Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδια μια ερωτηση. Εχω ενα ηλεκτρικο σιδερο Bosch το οποιο αν και εχει μηχανισμο καθαρισμου απο τα αλατα αρχιζεουν και κολλουν οι διακοπτες (απο τα αλατα).

Επειδη εχω παρει και μια μηχανη εσπρεσσο saeco και δε θελω ν ατην σακαταψω απο τωρα μι αερωτηση. Το μειγμα νερο /λευκο ξυδι σε αναλογια 1/1 κανει δουλεια και για τα δυο η να στραφω σε ειδικα προιοντα καθαρισμου (πχ η saeco εχει δικα της υγρα αφαλατωσης).

Επισης τα υγρα αυτα ειναι all in one ή θα χρειαστω αλλο για το σιδερο και αλλο για την καφετιερα?

Επισης καπου διαβασα οτι αντι για ξυδι γινεται και με ξυνο. Τι ειναι αυτο ?Ειναι αποτελεσματικο?

Δημοσ.

Κοίτα να δεις....

Το κιτρικό οξύ περιέχεται στο λεμόνι και βέβαια στο ξυνό (υποκατάστατο του λεμονιού). Το ξύδι περιέχει οξικό οξύ...

Σε καφετιέρες φίλτρου χρησιμοποιώ λευκό ξύδι (διαλυμένο σε νερό) εδώ και χρόνια και δεν είχα πρόβλημα ως τώρα, όμως η μηχανή εσπρέσο είναι πιο πολύπλοκη (και ακριβή) οπότε καλύτερα να ψαχτείς για κάτι πιο ειδικό, εκτός και αν έχει πιο πολλές γνώσεις για το θέμα κάποιος άλλος εδώ μέσα...

Δημοσ.

Τα έχουμε συζητήσει και σε άλλο τόπικ και μάλιστα πρόσφατα.

Εγώ την καφετιέρα την καθαρίσω με ξυνό (κιτρικό οξύ) και δεν έχει πάθει τίποτε.Δύο περάσματα και είσαι οκ.Απλά μετά καλό ξέβγαλμα και οι πρώτοι καφέδες να βγάζουν λίγο ξινίλα. Μη σε προβληματίζει στη μαγειρική χρησιμοποιείται.Πολλοί το κάνουν με την ίδια επιτυχία και με λευκό ξύδι.Διάλεξε και πάρε.

  • Thanks 1
Δημοσ.

Προβληματιζομαι απο το γεγονος οτι το Μποιλερ της καφετιερας ειναι απο Αλουμινιο ενω του Σιδερου υποψιαζομαι οτι οχι. Δεν ξερω αν εχει σχεση βεβαια.

Για την παλια μου καφετιερα που ηταν της Πλακας ειχα παρει απο το Lidl αναβραζοντα δισκια απομακρυνσης αλατων, αλλα πελον ψιλοφοβαμαι να το κανω στη Νεα.

Ειχα δοκιμασει και νερο με λευκο ξυδι, απλα εμενε η ξυδεα επι μακρον.

Το ξινο που το βρισκω (Σουπερ μαρκετ?) σε τι αναλογια το βαζω με το νερο?

Υπαρχουν βεβαια και τα ειδικα προιοντα  τα οποια δεν ξερω την αποτελεσματικοτητα τους.

 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ξινό βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ εκεί που έχουν τα μπαχαρικά (πιπέρι, πάπρικα, κανέλα, κάρι κλπ).

Βάλε κάτι σαν 1 κουταλιά σούπας κοφτή ανά μισό λίτρο (μπορείς και πιο λίγο, αν έχει όμως πολλά άλατα, βάλε όσο σου λέω). Γέμισε την κανάτα / δοχείο και βάλε ανάλογα.

Το διαλύεις και βάζεις μπρος να ρουφήξει λίγο από το υγρό μέσα στο καζάνι/μηχανισμό.

Το αφήνεις κανενα μισάωρο, ενεργοποιώντας το μηχανισμό κάθε 5-10 λεπτά για λίγα δευτερόλεπτα να κυκλοφορήσει και να ανανεωθεί το νερό. Στο τέλος βάλε να περάσει όλο το εναπομείναν.

Ξέπλυνε καλά περνώντας τουλαχιστο 3 πλήρη δοχεία νερό και μέχρι το νερό που βγαίνει να μην έχει γεύση λεμονιού.

Έτοιμος!

Παρατήρησα ότι το ξύδι μυρίζει περισσότερο και θέλει πολύ περισσότερο ξεβγαλμα από το ξινό.

Υπάρχουν κανάτες με φίλτρα που κρατούν τα άλατα. Κάνουν δουλειά. Εγώ βάζω νερό σε βραστηρες, καφετιέρα κλπ από τέτοια κανάτα και μόνο, με αποτέλεσμα να μην πιάνουν σχεδόν καθόλου άλατα (καθαρίζω πχ μολις μία φορά ανά χρονο) 

Επεξ/σία από dtzgr
Δημοσ.

Και το ξύδι και το ξινό είναι κατάλληλα για τέτοιους καθαρισμούς ακριβώς επειδή πολλές φορές τα χρησιμοποιούμε και στη μαγειρική. Το ξινό είναι νομίζω πιο αποτελεσματικό. 

Όσον αφορά τα "επαγγελματικά καθαριστικά" που κυκλοφορούν, νομίζω στην πλειοψηφία τους περιέχουν ως κύριο συστατικό το ξινό (Citric Acid), κοιτάξτε και τα συστατικά που αναγράφονται (υποχρεωτικά) επί της συσκευασίας. 

Άρα μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να καταστρέψετε κάτι και δεν πρόκειται να πάθετε κάτι- προσοχή στην ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε αρχικά, το κιτρικό οξύ είναι οξύ και αν βάλετε πολλή σκόνη σε λίγο νερό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Προφανώς μετά το πέρασμα της μηχανής, ξεπλένουμε τουλάχιστον 2 φορές με καθαρό νερό την καφετιέρα/ εσπρεσσιέρα/ σίδερο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...