Προς το περιεχόμενο

OHE για την Κλιματική Αλλαγή: Έχουμε 12 Χρόνια


Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, και πιο συγκεκριμένα του οργάνου του “IPCC” (Intergovernmental Panel on Climate Change) προειδοποιεί με τον πιο εμφατικό πλέον τρόπο ότι τα περιθώρια για αποτρεπτική δράση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έχουν στενέψει.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για να αποφύγουμε πλέον τα χειρότερα θα πρέπει να αφορούν στο παγκόσμιο επίπεδο, να εφαρμοστούν εξαιρετικά άμεσα, και να είναι πιο δυναμικές από οτιδήποτε άλλο έχει γίνει στο παρελθόν. 

Σύμφωνα με την έκθεση λοιπόν που βασίζεται σε δεδομένα ερευνητικών μοντέλων, τα χρονικά περιθώρια αναστροφής της κατάστασης είναι τα 12 έτη, ενώ τα περιθώρια αύξησης της θερμοκρασίας τίθενται μόλις σε 1.5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή. Αν καταφέρουμε μέσα στα επόμενα 12 χρόνια λοιπόν να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1.5 βαθμό, τότε υπάρχει ελπίδα για μια καλύτερη μελλοντική προοπτική. Ακόμη και τότε όμως οι επιπτώσεις θα είναι υπαρκτές, δηλαδή ήδη δεν υπάρχει τρόπος να μην υποστούμε κάποιες έστω συνέπειες από τα όσα προκαλούμε στον περιβάλλον τις τελευταίες δεκαετίες. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν τα παρακάτω παραδείγματα: 

  • Ακραία κύματα καύσωνα θα χτυπούν μια φορά κάθε πέντε χρόνια το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάσει τους 2 βαθμούς όμως, αυτά τα κύματα θα χτυπούν πλέον το 33% του πληθυσμού. 
  • Μια αύξηση 1.5 βαθμού Κελσίου θα επέτρεπε στους Αρκτικούς πάγους να διατηρηθούν. Στους 2 βαθμούς όμως, η πιθανότητα διατήρησής τους την καλοκαιρινή περίοδο μειώνεται κατά 1000%, οδηγώντας στην καταστροφή του αντίστοιχου οικοσυστήματος. 
  • Στην αύξηση του 1.5 βαθμού, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα χάσουν περίπου το 70-90% τους, ενώ στους 2 βαθμούς θα χαθούν ολοκληρωτικά. 
  • Η άνοδος της στάθμης του νερού θα είναι 10 εκατοστά υψηλότερη στους 2 βαθμούς αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε σχέση με την στάθμη τους 1.5. 
  • Η παγκόσμια έλλειψη νερού στους 2 βαθμούς αύξησης θα είναι 50% εντονότερη απ’ ότι στους 1.5. 

Ήδη βρισκόμαστε σε αύξηση 1 βαθμού Κελσίου από την προ-βιομηχανική εποχή, και τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα, με περισσότερους τυφώνες, ξηρασίες, και πυρκαγιές, καθώς επίσης και έντονες και απότομες αλλαγές στα καιρικά φαινόμενα. Αυτή την στιγμή, η έκθεση καλεί στο να σώσουμε ο,τι σώζεται μειώνοντας την ρύπανση από την χρήση υδρογονανθράκων κατά 45% μέχρι το 2030, και την ολοκληρωτική παύση χρήσης τους μέχρι το 2050. 

cli.png.eb49e193c3255198c493691a39556df6.png

Η έκθεση προειδοποιεί πως πλέον οι αλλαγές θα πρέπει να περάσουν στο επίπεδο του κατεπείγοντος και όχι σε ευέλικτες φορολογικές ρυθμίσεις περί εκπομπής ρύπων που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα παγκοσμίως. Το IPCC αναφέρει πως οι απαιτούμενες δράσεις δεν θα κοστίσουν ιδιαίτερα ακριβά, ενώ οι στόχοι αυτή την στιγμή είναι απόλυτα εφικτοί. Το θέμα του περιβάλλοντος είναι πλέον ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου, και πέρα από οποιεσδήποτε πολιτικές ή άλλες αντιλήψεις. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η δική μας κυβέρνηση έλαβε επιστολή από την WWF Ελλάς η οποία εμπεριέχει μια περίληψη της έκθεσης του IPCC, παροτρύνοντας τον πρωθυπουργό να λάβει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος στην χώρα μας και εν τέλη την ολοκληρωτική τους αντικατάσταση από ΑΠΕ. Στην ίδια επιστολή, γίνεται αναφορά στην άκαιρη επιμονή για ανεύρεση και αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που λαμβάνει χώρα πλέον σε διάφορα Ελληνικά “θαλάσσια οικόπεδα”, και πως αυτή η προσέγγιση δεν συνάδει με τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που θα έπρεπε ήδη να έχουμε υιοθετήσει σαν χώρα. 

5859.jpg.467105e52d9a2588ba60fcb0e1816aee.jpg

Δυστυχώς όμως, δεν είμαστε οι μόνοι που παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις των επιστημόνων ακολουθούμε αντίθετη κατεύθυνση. Στην Βρετανία, το gas fracking αναπτύσσεται πιο γρήγορα και δυναμικά από ποτέ άλλοτε, η Νορβηγία και η Ρωσία επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για όλο και πιο εντατική εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στον Αρκτικό ωκεανό, η Γερμανία αποψιλώνει όλο και περισσότερα δάση για να εξορύξει άνθρακα, και αυτά είναι μόνο δείγματα που αφορούν την Ευρώπη. Ενδεικτικά, Κίνα, ΗΠΑ, και Ινδία παράγουν συνδυαστικά το 50% της παγκόσμιας εκπομπής ρύπων αερίου του θερμοκηπίου, ενώ η Κίνα αποκλειστικά το 29.5%! 

6136.jpg.60ce6604207202d1cfc4c19773786526.jpg

Πηγές: Guardian, Avgi, Wikipedia


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ξερω κατα ποσο ισχυουν αυτα, αρα πρεπει να το ψαξω λιγο. Παντως χαιρομαι που ανεβηκε ενα σοβαρο post επιτελους. Εχουμε να δουμε τετοιο post απο τοτε που ο papous ηταν παιδι (Got the joke?).

Επεξ/σία από Comic maniak
  • Like 13
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής τις βλέπουμε ήδη. Πάντως δεν θα γίνει κάτι γιατί η ανθρωπότητα (aka οι λαοί και οι κυβερνήσεις που εκλέγουν) δεν είναι έτοιμοι ή και διατεθειμένοι όσο θα έπρεπε για να καταφέρουν κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης κάποιο μερίδιο ευθύνης έχουν οι οικολόγοι και όσοι προσπαθούν να προωθήσουν κάποιες θέσεις αλλά δεν το κάνουν με έναν τρόπο που θα στρέψει τον κόσμο εκεί που πρέπει ή άθελά τους έχουν θέσεις αντίθετες με αυτό που προσπαθούν να κάνουν.

Επεξ/σία από Βασίλης_29
  • Like 3
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Α ναι. Τα "περιβαλλοντικά μοντέλα". Αυτά που κάθε φορά βγαίνουν λάθος και πρέπει να τα αλλάζουν κάθε λίγα χρόνια. Και που το πρόβλημα δεν είναι ότι 9 στα 10 λήμματα παγκοσμίως προέρχονται από την Ασία . Τα μοντέλα που θέλουν να φορολογήσουν τον απλό πολίτη και όχι τις βιομηχανίες

βάζοντας φόρο 4 λεπτά στις σακούλες σκουπιδιών για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

 

Αυτά τα μοντέλα...

Επεξ/σία από Human Soul
  • Like 26
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι μισοι επιστημονες δειχνουν την γη μετα απο 40 χρονια να ειναι μια μεγαλη ΕΡΗΜΟΣ!!!!

Οι αλλοι μισοι δειχνουν να ειναι μια μεγαλη λιμνη λογο λιωμενων παγων! 

Αντε βγαλε μετα συμπερασμα τι σκ@τ@ τελικα θα γινει! 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δυστυχώς όμως, δεν είμαστε οι μόνοι που παρά τις συνεχείς εκλύσεις και προειδοποιήσεις των επιστημόνων 

Αλλο η εκλυση και αλλο η έκκληση....

Να μην αναφερθω και στο "κοραλιογενής"σε πληθυντικό... 

 

Επεξ/σία από tsilitheo1
  • Like 6
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να κανω εγω μια ερωτηση? Φετος στην Ελλαδα αν θυμαστε γα..θηκαμε στο κρυο , τον ιουνιο εβρεχε και εκανε κρυο και ουσιαστικα το καλοκαιρι στην Ελλαδα ξεκινησε τον Ιουλιο.. 

Επιασε χειμωνας τωρα αποτομα και αρχησαν τα κρυα. Οταν λενε κλιματικη αλλαγη εννωουν οτι θα κρυωσει ο πλανητης ή θα ζεσταθει?

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 λεπτά πριν, Radiatedsoul είπε

Να κανω εγω μια ερωτηση? Φετος στην Ελλαδα αν θυμαστε γα..θηκαμε στο κρυο , τον ιουνιο εβρεχε και εκανε κρυο και ουσιαστικα το καλοκαιρι στην Ελλαδα ξεκινησε τον Ιουλιο.. 

Επιασε χειμωνας τωρα αποτομα και αρχησαν τα κρυα. Οταν λενε κλιματικη αλλαγη εννωουν οτι θα κρυωσει ο πλανητης ή θα ζεσταθει?

η κλιματικη αλλαγη σε τοπικο επιπεδο θα διαφερει απο περιοχη σε περιοχη. πχ στις ΗΠΑ ειχαν προβλεψει οτι οι τυφωνες θα γινουν πιο ισχυροι και θα αρχισουν να περνανε και μεσα απο μεγαλουπολεις. κατι που ειδαμε να συμβαινει προσφατα. οσο αφορα στην Ελλαδα, επειδη ειμαστε πιο κοντα στην τροπικη ζωνη, οι αλλαγες θα μεταφραζονται σε πιο θερμα καλοκαιρια και πιο ψυχρους χειμωνες. καπου ειχα διαβασει οτι σε 50 χροναι θα εμφανιστουν και τυφωνες εδω λογω του οτι ειμαστε διπλα στην θαλασσα. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...