Προς το περιεχόμενο

Retro Lover


CyanBlue

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πρόσφατα ξετρύπωσα αυτό το club. Η αλήθεια είναι πως χάρηκα που υπάρχουν και άλλοι κάπως "πειραγμένοι" όπως εγώ με συσκευές που για τον πολύ κόσμο έχουν αξία όσο κάνουν γρήγορα ή έστω αξιοπρεπώς τη δουλειά τους. Τα προϊόντα πληροφορικής έχουν τη μικρότερη διάρκεια ωφέλιμης χρήσης από όλα τα ηλεκτρονικά. "Σαβούρες" για ανακύκλωση για έναν... φυσιολογικό άνθρωπο. Τι είναι λοιπόν αυτό που μας κάνει και ασχολούμαστε με απαξιωμένες συσκευές χωρίς καμία ουσιαστική αξία χρήσης σήμερα; Μάλλον η προσωπική σχέση που έχουμε με αυτά τα αντικείμενα, ο χρόνος που έχουμε αφιερώσει δουλεύοντας με αυτά και το σημαντικότερο: Η αναδρομή και οι αναμνήσεις μας πίσω, στα χρόνια που ήταν στην αιχμή της τεχνολογίας και ήταν τεχνολογικά θαύματα.

Ίσως φανεί περίεργο πως κάποια από αυτά που έχω, χαρακτηρίζονται vintage ενώ δεν έχω πάψει να τα χρησιμοποιώ έστω και για βοηθητικούς ρόλους. Ναι, ακόμη βγάζουν τα λεφτά τους. Βέβαια όταν τα συναρμολόγησα, έριξα πολύ ψάξιμο και τρέξιμο στη Στουρνάρη (ωραία χρόνια...) για να συγκεντρώσω ένα ένα τα διαλεγμένα εξαρτήματα που απαίτησαν μεγάλες οικονομίες από τα όχι πολλά χρήματα που διέθετα. Ελάχιστα αναβαθμισμένα από τότε, ήθελα να συμβαδίζουν χρονικά όλα τα εξαρτήματα. Σήμερα, μια μικρή αποθήκη φιλοξενεί ότι μπόρεσα να σώσω από πολλές και δύσκολες μετακομίσεις. Υπολογιστές και περιφερειακά που δε θυμάμαι ένα προς ένα να απαριθμήσω. Μάλλον θα πρέπει να αρχίσω το "σκάψιμο".

Ας ξεκινήσω με ένα μηχάνημα που θυμάμαι... IBM PC 330 486DX2. Αγοράστηκε ολοκληρωμένο σετ, (με οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι ορίζιναλ) ελαφρώς μεταχειρισμένο κάπου το 1999. Το πρώτο μου "επώνυμο" PC (αν και είχα αγοράσει πιο πριν, κάπου το 1993 μεταχειρισμένο ένα Acer 500+ 8088 αλλά δεν το δούλεψα ποτέ).

Ελπίζω να βρίσκω χρόνο και να φωτογραφίζω και να συζητάμε τι έχω "θαμμένο" και τι ζωντανό από τα μπεζ μηχανήματα μιας άλλης εποχής, χωρίς γρήγορο internet και κινητά με κουμπάκια...

IBM486DX2.jpg

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μηχανήματα στολίδια με τεράστια συναισθηματική αξία για μας. Ανυπομονώ να μας δείξεις και άλλα , και αν σου είναι εύκολο με πιο πολλές φωτογραφίες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, dime100 είπε

Μηχανήματα στολίδια με τεράστια συναισθηματική αξία για μας. Ανυπομονώ να μας δείξεις και άλλα , και αν σου είναι εύκολο με πιο πολλές φωτογραφίες.

Φυσικά, είναι θέμα διαθέσιμου ελεύθερου χρόνου. Κάποτε νέος και ωραίος τώρα με παιδιά και πολύ τρέξιμο, τα "στολίδια" με ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επανέρχομαι σποραδικά, καθώς ο χρόνος που έχω εείναι λίγος για χόμπι. Λόγω έλλειψης χώρου, αναγκάστηκα να μεταφέρω την προίκα μου όπου βρήκα και με πολλές φθορές. Αυτή τη φορά παραθέτω τη... δισκάρα που βρήκα και ξαναθυμήθηκα: Seagete ST-225: 20 ολόκληρα MB, μέγεθος 5.25, με περιστροφή στις 3.600 στροφές (όχι άμεσo spin-up). Transfer rate 5.0 MB/sec. Ήχος που για ρετρολάγνους δεν ξεχνιέται. Λειτουργικός και με την ανάλογη MFM controller ST-506 καρτούλα του για σύνδεση σε ISA slot. Βάρος σαν ένα κομμάτι μασίφ μέταλλο. Έμεινε στην παραγωγή από το 1986 έως το 1992 (αν θυμάμαι καλά).

 

Seagate ST-225.jpg

Επεξ/σία από CyanBlue
  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Δημιουργία νέου...