αυτό θα πρέπει να ψάξουμε τις ανάγκες για τροφοδοσία και αυτονομία καθώς και την μεταφερσιμότητα των μπαταριών (20+ κιλά μπαταρία δεν είναι αποδεκτή λύση).
lary7 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Γενικα για κατοικια θες 100-150lumen/m2 κατ ελαχιστο για καλο φως. Οποτε υπολογισε ποσα lumen χρειαζεσαι για ολους τους χωρους ωστε να δεις ποσα watt σε led θα παρεις. Ενα θεμα ειναι η καλωδιωση, θες ψιλα και φθηνα καλωδια γιατι αυτα κλεβουν αλλα παραλληλα να αντεχουν τα amper που θα τραβαει. Με μπαταριες οσο και να υπολογισεις θεωρητικα, αν δεν δοκιμασεις στην πραξη δεν θα εισαι σιγουρος. Τα powerbank 12V με λιθιου ειναι η πιο ελαφρια και ακριβη λυση, αλλοιως πας σε μολυβδου για UPS που να ειναι και βαθειας εκφορτησης. 1
lion2486 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Γενικα για κατοικια θες 100-150lumen/m2 κατ ελαχιστο για καλο φως. Οποτε υπολογισε ποσα lumen χρειαζεσαι για ολους τους χωρους ωστε να δεις ποσα watt σε led θα παρεις. Ενα θεμα ειναι η καλωδιωση, θες ψιλα και φθηνα καλωδια γιατι αυτα κλεβουν αλλα παραλληλα να αντεχουν τα amper που θα τραβαει. Με μπαταριες οσο και να υπολογισεις θεωρητικα, αν δεν δοκιμασεις στην πραξη δεν θα εισαι σιγουρος. Τα powerbank 12V με λιθιου ειναι η πιο ελαφρια και ακριβη λυση, αλλοιως πας σε μολυβδου για UPS που να ειναι και βαθειας εκφορτησης. Ναι οι μπαταρίες UPS και εμένα προς το παρόν μου φαίνεται η πιο αποδοτική, φτηνή και μακροπρόθεσμη λύση. Για τα καλώδια δεν κατάλαβα πολύ καλά, γενικά σκέφτομαι 2 με 3 αυτόνομα κυκλώματα με ανεξάρτητες μπαταρίες για να ελαχιστοποιήσω τις καλωδιώσεις και τις απώλειες.
fakiris31 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Μπαταρία αυτοκινήτου; ; Απλά μη ξεχνάς όσο πέφτει η τάση ανεβαίνει η ένταση. Οποτε ποιο πολλά αμπερ άρα ποιο χοντρά καλώδια. Και αν βάλεις 2 μπαταρίες παράλληλα ανεβάζεις την χωρητικότητα αν τις βάλεις στη σειρά θα ανεβάσεις την τάση. Στο λε ω αν βρεις 24 v λάμπες
pontez2 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Δεν ξέρω αν ενδιαφέρει, αλλά επειδή έχω αλλάξει όλες τις λάμπες σε led στο σπιτι μου, έχω δει διαφορά στο λογαριασμό της ΔΕΗ
lary7 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Με ενα προχειρο υπολογισμο 15/12=1,25Α καταναλωση απο μια 15W λαμπα Μια βαθεας 17ΑΗ θεωριτικα θα κρατησει 10-12ωρες αναμενη την λαμπα, με κοστος 25Ε αγορα και βαρος 4.5kg. Αν σε καλυπτει περνεις και μικροτερες για τα δωματια που δεν θα αναβουν συνεχεια. Στήσε το συστημα πρωτα σπιτι, δοκιμασε χρονους και μετα το βαζεις στο καταφυγιο. 1
lion2486 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Με ενα προχειρο υπολογισμο 15/12=1,25Α καταναλωση απο μια 15W λαμπα Μια βαθεας 17ΑΗ θεωριτικα θα κρατησει 10-12ωρες αναμενη την λαμπα, με κοστος 25Ε αγορα και βαρος 4.5kg. Αν σε καλυπτει περνεις και μικροτερες για τα δωματια που δεν θα αναβουν συνεχεια. Στήσε το συστημα πρωτα σπιτι, δοκιμασε χρονους και μετα το βαζεις στο καταφυγιο. Κάτι τέτοιο είχα κατα νου να κάνω, απλά είπα να ρωτήσω και εδώ να δω αν μπορώ να βρώ νέες ιδέες. Από λάμπες έχετε να προτείνετε κάτι συγκεκριμένο; σίγουρα η ενεργειακή κλάση είναι κάτι που με ενδιαφέρει.
kage Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2017 Ειναι οντως τοσο ασυμφορο να φερεις ρευμα απο δεη απο την πιο κοντινη κολωνα? Τραβα παρε μια portable σχετικα αθορυβη cold start inverter ηλεκτρογεννητρια πετρελαιο ή υγραεριο.. Θα βρεις κιτ για να φορτιζεις τις μπαταριες απο γενητρια και θα χεις και σταθερο ρευμα. Απο κει και περα θελει χιλιαρικα οποτε μαλλον καλυτερα να φερεις δεη
lion2486 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2017 Ειναι οντως τοσο ασυμφορο να φερεις ρευμα απο δεη απο την πιο κοντινη κολωνα? Τραβα παρε μια portable σχετικα αθορυβη cold start inverter ηλεκτρογεννητρια πετρελαιο ή υγραεριο.. Θα βρεις κιτ για να φορτιζεις τις μπαταριες απο γενητρια και θα χεις και σταθερο ρευμα. Απο κει και περα θελει χιλιαρικα οποτε μαλλον καλυτερα να φερεις δεη ενδιαφέρουσα η άποψή σου και την έχω ακούσει και από αλλού. Το να φέρουμε παροχή δεν το έχω σαν επιλογή, δεν ξέρω ακριβώς ποιά είναι τα προβλήματα αλλά είναι άλλη κουβέντα. Η γεννήτρια πιστεύω έχει 2 μεγάλα μειονεκτήματα, μπορεί να μας την κλέψουν (μας έχουν κλέψει 2 ήδη) και μπορεί καμια φορά να υπάρχουν μικροπροβλήματα που δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει ο καθένας που θα βρίσκεται μόνος του εκεί, οπότε δεν το κρατάμε για πρώτη επιλογή. Το να μεταφέρουμε κάθε εβδομάδα με αυτοκίνητο τις μπαταρίες για φόρτιση δεν είναι πρόβλημα, αρκεί να μην είναι 20+ κιλά. Ποια είναι η λογική σου για το τελευταίο; Θα χρειαστούν χιλιάρικα αλλά με ποιες επιλογές/εγκαταστάσεις προτείνεις;
>>Morpheus>> Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2017 Αγορι, τσαμπα βασανιζεσαι! Αγορασε 2 μπαταριες βαθιας εκφορτιση ναυτιλιακης χρησης. Ενδεικτικα, καποιες στο σκρουτζ, των 44Ah κοστιζουν ενα 60άρι. Μετα, το budget ξεκιναει απο καλωδιωση λεπτη, απλοικοτατη, φθηνη με τα ντουι, για να βαλεις μερικες Led. Αγοραζεις και εναν καλο φορτιστη μπαταριων (ctek)... και τελος. Ξεγνοιαστος. Οτιδηποτε αλλο, ανεβαινει ΑΡΚΕΤΑ ή δεν επαρκει ως προς τη διαρκεια χρησης.
bill999r Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2017 Για μένα αξίζει να δεις αυτό https://www.coralgas.gr/products/gogas-product-series/smart-lamp/ Είναι φιάλη υγραερίου που μεταφέρεται εύκολα και την βρίσκεις σε όλα τα πρατήρια. Πάνω κουμπώνει λάμπα για τη δουλεία που θες. Από αυτονομία δεν ξέρω πόσο κρατάει αλλά φαντάζομαι άνετα για ένα σκ. Επιπλέον μπορεί να την χρησιμοποιήσεις κ για μαγείρεμα κτλ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα