Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 48
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Στις 16/9/2018 στις 11:09 ΜΜ, green gordon είπε

Υποβρύχιο βανίλια ρε noobaδες.😁

Τι σύκα και φραγκοστάφυλα διαβάζω.

Πήρα προχθές υποβρύχιο  μια με γεύση μαστίχα και μια με καραμελα. Είχα να φάω πολλά χρόνια. Δεν παίζετε. Παγωμένο νερό με παγάκια μέσα μια κουταλιά (του γλυκού) βανίλια άπαιχτο. 

• Like 3
Δημοσ.
Στις ‎17‎/‎9‎/‎2018 στις 2:41 ΜΜ, ELMastas είπε

Ναι έχω δοκιμάσει σπιτικό αρκετές φορές (πολλά χρόνια πρίν) και μου άρεσε ^_^

Σύμφωνα με την παράδοση, το γλυκό υποβρύχιο πρωτοφτιάχτηκε στην Πόλη από Χιώτες ζαχαροπλάστες, στην περιοχή του Γαλατά. Αρχικά αυτή η λευκή ζαχαρόπαστα, που βυθιζόταν στο κρύο νερό, είχε γεύση βανίλια και ήταν αγαπημένο «τραταμέντο» στα ξύλινα σαχνισιά των ελληνικών μαχαλάδων αλλά και στα αριστοκρατικά γιαλί του Βοσπόρου. Ακόμη και σήμερα, το παραδοσιακό κέρασμα στους επισκέπτες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης είναι αυτό το γλυκό. Αργότερα, οι Χιώτες της Πόλης, όταν βρέθηκαν πρόσφυγες στο νησί τους, πρόσθεσαν στη ζαχαρόπαστα τη μυρωδάτη μαστίχα. 

Και μια άλλη πληροφορία που έμαθα πρόσφατα Η αρχική ονομασία του γλυκού βανίλια (αργότερα έγινε γνωστό ως "υποβρύχιο") ήταν “ζαχαροκάντιο ζυμωτή” ! και το λέγαμε πιτσιρίκια στα κάλαντα χωρίς να ξέρουμε,οτι σημαίνει αυτό το γλυκό ! 

λιγο ασχετο αλλα αρκετά σχετικό:

• 6 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Να πω και εγώ για τα γλυκά κουταλιού ,μιας και τώρα "έπεσα" πάνω στο νήμα .

Σε ένα παραδοσιακό φούρνο  που βρήκα τελευταία με φοβερό ψωμί , η φουρνάρισσα κάνει και βάζα και πήρα σήμερα  γλυκά κουταλιού ,ένα καρύδι και ένα κολοκύθι.

Το καρύδι το δοκίμασα και είναι όπως τι έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας πολύ παλιά .

Πολύ παλιά είχαμε έναν νοικάρη από την Κύπρο και μας έφερνε σπόρο από την Κύπρο από κάτι πολύ μεγάλες κολοκύθες και κάναμε γλυκό με αυτό .

Βάζαμε μέσα στο  βάζο  μαζί με το γλυκό κολοκύθι και (νομίζω) καθαρισμένα αμύγδαλα .

Δεν έχω φάει καλύτερο γλυκό κουταλιού από αυτό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...