knut Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Καλημέρα Ψάχνω να αγοράσω οθόνη και θελω τη γνώμη όσων γνωρίζουν. Ασχολούμαι με digital painting ( photoshop, εικονογράφηση κλπ) και το budget απο 250 αρχικά πήγε κοντά στα 500. Το θέμα ειναι ότι εφόσον πολλά απο αυτά που κάνω πανε για printing νομίζω πως χρειάζομαι μια οθόνη με καλό ποσοστό aRGB. Επίσης ασχολούμαι με τα games οπότε καλή θα ήταν μία μέση λύση. Το πρόβλημα είναι ότι κάτω απο αυτά τα χρήματα δύσκολα βρίσκω οθόνη IPS wide gamut με aRGB. Μετά από πολυ ψάξιμο κλείνω προς αυτή https://www.skroutz.gr/s/8006870/Dell-UP2716D.html Περιμένω γνώμες και προτάσεις κυρίως απο όσους ασχολούνται με γραφιστικά προγράμματα και τους αφορά η καλή αναπαράσταση των χρωμάτων Ευχαριστώ!
Despotas Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Για τέτοια δουλειά η σειρά UP είναι μονόδρομος όπως έγραψε και ο φίλος εδώ: http://www.insomnia.gr/topic/662624-επιλογή-οθόνης-για-επεξεργασία-φωτογραφιας/?p=56133654
bazzil Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2017 Έτσι όπως τα διαβάζεις είναι. Εγώ έχω την 2410 και 2413 που είναι wide gamut και οι δύο και είμαι υπερ του δέοντος ευχαριστημένος. Αν πάρεις και την καλίμπρα που προτείνει η dell θα έχεις αυτό που θες στο 100%. Για παιχνίδια που γράφεις οτι παίζεις, εγώ που παίζω το tomb raider σε triple dell δεν έχω θέματα. Βέβαια δεν είναι φανατικός gamer και δεν έχω παίξει σε καθαρά gaming οθόνη για να δω διαφορές (που σίγουρα θα έχει) άλλα σ' αυτές που έχω δεν με ενόχλησε κάτι.
knut Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2017 Ευχαριστώ και τους 2 Έτσι όπως τα διαβάζεις είναι. Εγώ έχω την 2410 και 2413 που είναι wide gamut και οι δύο και είμαι υπερ του δέοντος ευχαριστημένος. Αν πάρεις και την καλίμπρα που προτείνει η dell θα έχεις αυτό που θες στο 100%. Για παιχνίδια που γράφεις οτι παίζεις, εγώ που παίζω το tomb raider σε triple dell δεν έχω θέματα. Βέβαια δεν είναι φανατικός gamer και δεν έχω παίξει σε καθαρά gaming οθόνη για να δω διαφορές (που σίγουρα θα έχει) άλλα σ' αυτές που έχω δεν με ενόχλησε κάτι. bazzil αυτές υποστηρίζουν argb? Ασχολείσαι με το κομμάτι της εικόνας? Για ποια καλίμπρα μιλας? Hardware η software? Έχω καεί στο ψάξιμο
Rush13 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2017 Τα εχετε μπερδέψει όλα οσο δεν πάει. Οι χρωματικές παλέτες ειναι srgb και Adobe RGB η οποια θεωρείται wide gamut Για να τρέξεις μια wide gamut οθόνη και το photoshop χρειάζεσαι workstation Κάρτα γραφικών οπως η nvidia quadro που υποστηρίζει open GL, αλλιώς και να πάρεις τέτοια οθόνη δεν θα μπορεις να τρέξεις τα προγραμματα της adobe σε 10bit και wide gamut Το 99% των οθονών, προγραμμάτων,εκτυπωτών κτλπ δουλευει σε srgb, οπότε και να πάρεις σύστημα wide gamut δεν θα καταφέρεις τίποτα γιατί κανένας δεν θα βλέπει τις φωτογραφίες οπως τις βλέπεις εσύ επειδή δουλευετε σε διαφορετικές χρωματικές παλλέτες. H Μόνη χρησιμότητα του Adobe RGB ειναι για επαγγελματίες που τυπώνουν σε lab που μπορούν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο και συνήθως εκτυπωνουν σε plotter και fine Art χαρτιά. 1
knut Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2017 Τα εχετε μπερδέψει όλα οσο δεν πάει. Οι χρωματικές παλέτες ειναι srgb και Adobe RGB η οποια θεωρείται wide gamut Για να τρέξεις μια wide gamut οθόνη και το photoshop χρειάζεσαι workstation Κάρτα γραφικών οπως η nvidia quadro που υποστηρίζει open GL, αλλιώς και να πάρεις τέτοια οθόνη δεν θα μπορεις να τρέξεις τα προγραμματα της adobe σε 10bit και wide gamut Το 99% των οθονών, προγραμμάτων,εκτυπωτών κτλπ δουλευει σε srgb, οπότε και να πάρεις σύστημα wide gamut δεν θα καταφέρεις τίποτα γιατί κανένας δεν θα βλέπει τις φωτογραφίες οπως τις βλέπεις εσύ επειδή δουλευετε σε διαφορετικές χρωματικές παλλέτες. H Μόνη χρησιμότητα του Adobe RGB ειναι για επαγγελματίες που τυπώνουν σε lab που μπορούν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο και συνήθως εκτυπωνουν σε plotter και fine Art χαρτιά. Rush13 ευχαριστώ για την απάντηση. Όλα αυτά που λες τα γνωρίζω πέρα απο την αμφιβολία που είχα για την κάρτα που καλώς το αναφέρεις γιατί δεν το έχω ξεκαθαρίσει. Εγώ που έχω την Nvidia pallit 1060 6gb πχ δε θα μπορώ να "τρέξω" την argb παλέτα της dell up2516d? Η συγκεκριμένη οθόνη βέβαια έχω την εντυπωση ότι τρέχει "τεχνιτά" σε 10 bit αλλιώς πρέπει να καταφυγω σε λύσεις του 1000άρικου. Επίσης εμένα δε με αφορά να βλέπει ο άλλος ότι βλέπω, γτι δε δουλεύω για web κλπ. Με αφορά αυτό που βλέπω στην οθόνη μου και συγκεκριμένα στο photoshop, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τελικό εκτυπωμένο έτσι ώστε να δουλεύω σωστά τα χρώματα και όχι μαντεύοντας (συγκεκριμένα είμαι εικονογράφος, δε δουλεύω 3d, μόνο 2d σχέδιο-ζωγραφική). Με λίγα λόγια, δουλεύω για την παράδοση εκτυπωμένου υλικού. Αν βέβαια η κάρτα μου δε μπορεί(λόγω open GL όπως γράφεις) να τρέξει την argb τότε πραγματικά δεν έχει κανενα νόημα να παρω wide gamut οθόνη. Αν το τελευταιο ισχύει, εχεις να μου προτείνεις κάποια αλλη οθόνη με 100% srgb? Έχω ψάξει απειρες αλλα ριξε μια γνωμη μιας και εισαι εδω. Ευχαριστώ
bazzil Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2017 Δες εδώ για το καλημπράρισμα. Η Dell συστήνει το x-rite και έχει εφαρμογή που την κατεβάζειw απο την ιστοσελίδα της dell για να την καλημπράρεις. Εγώ είχα 2 quadro και έκανα την δουλειά μου μια χαρά. Tώρα έχω μια EVGA 1060. Βέβαια δεν δούλευα εκτύπωση όπως εσύ αλλά δεν είδα και καμιά διαφορά με την αλλαγή
Rush13 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Όχι η 1060 δέν μπορεί να τρέξει το Photoshop σε 10bit Adobe RGB. Θές οπωσδήποτε workstation κάρτα Ωραια το θές για τύπωμα, το lab Που θα τυπώνεις τυπώνει σε adobe rgb? κατα 99% θα τυπώνει σε srgb οπότε πάλι δεν έχει νόημα να δουλευεις σε adobe RGB άν το lab τυπώνει σε srgb Επίσης εφόσον δουλευεις ζωγραφική και όχι φωτογραφία σου ειναι παντελώς άχρηστο , γιατι δεν δουλευεις σε CMYK κατευθείαν για να πάρεις το μέγιστο στην εκτυπωση? Εσυ φίλε Bazzil που ακριβώς δεν ειδες διαφορά? ετρεξες εφαρμογη της adobe και δεν ειδες διαφορά ή μόνο games? Γιατι μου φαίνεται εισαι εκτός θέματος Επεξ/σία 2 Ιανουαρίου 2018 από Rush13
knut Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2018 Rush13 σε CMYK τα δουλεύω. Εφόσον ούτε νόημα έχει λόγω ζωγραφικής ούτε μπορώ να τρέξω το ps σε argb λόγω κάρτας, γλιτώνω και απο περιττά έξοδα. Και η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα με την κάρτα το έψαχνα αλλά δεν το ανέφεραν συχνά. Και για να μη σκάσω 500άρι και την πατήσω το τρέναρα τόσο και έκανα αρκετή ψακτική. Επειδή φαίνεται ότι το κατέχεις, μπορείς να μου προτείνεις κάποια καλή οθόνη με 100% (ή 99% τέλος πάντων, δεν είμαι σίγουρος μέχρι πόσο πάει) sRGB? Βασικό είναι τα χρώματα που βλέπω στην οθόνη να είναι όσο πιο κοντά στο τελικό αποτέλεσμα (ξέρω οτι είναι ανάλογα με τους εκτυπωτές κλπ αλλά κατάλαβες τι εννοώ). Ευχαριστώ!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα