mad-proffessor Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2018 (επεξεργασμένο) Με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στην Ανατολική Αττική και το Μάτι, νομίζω θα ήταν χρήσιμο ένα τόπικ με κάποιες λύσεις/προτάσεις που έχει ο καθένας για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων συχνών, δυστυχώς, φαινομένων. Ακούμε τελευταία για νέα πρόσωπα στη πολιτική προστασία. Είναι η σωστή αντιμετώπιση όμως η ανακύκλωση προσώπων σε καίριες θέσεις ή χρειάζεται αναδιάρθρωση/αναδιαμόρφωση του θεσμού; Ακούγεται πάντως ότι βλέπουμε λύσεις απο μοντέλα του εξωτερικού (Ιταλίας, Ισπανίας, Ηπα). Σίγουρα μόνο θετική θα ήταν η εμπειρία απο τέτοιες λύσεις. Θεωρώ όμως ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαμε να τα σκεφτούμε και μόνοι μας. Στο θέμα των πυρκαγιών μια τυπική λύση περιλαμβάνει: Σίγουρα κατεδάφιση αυθαιρέτων που εμποδίζουν τη πρόσβαση σε οδούς διαφυγής ή είναι πάνω σε ρέματα. Οπωσδήποτε δημιουργία (και εκτέλεση ασκήσεων) σχεδίων εκκένωσης και αντίδρασης σε μεγάλους κινδύνους ανά δήμο/περιφέρεια. Μερική ανασύσταση της δασικής υπηρεσίας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ειδικά τους θερινούς μήνες. Νομίζω έστω ως εποχικοί μερικοί δασοφύλακες θα μπορούσαν να προσληφθούν ανά περιφέρεια. Μιλάμε για λίγα άτομα ανά δήμο με καθήκοντα περιπολίας, επόπτευσης, ελέγχου μετεωρολογικών συνθηκών. Στα πλαίσια της δασικής υπηρεσίας θα μπορούσαν να εγκατασταθούν και μερικοί φτηνοί τεχνολογικοί σταθμοί τυπου raspberi, arduino με σένσορες που θα δίνουν real time δεδομένα όπως κατεύθυνση ανέμων, θερμοκρασία, ατμοσφαιρική πίεση κλπ μέσω tcp/ip ή http πρωτοκόλλου σε κάποιο κεντρικό σταθμό/datacenter της πολιτικής προστασίας ή της πυροσβεστικής π.χ Νομίζω θα μπορούσε να συνδράμει και ο στρατός στη δασική υπηρεσία (καθώς δεν μπορούν να προσληφθούν τόσοι δασικοί). Στην πρόληψη πυρκαγιών θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό ξερών χόρτων ειδικά τους μήνες πριν το καλοκαίρι (Απρίλιο,Μαιο). Σίγουρα σημαντικό ρόλο θα έπαιζε η δημιουργία ενός ειδικού φορέα που θα έχει υπό την επίβλεψη του τη πρόληψη τέτοιων καταστάσεων και θα οργανώνει και εκτελεί χωρίς χρονοτριβές το σχέδιο δράσης. Νομίζω οτι ένας τέτοιος φορέας θα μπορούσε να είναι ο υπεύθυνος υπηρεσιών όπως η πυροσβεστική/εμακ/δασική υπηρεσία και να τα συντονίζει κατάλληλα. Επεξ/σία 8 Αυγούστου 2018 από mad-proffessor ορθογραφικό
green gordon Δημοσ. 9 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2018 23 ώρες πριν, mad-proffessor είπε (καθώς δεν μπορούν να προσληφθούν τόσοι δασικοί) Μπορουν να παρουν απο αλλες υπηρεσιες που ξυνονται. Αλλα τι λεω τωρα...δε θα γινει ποτε
duende Δημοσ. 9 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2018 Μερικα που μου ερχονται στο μυαλο -Να κατεδαφιστουν τα αυθαιρετα και οι μαντρες -Να υπαρχει πλανο εκκενωσης ανα περιοχη -Να δημιουργηθουν αντιπυρικες οπου χρειαζεται και να φροντιζουν να παραμεινουν ετσι και οχι σε 2 χρονια να ειναι δασος -Να διατεθουν χρηματα για ανανεωθει ο στολος των πτητικων μεσων η να συντηρηθει ο υπαρχων αντι πχ να χρηματοδοτουνται χρεωμενες παε -Να υπαρχει σωστη και συστηματικη ενημερωση των πολιτων μεσω μμε και social media, για το τι πρεπει να κανουν σε περιπτωση πυρκαγιας, πως πρεπει ειναι εξοπλισμενα τα σπιτια και πως πρεπει να φροντιζουν τους περιβαλλοντες χωρους των σπιτιων τους -Να υπαρχει συστημα εγκαιρης ειδοποιησης μεσω sms -Να αξιοποιηθουν επιτελους τα drones που αγορασαμε το '15 για αυτη τη δουλεια και σαπιζουν χωρις λογο -Να αλλαχτει το νομικο πλαισιο για τη τιμωρια των εμπρηστων με πιο αυστηρες ποινες -και ισοβια αν γινεται- και οχι να τη βγαζουν με ποινες-χαδι δηλωνοντας "ψυχοπαθεις/αρρωστοι" νομιζω τα παραπανω ειναι μια καλη αρχη
Thulogur Δημοσ. 9 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2018 Υπαρκτούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Μόνο αυτό εχω να προτείνω. Δυστυχώς....
Προτεινόμενες αναρτήσεις