Ntouris3 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Είναι δυνατή η χρήση dual boot μεταξύ windows 10 και windows xp; ; ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν έχω ψάξει εάν ο υ/η μου έχει τους ανάλογους οδηγούς .
vAg0s97 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Πιθανότατα ναι , με κατάλληλες ρυθμίσεις στο bios και επανεγκατάσταση των συστημάτων από την αρχή, αλλά ποιος ο λόγος να γίνει κάτι τέτοιο? Θέλω να πω , εκτός το ότι δεν υποστηρίζονται πλέον τα XP , δεν βρίσκω κάποιον λόγο να τρέξεις σε μια τόσο παλαιότερη έκδοση Windows εφόσον "σηκώνει" το σύστημά σου μια νεότερη , παρά μόνο εάν θίγεται λόγος συμβατότητας προγράμματος και δεν λύνεται με την ήδη υπάρχον "λειτουργία συμβατότητας" των Windows. Επίσης άμα θες τόσο πολύ να φορέσεις XP , μπορείς να τα στήσεις και σε εικονική μηχανή(VM) χωρίς πολύ κόπο.Όσο αναφορά τα drivers δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα...και να μην υπάρχουν δηλαδή στο site του κατασκευαστή του μηχανήματός σου διαθέσιμα για κατέβασμα , υπάρχει δυνατότητα μέσω του Device Manager -> PCI\VEN να τα βρεις χειροκίνητα ένα προς ένα στο Google [δεν συνίσταται αυτή η διαδικασία άμα μιλάμε για φορητό υπολογιστή]. 1 1
Ntouris3 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 4 λεπτά πριν, vAg0s97 είπε Πιθανότατα ναι , με κατάλληλες ρυθμίσεις στο bios και επανεγκατάσταση των συστημάτων από την αρχή, αλλά ποιος ο λόγος να γίνει κάτι τέτοιο? Θέλω να πω , εκτός το ότι δεν υποστηρίζονται πλέον τα XP , δεν βρίσκω κάποιον λόγο να τρέξεις σε μια τόσο παλαιότερη έκδοση Windows εφόσον "σηκώνει" το σύστημά σου μια νεότερη , παρά μόνο εάν θίγεται λόγος συμβατότητας προγράμματος και δεν λύνεται με την ήδη υπάρχον "λειτουργία συμβατότητας" των Windows. Επίσης άμα θες τόσο πολύ να φορέσεις XP , μπορείς να τα στήσεις και σε εικονική μηχανή(VM) χωρίς πολύ κόπο.Όσο αναφορά τα drivers δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα...και να μην υπάρχουν δηλαδή στο site του κατασκευαστή του μηχανήματός σου διαθέσιμα για κατέβασμα , υπάρχει δυνατότητα μέσω του Device Manager -> PCI\VEN να τα βρεις χειροκίνητα ένα προς ένα στο Google [δεν συνίσταται αυτή η διαδικασία άμα μιλάμε για φορητό υπολογιστή]. Πρόκειται για φορητό υπολογιστή που αρχικά φορούσε win7 ultimate και πήρε δωρεάν αναβάθμηση στα windows 10 pro. Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, απλά θέλω να δω τις επιδόσεις πάνω στο hardware μου , το οποίο είναι πολύ αδύναμο για προσωμοιώσεις...
micos000 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Αφού είναι λάπτοπ τότε μιλάμε για έναν δίσκο. Θα πρέπει πρώτα να χωρίσεις τον δίσκο ή μέσα από τα 10άρια ή με κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης για partitions. Μετά θα πρέπει να κάνεις πρώτα εγκατάσταση τα χρ και μετά τα 10 ή αφού βάλεις τα χρ να επιδιορθώσεις τον boot loader ξεκινόντας πάλι με το usb-dvd των 10. Επιπλέων θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι υπάρχουν drivers για χρ για το λάπτοπ. 1
vAg0s97 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, Ntouris3 said: Πρόκειται για φορητό υπολογιστή που αρχικά φορούσε win7 ultimate και πήρε δωρεάν αναβάθμηση στα windows 10 pro. Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, απλά θέλω να δω τις επιδόσεις πάνω στο hardware μου , το οποίο είναι πολύ αδύναμο για προσωμοιώσεις... Τότε θα πρότεινα να γίνει καθαρή εγκατάσταση των Windows 10 αρχικά , έπειτα αφού περαστούν όλοι οι οδηγοί και τα additional drivers να πας στις προχωρημένες ρυθμίσεις συστήματος και στην καρτέλα επιδόσεις να επιλέξεις ρυθμίσεις , και από εκεί βέλτιστες επιδώσεις , και ότι κρίνεις εσύ πως χρειάζεσαι από αυτά που σου έχει ξεμαρκάρει το επιλέγεις ανάλογα ! [βγάζοντας κάποια εφέ βλέπεις καλύτερες επιδώσεις σε αδύναμα συστήματα]. Ακόμη καλό θα ήταν να απενεργοποιήσεις υπηρεσίες οι οποίες δεν χρειάζεται να τρέχουν γενικά στο σύστημά σου, ακολουθώντας τον οδηγό αυτό: Windows 10 Service Configurations , και υπηρεσίες που τρέχουν κατά την εκκίνηση [από την διαχείριση εργασιών]. Τέλος θα σε συμβούλευα εάν μπορείς να αγοράσεις έναν δίσκο ssd εφόσον δεν έχεις ήδη. Είναι η πιο bugdet αναβάθμιση που μπορείς να κάνεις στο "παλαιό" σύστημά σου και να το "αναστήσεις" κυριολεκτικά. Για εγκατάσταση Windows XP σε τέτοιο laptop , δεν θα το συμβούλευα καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην βρεις drivers , και ακόμα και να πας με τον manual τρόπο που σου ανέφερα προηγουμένως υπάρχει πιθανότητα να μην βρεις και καθόλου οδηγούς...και να αντιμετωπίσεις τρομερά προβλήματα λειτουργίας. Επεξ/σία 15 Ιανουαρίου 2018 από vAg0s97 1
Επισκέπτης Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 γιατί θέλεις να κάνεις dual boot και όχι να τρέξεις τα xp σε vmware; αν ο υπολογιστής σου είναι 3 έως 5 ετών πολύ δύσκολα θα βρεις drivers
Ntouris3 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) 52 λεπτά πριν, micos000 είπε Αφού είναι λάπτοπ τότε μιλάμε για έναν δίσκο. Θα πρέπει πρώτα να χωρίσεις τον δίσκο ή μέσα από τα 10άρια ή με κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης για partitions. Μετά θα πρέπει να κάνεις πρώτα εγκατάσταση τα χρ και μετά τα 10 ή αφού βάλεις τα χρ να επιδιορθώσεις τον boot loader ξεκινόντας πάλι με το usb-dvd των 10. Επιπλέων θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι υπάρχουν drivers για χρ για το λάπτοπ. 35 λεπτά πριν, vAg0s97 είπε Τότε θα πρότεινα να γίνει καθαρή εγκατάσταση των Windows 10 αρχικά , έπειτα αφού περαστούν όλοι οι οδηγοί και τα additional drivers να πας στις προχωρημένες ρυθμίσεις συστήματος και στην καρτέλα επιδόσεις να επιλέξεις ρυθμίσεις , και από εκεί βέλτιστες επιδώσεις , και ότι κρίνεις εσύ πως χρειάζεσαι από αυτά που σου έχει ξεμαρκάρει το επιλέγεις ανάλογα ! [βγάζοντας κάποια εφέ βλέπεις καλύτερες επιδώσεις σε αδύναμα συστήματα]. Ακόμη καλό θα ήταν να απενεργοποιήσεις υπηρεσίες οι οποίες δεν χρειάζεται να τρέχουν γενικά στο σύστημά σου, ακολουθώντας τον οδηγό αυτό: Windows 10 Service Configurations , και υπηρεσίες που τρέχουν κατά την εκκίνηση [από την διαχείριση εργασιών]. Τέλος θα σε συμβούλευα εάν μπορείς να αγοράσεις έναν δίσκο ssd εφόσον δεν έχεις ήδη. Είναι η πιο bugdet αναβάθμιση που μπορείς να κάνεις στο "παλαιό" σύστημά σου και να το "αναστήσεις" κυριολεκτικά. Για εγκατάσταση Windows XP σε τέτοιο laptop , δεν θα το συμβούλευα καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην βρεις drivers , και ακόμα και να πας με τον manual τρόπο που σου ανέφερα προηγουμένως υπάρχει πιθανότητα να μην βρεις και καθόλου οδηγούς...και να αντιμετωπίσεις τρομερά προβλήματα λειτουργίας. 27 λεπτά πριν, zeibei είπε γιατί θέλεις να κάνεις dual boot και όχι να τρέξεις τα xp σε vmware; αν ο υπολογιστής σου είναι 3 έως 5 ετών πολύ δύσκολα θα βρεις drivers 1) Οπως είπα το λάπτοπ μου είναι αρκετά αδύναμο για προσωμειώσεις (amd e1-1200 apu , 4gb ram , 500gb hdd) . Ακόμα και το ubuntu που θεωρείται αρκετά ελαφρύτερο από τα windows αργεί. 2) Σκέφτομαι να αγοράσω έναν ssd (128gb κατά προτίμηση) αλλά δε ξέρω αν αξίζει να τον βάλω σε τέτοιο υπολογιστή (ίσως και να τον υποβαθμήζω λίγο). 3) Έχω εφαρμόσει όλες τις τεχνικές που με είπατε για καλύτερη απόδοση, προφανώς και υπήρξε διαφορά, αλλά δε περιμένεις και πολλά από ένα low end laptop. 4) Δεν το έχω ψάξει , αλλά δε πιστεύω να βρω drivers για τα xp , κι αν βρω φοβάμαι πως δεν είμαι αρκετά γνώριμος με τον bootloader και θα κάνω ζημιά. Καλύτερα να μείνω στην ασφαλέστερη επιλογή : ssd και emulation Επεξ/σία 15 Ιανουαρίου 2018 από Ntouris3
Επισκέπτης Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 ο ssd δεν αξίζει να μπει πάνω σε κάτι τέτοιο γιατί η διαφορά που θα δεις θα είναι ανεπαίσθητη. βασικά δε θα δεις διαφορά. και μη νομίζεις ότι στο dual boot στα xp θα πετάει. και πάλι θα έχεις δύο λειτουργικά συστήματα πάνω οπότε όταν θα είσαι μέσα στο ένα θα cachάρει για το άλλο οπότε το ίδιο θα είναι. τώρα αν κάνω λάθος κάποιος φίλος εδώ ας με διορθώσει αλλά όσες φορές έχω δοκιμάσει dual boot άσχετα με την ιπποδύναμη του υπολογιστή αυτό έχω παρατηρήσει. ίσως να έχει τύχει μόνο σε μένα βέβαια.
vAg0s97 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, Ntouris3 said: 1) Οπως είπα το λάπτοπ μου είναι αρκετά αδύναμο για προσωμειώσεις (amd e1-1200 apu , 4gb ram , 500gb hdd) . Ακόμα και το ubuntu που θεωρείται αρκετά ελαφρύτερο από τα windows αργεί. 2) Σκέφτομαι να αγοράσω έναν ssd (128gb κατά προτίμηση) αλλά δε ξέρω αν αξίζει να τον βάλω σε τέτοιο υπολογιστή (ίσως και να τον υποβαθμήζω λίγο). 3) Έχω εφαρμόσει όλες τις τεχνικές που με είπατε για καλύτερη απόδοση, προφανώς και υπήρξε διαφορά, αλλά δε περιμένεις και πολλά από ένα low end laptop. 4) Δεν το έχω ψάξει , αλλά δε πιστεύω να βρω drivers για τα xp , κι αν βρω φοβάμαι πως δεν είμαι αρκετά γνώριμος με τον bootloader και θα κάνω ζημιά. Καλύτερα να μείνω στην ασφαλέστερη επιλογή : ssd και emulation Από τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις πάνω/κάτω για 2012 χρονολογίας επεξεργαστή με 4gb ram κατά πάσα πιθανότητα ddr2 , και 500gb hdd στα 5400rpm , η καλύτερη αναβάθμιση που μπορείς να του κάνεις με κλειστά τα μάτια είναι ssd! Τώρα η χωρητικότητα και οι ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής είναι καθαρά δικιά σου επιλογή ανάλογα το χρηματικό ποσό που θες να διαθέσεις. Χωρίς να θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με το μέλος zeibei , γνώμη μου είναι ότι ssd είναι απαραίτητο να υπάρχει σε κάθε σύστημα δυνατό ή αδύνατο εφόσον μιλάμε από sata2 και πάνω. Θα δεις διαφορά όχι μόνο στην εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος , αλλά και γενικά σε οτιδήποτε άλλο ανοίγεις-φορτώνεις , σε αντίθεση με τον "παραδοσιακό" hdd ο οποίος δεν είναι και απίθανο να έχει "τριφτεί" μετά από τόσα χρόνια. Επεξ/σία 15 Ιανουαρίου 2018 από vAg0s97 1
Ntouris3 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 33 λεπτά πριν, vAg0s97 είπε Από τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις πάνω/κάτω για 2012 χρονολογίας επεξεργαστή με 4gb ram κατά πάσα πιθανότητα ddr2 , και 500gb hdd στα 4500rpm , η καλύτερη αναβάθμιση που μπορείς να του κάνεις με κλειστά τα μάτια είναι ssd! Τώρα η χωρητικότητα και οι ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής είναι καθαρά δικιά σου επιλογή ανάλογα το χρηματικό ποσό που θες να διαθέσεις. Χωρίς να θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με το μέλος zeibei , γνώμη μου είναι ότι ssd είναι απαραίτητο να υπάρχει σε κάθε σύστημα δυνατό ή αδύνατο εφόσον μιλάμε από sata2 και πάνω. Θα δεις διαφορά όχι μόνο στην εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος , αλλά και γενικά σε οτιδήποτε άλλο ανοίγεις-φορτώνεις , σε αντίθεση με τον "παραδοσιακό" hdd ο οποίος δεν είναι και απίθανο να έχει "τριφτεί" μετά από τόσα χρόνια. Απ'ότι βλέπω στο ίντερνετ (δεν έχω το λάπτοπ μαζί μου αυτό το καιρό) έχει 4gb ram ddr3 και σκληρό hdd 500gb 5400rpm sata2 . Είμαι λίγο άσχετος όσων αφορά τους δίσκους (τώρα τελευταία άρχισα να ασχολούμαι) οπότε θα με πάρει λίγο καιρό να βρω ssd που να με ικανοποιεί. Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας!
micos000 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 1 ώρα πριν, Ntouris3 είπε οπότε θα με πάρει λίγο καιρό να βρω ssd που να με ικανοποιεί. Αυτό είναι εύκολο. Samsung evo ή στην χειρότερη intenso high speed. 2 ώρες πριν, zeibei είπε και μη νομίζεις ότι στο dual boot στα xp θα πετάει. και πάλι θα έχεις δύο λειτουργικά συστήματα πάνω οπότε όταν θα είσαι μέσα στο ένα θα cachάρει για το άλλο οπότε το ίδιο θα είναι Τι ακριβώς εννοείς με αυτό; Σε dual boot δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο λειτουργικό γιατί είναι σε διαφορετικά partitions.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα