Προς το περιεχόμενο
 • Εγγραφή

Χιλιάδες Σουηδοί τοποθετούν πλέον μικροτσίπ στα χέρια τους


Rzarector

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η τεχνολογία έχει γίνει αδιαμφισβήτητα μέρος της καθημερινής μας ζωής, αλλά για χιλιάδες Σουηδούς φαίνεται ότι έχει γίνει και μέρος του σώματός τους.

Η τεχνολογική πρόοδος στην συγκεκριμένη χώρα δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο σκεπτικισμό που επικρατεί στα περισσότερα μέρη του κόσμου, και έτσι χιλιάδες πολίτες της έχουν επιλέξει να εμφυτεύσουν τσιπ στα χέρια τους. 

Ο λόγος φυσικά είναι οι πρακτικές ευκολίες που έρχονται με τα εμφυτεύματα αυτά, αφού μπορούν να αποκτήσουν άνετη και γρήγορη πρόσβαση στα σπίτια τους, τα γραφεία που δουλεύουν, τα γυμναστήρια που επισκέπτονται κλπ., απλώς περνώντας το χέρι τους (swipe) μπροστά από τα σχετικά ηλεκτρονικά readers. Παρόμοια γίνεται και η φόρτωση με ηλεκτρονικά εισιτήρια για συναυλίες, ή για τα τρένα και τα τραμ της χώρας. Στο ίδιο τσιπ φυσικά περιέχονται και προσωπικές πληροφορίες του κατόχου όπως τηλέφωνα επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης, ομάδα αίματος ή άλλες ειδικές ιατρικές πληροφορίες, social media προφίλ, και πολλά άλλα. 

erik-opening-his-office-door.jpg.72b8956dd01c69ede940b10dab253b70.jpg

Οι υποστηρικτές των μικρών αυτών τσιπ (έχουν το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού) τα θεωρούν απόλυτα ασφαλές (υλικό από bioglass 8625) και προστατευμένα απέναντι σε hackers, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό απέχει από την πραγματικότητα αφού τα εμφυτεύματα αποτελούν ξεκάθαρα παράγοντα ρίσκου για την υποκλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. 

Παρά τις προειδοποιήσεις όμως, όλο και περισσότεροι Σουηδοί φαίνεται να επιλέγουν την ευκολία του τσιπ και να κάνουν ουρές έξω από τα καταστήματα της Biohax International που είναι και η κατασκευάστρια εταιρία. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 4000 έχουν τοποθετήσει το μικροτσίπ στο χέρι τους, και πιο συγκεκριμένα πάνω από τον αντίχειρα. Το κόστος για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος είναι τα $180, ενώ η διαδικασία είναι απλή και γίνεται με την χρήση ιατρικής σύριγγας. Στην ουσία απλά τοποθετείται κάτω από το δέρμα και παραμένει στο ίδιο σημείο, όπως το μελάνι του τατουάζ. 

chip_implant.jpg.8fe15b49b0dd9ae604281041859744a6.jpg

Το τσιπ είναι εντελώς παθητικό, δεν εκπέμπει δηλαδή δεδομένα αλλά μπορεί μόνο να διαβαστεί από τους ηλεκτρονικούς readers μέσω της τεχνολογίας NFC 13.56Mhz (Near Field Communication). Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποφορτιστεί ή κάτι τέτοιο, αφού δεν χρησιμοποιεί ενέργεια, και δεν ενσωματώνει GPS ή άλλα συστήματα εντοπισμού. Το στρώμα δέρματος  βέβαια που υπάρχει από πάνω του λειτουργεί προστατευτικά, και οι χρήστες του προς το παρόν δείχνουν να είναι πολύ ικανοποιημένοι από την αξιοπιστία του, ακόμη και αυτοί που το βάλανε πρώτοι το 2014. Η Biohax υπόσχεται την διατήρηση των αποθηκευμένων δεδομένων στο τσιπ μέχρι και για 10 χρόνια, ενώ η αντοχή εγγραφών στην μνήμη των 0.9 kb φτάνει τους 100000 κύκλους. 

Μετά την εταιρία διαχείρισης σιδηροδρόμων της Σουηδίας που επιτρέπει πλέον την χρήση των εμφυτευμάτων αντί για εισιτήρια στα τρένα της, σειρά έχουν τα καταστήματα και τα εστιατόρια της χώρας. Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της Biohax οραματίζεται όλες τις πληρωμές να γίνονται μέσω του τσιπ, αφού η Σουηδία είναι ήδη μια cash-less κοινωνία σε ποσοστό 85%, η οποία επίσης έχει συνηθίσει τον ανοιχτό και συνεχή διαμοιρασμό προσωπικών δεδομένων με τις αρχές. 

Φυσικά, μαζί με το trend υποστήριξης, υπάρχουν και οι φωνές ανησυχίας για την απουσία νομοθετικού πλαισίου στην χώρα που θα ελέγχει την αναπτυσσόμενη βιομηχανία των εμφυτευμάτων. Αυτές οι φωνές όμως δεν σταματούν την εξέλιξη των πραγμάτων, αφού άλλο ένα startup στην Στοκχόλμη ετοιμάζει να παρουσιάσει μέσα στον επόμενο μήνα το next-gen chip τους, χωρητικότητας 2 kb και με ενσωματωμένο LED που θα ανάβει όταν κάποιος προσπαθεί να διαβάσει το τσιπ, προειδοποιώντας έτσι τον χρήστη.

NationalPublicRadio

Biohax International


View full article

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • Απαντήσεις 308
 • Δημιουργία
 • Τελευταία απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλή Μηνύματα

Ε ναι δεν είναι σαν εμάς τους έξυπνους ελληναράδες που για να καταλάβουμε πως φορτίζουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα περάσουν χρόνια.

Ζω για τα σχόλια !!!!

Πιο click-bait τίτλο δεν μπορούσατε να βρείτε?  4000 άτομα σε μια χώρα των 10 εκατομμυρίων.... το 0.04% του πληθυσμού! Ούτε τεχνολογική πρόοδος σημαίνει αυτό το ποσοστό, ούτε ότι δεν υπάρχει σκεπ

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εμμμ. Είναι τελείως μαλάκες τελικά.

 

Μπορώ ήδη να τα έχω όλα αυτά στο κινητό μου. Έτσι απλά.

Γιατί να τα έχω και σε τσιπ πάνω μου...

Επεξ/σία από Alani13
 • Like 22
 • Thanks 4
 • Sad 2
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
5 λεπτά πριν, Homecinemakias είπε

Στον 21ο αιώνα έφτασε ο άνθρωπος (κάποιοι λαοί συγκεκριμένα) να αποδέχεται ή μάλλον να επιδιώκει την... εθελοδουλία, κάτι που αιώνες πρίν ήταν προϊόν καταπίεσης, καταδυνάστευση στο ανθρώπινο γένος. 🤔 🤒

Πως φτάσαμε εδώ;

Βαρέθηκαν μάλλον να περιμένουν σε ατελείωτες ουρές να μετρήσει τα κέρματα το κάθε ραμολιμέντο.

 • Like 3
 • Thanks 2
 • Haha 4
 • Confused 3
 • Sad 9
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ήμουν ποτέ τεχνολογικά πουριτανός ή προκατειλημμένος, αλλά διαβάζοντας το άρθρο ανατρίχιασα! Νομίζω είναι αρκετά φουτουριστικό και βγαλμένο από ταινίες επ.φαντασιας - μάλλον προς θρίλερ! Το περίμενα πολύ αργότερα, αλλά να που ήρθε...

Επεξ/σία από nikosjc
 • Like 12
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
7 λεπτά πριν, TheGrisGrisMan είπε

715CA490-F690-40DD-9648-698188638069.jpeg.ac3150604de36b05599f891b4e85c741.jpeg

...κανεις δεν μπορεί να πάρει μόνο ενα

Βαθυ νοημα. Οποιος καταλαβε καταλαβε.

 

#Respect

 • Like 4
 • Sad 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
1 λεπτό πριν, nikosjc είπε

Δεν ήμουν ποτέ τεχνολογικά πουριτανός ή προκατειλημμένος, αλλά διαβάζοντας το άρθρο ανατρίχιασα! Νομίζω είναι αρκετά φουτουριστικό και βγαλμένο από ταινίες επ.φαντασιας - μάλλον προς θρίλερ! Το περίμενα πολύ αργότερα, αλλά να που ήρθε...

 

the-future.jpg

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
6 λεπτά πριν, kostasbm είπε

ειναι μπροστα απο μας σε αρκετα πραγματα αλλα αυτο ειναι απλα μια παπαρια...........................

Να σημειώσω εδώ ότι οποίος είναι πάνω από 40 ( λέμε τώρα ) θα θυμάται τι τρελο γέλιο κάναμε όταν βλέπαμε πρώτη φορά κάποιον με κινητό στο δρόμο  . Γελοίο τον ανεβάζανε ρόμπα τον κατεβάζαμε . Τώρα είναι εντελώς φυσιολογικοτατιτατο ...............

 • Like 10
 • Haha 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

 • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.