Προς το περιεχόμενο

Distro hopping & ζητουνται προτασεις


mphxths

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λοιπον τα πραγματα αγορια ειναι πολυ απλα εως πολυ περιπλοκα.Το σεναριο εχει ως εξης.

Εχω ενα φορητο που το πηρα πριν κατι μερες , παλιο , μικρο και με απλο hardware.Σε αυτο θελω να βαλω λινουξ να το χω οταν βγαινω εξω να παιζω/δουλευω με αυτο.Το "κανονικο" μου φορητο εχει optimus και nvme δισκους και δεν θελω να μπλεξω με λινουξ σε αυτο το φορητο..ακομα τουλαχιστον.
Εβαλα λοιπον στο φορητουλι εναν ssd και ξεκινησα να δοκιμαζω διανομες και DEs και δεν εχω βγαλει ακρη... 

Τι ζηταω :

1.Rolling διανομη ή και μη-rolling εφοσον αξιζει ο κοπος και ενημερωνεται τακτικα..αν ειναι να μεινει 20 χρονια πισω να μου λειπει.
2.Ελαφρυ DE (το φορητο ειναι διπυρηνο με intel καρτα και 4γιγα ραμ).
3.Δεν με ενδιαφερει αν ειναι based-on διανομη , αρκει να ειναι σοβαρη και οχι να κλεισει/σταματησει μετα απο καποιο καιρο (ακομα κλαιω για το korora project , που ειχε κανει το fedora ανθρωπινο).
4.Οσο το δυνατον λιγοτερο σεταρισμα out-of-the-box.Δηλ οκ αγαπαω το archlinux αλλα δεν εχει να μου προσφερει κατι πλεον ο τροπος εγκαταστασης του :) Αρα τον θεωρω περιττο...

Τι εχω δοκιμασει/παρατηρησει/βρει απο :

1.DEs
 a) KDE : Ειναι ο επικρατεστερος υποψηφιος , μονο και μονο για τον dolphin..μακραν οτι καλυτερο υπαρχει σε file browser/manager.Απο την αλλην ειναι (το KDE) ολιγον τι βαρυ..κατω απο το ψυχολογικο οριο του 1gb ram usage αλλα πολυ κοντα του.
 b) Gnome : Ποσο αχρηστοι οσοι το φτιαξανε..σκεφτομουν το wayland και η μονη υλοποιηση που δουλευει προς το παρον σωστα ειναι με gnome (σε fedora κυριως).Aλλα βαρυ του κερατα.Προσπαθουσα να αφαιρεσω services/apps μπας και ελαφρυνει..μαλακιες..μεχρι 850-900mb usage το φτασα..και καποιες μαλακιες δεν εβγαιναν με τιποτα (tracker/evolution-data-%#$^$#).Θα που πεις τοσο πολυ τρωνε αυτα?Λιγο απο το ενα λιγο απο το αλλο..γινεται εξοικονομηση.(Eπισης αν εφτιαχνα εγω file browser θα ταν 1000 φορες καλυτερος απο τον nautilus..λες και τον χρεωναν με την καθε γραμμη κωδικα ηταν....)

 c) Xfce : Ειδα και απο ειδα λεω ας παω στα ελαφρια και σε Xorg . Xfce ωραιο , εξωπραγματικα ελαφρυ.Παω να το σεταρω , εψαχνα με το κυαλι dropbox integration στον thunar.Ελαχιστα applets για την taskbar , να βλεπω καμμια cpu temp σαν ανθρωπος σε χρεπι που η cpu δεν εχει και υποδειγμα ψυξης.Παταω το win key μπαμ ανοιγει το start menu..ρε μπραβο λεω..κατσε να σεταρω το win+e να ανοιγει ο thunar οπως στα windows ανοιγει ο explorer..ετσι να μην ξεχνιομαστε...@@ . Εδω και 50 χρονια οι xfce devs (απο ο,τι διαβασα) θεωρουν οτι τα κουμπια στους συνδυασμους πρεπει να δουλευουν στο on-press και οχι στο on-release , ειδικα οταν μιλαμε για κουμπια modifiers (ctrl , alt , shift , win key)..οποτε πατας win+e και ανοιγει το start menu και μετα ο thunar..αντε γεια που λεει και ο τσουκαλας...
 d) Lxde : Εδω ειναι χειροτερα τα πραγματα , ουτε keyboard shortcuts μπορουσα να φτιαξω.Στον pcmanfm δεν υπηρχε καν ουτε για πλακα dropbox integration (βασικο για μενα που παιζω με dropbox συνεχως).

2. Διανομες
a)Archlinux/Antergos : Κυριως antergos για να αποφυγω την βασανο της εγκαταστασης του archlinux.Οι arch-based ειναι νουμερο 1 υποψηφιες για χρηση κυριως λογο bleeding edge.Και τα απειρα πακετα.
2) Fedora rawhide : Τοσο bleeding edge που με τρομαζε .Μιλαμε για 4.18 κερνελ , gnome3 τελευταια εκδοση + εξτρα μενου για thunderbolt support που δεν ειδα σε αλλη gnome υλοποιηση αλλης διανομης.Επισης σεταρισε πραματα που δεν ειχα δει σε αλλη διανομη.Περασε τον (δικτυακο) εκτυπωτη απο μονο του και color pofile για την οθονη του φορητου !! 
3) OpenSUSE Tumbleweed : Νορμαλ διανομη . Αλλα γενικως με φοβιζουν οι rpm-based διανομες απο θεμα πακετων...
4) Debian unstable : Normal διανομη , νορμαλ bleeding edge αλλα με στοιχεια καθυστερησης σε πολλα πακετα.Πληθωρα πακετων.Αλλα κακασχημη στην αρχικη της μορφη :) Και τα βαριεμαι τα σεταρισματα.
5) Ubuntu : Ναι δεν ντρεπομαι που το γραφω...αλλα ερχεται με gnome με ο,τι αυτο συνεπαγεται οποτε δεν εμεινε πολυ. Lubuntu/xubuntu ειναι καλες περιπτωσεις σε περιπτωση που ριξω τα μουτρα μου και παω προς ubuntu.
 

Oποιος εχει να προτεινει διανομη/de/συνδυασμο/tips για να γινει μια διανομη αμεσα λειτουργικη και ομορφη κλπ κλπ κλπ κλπ μην διστασει...πρεπει να βγαλω μια ακρη.Για το φορητουλι και κατ'επεκταση οταν ποτε αποφασισω σε σοβαρο φορητο να βαλω λινουξ να δω προς τα που να κινηθω...
Δεν θελω "δοκιμασε την ταδε ειναι γαματη , την εχω χ χρονια".Θελω αντικειμενικες αποψεις.Ξερω οτι πολλοι γουσταρουν xfce/lxde αλλα να ειμαστε και αντικειμενικοι και να παραδεχομαστε τις ελλειψεις τους.

**Σειρα εχει linuxmint μονο και μονο για να δω τι λεει το cinnamon

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 66
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Ubuntu-based και επρεπε να κλικαρω "custom donation -> 0 $" για να ενεργοποιηθει το download...πρεπει να εχει πολλα κιλα @@ το pantheon για να σωσει την κατασταση :)

Για να δουμε τι λεει και αυτο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νεα δεδομενα απο νεες δοκιμες.

1.Linux MINT (cinnamon edition) : Δεν το περιμενα αλλα ειναι μια πολυ καλογυαλισμενη διανομη.Προεγκαθιστα ενα καρο προγραμματα στα ορια του bloatware αλλα οκ υποθετω ο,τι δεν θελει καποιος το αφαιρει.Η μοναδικη που ειδα να εχει προεγκατεστημενο το redshift και το timeshift που το προωθει ως καινοτομια..Εμφανισιακα ομορφη και σχετικα ελαφρια , ~700mb ram usage στο vm.O nemo αγγιζει το σημειο στο οποιο θα πρεπε να ηταν ο nautilus.
2 elementary os : Ενιωσα κουλος με αυτην την διανομη.Δεν ξερω αν φταιει το σεταρισμα ή ο pantheon ..ενω εμφανισιακα ειναι ομορφη διανομη ενιωσα οτι απευθυνεται σε παιδακια.Τα μενου πολυ λακωνικα.Στον patheon file browser δεν βρηκα ποτε τις ρυθμισεις..ποτε ομως..εψαχνα κανα 10 λεπτο.Ειναι ubuntu-gnome-based με πολυ σαβουρα απο services , αγγιζει στο live σε vm το 1.1-1.2gb ram usage για πλακα.

Με εξεπληξε αφανταστα το cinnamon .Τελευταια φορα που ειχα ασχοληθει μαζι του πριν χρονια ηταν λιγο δυσκινητο..βαρυ..τωρα εχει γινει ευχρηστο και σχετικα ελαφρυ.Ειναι στα υποψη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ξεκινα με Kubuntu 18.04.1

το δουλεψα λιγο σε παρομοιο μηχανημα (HP, i3 δευτερης γενιας με 4GB Ram) με το δικο σου και στην αρχη εδειχνε σε κατασταση idle 480 MB RAM !!! (ΔΕΝ ειναι διαφημιση)

μετα Μιντ, πρωτα το LinuxMint 19 XFCE και στο τελος η προσωπικη μου επιλογη το LinuxMint 19 Cinammon.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Kubuntu 18.04.1 με κλειστά τα μάτια. Σου μιλάω σαν πρώην distro-hopper. Το team του KDE Plasma έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για τη βελτίωση του DE και οι κόποι τους φαίνεται να αποδίδουν καρπούς στις τελευταίες εκδόσεις. Τέρμα σταθερό και πανάλαφρο.

Στο μόνο αρνητικό που θα έβαζα είναι οι ολίγον απαρχαιωμένοι drivers για κάρτες γραφικών (πχ o xserver-xorg-video-intel) που υπάρχουν στα repos. Αλλά ευτυχώς με ένα PPA σαν αυτό λύνεται και αυτό το πρόβλημα.

Επεξ/σία από thomasG4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@thomasG4

Στην ουσια προτεινεις ubuntu και kde..εχω δει και τα δυο πως ειναι..να δω πως τα υλοποιουν στο kubuntu μπας και σκιρτισει κατι μεσα μου :)

Προς το παρον εχω στο πισω μερος του μυαλου μου το cinnamon (ασχετως διανομης , αν και προφανως η καλυτερη υλοποιηση ειναι στο linuxmint) , kde μονο και μονο για τον dolphin αν και δεν μου κανει ιδιαιτερα κλικ σαν DE και μετα θελω να αποφυγω lxde/xfce/gnome3/mate για παμπολλους λογους.

Απο διανομες το ιδανικοτερο θα ταν καποια rolling και bleeding edge επιπεδου arch αλλα ακομα δεν εχω κατασταλαξει...μια λογικη κινηση θα ηταν arch/cinnamon ξερωγω...ειδωμεν...
Βαριεμαι τα πολλα σεταρισματα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 λεπτά πριν, SugarAddicted είπε

Αφού θες rolling ρίξε μια ματιά και στο manjaro - cinnamon

Θελω να αποφυγω γενικοτερα το manjaro γιατι παρεκκλινει αρκετα απο το arch.
Συνηθως παιζω με antergos που ειναι σαν arch installer με μερικα out-of-the-box configurations.Πριν κατι μερες εκανα δοκιμαστικα convert antergos -> archlinux και ηταν ουσιαστικα επιτυχημενη.
Αφαιρεις οτιδηποτε μπηκε απο το antergos repo , αφαιρεις το repo και εχεις ενα κατ'ουσιαν archlinux :)
Eνα antergos/cinnamon λοιπον το σκεφτομαι αρκετα...στα υποψη και αυτο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

  δοκιμασε την διανομη της υπογραφης μου,  :D  ειναι απο τον προηγουμενο μηνα ενημερωμενη  προσεχως θα την ενημερωσω αμεσα αυτες τις μερες δεν νομιζω να θες πολλα  πακετα  να εγκαταστησεις ειναι σεταρισμενη γιαυτο και λιγο μεγαλουτσικη :P  μην ξεχασεις να δεις το βιντεο tutorial για την εγκατασταση 

Επεξ/σία από μπουρτζοβλαχος
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

16 λεπτά πριν, Oxygene είπε

Ο γνωστός - δεν ικανοποιούμαι με τίποτα - mphxths :)

Δεν φτιαχνουμε καμμια διανομη στα μετρα μου ? Θα σας κανω το χατηρι να την πουμε Insomnia os :)

Τεινω σε antergos/cinnamon .Δοκιμαζω τον συνδυασμο σε vm να δω πως δειχνει και πως παιζει και μετα θα προωθηθει προς το φορητο.Αν και μου αρεσε παρα πολυ το linux mint / cinnamon αλλα αυτο το ubuntu χαλαει την φαση τελειως...

1 λεπτό πριν, thomasG4 είπε

In this case

LFS ftw :P

Και ποιος θα μου την σεταρει την διανομη οταν την φτιαξω? :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

θα σου ελεγα να δοκιμασεις

1) geckolinux και επιλεγεις ενα rolling με kde πχ

2) acrolinux εμενα αυτο μου εχει δουλεψει καλυτερα απο ολα τα manjaro/antergos κτλ κτλ

3)PCLinuxOS μια πολυ ευχαριστη εκπληξη

 

αλλιως kdeneon ή centos με kde ... μπορει να ειναι rolling αλλα για πολλα χρονια θα εχεις ενα συστημα μπετον αρμε

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...